Phantom of the Opera, The (CE)

Recensent:
Arnold van Oostrum
24-10-2005

Totaalbeoordeling:

6.5
DVD

Phantom of the Opera, The (CE) (DVD)
Samenvatting

Het is 1911. In het vervallen Operahuis in Parijs worden de decorstukken uit het roemruchte verleden van het gebouw geveild. Onder de belangstellenden ook de oude graaf Raoul (Patrick Wilson) en Madame Giry (Miranda Richardson). Als de grote kroonluchter onder de hamer komt, herleven in gedachten de vervlogen tijden, de tijd dat het Operahuis werd beheerst door ‘het spook van de opera’.
Het is 40 jaar geleden dat het operahuis de heren Firmin (Ciarán Hinds) en André (Simon Callow) als nieuwe eigenaren kreeg. Ze zijn getuige hoe de prima donna van de komende show Carlotta (Minnie Driver) bij de repetities haast wordt bedolven onder een vallend decorstuk. Tegelijkertijd krijgen de nieuwe eigenaren een brief van ‘het spook van de opera’ (Gerard Butler). In deze brief herinnert Het Spook de beide heren aan een bestaande afspraak, te weten: box 5 mag aan niemand verhuurd worden en Het Spook krijgt een royale maandelijkse toelage. Dit alles is voor Carlotta voldoende redenen te weigeren verder te zingen. Voor de beeldschone Christine Daae (Emmy Rossum) is dit de kans om haar zangkunsten te tonen. Ze wordt door Meg Giry (Jennifer Elyson), dochter van Madame Giry, naar voren geschoven. Christine zingt de sterren van de hemel, waarbij zij vertelt lessen te krijgen van een onbekende vreemdeling. Voor Christine is deze vreemdeling de ‘engel van de muziek’ die haar overleden vader naar haar heeft gestuurd. Diep onder de indruk van haar stem laten de nieuwe eigenaren Christine de hoofdrol zingen op de première. Het is daar dat de edelman Raoul in Christine een vriendin uit vroegere (kinder)tijd herkent en haar na afloop uit eten vraagt. Christine weigert omdat de regel van haar geheimzinnige leraar heel strikt zijn. Kort daarna neemt Het Spook Christine mee naar zijn onderkomen in de catacomben van het operahuis. Aldaar ontdekt Christine de bijzondere affectie die Het Spook voor haar heeft. Het Spook realiseert zich dat Christine’s nieuwe succes en de aanwezigheid van Raoul een bedreiging zijn voor zijn grip op Christine. Zijn jaloersheid heeft desastreuze gevolgen.

Commentaar

Bovenstaande beschrijving is uiteraard een verkorte weergave van het verhaal van ‘The Phantom of the Opera’. Er gebeurt veel meer in de film. De film is gebaseerd op de succesvolle gelijknamige musical van de Engelse componist Sir Andrew Lloyd Webber. De film is, net als de film Evita van regisseur Alan Parker, een verfilming van de musical waarbij nagenoeg de gehele film wordt gezongen. The Phantom of the Opera is een typische Lloyd Webber musical met enkele zeer succesvolle en gemakkelijk in het gehoor liggende liedjes erin. Maar de musical heeft ook duidelijke kenmerken van een klassieke opera.
Lloyd Webber baseerde zijn musical op de roman ‘Le Fantome de I’Opéra’ van de Franse schrijver Gaston Leroux. Lloyd Webber schreef de muziek, de liedteksten zijn afkomstig van Charles Hart en Richard Stilgoe. De Engelsman heeft de muziek gecomponeerd met in het achterhoofd de rol van Christine voor zijn vrouw Sarah Brightman.
Lloyd Webber is een musicalschrijver die door velen wordt verguisd, maar door nog veel meer mensen wordt gewaardeerd. Elk van zijn musicals kent een groot succes, waarbij de mate van succes wel per musical wat wisselt. The Phantom of the Opera behoort tot Lloyd Webber’s grootste successen, waarbij de musical sinds zijn première in 1987 nog steeds onder grote belangstelling staat en met veel succes nog steeds in de theaters wordt gespeeld. De eerste uitvoering van deze musical was met musicalsterren Sarah Brightman als Christine en Michael Crawford als Het Spook in de hoofdrollen (zie screenshot 6). Vele mensen vinden dat deze twee niet te evenaren zijn in het spelen van deze hoofdrollen. En dat maakt het natuurlijk voor andere zangers erg lastig. In de film speelt Emmy Rossum de rol van Christine en Gerard Butler de rol van Het Spook. Beide zingen zelf hun rollen, evenals trouwens alle andere spelers met hierbij als enige uitzondering Minnie Driver. Alhoewel beide hoofdrolspelers hun rollen fraai neerzetten, mist het de kracht en overtuiging die een Sarah Brightman en Michael Crawford hebben. Degene die ooit een uitvoering met deze twee sterren hebben gezien, snappen wat ik hier bedoel. Het was trouwens LLoyd Webbers oorspronkelijk bedoeling om deze twee sterren in de hoofdrol te plaatsen, toen hij al in 1990 met de voorbereidingen begon. Maar zijn scheiding met Brightman gooide roet in het eten, waardoor ook de realisatie van de film op de lange baan schoof.
De keuze voor Joel Schumacher als regisseur maakte Lloyd Webber op basis van Schumacher’s verfilming van The Lost Boys (1987). De verfilming van regisseur Joel Schumacher is desalniettemin magistraal. De opening van de film, als de kroonluchter die omhoog wordt gehesen je terugzet in de tijd, is meteen indrukwekkend. Natuurlijk ook door de grootse openingsmuziek met het orgel erbij. De aankleding, waarbij de sfeer van eind 19e eeuw prachtig wordt weergegeven, is tot in de puntjes verzorgd. Je ziet hier al aan af dat de film geen goedkope productie is geweest. The Phantom of the Opera is geheel door LLoyd Webber zelf geproduceerd, waarbij dit een van de duurste onafhankelijk filmproducties aller tijden is geweest. De film kreeg voor zowel de muziek, als het camerawerk en de ‘art direction’ dit jaar een Oscar nominatie.

The Phantom of the Opera is door Paradiso Home Entertainment op twee verschillende releases uitgebracht. De 2-disc Collector’s Edition is de meest uitgebreide versie met de film op de eerste DVD en een tweede DVD met talrijke extra’s met achtergrondinformatie. De ook verkrijgbare 1-disc versie van de film is identiek aan de eerste DVD van de 2-disc set. Hierop dus alleen de film met als toevoeging enkele trailers. Zie verder onder Extra’s.
Kleine opmerking, op de voorzijde van de verpakking staat de leeftijdsindicatie AL, op de achterzijde de aanduiding 6. Aan u de keuze.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Muziekfilm
Regio: 2
Jaar: 2004
Speelduur: 135 min
Verpakking: Duo DVD Digipack
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Paradiso Home Entertainment
EAN: 5410504969607

Extra's

  • verwijderde scenes
  • Trailers
  • Interviews
  • Making Of Featurettes
  • Abbey Road Recording Session
  • The Sets

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in zijn oorspronkelijk bioscoop beeldverhouding van 2.35:1 anamorf op de DVD. Het beeld ziet er voortreffelijk uit en geeft het fraaie sfeervolle camerawerk van het 19e eeuws aandoende Operahuis prachtig weer. De kleuren zien er helder, goed verzadigd en natuurlijk uit. Ook de scherpte van het beeld en de detaillering zijn beide prima. Soms doet het beeld iets ‘soft’ aan, maar dit komt vooral door de gebruikte belichting en toegepaste stilistische aanpassingen. Contrast en zwartniveau zijn eveneens uitstekend. En het beeld is totaal vrij van fouten. Geen vlekjes door beschadigingen of krasjes, niets van dat alles. Ook filmgrain is tot een uiterste minimum beperkt, evenals edge enhancement.
De film is redelijk verdeeld in 18 chapters (hoofdstukken). De DVD is van het type DVD-9, wat betekent dat hij enkelzijdig en dubbellaags is. De laagwisseling is netjes weggewerkt en niet merkbaar. De optionele ondertiteling (wit) is duidelijk, goede vertaling, mooie kleine letter en staat prima geplaatst in het beeld.

Geluidskwaliteit

Bij de geluidstrack is keuze uit een Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 384 kb/s) en een DTS 5.1 surroundtrack (bitrate 754 kb/s). De muziek, voor deze film zo belangrijk, komt fantastisch mooi uit de speakers. De muziek klinkt mooi helder en is volledig vrij van ruis. De detaillering is uitstekend, je hoort iedere aanslag van de verschillende instrumenten. De nadruk van de muziek ligt uiteraard op de frontkanalen, met daarbij een mooie brede stereospreiding. Door een prima gebruik van de surroundkanalen heeft de muziek ook een zeer mooi ruimtelijk geluidsbeeld gekregen. Het LFE kanaal wordt hier goed ingezet, waardoor de onmiskenbare orgelmuziek een natuurlijke diepte krijgt.
Ook de overige filmgeluiden maken goed gebruik van alle speakers, waardoor het als geheel een fraai klinkende surroundtrack is. De dialogen zijn uitstekend te volgen en komen netjes uit de centerspeaker.

Extra's

Voor deze bespreking hadden we de beschikking over de 2-disc Collector’s Edition. De breedbeeld menuschermen zijn fraaie filmgerelateerde statische schermen met fragmenten van de filmmuziek als achtergrondgeluid. Helaas is geen van de extra’s Nederlands ondertiteld. Tenzij anders vermeld zijn de extra’s in 1.78:1 anamorf beeldformaat.

DVD 1
Naast de film op deze DVD enkele trailers, waaronder de trailer van The Phantom of the Opera (in 2.35:1 niet anamorf beeldformaat).

DVD 2

The Making Of (15 min) in 1.78:1 (16x9) met DD2.0 (224 kb/s) geluid, zonder NL ot:
Diverse aspecten die te maken hebben met de realisatie van de film worden hier kort aangestip. Een en ander heeft een sterk promotioneel tintje. De verschillende onderwerpen komen in de andere featurettes uitgebreider aan bod.

Teaser Trailer (2 min)
Dezelfde trailer van de film die ook op de eerste DVD staat en ter promotie van de film al langere tijd op internet te vinden was.

Featurettes
Met een vervolgscherm met negen keuzes. Het geheel is een langere documentaire over de verschillende aspecten van de totstandkoming van de film. Je kunt op dit scherm ook kiezen de documentaire in zijn geheel te bekijken met de keuze Play it all (76 min).

Production Design (12 min)
Decorontwerper Anthony Pratt over de verschillende decors in de film.

Visual Effects (12 min)
Met aandacht voor de talrijke speciale visuele effecten in de film, toegelicht door Nathan McGuinness en Claas Henke van Asylum Visual Effects.

Recording The Music (9 min)
De muziek is opgenomen in de befaamde Abbey Road muziekstudio in Londen. In tegenstelling tot de theateruitvoering heeft Lloyd Webber nu een voltallig groot orkest tot zijn beschikking.

Editing (4½ min)
Van al het geschoten materiaal een film maken, dat staat centraal in deze korte featurette waar editors William Parnell en Terry Rawlings met regisseur Joel Schumacher een toelichting geven.

Special Effects (7½ min)
Alles draait hier om de imposante kroonluchter, onder andere in de indrukwekkende openingscène van de film.

Costumes and Make Up (8 min)
Ontwepster Alexandra Byrne vertelt over de bijzondere kostuums van eind 19e eeuw, waarbij ook de make-up van de gespeelde shows aan bod komen.

Swarovski (16 min)
Met aandacht voor de zgn. Swarovski kristallen die in grote getale in de film gebruikt zijn, waaronder in de kroonluchter.

Emmy Rossum Screentest (3 min)
Een opname van de screentest van de 17-jarige hoofdrolspeelster Emmy Rossum.

Cast & Crew “singalong” (4½ min)
Alle leden van zowel de acteurs als alle mensen achter de schermen worden hier, het liedje The Phantom op the Opera zingend, voorgesteld. Geinig.

Deleted Scene \"NoOne Would Listen\" (2 min)
Een scene van dit liedje, gezongen door Het Spook, dat niet in de film terecht is gekomen.

Interviews (31 min)
Interviewfragmenten met 15 mensen van cast en crew. Aan de hand van de namen kun je elk interviewgedeelte apart selecteren. Via Play it all kun je alle interviews aaneengesloten bekijken.

Abbey Road Recording Session (3 min)
Gedeelte van de opname van de ouverture van de musical uitgevoerd door het orkest in de Abbey Road Studio..

The Sets (11 min)
Indruk van de verschillende sets die, grotendeels als erg groot uitgevallen maquettes, voor de film zijn gemaakt.

De 2-disc Collector’s Edition is fraai verpakt in een 2-disc digipack verpakking met kartonnen slipcase.

Conclusie

Bijna 15 jaar na de eerste plannen realiseerden regisseur Joel Schumacher en componist Andrew Lloyd Webber de verfilming van de musical The Phantom of the Opera. Lloyd Webber componeerde bijna 20 jaar geleden deze musical, tesamen met tekstschrijvers Charles Hart en Richard Stilgoe. Nog steeds wordt de musical met groot succes in de theaters uitgevoerd.
De verfilming van Joel Schumacher is groots opgezet met fraaie decors. De hoofdrollen worden gezongen door 17-jarige Emmy Rossum en Gerard Butler. Gezongen, want het verhaal wordt de gehele film gezongen door de voltallige cast.
The Phantom of the Opera is door Paradiso Home Entertainment op twee verschillende releases uitgebracht. De 2-disc Collector’s Edition is de meest uitgebreide versie met de film op de eerste DVD en een tweede DVD met talrijke extra’s met achtergrondinformatie. De ook verkrijgbare 1-disc versie van de film is identiek aan de eerste DVD van de 2-disc set. Hierop dus alleen de film met als toevoeging enkele trailers. De kwaliteit van zowel beeld als geluid is uitstekend. Op de tweede disc staat een uitgebreide vijf kwartier durende making of documentaire en interviewfragmenten met cast en crew. Een zeer fraaie musicalfilm op een evenzo fraaie DVD set. Een absolute aanrader.

Laatste reacties

nlamste3  |  25-10-2005

Zitten toch wel de nodige minpunten aan. 1. Deze filmversie voegt helemaal niks toe aan de theaterversie. 2. De cast is ongelukkig gekozen, maar misschien ver...
Lees meer >

Martijn Beunk  |  25-10-2005

Heb hem net gezien...............briljant! Ben zwaar onder de indruk van deze film. Ik heb de musical 2x in het echt gezien, maar dit is een topverfilming er...
Lees meer >

Henk Heideveld  |  25-10-2005

Dat is nogal hakwerk Henk. Geen spaander heel van laten, noemen we zoiets... :-) Dan heb je het commentaar van Stee de Houthakker nog niet eens gehad :evil: :...
Lees meer >

Henk Heideveld  |  25-10-2005

Dat is nogal hakwerk Henk. Geen spaander heel van laten, noemen we zoiets... :-) Ja nu ik teruglees....... :roll: Maar ja ik had hooggespannen verwachtingen....
Lees meer >

robvanknegsel  |  25-10-2005

Met de punten 2, 3 en 5 ben ik het roerend eens, Henk. Ik vind dat het spook wel meer de stem van Henk Poort ofzo had mogen hebben i.p.v acteur Gerard Butler...
Lees meer >

rkrijger  |  25-10-2005

Dat is nogal hakwerk Henk. Geen spaander heel van laten, noemen we zoiets... :-)
Lees meer >

Henk Heideveld  |  25-10-2005

Zitten toch wel de nodige minpunten aan. 1. Deze filmversie voegt helemaal niks toe aan de theaterversie. 2. De cast is ongelukkig gekozen, maar misschien ver...
Lees meer >

(Disney)Tom Houben  |  25-10-2005

Oeh, wat leuk! Ga hem zeker kopen, maar nog niet kijken, eerst even naar Essen in Duitsland, waar de musical nu speelt en dán pas de film kijken :) Spannend!!!...
Lees meer >

Saigon  |  25-10-2005

Ik vind dit een fantastische verfilming van een geweldige musical. De muziek klinkt idd anders dan in de theaterversie, in de theaterversie`s bestaan de orkeste...
Lees meer >

Surya  |  25-10-2005

Niet helemaal waar. Hmmm ja, eigenlijk bedoelde ik dat ze zo klonk, of het zo was, daar had ik totaal geen weet van.
Lees meer >

@tinytim's  |  25-10-2005

Wat een kitch boel zeg! Ongelofelijk! Die muziek is rechtstreeks uit de jaren 80 geteleporteerd :) Leuk om eens te zien, maar niet echt goed. Niet helemaa...
Lees meer >

Surya  |  25-10-2005

Wat een kitch boel zeg! Ongelofelijk! Die muziek is rechtstreeks uit de jaren 80 geteleporteerd :) Leuk om eens te zien, maar niet echt goed.
Lees meer >

Paul_Giamatti_Rules  |  25-10-2005

het is trouwens Gerard Butler niet Gerald Butler
Lees meer >

nlamste3  |  24-10-2005

Vind dit een fantastische musical. Goede DVD behandeling. Het is echt genieten als je van dit gerne houdt. Heb zelf deze musical niet in de theaters kunnen z...
Lees meer >

nlamste3  |  24-10-2005

De tweede storingsfactor vind ik de gigantische lip sync die overal aanwezig is. Men heeft alles in de studio nagezongen (perfect haarscherp geluid dus) maar me...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Geweld Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:8
4.9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 54
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.