Buffy the Vampire Slayer - Season 7

Recensent:
Koen Koene
10-07-2004

Totaalbeoordeling:

6.8
DVD

Buffy the Vampire Slayer - Season 7 (DVD)
Samenvatting

Na weer een Apocalyps afgewend te hebben dienen de volgende problemen zich al weer aan bij onze geliefde vampierendoder Buffy (Sarah Michelle Gellar). De Sunnydale Highschool is namelijk opnieuw geopend. Wederom gebouwd bovenop de Hellemond, de toegang naar allerlei Enge en Verschrikkelijke Zaken. Dat belooft niet veel goeds. Buffy krijgt echter de kans om de zaken op de school nauwlettend in de gaten te houden, want directeur Wood (DB Woodward) bezorgt haar daar een baantje. Maar het lijkt wel of hij iets te verbergen heeft… Ondertussen heeft vampier Spike (James Marsters) zijn eigen sores. Het terugkrijgen van zijn ziel heeft namelijk tot gevolg dat hij helemaal doordraait. Een kwaadaardige entiteit, genaamd The First, probeert hier handig gebruik van te maken. De strijd tegen The First kan niet door Buffy alleen gewonnen worden, en dus is het maar goed dat ze hulp krijgt van haar vrienden Xander (Nicholas Brendon) en Willow (Alyson Hannigan), wachter Giles (Anthony Stewart Head) en zusje Dawn (Michelle Trachtenberg). Zal het Einde der Tijden voor de zoveelste keer afgewend kunnen worden?

Commentaar

Naarmate het vijfde seizoen vorderde zag het er somber uit voor de TV-serie Buffy The Vampire Slayer. Want door stroeve contractonderhandelingen tussen Fox, eigenaar van de Buffy-franchise, en Warner Brothers, die het TV-station beheren waarop de serie werd uitgezonden, leek het einde van Buffy een feit. Totdat geheel onverwacht de jonge TV-zender UPN een bod op de serie deed. En dus werd Buffy in het zesde seizoen door UPN letterlijk en figuurlijk teruggehaald uit de dood. Seizoen 6 was vrij donker en serieus van aard, en viel als zodanig niet bij iedereen in de smaak. Maar voor het zevende, en naar zo bleek laatste jaar beloofde men verbetering. Onder andere door de Sunnydale highschool te heropenen, zodat de serie in essentie terug kon naar zijn luchtigere roots. Helaas mocht dit niet baten, want na een redelijk sterk begin zwakt seizoen 7 enorm af. Vooral wat betreft de overkoepelende verhaallijn, die een duidelijke richting lijkt te missen, en nogal inconsistent met personages en plotontwikkelingen omgaat. Zo blijven de meeste ‘oude bekenden’, met Spike en Buffy als uitzondering, zwaar onderbelicht naarmate het seizoen vordert. En dat is jammer, want de voorgaande seizoenen kende een prima balans tussen de strubbelingen van de verschillende personages. In plaats daarvan introduceert men een aantal nieuwelingen in de ‘Scooby-gang’, met als opvallendste additie de Potentials. Deze groep potentiële Slayers bestaat geheel uit eendimensionale kirrende tienermeiden, de ene nog irritanter dan de andere. Tenen zullen krommen, haar zal overeind gaan staan, terwijl je machteloos toe moet kijken hoe de Potentials schermtijd van de andere, meer geliefde personages stelen. Uiteraard zijn lang niet alle 22 afleveringen even beroerd, maar als geheel is het duidelijk een van de minder goede seizoenen. De beslissing om te stoppen met de serie had dus zeker op een slechter moment kunnen komen. Voor de echte fans is er echter een klein lichtpuntje, want onlangs werd bekend dat de avonturen van ieders favoriete Vampire Slayer onderwerp zullen zijn van een nieuwe animatieserie.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Horror, Komedie/Humor, TV
Regio: 2
Jaar: 2002
Speelduur: 901 min
Verpakking: Boxset
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Fox Home Entertainment
EAN: 8712626015772

Extra's

  • Trailers
  • Outtakes
  • Audiocommentaar bij zeven afleveringen
  • It’s Always Been About the Fans
  • Season 7 Overview
  • Generation S
  • The Last Sundown
  • Buffy 101: Studying the Slayer
  • Buffy Wraps

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Er zijn nogal wat discussies geweest over de beeldverhouding op de DVD’s van Buffy. Bedenker Joss Whedon heeft altijd gezegd dat de serie is geschoten met een 1.33:1-verhouding in het achterhoofd. De in Nederland verkrijgbare R2-uitgaven zijn echter in breedbeeld. Bij het vorige seizoen was vrij goed te merken dat de 1.78:1-weergave extra beeld aan de zijkanten bevat, in de vorm van ‘informatieloze ruimte’ (delen van het beeld waar niets van belang zich afspeelt). In het zevende seizoen lijkt hier veel minder sprake van te zijn, vrijwel altijd is het complete brede frame netjes gevuld. En dus is de widescreen-weergave in dit geval geenszins storend, ook al mag het dan een wijziging van het door de makers bedoelde formaat zijn.

Hoe staat het verder met de kwaliteit van de transfer? Nou, die is niet zonder gebreken, maar toch zeker ruim voldoende. Pluspunten zijn de goed scherpte, prima kleurverzadiging, en de afwezigheid van hinderlijke vuiltjes en beschadigingen. Als voornaamste minpunten hebben we de lichte filmgrain die continu zichtbaar is, het ruime gebruik van edge enhancement (al varieert de hoeveelheid per aflevering) en de hoog geplaatste ondertiteling.

Geluidskwaliteit

Het zal de bezitters van de Buffy-boxsets inmiddels wel bekend zijn wat ze op geluidsgebied kunnen verwachten. Namelijk een bovengemiddeld Dolby Digital 2.0-spoor (192kbit/s) bij elk van de 22 afleveringen. Over de klank valt niets te klagen, qua weergave van zowel laag als hoog kunnen de prestaties zeker door de beugel. Bovendien is het 2.0-spoor surround-gecodeerd (en ook als zodanig geflagd), zodat het inschakelen van de Dolby ProLogic-decoder een aanzienlijke verbreding van het geluidsbeeld teweeg brengt. Onder meer door het mono-achterkanaal te gebruiken voor muziek en ambiance. Helaas zul je dan ook op de koop toe moeten nemen dat flarden dialoog doorbloeden naar andere luidsprekers dan de center. Vooral als het om de achterspeakers gaat is dit soms redelijk hinderlijk. Ook is sporadisch wat lichte vervorming hoorbaar. Niet helemaal perfect dus, maar voor een TV-serie zijn de prestaties op audiogebied zeker acceptabel.

Extra's

De DVD-uitgaven van Buffy zijn wat variabel als het om extra’s gaat. Dit maal is het pakket aan extra’s bovengemiddeld, al haalt het niet het niveau van dat van de zesde boxset. Verspreid over de zes schijfjes tref je de volgende zaken aan (allemaal Nederlands ondertiteld, met uitzondering van de trailers):

Audiocommentaar
Net als bij de vorige Buffy-boxset ook dit maal weer een aardig aantal commentaarsporen, en wel bij de volgende afleveringen:
- Lessons (Disc 1): Bij de allereerste aflevering van het seizoen een toelichting van regisseur David Solomon en schrijver/bedenker Joss Whedon. Beide heren geven een luchtig commentaar, met redelijk wat interessante info over verhaal en camerawerk, maar ook over het seizoen in het algemeen.
- Selfless (Disc 2): Wederom commentaar van Solomon, dit maal met schrijver Drew Goddard (voor wie dit de allereerste TV-schrijfklus ooit was). In de toelichting worden vooral het script en het schrijfproces besproken.
- Conversations with Dead People (Disc 2): Een levendige track, met als sprekers regisseur Nick Marck, schrijvers Jane Espenson en Drew Goddard, en castleden Tom Lenk (Andrew) en Danny Strong (Jonathan). Een spoor met veel anekdotes, maar ook interessante info.
- The Killer in Me (Disc 4): Weer een schrijver/regisseur-paar, dit maal Drew Z. Greenberg en David Solomon. Aan bod komen onder meer de budgetbeperkingen, het verhaal en de opnames. Niet de meest interessante materie.
- Lies My Parents Told Me (Disc 5): Commentaar van regisseur David Fury, schrijver Drew Goddard en castleden James Marsters (Spike) en DB Woodside (Principal Wood). Zij gaan dieper in op het verhaal en de personages, en tevens is er veel tijd voor het ophemelen van cast en crew. Niet zo heel boeiend.
- Dirty Girls (Disc 5): Een toelichting van schrijver Drew Goddard en acteur Nicholas Brendon (Xander). Het blijkt een van de leukere commentaartracks van deze boxset, vol zelfspot en onderling gegrap. Misschien niet altijd even informatief, maar wel enorm vermakelijk.
- Chosen (Disc 6): De allerlaatste aflevering wederom commentaar van Joss Whedon, die zowel regie als script voor rekening nam. Het is een redelijk interessante toelichting, waarin onder meer de grote tijdsdruk aan bod komt. Ook praat Whedon over de plotgaten, maar deze worden onder het tapijt geveegd met de opmerking: het gaat om de boodschap, niet om de continuïteit.

Featurettes
- It’s Always Been About the Fans (4 min): Een korte featurette over de enthousiaste groep fans van Buffy, die door de vele feesten en meetings een grote familie zijn geworden. Whedon vertelt tevens over de band die hij met de fans op internet heeft.
- Season 7 Overview (36 min): Voor de boxset-bezitters een bekende extra, waarin de gebeurtenissen van het gehele seizoen worden samengevat en doorgelicht door o.a. de schrijvers.
- Buffy 101: Studying the Slayer (14 min): Hier prijzen twee deskundigen de kracht van de serie, onder meer wat betreft de volwassen thema’s.
- Generation S (8 min): Een extra over de gewraakte Potentials. De betreffende actrices komen aan het woord over hun rollen en vertellen hoe het was om als nieuweling binnen te wandelen in de hechte Buffy-familie.
- The Last Sundown (9 min): Joss Whedon kijkt terug op zijn tien favoriete afleveringen, en praat over het stoppen van de serie.

Buffy Wraps (5 min)
Hier kijk je mee bij de ‘wrap-party’, een feestje voor cast en crew dat wordt gegeven aan het einde van een seizoen. Deze keer was het natuurlijk extra emotioneel, omdat het de laatste keer zou zijn. Een aantal betrokkenen komt kort aan het woord.

Outtakes (3 min)
De bekende verzameling bloopers.

Trailers
Op de derde disc vind je een hele collectie trailers. Om te beginnen de DVD-trailers van seizoen 2 t/m 6 van Buffy en van seizoenen 1, 2 en 3 van Angel. Daarnaast kun je ook trailers bekijken van de Buffy-game, Buffy compilatie-DVD’s en de Buffy-film uit 1992 waarmee alles begon (met Kristy Swanson als de Slayer).

Naast deze ‘officiële extra’s’ bevat het schijfje ook nog een verborgen toevoeging. Zoek zelf, of kijk op onze Easter Eggs-pagina.

Conclusie

Met het zevende seizoen komt er een einde aan Buffy: The Vampire Slayer, een TV-serie die over de jaren vele fans heeft verworven. Maar Buffy had een beter slot verdiend, want helaas is het laatste seizoen qua opbouw en uitwerking een van de zwakkere. Dat zal de fans er echter niet van weerhouden om de onlangs verschenen DVD-boxset aan te schaffen. Zij hoeven in ieder geval niet bang te zijn dat ze op technisch gebied een kat in de zak kopen, want zowel beeld en geluid zijn prima voor een TV-serie (al zullen puristen bekritiseren dat de beeldverhouding op DVD 1.78:1 is i.p.v het oorspronkelijke 1.33:1). Wat betreft de extra’s zijn de commentaartracks bij zeven afleveringen het meest interessant. De overige toevoegingen zijn tamelijk standaard en wat minder boeiend. Desondanks is het wederom een net verzorgde set, waarmee de Buffy-collectie eindelijk compleet is.

Laatste reacties

Maick Werner  |  30-03-2005

kan er mij iemand vertellen waar ik de originele verpakking versie van Buffy seizoen 7 kan aanschaffen? Alvast bedankt Ja hoor, bij forummer Temptation in...
Lees meer >

Sas  |  30-03-2005

kan er mij iemand vertellen waar ik de originele verpakking versie van Buffy seizoen 7 kan aanschaffen? Alvast bedankt ik kon ze ook niet meer vinden, miste...
Lees meer >

roelvdgoor  |  23-01-2005

Ik vind het zevende seizoen toch niet zo denderend.Het begint erg sterk maar verzandt naar het einde helemaal.De beste seizoenen vind ik seizoen 2,5 en 6 en bij...
Lees meer >

Predah  |  24-12-2004

kan er mij iemand vertellen waar ik de originele verpakking versie van Buffy seizoen 7 kan aanschaffen? Alvast bedankt
Lees meer >

wolfrolf  |  24-11-2004

Ik ben het behoorlijk oneens met de reviewer. Ik vind Buffy S7 juist 1 van de betere seizoenen! De spanningsboog word in mijn ogen subliem steeds een stukje str...
Lees meer >

Roembout  |  27-08-2004

Heb inmiddels seizoen 7 van Buffy ontvangen voor de gereduceerde prijs. Ze zijn niet overgestapt naar een goedkopere verpakking, dus de boekvorm blijft gehandha...
Lees meer >

Marco  |  25-07-2004

Houdt de re-release niets anders in dan dat men overstapt van de "boekwerk" verpakking naar keepcases :? Dat zou de gereduceerde prijs kunnen verklaren.Dat heef...
Lees meer >

rmelkert  |  24-07-2004

Gek genoeg is deel 7 bijna nergens meer te bestellen. Deel 1 t/m 6 over het algemeen nog wel, maar waarom deel 7 niet meer? Komt er nog een re-release dan? J...
Lees meer >

Azazel  |  24-07-2004

Gek genoeg is deel 7 bijna nergens meer te bestellen. Deel 1 t/m 6 over het algemeen nog wel, maar waarom deel 7 niet meer? Komt er nog een re-release dan? J...
Lees meer >

Temptation  |  24-07-2004

Gek genoeg is deel 7 bijna nergens meer te bestellen. Deel 1 t/m 6 over het algemeen nog wel, maar waarom deel 7 niet meer? Komt er nog een re-release dan? J...
Lees meer >

Folkertina  |  21-07-2004

:shock: Kijk dat is nog eens een goed andwoord !
Lees meer >

angelic  |  20-07-2004

AMEN http://right-as-rain.net/ba/ba/images/hmoments.jpg
Lees meer >

Folkertina  |  20-07-2004

Aha ik moet dus serieus op zoek naar Angel seizoen 4 En ja Spike heeft zeker een hoog "lekker" gehalte, maar inderdaad Angel was haar eerste liefde en heren ...
Lees meer >

angelic  |  20-07-2004

Spike is wel leuk, werd steeds een leuker character, maar Angel was de eerste liefde van Angel en ze zegt het ook steeds, zelfs Spike weet dat ze niet van hem h...
Lees meer >

angelic  |  20-07-2004

Spike is wel leuk, werd steeds een leuker character, maar Angel was de eerste liefde van Angel en ze zegt het ook steeds, zelfs Spike weet dat ze niet van hem h...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Anamorf Dolby Digital 3.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:7
7.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 136
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.