Gael Force

Recensent:
Arnold van Oostrum
16-05-2004

Totaalbeoordeling:

7.3
DVD

Gael Force (DVD)
Samenvatting

Gedurende één week in 1997 speelde het crème de lá crème van de Ierse folkmuziek in het prachtige Point Theatre in Dublin tijdens een muzikale happening genaamd Gael Force.
Op het programma artiesten die zich al jaren hebben bewezen met de traditionele Ierse muziek. Artiesten als The Chieftains, De Dannan, Clannad, Christy Moore en Mary Black. Maar ook jongere artiesten die de Ierse muziek in een modern jasje gestoken hebben. Hier namen als Sinéad O’Connor, Ashley Mac Isaac en Carlos Nuñez.
Op deze DVD een muzikale indruk van de muziekspektakel, dat wordt geïntroduceerd door Emmylou Harris. De volgende nummers zijn te zien en te horen:

The Chieftains - The Dublin Reels
The Chieftains - Changing Your Demeanour
Leahy with The Chieftains – B-minor Medly
Sinéad O’Connor – Thank You For Hearing Me
De Dannan – Donegal Reels
Maura O’Connell – Maggie
Clannad – Newgrange
Clannad with Brian Kennedy – In A Lifetime
Afro Celt Sound System – Whirl-y-reel
Christy Moore – Ride On
Christy Moore – City of Chicago
Eleanor Shanley – Still I Love Him
Sharon Shannon – Mouth Of The Tobique
Frances Black – All The Lies That You Told Me
Altan – The Boxty Set
Brian Kennedy – Crazy Love
Nomos – I’m going To Set You Free
Mary Black – Song for Ireland
Carlos Nuñez – Rosina Medley
De Dannan with Mary Black, Maura O’Connell, Eleanor Shanley & Tommy Fleming – Hard Times
Sinéad Lohan – Believe It If You Like
Ashley Macisaac – Tullochgorum
Sinéad O’Connor – He Moved Through The Fair

Commentaar

Alle optredens is muzikaal genieten op hoog niveau. Opvallend is het optreden van de familie Leahy. Broers en zussen spelen niet alleen met groot enthousiasme de instrumenten, maar hun optreden wordt afgesloten met een spetterend tapdansnummer. Clannad is ook in ons land geen onbekende met prachtig sfeervolle muziek. Indrukwekkend is het optreden van de zanger Christy Moore, die met zijn prachtige stem het hele podium in zijn eentje vult en zichzelf begeleidt op gitaar. Zangeres Eleanor Shanley brengt de Ierse melodieën op echt traditionele wijze, zij zingt in de grote concerthal haar liedje accapella. Brain Kennedy is een Keltische rockartiest van de huidige tijd en brengt een prachtig nummer van Van Morrison. Uit Canada (Nova Scotia) komt vioolvirtuoos Ashley Mac Isaac die wordt begeleid door The Chieftains. Mac Isaac speelt niet alleen viool, ook zijn voeten ‘musiceren’ hard mee.
De optredens op deze DVD zijn stukjes uit langere optredens die alle artiesten op tijdens de Gael Force week verzorgd hebben. Het concert is door Warner in regio 1 al in 1998 uitgebracht op DVD. De hier besproken DVD uitgave van PIAS brengt het concert met PAL beeld nu ook in onze regio. Van harte aanbevolen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Muziek
Regio: 2
Jaar: 1997
Speelduur: 101 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Geen
Uitgever: PIAS
EAN: 0698458170774

Extra's

  • Niets

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het concert was een registratie voor televisie, dus heeft het beeld een verhouding van 1.33:1 (4x3) full frame. De beeldkwaliteit is bijzonder goed waar feitelijk niets op aan te merken is. Opvallend is het bijzonder scherpe en gedetailleerde beeld dat alle nuances prima weergeeft. Ook de veelkleurige belichting wordt goed verzadigd met een uitstekend contrast weergegeven. In het beeld geen ongerechtigheden, geen beeldruis of anderszins. Enig minpuntje is incidenteel minimale compressiefoutjes in de achtergrond, waarschijnlijk het gevolg van iets te hoge compressie. Je moet dan wel met je neus op het beeld zitten of erg groot projecteren wil dit opvallen.
Het concert is verdeeld in 24 tracks, elke song een track. De DVD is van het type DVD-5, dus geen laagwisseling. Er is geen ondertiteling aanwezig.

Geluidskwaliteit

De soundtrack staat in twee smaken op de schijf. Een surround Dolby Digital 5.1 track (bitrate 448 kb/s) en een stereo Dolby Digital 2.0 track (bitrate 192 kb/s). Net als het beeld is ook de soundtrack van zeer hoge kwaliteit. De surround mix is er eentje zoals je dat bij een live concert verwacht. De gespeelde muziek komt met een prima spreiding uit de frontspeakers. De surrounds worden in split surround (stereo) gebruikt om de muziek een mooie ruimtelijkheid te geven en om uiteraard het enthousiasme van het aanwezige publiek te laten horen. Zo ontstaat een zeer mooie en natuurlijk aandoende registratie waarbij je het gevoel hebt er zelf middenin te zitten. Het LFE kanaal wordt hierin gebruikt om de bas en drum een stevige punch te geven. Luister hiervoor maar eens naar het nummer van Clannad of het nummer van Sharon Shannon. Bij één nummer komen ook wat instrumenten uit de achterkanalen wat onnatuurlijk aandoet. De DD2.0 soundtrack is een gewone stereotrack. Liever hadden we hier een ongecomprimeerde PCM track gezien voor nog betere kwaliteit.

Extra's

De DVD heeft statische menuschermen met achtergrondmuziek. Extra’s heeft de DVD niet.

Conclusie

Gael Force is een mooie en sfeervolle impressie van een muzikale happening dat in 1997 in het Dublin plaats vond. Gedurende één week trad daar een keur van Ierse artiesten die traditionele en moderne Ierse muziek ten gehore brachten. Van de vele artiesten die optraden is een selectie van 23 optredens gemaakt en op deze DVD samengevoegd. De DVD wordt ingeleid door Emmylou Harris.
Op zowel de kwaliteit van het beeld als het geluid van deze PIAS uitgave is niets aan te merken. Ondertiteling en extra’s ontbreken op deze uitgave. Ben je liefhebber van de Ierse muziek dan rest maar één advies; kopen deze DVD en geniet van deze sfeervolle concertimpressie.

Laatste reacties

Ludo Keeris  |  16-05-2004

Als liefhebber van Ierse muziek is dit een mooie DVD. Hoewel ik wel meer van de traditionele Ierse muziek hou. Maar nummers als Song for Ireland, Donegal Reels ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:0
5.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 55
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.