Walt Disney - Sprookjes / Fables (deel 4)

Recensent:
Arnold van Oostrum
27-09-2003

Totaalbeoordeling:

5.8
DVD

Walt Disney - Sprookjes / Fables (deel 4) (DVD)
Samenvatting

In de reeks sprookjes (in het Amerikaans fables) van Disney staan op deze DVD zes korte verhaaltjes uit Disney’s hele oude doos:

De Schildpad en de Haas / The Tortoise and the Hare (1935 – 8:50 minuten)
Max de Haas loopt een race tegen Toby de Schildpad. Max weet zeker dat hij zal winnen en geeft Toby zelfs een voorsprong.

De Rattenvanger / The Pied Piper (1933 – 7:32 minuten)
De ratten hebben het stadje Hamelen bezet. De muziek van een talentvolle fluitspeler zorgt voor een verbazingwekkend avontuur.

De Schildpad en de Overwinning / Toby Tortoise Returns (1935 – 7:21 minuten)
Max de Haas en onze langzame held Toby de Schildpad staan opnieuw tegenover elkaar. Dit keer in een komische bokswedstrijd waarin Toby letterlijk uit zijn schulp kruipt.

De gouden Betovering / The Golden Touch (1935 – 10:02 minuten)
Koning Midas heeft een ongekende honger naar goud. De geest Goldie geeft Midas een gouden betovering, waardoor eten er voor Midas niet meer inzit.

De Klok van Twaalf / Old King Cole (1933 – 7:29 minuten)
Alle vrienden uit verhalenland krijgen een uitnodiging om naar het kasteel van de oude koning Kool te komen voor een plezierige avond vol muziek.

Koning Neptunus / King Neptune (1932 – 7:08 minuten)
Koning Neptunus raakt verstrik in een ankerketting en kan niet voorkomen dat zijn dochter wordt ontvoerd door piraten. Alle zeeonderdanen gaan hun koning helpen.

Commentaar

Voordat Walt Disney de wereld in 1937 verraste met zijn avondvullende tekenfilm Sneeuwitje en de Zeven Dwergen had Disney al menig korte filmpje gemaakt. Uiteraard omdat het maken van een avondvullende film nogal tijdrovend en dus kostbaar was. Maar ook omdat de technieken van de tekenfilm nog helemaal ontwikkeld moesten worden. De korte tekenfilmpjes zijn door Disney veelal gemaakt om een bepaalde techniek te oefenen. Technieken als het juist en consistent tekenen van mensen, de natuurlijkheid van bewegingen of het werken met meerdere lagen om diepte te creëren.
Muziek is altijd een heel belangrijk onderdeel geweest bij de tekenfilm, zeker bij Walt Disney. Dat is vooral merkbaar bij deze korte tekenfilmpjes op deze DVD, die soms helemaal geen gesproken woord bevat maar alleen voorzien is van muziek. Alle zes tekenfilmpjes komen uit de Silly Symfonie reeks. Helaas heeft Buena Vista de korte filmpjes als één film op de DVD gezet. Je kunt dus niet via het menu apart voor de filmpjes kiezen. Elk filmpje begint wel met een nieuwe chapterstop, dus via deze indeling kun je snel naar een ander filmpje skippen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Animatie
Regio: 2
Jaar: 1933
Speelduur: 49 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Nederlands
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 2.0 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Spaans
Uitgever: Buena Vista / Walt Disney
EAN: 8711875957222

Extra's

  • Donald's uitdaging 'de kasteelschat'

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Alle filmpjes staan in de oorspronkelijke beeldverhouding van 1.33:1 op de DVD. De filmpjes zijn bijna allemaal 65-70 jaar oud. De beeldkwaliteit verschilt per filmpje, maar gemiddeld genomen ziet het kleurrijke beeld er redelijk goed uit. In het algemeen is het beeld redelijk scherp met redelijke detaillering. Ook hier enig verschil per filmpje, soms is het beeld ietwat soft. Het bij tekenfilms altijd kleurrijke beeld is bij sommige filmpjes een beetje aan de fletse kant. Het beeld van alle filmpjes is interlaced wat de scherpte ook niet ten goede komt. Ook is soms wat convergentieproblemen te zien. Af en toe zijn ook wat beschadigingen of vuiltjes te zien.
De Nederlandse ondertiteling is goed, zowel dialogen als liedteksten zijn ondertiteld. De ondertiteling (wit) staat te hoog geplaatst onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige geluidstrack, maar ook de verschillende nasynchronisaties, is voor alle filmpjes Dolby Digital 2.0 – mono (192 kb/s). Door de leeftijd van de filmpjes is duidelijk de beperkingen in het frequentiebereik hoorbaar. De muziek en filmgeluiden hebben geen laag en het hoog klinkt enigszins scherp en is weinig gedetailleerd. Desondanks klinkt de soundtrack goed en is deze vrij van ruis of kraak.
Uiteraard is de Nederlandse nasynchronisatie prima gemaakt. Ook de nasynchronisatie dateert van enige tijd terug.

Extra's

De breedbeeldmenu’s hebben eenvoudige animaties en zijn voorzien van achtergrondgeluid. Op de DVD één extra, zoals ook al bij de eerdere uitgaven zagen: Donald’s Uitdaging ‘De Kasteelschat’. Een spel volgens de al bekende formule waarbij je diverse meerkeuzevragen over Disney films moet beantwoorden. Lukt het alle vragen te beantwoorden, wacht een kleine verrassing.

Conclusie

Disney Sprookjes, deel 4 is de vierde uit een reeks DVD’s waarbij de grote schat aan korte Disney juweeltjes (filmpjes) uit de oude doos beschikbaar komt om thuis te bekijken. Op deze uitgave vind je zes korte oude filmpjes. Bekende filmpjes die je vast en zeker al eens op televisie gezien hebt.
Beeld en geluid zijn beide redelijk goed. Als extraatje is een spelletje toegevoegd, zoals ook al te vinden was op vorige de eerder uitgebrachte editie. Leuke DVD voor de kleintjes en de Disney liefhebber.

Laatste reacties

Samwam  |  05-10-2003

Dit vind ik het leukste deel uit de reeks, vanwege die oude (en leuk geanimeerde) filmpjes.
Lees meer >

chimera01  |  27-09-2003

Er mag wel wat meer op dit soort dvd gezet worden, 2x zo lang was niet verkeerd geweest. Verder erg amusant maar helaas te snel voorbij
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:1
3.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 17
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.