Saw II

Recensent:
Marcel den Haan
07-06-2006

Totaalbeoordeling:

6.3
DVD

Saw II (DVD)
Samenvatting

Een huis zonder uitgang. Een groep mensen opgesloten in het huis. Dit alles is het werk van de seriemoordenaar Jigsaw (Tobin Bell). De groep lijkt te bestaan uit willekeurig gekozen mensen, maar voor hen dringt de tijd. Ze ademen een dodelijke gas in en op slechts enkele plaatsen in het huis is tegengif verstopt. Volgens een boodschap van de moordenaar zal over enkele uren de voordeur open gaan, maar dit zal helaas te laat zijn voor de groep omdat voor die tijd het gas zijn werk al gedaan zal hebben. De zoektocht naar het tegengif kan dus beginnen. Eén van de mensen in de groep is Daniel Matthews (Erik Knudsen) en zijn vader is werkzaam bij de politie. Deze Eric Matthews (Donnie Wahlberg) is er zelfs in geslaagd Jigsaw te vinden, maar komt er gelijk achter dat zijn zoon in het huis opgesloten zit. Daniel moet zien te overleven in het huis terwijl zijn vader er alles aan doet de locatie van het huis uit Jigsaw los te krijgen, maar deze is niet echt meewerkend.

Commentaar

De eerste Saw film werd gemaakt met een redelijk klein budget, maar bracht het meervoudige hiervan op. In Hollywood betekent dit doorgaans maar één ding en dat is een vervolg. Deze kwam er dan ook vrij snel en gelukkig heeft dit geen negatief effect gehad op de kwaliteit van de film. Iets wat hier zeker aan bijdraagt is dat het vervolg geen kopie is geworden van het origineel. In de eerste film zaten slechts twee mensen opgesloten in een ruimte waaruit ze moesten zien te ontsnappen door het verrichten van enkele onmenselijke taken. Gaandeweg in de prent kregen we steeds meer informatie over de denk en handelswijze van de moordenaar en zagen we ook eerdere slachtoffers van de maniak. In Saw II is de opzet wat anders van aard. Hier zijn het acht mensen die opgesloten zitten in een huis en dit verhoogt de spanning des te meer. Al snel keren ze zich tegen elkaar, iets dat het verhaal een zekere meerwaarde geeft. De film opent met een eerder slachtoffer van Jigsaw en deze scène is visueel zo intens dat je bijna pijn krijgt in het lichaamsdeel waarover het gaat door er alleen maar naar te kijken. Iets dat misschien wat onder doet voor het origineel is de manier waarop de mensen in het huis aan hun einde komen. In het origineel en ook in de openingsscène van dit vervolg had je tenminste nog het idee dat het slachtoffer nog een kans van overleven had, zei het met de nodige offers, maar later in de film groeit het idee dat Jigsaw de groep gewoon langzaam aan het uitroeien is door middel van enkele vallen die wel erg makkelijk dichtvallen. Deze zet van de makers lijkt alleen eerder uit noodzaak geboren te zijn aangezien ze nu te maken hebben met een grotere groep acteurs en hieruit moeten er natuurlijk enkele afvallen.
De rollen van de mensen in het huis worden vrijwel allemaal goed neergezet en eigenlijk steekt er niemand met kop en schouders boven de rest uit. Tobin Bell krijgt de kans zijn rol wat beter uit te diepen aangezien hij in het eerste deel vrijwel alleen op de grond lag. De rol van de harde politieagent en vader van de jongen die in het huis opgesloten zit, wordt gespeelt door Donnie Wahlberg. Zijn vertolking van de agent in nood is er één die ruim voldoende genoemd kan worden en hij krijgt genoeg kans zijn boosheid te laten zien.
Saw II is een film die menig liefhebber van thrillers zal aanspreken en fans van het eerste deel zullen zich sowieso niet vervelen. Later dit jaar moet het derde deel alweer verschijnen en het is te hopen dat ook dit deel de verwachtingen in kan lossen. Hopelijk eindigt de Saw franchise niet zoals veel andere films uit het genre en dat is het langzaam doodbloeden van het concept. Met dit eerste vervolg is dus nog niks mis en daarom ook een aanrader voor een ieder die van spannende en bloederige films houdt.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Horror, Thriller
Regio: 2
Jaar: 2005
Speelduur: 90 min
Verpakking: Digipack in slipcase
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 5050582425765

Extra's

  • Audiocommentaar
  • Featurette "Jigsaw's Game"
  • The Traps Of Saw II
  • "Bits & Pieces": The Props Of Saw II
  • Storyboardvergelijking

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat anamorf op de DVD in het formaat 1.78:1 wat iets afwijkt van het originele formaat van 1.85:1. De kwaliteit van het beeld is goed te noemen. In de film worden vrijwel alleen donkere kleuren gebruikt maar deze worden prima weergegeven, evenals de verschillende huidtinten. Naast de kleuren is eigenlijk de gehele prent vrij donker van aard. De donkere scènes zijn echter prima te volgen dankzij het goede contrast en schaduwdetail. De verschillende tinten zwart komen verder ook goed uit de verf. De transfer bevat de nodige hoeveelheid grain maar dit lijkt eerder met opzet gedaan dan dat de transfer hier debet aan is. De makers wilden hiermee een bepaalde sfeer neerzetten en dit is ze goed gelukt. De scènes in het huis komen vies en grauw over en dit verhoogt de sfeer. Een prima transfer die goed bij de film past.
De film is verdeeld in 12 hoofdstukken en de optionele ondertiteling is duidelijk te lezen en staat op een goede hoogte in het beeld.

Geluidskwaliteit

Voor het geluid is er de keuze uit een Dolby Digital 5.1 track (448 kb/s) en een DTS 5.1 track met de maximale bitrate van 1509 kb/s. Verder is er nog een Dolby Digital 2.0 track (224 kb/s) op de DVD te vinden, maar deze redt het uiteraard niet bij de 5.1 tracks. Vooral de DTS track is genieten geblazen en de maximale bitrate zorgt ervoor dat deze track de betere is van de twee 5.1 tracks. Er wordt goed gebruik gemaakt van de aanwezige kanalen en het geluid klinkt op sommige momenten erg dynamisch. De dialogen zijn goed te volgen en komen netjes uit de centerspeaker. De frontspeakers laten de muziek en omgevingsgeluiden horen en hier is een mooi breed stereogeluid te horen. Zoals gezegd worden de surroundspeakers regelmatig bij het geheel betrokken en dan voor het weergeven van wat lichte muziek en effecten. De kanalen geven het geluid in split-surround weer en verhogen de sfeer van de film met enkele goed geplaatste effecten. Het geluid wordt aangevuld met een goed gedoseerd laag uit de subwoofer en dit rondt het geluid mooi af. De twee tracks klinken erg spookachtig en passen uitstekend bij de film. Twee sfeerverhogende tracks die het best op hoog volume beluisterd kunnen worden.

Extra's

De menu\'s worden anamorf weergegeven in het formaat 1.78:1 en het achtergrondgeluid is Dolby Digital 2.0 (224 kb/s).

Deze uitgave bestaat uit twee schijven verpakt in een nette digipack met slipcase. De meeste extra\'s zijn te vinden op schijf nummer twee.

Disc 1

Audiocommentaar
Het commentaar tijdens de film wordt verzorgd door regisseur Darren Lynn Bousman en acteurs Donnie Wahlberg en Beverley Mitchell. De drie leveren niet een echt commentaar dat elke scène besproken wordt maar ze bespreken meer de film in zin algemeenheid. Hier en daar dreigt het geheel wat te verzanden in een cursus slijmen, maar gelukkig duren deze momenten niet al te lang.

Disc 2

Featurette \"Jigsaw\'s Game\" (3 min.)
Een korte featurette waarin we een blikje achter de schermen krijgen bij de verschillende vallen of boobytraps van Jigsaw. De makers vertellen heel kort iets over de boobytraps die te zien zijn in deze film.
Het beeld is 1.78:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (224 kb/s).

The Traps Of Saw II
Dit onderdeel bestaat uit vier delen met elk als onderwerp een val van Jigsaw. De onderdelen zijn The Head Trap (4 min.), The Needle Pit (8 min.), The Hand Trap (2 min.) en The Furnace (3 min.). Elk onderdeel gaat dieper in op het ontstaan van de val en hoe deze tot stand is gekomen. Leuk om te zien hoe de effecten gemaakt worden.
Het beeld is 1.78:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (224 kb/s).

\"Bits & Pieces\": The Props Of Saw II (4 min.)
Een korte blik in de keuken van de special effects afdeling.
Het beeld is 1.78:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (224 kb/s).

Storyboardvergelijking
Vier scènes worden vergeleken door middel van twee schermen waarop de vroege storyboardtekeningen te zien zijn en de uiteindelijke scène.
Het beeld is 1.78:1 anamorf en het geluid is Dolby Digital 2.0 (224kb/s).

Conclusie

Acht mensen zitten opgesloten in een huis vol vallen die daar zijn geplaatst door de maniak Jigsaw. Rechercheur Eric Matthews heeft Jigsaw te pakken maar komt er tot zijn schrik achter dat zijn zoon één van de mensen is in het huis. Hij probeert snel de locatie uit Jigsaw te krijgen maar die is niet echt meewerkend. Eric\'s zoon heeft echter niet veel tijd want het huis staat vol met een dodelijk gifgas. Na het succes van Saw kon een vervolg uiteraard niet uitblijven en dit vervolg mag een waardige opvolger genoemd worden. Het tweede deel bewandelt een enigszins andere weg dan het origineel waardoor het allemaal nog vrij verfrissend overkomt en herhaling van zetten. De DVD heeft een prima beeldkwaliteit en ook het geluid is uitstekend, mede dankzij een full bitrate DTS track. Er zijn enkele korte extra\'s aanwezig maar echt diep gaan die niet op de film in.

Laatste reacties

Hugo R  |  08-01-2007

Vond deze erg goed, kan zich in mijn ogen zeker meten met het eerste deel. In het eerste deel was het allemaal wel nieuw en misschien iets verrassender. Vond ...
Lees meer >

Rotterdam5314  |  09-12-2006

Een aardige film die het niet haalt bij deel 1 2de deel is veel voorspelbaarder en wat mij betreft maken ze geen vervolg delen meer. Deel 1 was zeer goed maar ...
Lees meer >

superman  |  09-12-2006

Deel 3 gezien en het einde heeft weer vele verassingen. Geniale fim; alles wat gezegd en gedaan wordt in de film heeft toegevoegde waarde. Eindelijk weer een me...
Lees meer >

Ron-G  |  06-12-2006

Een aardige film die het niet haalt bij deel 1 2de deel is veel voorspelbaarder en wat mij betreft maken ze geen vervolg delen meer. Deel 1 was zeer goed maar ...
Lees meer >

Rotterdam5314  |  05-12-2006

Een aardige film die het niet haalt bij deel 1 2de deel is veel voorspelbaarder en wat mij betreft maken ze geen vervolg delen meer. Deel 1 was zeer goed maar ...
Lees meer >

Ron-G  |  05-12-2006

sommigen vinden het misschien leuk alles een 1 te geven. Grappenmakers zal je altijd wel houden :roll:
Lees meer >

Marcel den Haan  |  05-12-2006

Waarom mensen een laag cijfer geven weet ik niet. Het is wel zo dat ook niet geregistreerde mensen een cijfer kunnen geven en sommigen vinden het misschien leuk...
Lees meer >

Ron-G  |  05-12-2006

Het is al tijden bekend dat er mensen zijn die express lage cijfers geven voor bepaalde uitgaven of dat er mensen meerdere malen stemmen. Het stemsysteem is hel...
Lees meer >

Marcel den Haan  |  05-12-2006

Het is al tijden bekend dat er mensen zijn die express lage cijfers geven voor bepaalde uitgaven of dat er mensen meerdere malen stemmen. Het stemsysteem is hel...
Lees meer >

Ron-G  |  05-12-2006

Dat zegt hier niet zo veel hoor, zijn zat goede films die hele lage cijfers krijgen. Dat weet ik wel kom hier al enkele jaren, dus weet dat sommige goeie fil...
Lees meer >

Hugo R  |  04-12-2006

Gek dat de film maar een magere 5 scoort zo slecht is hij nu toch ook weer niet, heb de film een 8 gegeven. Dat zegt hier niet zo veel hoor, zijn zat goede f...
Lees meer >

Ron-G  |  02-12-2006

Zeer goed vervolg van deel 1, zeer spannend, en een heerlijke creepy sfeer, vond deze net zo goed en spannend als deel 1, hoop dat deel 3 net zo goed inelkaar z...
Lees meer >

Swanski  |  20-09-2006

Deel 1 weer bekeken, omdat ik deel 2 nog niet had gezien. Deel 2 is leuk voor een keertje, maar daar blijft het ook bij. Het verhaal is niet meer origineel en h...
Lees meer >

Jeroen D  |  27-08-2006

leuke film maar niet beter als deel 1 nu komt deel 3 er ook nog aan en ik vindt het leuke er wel van af gaan niet dat deel 2 slecht was maar wel al meer voors...
Lees meer >

Dva  |  26-08-2006

leuke film maar niet beter als deel 1 nu komt deel 3 er ook nog aan en ik vindt het leuke er wel van af gaan niet dat deel 2 slecht was maar wel al meer voors...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Grof Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:10
Extra's:6
5.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 121
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.