Ender's Game

Recensent:
Patrick van den Hul
04-06-2014

Totaalbeoordeling:

7.2
Blu-ray

Ender's Game (Blu-ray)
Samenvatting

We schrijven het jaar 2136. De aarde is aan het herstellen van een invasie van de Formics, insectachtige aliens die bijna de hele mensheid hebben uitgeroeid. Om voorbereid te zijn op de onvermijdelijke volgende oorlog hebben de machtshebbers besloten dat er vanaf jonge leeftijd getraind moet worden in oorlogsvoering. De jonge Ender Wiggin (Asa Butterfield) is één van de grootste talenten van de militaire academie. Dit is ook zijn kolonel (Harrison Ford) opgevallen. Hij ziet in Ender zelfs de redding van het menselijk ras. Maar zal de training van Ender wel op tijd afgerond zijn, voordat de Formics opnieuw toeslaan?

Commentaar

Ender’s Game is de verfilming van een boek uit 1985. De schrijver Orson Scott Card claimed dat hij sinds die tijd regelmatig verzoeken uit Hollywood kreeg om een film te produceren, maar dit heeft hij tot nog toe altijd afgehouden. Hij vond het namelijk zeer belangrijk dat zijn visie op het verhaal goed wordt overgebracht. In 1996 besloot Card om zelf het filmscript maar te schrijven. Deze bleef nog 17 jaar lang onverfilmd en toen deze film in 2013 gemaakt werd, is zijn script niet gebruikt. Card heeft wel een vermelding gekregen als producent. Regisseur Gavin Hood (X-Men Origins: Wolverine, Tsotsi, Rendition) schreef de screenplay en stond aan het roer. Het verhaal van Ender’s Game is ietwat controversieel. De basisgedachte achter de film is namelijk dat kinderen worden ingezet in oorlogsvoering, omdat ze beter te vormen zijn, snel kunnen leren en snel kunnen denken. Dit zorgt voor de nodige ethische dilemma’s. Dit is sowieso een rode draad in de film, wiens eind voor niet-lezers behoorlijk verrassend en origineel zal zijn en bovendien feitelijk één groot dilemma is. De jonge en onervaren Asa Butterfield moet de film dragen en slaagt hier maar ten dele in. Hij acteert best verdienstelijk, maar vertoont te weinig emotie en ontbeert het charisma om écht overtuigend over te komen. Harisson Ford heeft met al zijn jaren ervaring veel meer in huis, maar ook dat komt hier niet honderd proces uit de verf. Hij acteert vooral op de automatische piloot. Wat dan wel weer heel strak is neergezet zijn de special effects en de algehele look and feel van de film. De hele stijl doet wat koud en klinisch aan, maar dit past uitstekend bij het sciencefiction thema. Ender’s Game richt zich vooral op het hoofd in plaats van het hart en dat is te merken. Hierdoor heeft de film meer diepgang dan de gemiddelde blockbuster, maar emotioneel laat het de kijker onberoerd. Daarnaast is de hoeveelheid actie wat karig. Desalniettemin is Ender’s Game een film geworden die zonder meer competent gemaakt is en dankzij het hoge tempo en de nodige diepgang van begin tot eind onderhoudend is.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Avontuur, Science fiction
Regio: A, B, C
Jaar: 2013
Speelduur: 114 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
  • LPCM 2.0 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Uitgever: Entertainment One
EAN: 8713045237820

Extra's

  • Audio commentaren
  • Ender’s World: The Making of Ender’s Game
  • Deleted / Extended scenes
  • Trailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc-uitgave van Ender’s Game heeft de originele beeldverhouding van 2.35:1. Het High Definition beeld heeft een 1080p/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). Voor de encodering is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC codec. Deze Blu-ray Disc-uitgave bestaat uit een 50 GB dubbellaagse disk.

De beeldkwaliteit van deze BD-uitgave is werkelijk uitmuntend. De film heeft heel veel digitale sets, maar misschien wel mede hierdoor is de kwaliteit bijna buitenaards goed, zoals we dat ook weleens zien bij animatiefilms (zie: geheel uit de computer komen). Het beeld is zo gedetailleerd, dat je soms bijna het gevoel hebt dat je je hand erdoor kunt steken en zaken aan kunt raken. De kleuren zijn vooral grijs en grauw en op dit vlak maakt het beeld dan ook iets minder indruk. Contrast, schaduwdetail en zwartniveau zijn tevens van ongekende diepgang. Deze transfer levert wat je verwacht van een recente uitgave en doet er dan nog een flinke schep bovenop.

Geluidskwaliteit

De Engelstalige DTS-HD Master Audio 5.1-track (24bit/48kHz) die op deze uitgave van Ender’s Game is opgenomen klinkt uitstekend. De track is heel effectief en gericht en vormt een integraal onderdeel van de kijkervaring. De agressiviteit en aanwezigheid zijn niet te misstaan, maar wel altijd gedoseerd. De surroundwerking is bovendien prima en maakt de ervaring compleet. De algehele reikwijdte van deze track is uitstekend. Er is eigenlijk maar één klein minpuntje. Op andere uitgaven is er een 7.1 variant van de track in omloopt en deze uitgave moet het stellen met de 5.1 variant. De reden hiervoor is onduidelijk. Er is nog meer dan genoeg vrije ruimte aanwezig op de disk. Gezien de meeste mensen geen 7.1 set bezitten, zal dit minpunt niet voor iedereen relevant zijn.

Extra's

Bij het plaatsen van de disk starten een aantal trailers. Daarnaast verschijnt het geanimeerde hoofdmenu, waar de extra’s geselecteerd kunnen worden. De extra’s hebben LPCM 2.0 audio (2250kbps), zijn in HD en voorzien van Nederlandse ondertiteling.

Audio commentaren
Er zijn twee commentaren beschikbaar. Eén door regisseur Gavin Hood en één door producenten Gigi Pritzker en Bob Orci. Hood geeft extra info over de personages, maar vertelt ook veel over de productie in het algemeen. De producenten gaan nog meer in de kleine details. Voer voor de echter trivia fans.

Ender’s World: The Making of Ender’s Game (50 min.)
Deze uitgebreide 'making of' bestaat uit acht onderdelen. Deze kunnen ieder afzonderlijk worden afgespeeld of als één geheel met een totale speelduur van ongeveer vijftig minuten. De onderwerpen variëren van het omzetten van boek naar film, tot de cast en het stuntwerk.

Deleted / Extended scenes (11 min.)
Een collectie verwijderde scenes met optioneel commentaar door regisseur Gavin Hood.

Conclusie

Ender Wiggin krijgt al op jonge leeftijd een grote verantwoordelijkheid. Hij wordt toegelaten tot een prestigieus trainingsprogramma waarin kinderen worden opgeleid tot legercommandanten, die moeten helpen het vijandige alien ras de Formics te verslaan. Deze boekverfilming lag al lange tijd op de plan en is nu verfilmd door Gavin Hood. Het resultaat is een degelijke film, die wel appelleert aan het hoofd, maar niet aan het hart. De BD-uitgave is uitstekend verzorgd met zeer goed beeld- en geluidskwaliteit en een aantal informatieve extra’s.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Entertainment One.

Lees meer

Laatste reacties

Ludo Keeris  |  30-05-2015

Dit is helaas onjuist :-( Net als bij vele andere releases dus alleen weer de startup trailers met niet uitschakelbare ondertiteling. Als je dan toch bezig be...
Lees meer >

pietdvd  |  30-05-2015

Extra's Bij het plaatsen van de disk starten een aantal trailers. Daarnaast verschijnt het geanimeerde hoofdmenu, waar de extra&#...
Lees meer >

bart22  |  17-07-2014

Vorige week ook deze film gezien en heb er eigenlijk best wel van genoten. Leuke sciencefiction film die mij geen minuut verveeld heeft. De Blu-Ray uitgave is z...
Lees meer >

Richard B.  |  14-07-2014

Vreemde film. 90% van het verhaal is erg clichématige scifi waarvan ik bijna het idee had dat het (zoals de hoofdpersoon) geschreven is door een heel jong ieman...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:8
7.4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 5
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.