Oorlog in Woord en Beeld: Deel 12 - Korea & Vietnam

Recensent:
Marcel den Haan
01-10-2006

Totaalbeoordeling:

6.3
DVD

Oorlog in Woord en Beeld: Deel 12 - Korea & Vietnam (DVD)
Samenvatting

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog besluiten de twee grootmachten, Amerika en Rusland, Korea op te splitsen in twee delen. Noord en Zuid-Korea zijn geboren. Op 25 juni 1950 schenden de communisten van het Noorden de overeenkomst en trekken de grens over. Amerika kan maar één ding doen en dat is ingrijpen. President Truman geeft Generaal MacArthur de opdracht de communisten terug te dringen, de Koreaanse Oorlog is een feit.
Voor de Tweede Wereldoorlog is Vietnam een Franse kolonie. In 1945 proberen ze hun greep op het land terug te krijgen, maar dit gaat niet zoals gepland. Het Noorden is in handen van de Chinezen en het Zuiden van de Britten. De Fransen doen er alles aan om het land terug te krijgen. Dit lukt niet en de Fransen vertrekken. De Amerikanen vrezen echter het nieuwe communistische bewind van leider Ho Chi Minh en sturen hun troepen naar Vietnam om de wereld te beschermen tegen de oprukkende communisten.

Commentaar

We zijn inmiddels alweer aangekomen bij het twaalfde deel van de Oorlog in Woord en Beeld serie. We schuiven ook steeds verder op op de tijdbalk en zijn inmiddels aangekomen bij de Koreaanse Oorlog en de Franse en Amerikaanse Oorlog in Vietnam. Voor veel mensen wordt het behandelde onderwerp ook steeds bekender naarmate het dichterbij hun eigen geboortedatum ligt. De Vietnam Oorlog is bij veel mensen wel bekend, mede of vooral dankzij de vele films over dit onderwerp. Wat veel mensen echter helemaal niet weten is de reden van deze oorlog. Op de DVD zijn twee documentaires te vinden over deze oorlog en krijgen we uitgebreid les in het ontstaan van het conflict. De eerste documentaire is getiteld De Franse Oorlog in Vietnam (51 minuten) en hier leren we dat Vietnam voor de Tweede Wereldoorlog een kolonie was van Frankrijk. Hierna probeerde ze hun greep op het land terug te krijgen, maar dit was geen succes. Hieruit komt de Amerikaanse inmenging uit voort aangezien zij de nieuwe leider Ho Chi Minh niet zagen zitten en al helemaal niet zijn communistische ideeën Amerika stuurde vervolgens zijn troepen en raakte betrokken in een oorlog die ruim 15 jaar duurde. Bijna 59.000 soldaten lieten het leven en Amerika moest met de staart tussen de benen afdruipen. Dit is alles is te zien in de vierde en laatste documentaire op de DVD, De Amerikaanse Oorlog in Vietnam (52 minuten).
De eerste twee documentaires op de DVD gaan echter over een hele andere oorlog die wel in die regio werd uitgevochten en waar ook de Amerikanen weer bij betrokken waren. Over deze oorlog is bij veel mensen veel minder bekend en daarom zijn deze documentaires ook erg interessant te noemen. De twee documentaires, beide getiteld Korea: Onze Tijd in de Hel, duren allebei 52 minuten en hier krijgen we te zien hoe Korea in twee delen werd gehakt door de Amerikanen en de Russen. Het Noorden werd communistisch en zij braken in 1950 de overeenkomst door het Zuiden binnen te vallen. Amerika zag zich genoodzaakt troepen te sturen, bang als zij waren voor de communisten. Aanvankelijk verloopt de strijd voorspoedig en slechts drie maanden na de inval van het Noorden hebben de Amerikanen en de Zuid-Koreaanse troepen Seoel alweer bevrijdt. Dan gaat China zich met de strijd bemoeien en de Chinese leider Mao Zedong stuurt 280.000 troepen om het Noorden te helpen. De Amerikanen lopen in de val en aan het einde van de oorlog hebben ruim 54.000 soldaten het leven verloren.
Zoals gewoonlijk gaat het bijgeleverde boekje dieper in op de onderwerpen en biedt zo een goede ondersteuning van het de beelden op de DVD.

Filmspecs

Regisseur

Diversen

Acteurs

Medium: DVD
Regio: 2
Jaar: 2006
Speelduur: 207 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: House of Knowledge
EAN: 8715664030288

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De vier documentaires staan in het formaat 1.33:1 op de DVD. Dit is niet zo vreemd aangezien ze gemaakt zijn voor televisie. De meeste beelden zijn zwart-wit en mede dankzij de leeftijd van de meeste beelden is de kwaliteit wat aan de lage kant. Er moet echter rekening gehouden worden met staat van de originele beelden. Beschadigingen en grain zijn dan ook vrij veelvuldig aanwezig. De verschillende tinten zwart variëren van diepzwart tot grijs. Het contrast is voldoende, evenals het schaduwdetail. De scherpte van het beeld is wisselend maar veelal voldoende en de documentaires zijn goed te bekijken.
De optionele Nederlandse ondertiteling is duidelijk te lezen en staat op een goede hoogte in het beeld.

Geluidskwaliteit

Het geluid van de documentaires wordt weergegeven in Dolby Digital 2.0 (224 kb/s) in de originele Engelse taal. Wat we al eerder vertelde over het geluid bij de eerdere delen van de serie gaat ook hier op. Het geluid is voldoende voor een uitgave zoals deze, maar heeft wel zo zijn beperkingen. Het geluid bestaat voornamelijk uit dialoog en deze zijn goed te volgen. Soms zijn er wat oorlogsbeelden te zien en horen we schoten en ontploffingen. Dit klinkt wat flets en kaal door het matig aanwezige laag. Het geluid klinkt verder wel mooi helder en beschadigingen zijn niet aanwezig.

Extra's

De menu\'s worden weergegeven in het formaat 1.33:1 en het achtergrondgeluid is Dolby Digital 2.0 (224 kb/s).

Er zijn geen extra\'s aanwezig op de DVD.

Conclusie

Het twaalfde deel van Oorlog in Woord en Beeld gaat over de Koreaanse Oorlog en de twee oorlogen in Vietnam door de Fransen en Amerikanen. Op de DVD zijn vier documentaires te vinden die veel informatie geven over het onderwerp en zoals gewoonlijk gaat het bijgeleverde boekje dieper op de zaak in. De documentaires zijn erg interessant te noemen, zowel voor mensen die niet veel van de oorlogen afweten als voor de personen die wat meer hierover weten. Beeld en geluid zijn zoals ze je inmiddels mag verwachten van de uitgaven in de reeks en voldoende voor een DVD zoals deze. Er zijn ook deze keer geen extra\'s op de uitgave te vinden.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:6
Extra's:0
4.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 11
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.