Body of Lies

Recensent:
Patrick van den Hul
07-04-2009

Totaalbeoordeling:

6.9
DVD

Body of Lies (DVD)
Samenvatting

Een reeks aanslagen raakt het hart van Europa. Na een aanslag in Londen wordt ook onze eigen Amsterdamse Noordermarkt getroffen. De aanslagen zijn niet opgeëist, maar dit is juist de gebruikelijke werkwijze van een grote terroristische groepering. De CIA opent de jacht met behulp van hun man in het veld Roger Ferris (Leonardo DiCaprio) en diens steun aan de andere kant van de wereld Ed Hoffman (Russel Crowe). Beide mannen staan voortdurend met elkaar in contact via de telefoon en live satellietbeelden in haarscherpe resolutie. Ze zetten een ingenieus plan op dat inspeelt op de zwakte van Al Saleem (Alon Abutbul), het brein achter de aanslagen. Al Saleem heeft namelijk een groot ego en wanneer de CIA het doet voorkomen alsof er een andere groepering actief is die resultaten boekt, zal hij het niet kunnen laten om contact met ze op te nemen. De Amerikaanse operatie wordt bijgestaan door de Jordaanse inlichtingendienst die onder leiding staat van Hani Salaam (Mark Strong). Deze kent maar één regel: lieg nooit tegen hem. In een wereld die draait om misleiding en het zorgvuldig omgaan met gevoelige informatie, is dit gemakkelijker gezegd dan gedaan. Wanneer Ferris een band ontwikkelt met de geëmancipeerde vrouwelijke verpleegster Aisha (Golshifteh Farahani), maakt hij zichzelf kwetsbaar voor vriend en vijand. Kunnen de betrokken partijen slagen in hun missie door samen te werken of zitten hun eigen agenda’s toch teveel in de weg?

Commentaar

Sinds die ene fatale dag op 11 september 2001 is de wereld voorgoed veranderd. De aanwezigheid van de VS uit het Midden-Oosten is bijna niet meer weg te denken en een grote inspiratiebron voor film- en documentairemakers. Regisseur Ridley Scott waagt zich er nu ook aan in een film die misschien nog wel het beste te vergelijken is met zijn oorlogsfilm Black Hawk Down, die op veel van dezelfde locaties gefilmd is. Met American Gangster wist Scott al een eigenzinnige film te maken binnen het uitgekauwde genre van de misdaadfilm en in Body of Lies doet hij hetzelfde met de spionagethriller. Het boek van voormalig Washington Post journalist David Ignatius vormt de basis voor deze productie en is bewerkt voor het witte doek door Oscarwinnend scenarioschrijver William Monahan (The Departed). Het eindresultaat is een interessante mix van actie en diepgang geworden, waarbij de eerste duidelijk overheerst. Sommige scènes proberen een visie te geven op de problematiek in het Midden-Oosten, maar dit blijft allemaal wat halfbakken. Het is de flitsende hightech actie die de film naar een hoger niveau tilt. De ervaring van Scott is duidelijk te zien in de finesse waarmee hij de vuurgevechten, explosies en achtervolgingen in beeld brengt. Maar ook dialogen zijn een spannend schouwspel, waarbij Russel Crowe, Leonardo DiCaprio en Mark Strong een sterk drietal vormen. Van allen krijg je de nodige achtergrondinformatie mee die hun personages enige diepgang meegeeft. Het is echter niet alleen maar feest. Het subplotje rondom de love interest van Ferris lijkt enkel en alleen te zijn opgenomen als plotmechanisme en vertraagt de film onnodig. Daarnaast worden, zoals zo vaak in Hollywoodproducties, de terroristen nauwelijks belicht. Alle aandacht gaat uit naar de helden die ons voor tirannie moeten behoeden. Als een intelligente thriller die ook nog wat te zeggen wil hebben is de film dan ook niet geheel geslaagd. Als spetterend actiespektakel wel degelijk. De fotogenieke locaties en het gevoel van realisme waarmee het gebracht wordt doen de prent slagen. Een aanrader voor wie puike actie graag gepaard ziet met visuele pracht en een vleugje diepgang.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Thriller
Regio: 2
Jaar: 2008
Speelduur: 123 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 2.40:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Duits
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Spaans
Ondertiteling: Deens, Duits, Nederlands, Spaans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 5051888029466

Extra's

  • Audiocommentaar
  • Featurettes

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Deze DVD-uitgave heeft het originele beeldformaat van 2.40:1 behouden. De anamorfe transfer is bijzonder fraai te noemen. De scherpte is in het algemeen voldoende, al is er hier en daar sprake van wat softe momenten. Detaillering is uitstekend, met uitzondering van donkere scènes, waar het schaduwdetail ondermaats is. De kleuren zijn mooi en verzadiging en contrast worden soms hoog opgevoerd om zo effectief een knallend beeld te creëren. Regelmatig is er wat lichte ruis zichtbaar, geenszins van een storend niveau. Een gebrek is de veelvuldig zichtbaar aanwezige edge enhancement. Een onnodig artefact dat het gevolg is van kunstmatige verscherping tijdens de post-productie, dat eigenlijk niet zou mogen voorkomen en zeker niet in deze mate. Verder is er geen enkel smetje op het beeld te bespeuren.
De film is opgedeeld in een zeer royale 33 hoofdstukken, die ook vanuit het menu toegankelijk zijn. De laagwisseling is wat ongelukkig geplaatst, middenin een dialoogscène, en is daardoor duidelijk merkbaar. De ondertiteling staat mooi onderin beeld en heeft een goed leesbaar lettertype en prima vertaling. Een minpunt is de ingebrande Engelse ondertiteling, die vrij hoog in het beeld wordt weergeven (zie screenshot 5). Dit gebeurt tijdens Arabisch gesproken teksten die vrij veelvuldig voorkomen. De Nederlandse ondertiteling wijkt op die momenten uit naar de bovenkant van het beeld.

Geluidskwaliteit

De film is voorzien van de originele audio in Dolby Digital 5.1 (384kb/s), evenals Duitse en Spaanse dubs. De audio is van uitstekend niveau met een grote dynamiek. Er is sprake van zeer actieve sturing en veel ruimtelijke effecten. De hoeveelheid detail is indrukwekkend. Let bijvoorbeeld maar eens op de achtergrondgeluiden tijdens scènes op de drukke straten. Dialogen blijven altijd goed verstaanbaar zuiver uit de middelste speaker komen en hebben een goed volume. De muziek komt ruimtelijk uit alle speakers. Met het laag zit het ook goed, al zal het je vloer niet doen trillen. Het enige dat deze track mist is iets aan impact. De technische kwaliteiten staan buiten kijf, maar af en toe had het wel een tikkeltje krachtiger mogen zijn. Desalniettemin staat deze track garant voor een intense surroundervaring.

Extra's

Deze 1-disk uitgave is van fraai geanimeerde menu’s voorzien, in de stijl van de satellietbeelden die in de film figureren. Men heeft nog ruimte gevonden voor een aantal extra’s.

Audiocommentaar
Dit commentaar bij de film is ingesproken door regisseur Ridley Scott, scriptschrijver William Monahan en David Igantus, auteur van het boek waarop de film gebaseerd is. De heren hebben kennis van zaken en delen interessante analyses omtrent de thematiek van de film. Jammer genoeg zijn de commentaren afzonderlijk ingesproken, waardoor de groepsdynamiek ontbreekt. De audio is DD2.0 (192kb/s). Ondertiteling is hier helaas niet beschikbaar.

Actionable Intelligence: Deconstructing Body of Lies (23 min.)
Van de oorspronkelijke documentaire van bijna anderhalf uur, hebben slechts 3 onderdelen hun weg gevonden naar deze uitgave. Voor de rest is geen plaatst meer op deze schijf. De segmenten moeten afzonderlijk geselecteerd worden. De eerste gaat over regisseur Ridley Scott en is een aaneenschakeling van lofbetuigingen. Wellicht niet onterecht, maar weinig belangwekkend voor de kijker. De tweede gaat over het filmen op locatie en de derde over het verhaal en in het bijzonder het boek waarop de film gebaseerd is. Deze zijn een stuk interessanter dan de eerste, maar voorbij voordat je er erg in hebt. Het beeldformaat is 1.78:1 en Nederlandse ondertiteling is beschikbaar. De audio is DD2.0 (192kb/s).

Conclusie

Een serie aanslagen doet veldagent Roger Ferris en zijn collega-op-afstand Ed Hoffman intensief jagen op terroristenleider Al Saleem. Ze krijgen hierbij hulp van de Jordaanse inlichtingendienst. Een ingenieus plan gebaseerd op misleiding moet de dader in de kraag vatten. Maar vertrouwen de mannen elkaar wel? Body of Lies is visueel een prachtige film geworden met exotische locaties en hypermoderne actie. De maatschappijkritiek treft echter niet geheel zijn doel. De DVD is technisch prima verzorgd met een fraai beeld en een uitstekend geluid. De extra’s opgenomen op deze DVD zijn wat mager gezien het materiaal dat beschikbaar is, maar zijn niettemin de moeite waard.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Warner Home Video.

Lees meer

Laatste reacties

wolverine  |  11-04-2009

Ridley Scott weet altijd pakkende en flitsende films te maken. Deze was pakkend, maar ik ben toch zeker beter gewend van de beste man. Viel me trouwens op dat d...
Lees meer >

pietdvd  |  08-04-2009

De r1 versie die wel een 2 disc versie heeft op de 2de disc buiten alleen een digitale kopie van de film (een dvd rom optie om de film via je pc te bekijken),al...
Lees meer >

Gandalf the funny  |  08-04-2009

Heeft de blu-ray wel een langere documentaire?
Lees meer >

Bas Hokke  |  08-04-2009

Die belofte is hij dus niet nagekomen voor wat betreft deze uitgave, maar hij heeft natuurlijk ook geen invloed op welke extra's men voor de Benelux-versie opne...
Lees meer >

Patrick van den Hul  |  08-04-2009

Geen idee. Wel vond ik een artikel in de de Spits van 04-11-2008... Maar of we daar wat aan hebben? Die belofte is hij dus niet nagekomen voor wat betre...
Lees meer >

Bas Hokke  |  08-04-2009

Ik vond het een prima film. Alleen vond ik die relatie totaal overbodig van Ferris. Zoals in de review beschreven staat: Wanneer Ferris een band ontwikkelt ...
Lees meer >

Martin van Tuijl  |  08-04-2009

De blu-ray kent een aantal verwijderde scènes, maar afgaande op de reviews zitten die met Carice hier niet bij. Als iemand dit kan weerleggen of juist bevestige...
Lees meer >

Martin van Tuijl  |  08-04-2009

Projecten van Ridley Scott komen hier sowieso op de plank (zal een afwijking zijn), dus ook deze. Die overigens prima te pruimen te is! De man moet trouwens be...
Lees meer >

Nyarlathotep  |  08-04-2009

Matige film... We hebben dit allemaal al eerder gezien. En inderdaad zijn de terroristen wel weer een beetje bordkartonnen clichematige karakters. Ik irriteerde...
Lees meer >

Mr. Incredible  |  08-04-2009

Hoewel geen slechte film, vond ik dit, net als American Gangster, weer een tegenvaller van Ridley Scott.
Lees meer >

Patrick van den Hul  |  07-04-2009

De blu-ray kent een aantal verwijderde scènes, maar afgaande op de reviews zitten die met Carice hier niet bij. Als iemand dit kan weerleggen of juist bevestige...
Lees meer >

Rogier Burghout  |  07-04-2009

Magere extra's, volgens Ridley zouden toch de deleted scenes van "onze" Carice worden toegevoegd? Misschien voor de uitmelk 2-disc SE versie....:roll:
Lees meer >

Jeroen D  |  07-04-2009

Komt er zeker in ;)
Lees meer >

Jeroen Trapman  |  07-04-2009

Deze haal ik zeker weten :)
Lees meer >

edwinvb  |  07-04-2009

prima film(y)
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:6
5.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 10
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.