Birthday Girl

Recensent:
Arnold van Oostrum
21-05-2003

Totaalbeoordeling:

5.2
DVD

Birthday Girl (DVD)
Samenvatting

De verlegen Engelsman John Buckingham (Ben Chaplin) is een beetje een loser. Hij werkt al 10 jaar op de bank, zonder promotie. In de liefde heeft hij ook al geen geluk. De dertiger is het alleen zijn helemaal zat en bestelt een postorderbruid via internet. Hij ‘koopt’ Nadia (Nicole Kidman). Leuk, mooi, lang, ze rookt als een schoorsteen en ze spreekt alleen maar Russisch. Dat laatste was zeker niet de bedoeling, dus John wil haar terugsturen. Hoe ga je met elkaar om als je de taal van de ander niet spreekt. John doet zijn best er toch iets van te maken en zo lijkt Nadia dat ook te doen. ’s Avonds blijken er geen communicatieproblemen te zijn, want de aantrekkelijke Russin weet wat mannen lekker vinden. Nooit deed John ‘het’ en nu worden zijn seksuele fantasieën werkelijkheid. Niets is te gek, Nadia is een tijger in bed. Dan op een dag vertelt Nadia dat het haar verjaardag is. Diezelfde avond, als de taart op tafel staat, staan plotseling twee Russische mannen op de stoep. Alexi (Vincent Kassel) zegt een neefje van Nadia te zijn en Yuri (Mathieu Kassovitz) is zijn vriend. Vanaf dat moment verandert alles en raakt het zo rustige leventje van John volledig overhoop.

Commentaar

Regisseur Jez Butterworth heeft samen met zijn broer Tom Butterworth het script van de film geschreven. Voor beide is Birthday Girl het debuut. Een ding moet je de film wel nageven. De Russen spreken in de film ook gewoon Russisch. Althans, wat er voor door moet gaan. Of het echt Russich is, kan ik niet bepalen. Geen van de acteurs is zelf een Rus. Nicole Kidman heeft zich wel door een medewerker van de Russische ambassade in Australië laten adviseren en bijstaan.
Het verhaal is een mix van diverse stijlen. Een beetje misdaad, een beetje thriller, een beetje komedie en jazeker ook wat romantiek. Het sterkst is de film in het eerste half uur, waarin de Engelse John contact probeert te maken met de Russische Nadia. Zowel Nicole Kidman als Ben Chaplin zetten een goede rol neer. Ondanks het wat lage tempo van de film blijft de film onderhoudend, mede door enkele verrassende wendingen.
De film is deels in Engeland en in Australië opgenomen. Vooral het Engelse landschap, opgenomen in Australië, komt enkele momenten erg mooi in beeld.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Komedie/Humor, Romantiek, Thriller
Regio: 2
Jaar: 2001
Speelduur: 90 min
Verpakking: Alpha Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: RCV Home Entertainment
EAN: 8713045203436

Extra's

  • Promotionele trailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het oorspronkelijke filmbeeld heeft een beeldverhouding van 2.35:1 en staat ook zo anamorf op de DVD. De beeldkwaliteit is uitstekend. Kleuren zijn mooi en natuurlijk. Ook de scherpte en detaillering zijn prima, evenals het contrast en het zwartniveau. Het is een nieuwe film dus het beeld is ook vrij van ongerechtigheden. Enig minpuntje is de lichte vorm van edge enhancement die is toegepast.
De film is verdeeld in 12 tracks. De DVD is van het type DVD-5, wat betekent dat hij enkelzijdig en enkellaags is. Dus geen laagwisseling tijdens de film. De ondertiteling (wit) is duidelijk en staat netjes geplaatst onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

De soundtrack is in Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 Kb/s) op de DVD gezet. De soundtrack klinkt erg mooi. De rustige muziek van Stephen Warbeck past uitstekend bij de film. Nadruk van de soundtrack ligt op de drie voorste kanalen. De surrounds geven het geheel een zeer mooie ruimte, waardoor de soundtrack eigenlijk heel natuurlijk klinkt. Detaillering van het geluid is zeer goed. Verder worden de surrounds gebruikt voor ambiance geluiden. Met name de scènes bij het vliegveld, dan hoor je de vliegtuigen over je heen vliegen. Mooi gedaan. De subwoofer wordt nauwelijks gebruikt. De dialogen zijn duidelijk te verstaan en komen netjes uit de centerspeaker.

Extra's

De breedbeeld menuschermen zijn eenvoudige statische plaatjes met achtergrondmuziek. Op de DVD staat helaas geen enkele extra. Jammer, want de buitenlandse releases van deze film hebben wel een aardige lijst met extra’s.

Wel zijn drie promotionele trailers van andere titels van RCV – Jay and Silent Bob, Scary Movie 2 en Domestic Disturbance – opgenomen.

Conclusie

‘Birthday Girl’ is een redelijk onderhoudende film met Nicole Kidman in de rol van de Russische Nadia die door de verlegen Engelsman John via internet ‘besteld’ is. Alleen loopt het allemaal nogal anders dan hij verwacht. De film is een mengeling van misdaad, thriller, komedie en romantiek en heeft enkele verrassende wendingen.
De DVD heeft een zeer goede beeld- en geluidskwaliteit. Jammer genoeg ontbreken alle extra’s, terwijl buitenlandse releases van de films die wel hebben meegekregen.

Laatste reacties

Azazel  |  17-06-2004

3.75 bij Action
Lees meer >

freddy54  |  24-05-2003

THX! :P , k'zal eens gaan kijken.
Lees meer >

Giniecoloog  |  24-05-2003

€ 19,99 bij FRS
Lees meer >

freddy54  |  23-05-2003

't ziet er tof uit, jammer voor het ontbreken van extra's! Ligt hij ergens aan een redelijke prijs? :shock:
Lees meer >

Rochan  |  21-05-2003

Redelijke film. Simpel verhaal. Maar wel waard om te kijken (alleen al om Nicole). :)
Lees meer >

Giniecoloog  |  21-05-2003

Lijkt me een gave film. Ik heb 'm in de bioscoop gemist, dus als deze ergens voor een leuk prijsje ligt, neem ik 'm zeker mee.
Lees meer >

El SalvaCeppie  |  21-05-2003

:lol: screenshot 3 ziet er sapperdeflap uit mmmmm toch maar eens gaan kijken...
Lees meer >

Keyser Söze  |  21-05-2003

Deze film kon niet helemaal mijn verwachtingen inlossen (zo gaat dat wanneer je vantevoren staat te popelen om hem in de bioscoop te gaan zien), maar daarom was...
Lees meer >

Surya  |  21-05-2003

Ik vond dit ook een zeer leuke film. Zeker eens bekijken! Nicole is zoals steeds zeer goed, maar Ben Chaplin is ook uitstekend gecast.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:8
Extra's:0
3.4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 46
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.