Body of Lies

Recensent:
Arnold van Oostrum
20-04-2009

Totaalbeoordeling:

6.5
Blu-ray

Body of Lies (Blu-ray)
Samenvatting

De CIA zoekt het Al-Qaida brein Al Saleem (Alon Abutbul), die verantwoordelijk wordt gehouden voor een wereldwijde golf van terroristische aanslagen. Doordat de groepering van Saleem geen gebruik maakt van moderne communicatiemiddelen, zijn zij nauwelijks te traceren. CIA-agent Roger Ferris (Leonardo DiCaprio) probeert ter plaatse in het Midden Oosten de razendsnelle ontwikkelingen steeds een stap voor te blijven. Via een realtime satellietverbinding volgt zijn CIA adviseur Ed Hoffman (Russel Crowe) elke beweging. Hoffman is van mening dat alles geoorloofd is in de strijd tegen het terrorisme en maakt op duizenden kilometers afstand gevaarlijke, strategische beslissingen. Ferris bedenkt een ingenieus plan om Al Saleem te kunnen oppakken. Hierbij roept hij de hulp in van het hoofd van de Jordaanse inlichtingendienst Hani Salaam (Mark Strong). Ferris moet zich van Salaam aan één belangrijke regel houden: nooit liegen tegen hem. In een wereld die draait om misleiding is dit natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan. Ferris maakt zich daarbij ook nog eens ongewild kwetsbaar als hij een persoonlijke band ontwikkelt met verpleegster Aisha (Golshifteh Farahani).

Commentaar

Met Body of Lies zet regisseur Ridley Scott een spannende spionagethriller neer die zich afspeelt in het Midden Oosten. Sinds 9/11 (11 september 2001) voert Amerika een oorlog tegen een haast onzichtbare vijand in het Midden Oosten. Onzichtbaarheid en spionage zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, zo ook in deze spionagefilm van Ridley Scott. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van voormalig Washington Post journalist David Ignatius. Oscarwinnend scenarioschrijver William Monahan (The Departed) schreef het script voor de film. Ridley Scott zet met Body of Lies een boeiende film neer met veel actie en spanning. Het morele aspect, waarin onder het mom van het belang van veiligheid alles met leugens en bedrog geoorloofd lijkt te zijn, komt hierin ook naar voren, zij het iets minder nadrukkelijk. Iedere partij in dit verhaal maakt zich schuldig aan misleiding en geweld. Hierdoor kent het verhaal eigenlijk geen echte ‘bad guy’. Maar is dat feitelijk ook niet gewoon de realiteit? Mogelijk dat je jezelf als kijker hierdoor ook wat minder verbonden voelt met een karakter, waardoor het verhaal een gevoel van afstandelijkheid heeft. De dialogen zijn een spannend schouwspel, waarbij een zeer goed spelende Russel Crowe, Leonardo DiCaprio en Mark Strong een sterk drietal vormen. Van ieder van hen krijg je enige achtergrondinformatie, die hun personages iets meer diepgang geeft. Crowe is voor deze rol een goede 35 kilogram aangekomen en dat zie je ook. Qua typering rol speelt DiCaprio eenzelfde soort serieuze rol als in Blood Diamond. Carice van Houten speelt ook een rol in de film, alleen zie je haar niet. Al haar scènes zijn op de snijtafel gesneuveld. Erg jammer natuurlijk. Alhoewel Body of Lies ook op een aantal internationale plaatsen afspeelt, is de film grotendeels in Amerika opgenomen. De ‘Midden Oosten’ scènes zijn in Marokko opgenomen, op deels dezelfde locaties als Scott’s oorlogsfilm Black Hawk Down. Ondanks enkele wat minder sterke aspecten is Body of Lies een visueel mooi gemaakte actiefilm met onderhoudende spanning en diepgang.

Warner heeft Body of Lies in High Definition uitgebracht op Blu-ray Disc en in standaard resolutie op DVD. In deze recensie bekijken we de kwaliteit van de Blu-ray Disc uitgave en maken we een vergelijking met de DVD uitgave. Onze bespreking van de DVD uitgave kun je hier nog eens nalezen.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Thriller
Regio: B
Jaar: 2008
Speelduur: 128 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.40:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - EAD
  • Dolby Digital 5.1 - Duits
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
  • Dolby Digital 5.1 - Spaans
  • Dolby TrueHD 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Zweeds, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 5051888029442

Extra's

  • Deleted Scenes
  • Audiocommentaar
  • Focus Points: Deconstructing Body of Lies
  • Interactive Debriefing

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft het originele 2.40:1 beeldformaat. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920 * 1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). Dit laatste houdt in dat er geen PAL versnelling is toegepast. Deze Blu-ray Disc uitgave is een 50 GB double layer disc. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van de SMPTE VC-1 (Advanced Profile 3) coderingsmethode.

De kwaliteit van het beeld is bijzonder goed. De cinematografie van Alexander Witt brengt de broeierige sfeer van het drukke Midden Oosten goed tot uiting. De Blu-ray Disc presentatie laat dit alles uitstekend visueel tot zijn recht komen. Scherpte en detaillering van het beeld zijn zeer goed. Het beeld ziet er zuiver en kleurrijk uit, waarbij ook de kleurindruk van de stilistisch aangepaste beelden fraai is. Was bij de DVD uitgave het schaduwdetail niet optimaal, bij deze Blu-ray Disc uitgave is detaillering ook in de donkere scènes prima. Daarbij is het beeld nagenoeg vrij van ongerechtigheden. Enig minpuntje is de af en toe zichtbare, lichte mate van edge enhancement. De optionele ondertiteling staat onder in het beeld geplaatst. Af en toe is een gele Engelse ondertiteling erg hoog in het zichtbare filmvlak geplaatst, de Nederlandse ondertiteling staat dan bovenin het beeld (screenshot 5).

Onderstaande HD screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom niet representatief voor de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

De Blu-ray Disc heeft een Engelstalige lossless gecomprimeerde Dolby TrueHD 5.1 surroundtrack (48 kHz, 16 bit) en een Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 640 kb/s).
Bij de gewone DVD is de toegepaste bitrate 384 kb/s. De hogere bitrate doet de actierijke soundtrack zeker goed. Het totale surroundgevoel is beter, de dynamiek nog iets groter en vooral het diepe laag via het LFE-kanaal klinkt voller, strakker en dieper. De soundtrack klinkt prima en heeft een wijds surround geluidsbeeld waarbij alle kanalen intensief worden gebruikt. De sfeervolle muziek van Marc Streitenfeld heeft een brede stereospreiding en komt met goede detaillering uit beide frontspeakers. De surrounds voegen daar een ruimtelijke dimensie aan toe. De filmgeluiden worden door alle speakers weergegeven, wat een goed klinkend driedimensionaal geluidsbeeld geeft. Detaillering van het geluid is prima evenals de dynamiek. Ook het LFE kanaal wordt goed gebruikt, waardoor de actiescènes winnen aan kracht en overtuiging. De lossless gecomprimeerde Dolby TrueHD geluidstrack valt op door de betere detaillering, dynamiek en laagcontrole. Hierdoor klinkt alles meer ruimtelijk, waarbij de impact van de actierijke soundtrack ook is toegenomen.

Extra's

De Blu-ray Disc start automatisch direct met de film. Voor de instellingen, de scènekeuze en de extra’s maakt de Blu-ray Disc gebruik van een pop-up menu. Dit menu wordt weergegeven zonder dat het afspelen van de film wordt onderbroken. Het menu ligt als een ‘overlay’ boven op het filmbeeld. Deze Blu-ray Disc uitgave biedt veel meer extra’s bij de film dan de eerdere enkele DVD uitgave. De extra’s zijn allemaal in 1080p VC-1 HD resolutie op de schijf gezet. De extra’s zijn Nederlands ondertiteld.

Commentary
Een informatief commentaar waarin regisseur Ridley Scott, scriptschrijver William Monahan en auteur David Igantus op onderhoudende wijze alle aspecten van de film benoemen en toelichten. Het audiocommentaar is niet Nederlands ondertiteld.

Actionable Intelligence: Deconstructing Body of Lies (79 min)
Dit is een uitgebreide achter de schermen documentaire die in negen apart te selecteren hoofdstukken is opgedeeld. Elk van deze hoofdstukken belicht een aspect van de filmproductie. Via de optie Focus Point kun je deze negen featurettes ook gedurende de film bekijken. Op gezette momenten verschijnt er dan een disc symbool in beeld, waarna je de bijbehorende featurette kunt activeren.

Interactive Debriefing (19 min)
Een verzameling korte interviewfragmenten met Ridley Scott, Leonardo DiCaprio en Russell Crowe, die je via een matrixbord kunt selecteren (screenshot 6). Je kunt de interviewfragmenten ook direct kiezen met de play all optie.

Additional Footage – Deleted Scenes (15 min)
Een verzameling niet gebruikte scènes, optioneel met audiocommentaar van Ridley Scott.

In de keepcase zit ook nog een code voor het downloaden van een Windows Media digitale kopie van de film.

Conclusie

In het Midden Oosten zoekt een CIA agent een Al-Qaida terrorist, terwijl zijn superieur op duizenden kilometers afstand via satelliet zijn verrichtingen gade slaat. Ze zetten een ingenieuze valstrik op voor de terrorist, waarbij ze de hulp in roepen van het hoofd van de Jordaanse inlichtingendienst. Deze man heeft één eis, nooit tegen hem liegen en dat terwijl het plan gebaseerd is op misleiding. Body of Lies is een spannende spionagethriller van regisseur Ridley Scott met prima spelende acteurs Leonardo DiCaprio, Russell Crowe en Mark Strong in de hoofdrollen. Beeld en geluid van deze Warner Blu-ray Disc uitgave zijn prima in orde. De extra’s zijn informatief en redelijk uitgebreid. Ondanks enkele wat minder sterke aspecten is Body of Lies een visueel mooi gemaakte actiefilm met onderhoudende spanning en diepgang.

Laatste reacties

blraydvd  |  08-11-2010

Weer een uitstekende film van Di Caprio, Vind de film wel wat minder als Blood Diamond, ...Maar zeker nog een dikke + Leuk verhaal over terroristen op sporen in...
Lees meer >

Ron-G  |  03-05-2009

Vond dit een matige film, nergens echt spannend, hier en daar wat "schokkende" scene's voor zover die schokkend zijn, alhoewel 1 scene aan het einde van de film...
Lees meer >

maudtje  |  26-04-2009

Ridley Scot heeft betere films gemaakt, maar deze voldoet óók prima! Leuke plot en goed gefilmd, heb me aardig vermaakt met het zien van deze film!
Lees meer >

Gandalf the funny  |  23-04-2009

nou ja, die ga ik niet meer upgraden. Heb m nu gratis ontvangen met de WB actie...
Lees meer >

Neil  |  20-04-2009

Klopt. De scenes met Carice zijn nergens terug te vinden. Maar wel een aantal andere deleted scenes, die zeer de moeite waard zijn. Wellicht zal er in de to...
Lees meer >

freaky  |  20-04-2009

De scenes met Carice schijnen, itt wat door Ridley persoonlijk werd beloofd, ook niet tussen de deleted scenes te staan. Klopt dat? In dat geval komt deze film...
Lees meer >

rvvnr1  |  20-04-2009

De scenes met Carice schijnen, itt wat door Ridley persoonlijk werd beloofd, ook niet tussen de deleted scenes te staan. Klopt dat? In dat geval komt deze film ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof Dolby TrueHD 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:8
5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 12
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.