Scent of a Woman

Recensent:
Marcel den Haan
05-11-2010

Totaalbeoordeling:

7.5
Blu-ray

Scent of a Woman (Blu-ray)
Samenvatting

Charlie Simms (Chris O’Donnell) is een leerling aan een prestigieuze school in Amerika. Aangezien hij graag wat geld wil verdienen, neemt hij een bijbaantje aan. Hij moet passen op een blinde man, te weten een oud-kolonel die enigszins negatief in het leven staat. Ook kan deze Frank Slade (Al Pacino) nogal bot overkomen en zich wat nors gedragen. Desondanks neemt Charlie de baan aan en al snel moet hij Slade vergezellen naar New York tijdens het Thanksgivingweekend. Het belooft een leuk uitstapje te worden, maar Charlie is zich niet bewust van de plannen van Slade. Langzaam maar zeker ontstaat er een bijzondere band tussen de jonge Charlie en de oude rot Slade, één die beide mannen wel eens zou kunnen helpen bepaalde obstakels te overwinnen.

Commentaar

Al Pacino behoeft geen verdere introductie. De legendarische acteur heeft indrukwekkende rollen op zijn naam staan in klassiekers als The Godfather, Serpico, Scarface en Dog Day Afternoon. Voor al deze rollen won hij niet één keer de meeste begeerde filmprijs, de Oscar. Deze eer kwam hem pas ten deel na het voltooien van de hier besproken film, Scent of a Woman. Nominaties waren er wel voor hem, maar winnen deed hij het gouden beeldje dus pas in 1992. Zijn optreden is dan ook uitstekend te noemen en een grote kracht achter het succes van de film. Pacino speelt namelijk niet een rol, maar hij is gewoon luitenant-kolonel Slade. Verder weet hij geheel geloofwaardig een blinde neer te zetten. Zijn karakter is in het begin vrij nors en onuitstaanbaar, maar gaandeweg verandert dit als zijn relatie met de jonge Charlie beter wordt. Ook deze overgang komt goed naar voren dankzij het prima spel van Pacino. Chris O’Donnell speelt de rol van student Charlie Simms. Hij weet goed tegengas te geven aan acteerorkaan Al Pacino. Ook hij weet de juiste emoties te raken en vooral de onschuld en naïviteit van zijn karakter goed over te brengen. De ondersteunende rollen worden ook goed gespeeld, hoewel ze duidelijk ondergeschikt zijn aan de twee hoofdrollen. Met al dit goede acteerwerk is Scent of a Woman als een echte acteerfilm te omschrijven. Het verhaal dient slechts als kapstok voor het uitwerken van de relatie tussen de karakters. Het helpt wel dat het script uitstekend geschreven is. Niet alleen de karakters zijn goed uitgewerkt, maar ook de achterliggende boodschap. Het verhaal ontvouwt zich in een prima tempo, hoewel de speelduur vrij lang te noemen is. Nergens wordt het echter vervelend of saai. Tot slot is ook het uiterlijk dik in orde. Alle scènes zijn op locatie opgenomen en fraai in beeld gebracht. Alles bij elkaar is Scent of a Woman een film die iedere filmliefhebber wel zal bevallen. Verwacht geen actie of avontuur, maar een mooi verhaal over twee karakters die erg verschillend zijn maar toch ook veel overeenkomsten hebben.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Drama
Regio: B
Jaar: 1992
Speelduur: 156 min
Verpakking: Elite Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.85:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS 5.1 - Japans
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 5050582784992

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Deze Blu-ray Disc uitgave heeft de originele beeldverhouding van 1.85:1. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). De BD-uitgave bestaat uit een 25GB enkellaags disc. Voor de video-encoding is gebruik gemaakt van de SMPTE VC-1 codec.

Scent of a Woman stamt alweer uit 1992. Dit is ook terug te zien aan het beeld. Denk hierbij vooral aan de kleuren. Toch is de transfer ruim voldoende, hoewel er toch punten zijn die beter hadden gemogen. Het beeld lijkt niet geremastered in High Definition, iets dat vooral te zien is aan het niveau van detail. Dit schommelt nogal gedurende de speelduur. Het begin van de prent weet hier de meeste indruk te maken. De beelden buiten de school zien er prima uit. Scènes die zich binnen afspelen zien er minder goed uit, en verderop in de film zijn fragmenten te vinden die qua detail wat teleurstellen. Zoals gezegd is het echter ruim voldoende te noemen. Dit geldt ook voor de scherpte. De kleuren ogen natuurlijk en goed verzadigd. Contrast en zwartniveau zijn ook prima. Het schaduwdetail laat soms wat steken vallen, kleine details zijn in de donkerdere scènes wat minder goed zichtbaar. Een fijne laag filmgrain is gedurende de gehele film aanwezig. Dit geeft het geheel een mooi filmisch uiterlijk. De donkere scènes bevatten duidelijk meer grain en ook is hier wat ruis zichtbaar. Verder zien we nog wat edge enhancement opduiken en enkele kleine beschadigingen. Alles bij elkaar een nette voldoende.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk. Wil je de screenshots bekijken in Full HD-resolutie? Neem dan een Platinum Member account!

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige soundtrack staat in DTS-HD Master Audio 5.1 formaat (24bit/48kHz) op de Blu-ray Disc van Scent of a Woman. De prent bestaat voornamelijk uit dialoog, iets wat er voor zorgt dat het geluid zich vrijwel geheel op de voorste kanalen afspeelt. Dialogen zijn goed volgbaar en komen netjes uit de centerspeaker. De frontspeakers geven de muziek en overige geluiden weer. Hier is een redelijk breed stereogeluid te horen. De surrounds worden nauwelijks bij het geheel betrokken. Soms zijn er lichte omgevingsgeluiden te horen, maar die zijn op één hand te tellen. Dit is dus vooral te wijten aan de film zelf, maar ook tijdens scènes die zich hier meer voor lenen is er weinig surroundactiviteit. Ook het LFE-kanaal is vrijwel geheel stil, hiervoor geldt hetzelfde als bij de surrounds. Het is jammer dat de weinige scènes die meer impact hadden kunnen krijgen, nauwelijks versterkt worden door een dosis laag. Zo is er de scène waarin beide hoofdpersonen een ritje maken in een Ferrari, waarbij de bolide nu meer op een Fiat Panda lijkt qua volume. De track is verder vrij van ruis en beschadigingen.

Extra's

Na het opstarten van de schijf kom je terecht in het taalkeuzemenu. Na het selecteren van de gewenste taal verschijnt het hoofdmenu waar alle instellingen te maken zijn. Dit moet worden gedaan middels enkele knoppen die er vrij onoverzichtelijk uitzien.

Deze uitgave bevat geen extra’s.

Conclusie

In Scent of a Woman zien we de jonge student Charlie die een bijbaantje aanneemt om wat geld te verdienen. Hij moet de norse oud-kolonel Slade gezelschap houden, iets dat niet makkelijk is door de instelling van deze man. Gaandeweg ontstaat er toch een band tussen de twee en lijken ze elkaar te kunnen helpen op manieren die ze niet voor mogelijk hadden gehouden. De film is een mooi verhaal over twee mensen die langzaam maar zeker elkaar leren kennen en bovendien veranderen. Het acteerwerk is van hoog niveau en ook het script is goed geschreven. Een echte aanrader voor liefhebbers van dit soort films. De Blu-ray Disc is op technisch gebied voldoende. Zowel beeld als geluid scoren een voldoende, hoewel er toch wat verbeterpunten zijn voor een eventuele remaster. De schijf bevat geen extra’s, net als de andere back-catalog titels van Universal.

Laatste reacties

Marcel Hoeve  |  09-11-2010

Hier is nog een recensie van de UK-versie, die volgens mij identiek is aan de versie die hier is uitgebracht.
Lees meer >

Frenkel  |  08-11-2010

De tweede recensie spreekt over een AVC codec, de hier besproken uitgave VC-1. Ook staat die uitgave op een 50GB dual layer schijf volgens hen, de hier besproke...
Lees meer >

Marc T.  |  08-11-2010

Blijf het altijd bijzonder vinden hoe ze Pacino zo oud hebben kunnen laten lijken in deze rol. Hij ziet er anno 2010 nog steeds beter uit dan in deze film.
Lees meer >

Marcel den Haan  |  07-11-2010

De tweede recensie spreekt over een AVC codec, de hier besproken uitgave VC-1. Ook staat die uitgave op een 50GB dual layer schijf volgens hen, de hier besproke...
Lees meer >

Marcel Hoeve  |  07-11-2010

Vreemd, deze twee Duitse recensies zijn juist zeer enthousiast over de beeldkwaliteit: dvd-palace.de www.bluray-disc.de
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:6
Extra's:0
7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 1
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.