Apocalypse - The Rise of Hitler

Recensent:
Patrick van den Hul
20-04-2012

Totaalbeoordeling:

6.9
Blu-ray

Apocalypse - The Rise of Hitler (Blu-ray)
Samenvatting

De insteek van Apocalypse – The Rise of Hitler is vastomlijnd. Het verhaalt aan de hand van archiefbeelden in 2 afleveringen over de opkomst van Hitler.

Adolf Hitler, geboren op 20 april 1889 te Braunau am Inn, een klein plaatsje op de grens tussen Oostenrijk en Hongarije. Zoon van een lokale ambtenaar en daarmee een heel gewone jongen. Door zijn moeder wordt hij in de watten gelegd. Als student was hij middelmatig en als kunstenaar mislukt. Een eenzaat zou je kunnen zeggen. De Eerste Wereldoorlog verandert zijn wereldbeeld. Een mensenleven is een stuk minder waard. Hij ontdekt zijn missie: Duitsland redden van de ondergang. Aanvankelijk ziet het Duitse volk hem als een marginale figuur, maar tijdens de economische crisis van 1929 scharen steeds meer wanhopige Duitsers zich achter hem. Op 30 januari 1933 wordt hij Rijkskanselier. Nog enige tijd houdt hij de schijn van democratie op, maar het duurt niet lang voordat hij de absolute macht grijpt. Prominente communistische politica worden naar de concentratiekampen gestuurd. Het is het begin van de vervolging van de Joden. Het begin van de Holocaust. Hitler belooft vrede maar bereidt zich voor op oorlog. Wat volgt in de jaren daarop is geschiedenis.

Commentaar

Deze documentaire is een vervolg op het ambitieuze Apocalypse – World War II. De Franse filmmakers belichtten daar binnen een speelduur van 6 uur, verdeeld over 6 afleveringen, de hoofdlijnen van de gehele Tweede Wereldoorlog. Een knappe prestatie. Tevens bijzonder was dat alle beelden in kleur waren. De oorlog komt hiermee dichterbij dan ooit tevoren. De hoeveelheid beeldmateriaal was enorm en er moesten dan ook keuzes gemaakt worden. Twee jaar na zijn voorganger is er dan nu Apocalypse – The Rise of Hitler. Of wellicht kan het beter een prelude genoemd worden, want het verhaald enkel over de opkomst van Hitler. De insteek is exact dezelfde en dezelfde mensen werken eraan mee. Het kan daarom zonder meer als een geheel gezien worden. Liefhebbers van de vorige serie zullen deze ook kunnen waarderen. Het is interessant om even stil te staan bij de verschillen. Het onderwerp is ditmaal veel beperkter. Er wordt maar kort stilgestaan bij de jeugd van Hitler. Het narratief gaat eigenlijk pas echt van start vanaf zijn terugkomst uit de Eerste Wereldoorlog tot en met het moment dat hij in 1939 de absolute macht grijpt. Verwacht echter geen diepgaande biografie. De missie is duidelijk: een verklaring geven voor het gegeven dat een heel volk zich schaarde achter een dergelijk extremistische partij. Daarbij komen interessante details naar voren. Bijvoorbeeld hoe Hitler zichzelf heeft getraind in non-verbaal gedrag dat maximaal opruiend werkt, bijvoorbeeld gebaren die dominantie en macht symboliseren. Een ieder kent de beelden van zijn speeches wel. Na het zien van deze documentaire heb je daar meer achtergrondinformatie bij. Door deze sterke focus is het geheel onderhoudend en vliegt de tijd voorbij. De speelduur is dan ook maar een derde van die van de vorige serie. Dit is tegelijkertijd ook de makke van Apocalypse – The Rise of Hitler. Doordat het tempo er goed in moet blijven, kom je relatief weinig te weten over de persoon Hitler. Wellicht in een volgend deel? Ook deze uitgave doet de kijker snakken naar meer. Beelden zijn er meer dan genoeg dus meer zal er ongetwijfeld komen.

Apocalypse – The Rise of Hitler is verkrijgbaar op zowel DVD als Blu-ray Disc. Hieronder volgt de bespreking van de BD-uitgave.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Documentaire, Oorlog
Regio: B
Jaar: 2011
Speelduur: 108 min
Verpakking: Karton Box
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.78:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Dutch FilmWorks
EAN: 8715664095461

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc-uitgave van Apocalypse – The Riser of Hitler heeft de originele beeldverhouding van 1.78:1. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). Voor de encodering is gebruik gemaakt van de VC-1 codec. Deze Blu-ray Disc-uitgave bestaat uit een 25 GB enkellaagse disk.

Zoals in het commentaar op deze documentaire hierboven aangegeven, is het bronmateriaal exact dezelfde als bij de voorganger. Voor een uitgebreide omschrijving verwijzen dan ook naar de recensie van Apocalypse – World War II . Het commentaar is nog even actueel. De beelden zijn van uitzonderlijke kwaliteit, gezien beschadigingen inherent zijn aan de leeftijd van de beelden. De restauratie is zonder meer uitzonderlijk. De toegevoegde waarde van deze Blu-Ray Disc is echter nihil, vanwege deze beperkingen. Je zou dan ook kunnen overwegen jezelf geld te besparen door de DVD-uitgave aan te schaffen. De ondertiteling kent wederom storende vertaalfouten, waarbij bijvoorbeeld een jaartal foutief wordt vertaald. Je zou het echter uit kunnen zetten, want het probleem met meertalige fragmenten is dit keer niet van toepassing.

Geluidskwaliteit

Deze Blu-ray Disc is voorzien van een DTS HD MA 5.1-track (16bit/48kHz) in de originele Engelse taal. Idem als bij de beeldkwaliteit is ook het geluid identiek aan dat van de voorganger. Belangrijk verschil is wel dat je ditmaal niet kunt kiezen. Er is enkel een Engelstalige versie met Doug Rand opgenomen. De originele voice-over door de Franse acteur Mathieu Kassovitz ontbreekt. Ook is er geen Nederlandse of Vlaamstalige versie te bespeuren. De voice-over is zonder meer dominant in de audio bij Apocalypse – The Rise of Hitler . Niet zo vreemd gezien het een verhalende documentaire betreft. Zoals aangegeven in de voorgaande recensie is er veel zorg besteed aan een prachtig ruimtelijk geluidsbeeld, zij het wel wat kunstmatig opgesteld. Daar waar originele audio wordt gebruikt, klinkt het erg gedateerd, maar nog steeds goed te onderscheiden.

Extra's

Deze Blu-ray Disc-uitgave bestaat uit één schijf met daarop beide afleveringen. Er is geen hoofdmenu. Er is wel sprake van een pop-up menu, waarmee je tussen de afleveringen kunt schakelen. De verpakking is een stevig kartonnen doosje dat je openslaat als een boek. De dikte hiervan is op slimme wijze gelijk gemaakt aan die van de vorige serie, die meer disks bevatte.

Er zijn in het geheel geen extra’s te bespeuren. Voor een algehele making of van deze makers is er een documentaire opgenomen op de uitgave van Apocalypse – World War II .

Conclusie

Apocalypse – The Rise of Hitler is een vervolg op de Tweede Wereldoorlog-documentaire uit 2009 van de Franse filmmakers Isabelle Clarke en Daniel Costelle. Het richt zich geheel op de opkomst van Hitler. De kernvraag die hierbij centraal staat is: hoe is het mogelijk dat deze extremistische ideeën de steun krijgen van een heel volk? Door de sterke focus op dit aspect en de korte speelduur, komen we weinig te weten over Hitler als persoon. De beelden zijn prachtig gerestaureerd, maar de toegevoegde waarde van Blu-ray Disc is hier nihil. De audio is met zorg voorzien van surroundeffecten. Apocalypse – The Rise of Hitler komt verpakt in een stijlvol kartonnen doosje, ditmaal zonder extra’s.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Dutch FilmWorks.

Lees meer

Laatste reacties

Patrick van den Hul  |  24-04-2012

of de screenshots zijn met een slechte compressie opgeslagen of het beeld is gewoon slecht, ik zie op alle screenshots macroblocking compressie, in het laatste ...
Lees meer >

Elessar  |  23-04-2012

Ik was bij de dvd-uitgave van 'Apocalypse: WO2' erg teleurgesteld in het feit dat er sprake was van een andere voice-over, dan bij die van de televisie-uitzendi...
Lees meer >

Gast_09  |  22-04-2012

of de screenshots zijn met een slechte compressie opgeslagen of het beeld is gewoon slecht, ik zie op alle screenshots macroblocking compressie, in het laatste ...
Lees meer >

Martino  |  20-04-2012

Apocalypse WW2 was zekere een zeer mooie docu. Een van de beste uit zijn soort. Verplichte aanschaf dus voor de amateur-historicus! Opdat we het nooit mogen ver...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:8
Extra's:0
4.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 19
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.