Dan in Real Life

Recensent:
Patrick van den Hul
27-11-2008

Totaalbeoordeling:

4.7
DVD

Dan in Real Life (DVD)
Samenvatting

Dan Burns (Steve Carell) heeft het niet gemakkelijk. Zijn vrouw, de liefde van zijn leven, is jong overleden en hij staat er alleen voor in de opvoeding van zijn drie (puberende) dochters. Maar dan is er een lichtpuntje. Tijdens een bezoek aan een boekenwinkel ontmoet hij Marie (Julliette Binoche). Beiden voelen direct een connectie en ze spreken af om wat te gaan drinken, wat uitloopt op een gesprek dat uren duurt. Dan krijgt haar telefoonnummer mee en is helemaal in de wolken. Kort daarna is het weer tijd voor de jaarlijkse familiereünie in een buitenhuis in de natuur. Eenmaal aangekomen staat Dan echter voor een onaangename verrassing. Het blijkt dat Marie een relatie heeft met niemand minder dan zijn eigen broer Mitch (Dane Cook)! Deze is duidelijk gek op haar en hetzelfde geldt voor de rest van de familie die haar met open armen ontvangt. Toch blijft er een zekere spanning in de lucht hangen en na een zekere tijd beginnen ook anderen te merken dat Dan zich wat merkwaardig gedraagt. Kan hij zijn geheim nog langer voor zich houden of wordt het hem toch teveel?

Commentaar

Zoals je waarschijnlijk al hebt kunnen afleiden uit de verhaalomschrijving hebben we hier te maken met een romantische komedie. Deze komen echter in vele soorten en maten, variërend van de melige flauwe grappen compilaties tot de ‘dramedy’s’, die de genres drama en komedie combineren. Hoewel zowel Carell als Cook zich in het verleden wel eens in de eerste categorie hebben begeven, hebben we hier duidelijk te maken met de laatstgenoemde. Het drama overheerst hier en daar duidelijk, maar het geheel blijft een luchtige en vrolijke feel-good ervaring. De film kent zeker de nodige dosis humor, maar deze komt meestal vooral voort uit de situatie en niet door middel van directe grappen. Dan in Real Life verloopt volgens een vast stramien en is daardoor redelijk voorspelbaar geworden. Het standaard happy end helpt hier ook niet echt bij. Wat de film echter redt zijn de prima acteerprestaties van de gehele cast, zowel de hoofdrollen als de vele kleinere bijrollen. Er is een zeker chemie voelbaar tussen Carell en Binoche, maar ook binnen de hele familie als geheel. Waarschijnlijk is dit ontstaan tijdens het verblijf van de cast in het huis waar een groot deel van de film gefilmd is, waar ze veel hebben gerepeteerd. In combinatie met de gebeurtenissen die op zichzelf redelijks alledaags zijn, doet de film best realistisch aan. Hierbij moet wel gezegd worden dat de premisse van de film wel eens voor wat absurde situaties zorgt, maar dit hoort nu eenmaal bij dit type film. Hoewel het script qua verloop nogal standaard is, zijn de dialogen spitsvondig geschreven. Een mooi voorbeeld hiervan is de scène in de boekenzaak. Naast het luchtige verhaal en de rustgevende locatie van het huis in de natuur, zorgt ook de muziek voor een leuke sfeer. De film is voor het grootste deel voorzien van songs. Al met al is Dan in Real Life een aangename verrassing in het genre geworden. Het is een echte feelgood film voor op een druilerige zondagmiddag.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Komedie/Humor, Romantiek
Regio: 2
Jaar: 2007
Speelduur: 94 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: RCV Home Entertainment
EAN: 8713045214654

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in de originele 1.85:1 beeldverhouding op de DVD. De scherpte van het beeld is goed, maar doet soms wat kunstmatig aan. Er is dan ook sporadisch wat edge enhancement aanwezig (zie screenshot 5 rond het haar van Carell). Het beeld verliest daarnaast wel wat in detail in de donkere scènes, maar de gedeeltes die buiten zijn opgenomen zien er heel goed uit voor een transfer in standaard definitie. De kleuren zijn warm en natuurlijk met een juiste graad van verzadiging. Contrast en zwartniveau zijn uitstekend. Tijdens het grootste gedeelte van de film is er enige filmgrain aanwezig in de achtergrond. Verder is er geen sprake van enige vorm van defecten in het beeld.
De optionele Nederlandse ondertiteling is prima leesbaar, maar staat iets te hoog in beeld. De film is verdeeld in 15 hoofdstukken.

Geluidskwaliteit

De film kent één geluidstrack, dit betreft de originele Engelstalige audio in Dolby Digital 5.1 formaat (448kb/s). De film bestaat voornamelijk uit dialogen. Deze komen netjes uit de middelste speaker en zijn uitstekend verstaanbaar. Af en toe is er sprake van wat subtiele surroundeffecten, maar de nadruk ligt voornamelijk op de voorste speakers. Hetzelfde kan gezegd wordt over de muziek: deze komt mooi vol uit de speaker en heeft een diep laag, maar de achterste speakers komen niet echt in actie. Samengevat is het een prima track met helder en natuurlijk geluid, die wel iets ruimtelijker had mogen zijn.

Extra's

Deze uitgave bevat 1 DVD die in een gewone zwarte keep case zit. Wanneer je de disk in de speler stopt krijg je een aantal trailers te zien, waarna de hoofdfilm direct wordt gestart. Er is geen menu aanwezig en er zijn ook geen extra’s. De hoofdstukken zijn dus alleen via de afstandbediening te bereiken.
Wanneer je specifiek op zoek bent naar extra’s, kun je het beste over de grenzen gaan kijken, waar er wel een aantal extra’s zijn opgenomen bij de film.

Conclusie

Dan heeft het niet gemakkelijk als alleenstaande vader van drie dochters, maar heeft een meevaller wanneer hij Marie ontmoet. De pret is echter maar van korte duur, want Marie blijkt een relatie te hebben met Mitch, de broer van Dan. Hoewel het verhaal en de cast misschien anders doen vermoeden, is Dan in Real Life geen flauwe dertien-in-een-dozijn komedie geworden. Het eindresultaat is een leuke mix van humor en oprecht drama binnen een standaard verhaalverloop. De gehele cast presteert echter prima. Deze DVD uitgave is nogal kaal, je krijgt enkel de film zonder menu of extra’s. De beeld en geluidskwaliteit zijn prima. Een aanrader voor wie zin heeft in een luchtige feelgood film met goed acteerwerk.

Laatste reacties

Yvonne  |  23-09-2009

ben ik even blij dat ik die dvd niet blind gekocht heb!
Lees meer >

Richard B.  |  27-08-2009

De DVD van Dan in Real Life is een mijlpaal in mijn collectie geworden. Da's dan in de zin dat het m'n enige DVD is (van de ruim 1500 die ik heb gekocht) die ik...
Lees meer >

Camera Obscura  |  18-08-2009

Dit is waarschijnlijk de eerste romantische komedie die ik gezien heb die niet romantisch en ook niet komisch is. :-? Ik vond Dan in Real Life echt een draak ...
Lees meer >

freaky  |  16-08-2009

Een hartverwarmende film vond ik dit, maar een komedie zeker niet.
Lees meer >

Richard B.  |  16-08-2009

Zoveel mensen, zoveel meningen. Ik vond deze hi-la-risch! En dat heb ik toch niet zo snel bij romantische comedies... Als je zin hebt mag je me uitleggen wa...
Lees meer >

rkrijger  |  12-08-2009

Zoveel mensen, zoveel meningen. Ik vond deze hi-la-risch! En dat heb ik toch niet zo snel bij romantische comedies...
Lees meer >

Richard B.  |  11-08-2009

Dit is waarschijnlijk de eerste romantische komedie die ik gezien heb die niet romantisch en ook niet komisch is. :-? Ik vond Dan in Real Life echt een draa...
Lees meer >

Jeroen Trapman  |  16-03-2009

Ik vond het een erg grappige film op sommige momenten, maar zeker niet geweldig...;)
Lees meer >

freaky  |  16-03-2009

Gewoon een prachtige film
Lees meer >

rkrijger  |  29-11-2008

Dit is absoluut een hilarische film! Ik heb me kostelijk vermaakt!
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:0
2.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 12
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.