7 Seconds

Recensent:
Arnold van Oostrum
03-10-2005

Totaalbeoordeling:

5.1
DVD

7 Seconds (DVD)
Samenvatting

Ex-commando Jack Tulliver (Wesley Snipes) leidt een tot op de seconde geplande overval op geldwagens in Roemenië. In deze geldwagens zit de opbrengst van diverse casino’s. Een ingenieus plan waarbij Jack en zijn mannen ruim 20 miljoen dollar buitmaken. Bij de buit ook een ogenschijnlijk waardevol koffertje, met onbekende inhoud. Direct na de overval wordt de groep zelf overvallen door een groep Russische gangsters. De groep blijkt verraden met een dramatische afloop tot gevolg. Jack weet te ontsnappen met het mysterieuze koffertje. Daarbij loopt hij toevallig tegen Kelly Anders (Tamzin Outhwaite) op, een militair gezant van de NATO. Hij dwingt haar in haar auto, die hij als vluchtauto gebruikt om voor zowel de Russische mafia als de Roemeense politie te vluchten. Van de groep van Jack is zijn vriendin Suza (Georgina Rylance) door de Russen gegijzeld. Als snel blijkt dat het koffertje een zeldzame Van Gogh bevat ter waarde van 65 miljoen dollar. De meedogenloze Russische maffialeider Sergei (Martin Wheeler) wil Suza ruilen tegen het koffertje. Terwijl de politie hem op de hielen zit, moet Jack zijn partner redden en uit de handen van de Russische maffia blijven.

Commentaar

7 Seconds is niets meer en niets minder dan een rechttoe rechtaan actiefilm. Een misdaadverhaal waarin de vele achtervolgingen, nog meer schietpartijen met vele kogels en een groot aantal mensen die ‘het loodje leggen’ de belangrijkste ingrediënten zijn. De rol van Wesley Snipes in deze is natuurlijk de onverschrokken held, waarbij we enige overeenkomst zien met actiehelden als Jean Claude van Damme en Steven Seagal.
Het verhaal is aardig voorspelbaar en stereotype en lijkt routinematig gemaakt. Er wordt een overval gepleegd, lijkt succesvol, de groep blijkt verraden enzovoort. Het type verhaal dat we al vaker hebben gezien. Actie te over, maar ook veel expliciet geweld, waarbij mensen doodleuk met automatische geweren worden ‘neer gemaaid’. Het leeftijdsadvies van 16 is wat dat betreft terecht.
Bij een kritische blik op de film blijkt lang niet alles te kloppen. Zoals een auto die tijdens de achtervolging zodanig afgeragd wordt dat met die auto toch niet meer te rijden valt. Maar nee, de gehavende auto heeft de vaart er nog goed inzitten.
Maar goed, is 7 Seconds dan een slechte film? Niet als je gewoon even lekker een snelle 1½ uur durende actiefilm wilt zien, zonder poespas en zonder enige vorm van karakteruitwerking, maar waarin wel de vele snelle acties centraal staan.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie
Regio: 2
Jaar: 2005
Speelduur: 92 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Hongaars
  • Dolby Digital 5.1 - Tsjechisch
Ondertiteling: Nederlands, Engels, En vele andere
Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment
EAN: 8712609048858

Extra's

  • Trailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het oorspronkelijke filmbeeld met een beeldverhouding van 1.85:1 staat met nagenoeg het gelijke beeldformaat van 1.78:1 anamorf op deze DVD. De beeldkwaliteit is goed. Kleuren zijn goed verzadigd en ogen natuurlijk. Zowel de scherpte van het beeld als de detaillering zijn goed. Het contrast en het zwartniveau zijn eveneens prima. Ook in de donkere scènes blijven alle details goed zichtbaar. Het is een nieuwe film, zoals verwacht is het beeld vrij van ongerechtigheden. Filmgraim is nauwelijks een issue, in lichte mate is edge enhancement toegepast. De film is verdeeld in 16 chapterstops. De laagwisseling op deze DVD-9 (dubbellaags) is goed weggewerkt en slechts kort merkbaar. De ondertiteling (wit) is duidelijk, heeft een goed leesbaar lettertype en staat netjes onder in het beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

De Engelstalige soundtrack staat in Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 kb/s) op de DVD. De nadruk van de soundtrack ligt op de drie voorkanalen, waarbij de achterkanalen in split-surround (stereo) worden gebruikt voor de omgevingsgeluiden, effecten als voorbijrijdende auto’s en rondvliegende kogels. Teven geven de surrounds enige ruimtelijkheid aan de filmmuziek. Als geheel geeft dit een goed klinkende en gedetailleerde ruimtelijke soundtrack, die goed past bij dit type aktiefilm. Het laag is goed strak, waarbij passend gebruik wordt gemaakt van het LFE-kanaal voor een stukje extra impact.
De dialogen zijn in het algemeen goed te volgen.

Extra's

De breedbeeld menuschermen zijn statische schermen zonder achtergrondgeluid. Behoudens enkele promotietrailers voor andere Sony uitgaven heeft deze release geen extra’s meegekregen.

Conclusie

7 Seconds is een rechttoe rechtaan actiefilm, waarin diverse achtervolgingen en schietpartijen met rondvliegende kogels de belangrijkste ingrediënten zijn. Hoofdrolspeler Wesley Snipes speelt de onverschrokken held, die na een gelukte overval zelf overvallen wordt. Zijn partner wordt door de Russische maffia gegijzeld in ruil voor een koffertje dat Snipes heeft. Met de politie op de hielen moet Snipes proberen zijn partner te redden en de meedogenloze Russische maffia van zich af te houden. Een voorspelbare actiefilm, goed voor ruim 1½ pretentieloos vermaak.
Deze uitgave van Sony heeft prima beeld- en geluidskwaliteit. Extra’s zijn er niet.

Laatste reacties

rkrijger  |  07-10-2005

Snipes is niet mijn ding... Hou niet zo van die blijf-maar-stoer-en-onbewogen-kijken actiehelden...
Lees meer >

andrebin  |  05-10-2005

deze film is zo slecht ... dat zelfs de vuilcontainer hem niet wilde hebben
Lees meer >

Rickje  |  04-10-2005

wat een slappe film... barstensvol lompe fouten, kijk alleen maar naar het schadeverloop van de calibra tijden de achtervolging..... Zit vol met fouten da...
Lees meer >

Jaco  |  04-10-2005

wat een slappe film... barstensvol lompe fouten, kijk alleen maar naar het schadeverloop van de calibra tijden de achtervolging.....
Lees meer >

TR1988  |  03-10-2005

Snipes is Seagal en VanDamme aan het na gaan in dit soort flut oost-blok actie films die voor 5 cent worden gemaakt. Vermijden deze film. Daar is naar mijn m...
Lees meer >

denizg  |  03-10-2005

vroeger vond ik em nog wel cool :)
Lees meer >

Willy B.  |  03-10-2005

Ik vind deze film ook maar matig. :(
Lees meer >

Kasper P.  |  03-10-2005

Snipes is Seagal en VanDamme aan het na gaan in dit soort flut oost-blok actie films die voor 5 cent worden gemaakt. Vermijden deze film.
Lees meer >

Joris van Laarhoven  |  03-10-2005

Wesley lijkt erg blij met zijn rol, op de cover en de achterkant :?
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:5
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:1
5.1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 9
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.