Death to Smoochy

Recensent:
Nathan Strik
09-12-2003

Totaalbeoordeling:

5.3
DVD

Death to Smoochy (DVD)
Samenvatting

Rainbow Randolph (Robin Williams) is iedereens grootste kindervriend. Hij blijkt echter nogal gevoelig te zijn voor omkoperij en wordt door de FBI in de kraag gevat. De hoge heren van het TV-netwerk zitten hierdoor met de handen in het haar. Er moet een vervanger gezocht worden voor Rainbow Randolph, het liefst iemand van onbesproken gedrag. Al snel blijkt dat er niemand in de TV-wereld werkt die hieraan voldoet. De laatste hoop van de studiobazen is Sheldon Mopes (Edward Norton) en zijn alter-ego Smoochy de neushoorn. Sheldon probeert de eindjes aan elkaar te knopen door liedjes te zingen in afkick-klinieken en springt meteen in op het aanbod van een eigen TV-show. Sheldon is echter een enorme wereldverbeteraar die zich niet zo makkelijk conformeert aan het commerciële studioleven. Daarnaast wil iedereen een slaatje slaan uit Smoochy´s succes en zit ook de wraaklustige Rainbow Randolph niet stil. Sheldon moet dan ook niet alleen vechten voor zijn integriteit, maar ook voor zijn leven.

Commentaar

Death to Smoochy is een zwarte komedie die de wereld van de kindertelevisie flink op de hak neemt. Het is een toneel vol met geldklopperij, geweld en chantagepraktijken, allemaal op een heerlijk cynische manier verteld. Vooral de scènes waarin Rainbow Randolph de nietsvermoedende Sheldon/Smoochy erin wil luizen zijn hilarisch om te zien. Robin Williams laat zich van zijn minst sympathieke kant zien en het is dan ook in het begin nogal een schok om woorden als \"cocksucker\" uit de mond van deze \'kindervriend\' te horen komen. Edward Norton´s personage Sheldon Mopes is het tegenovergestelde van Rainbow Randolph. Mopes geeft een nieuwe betekenis aan de uitdrukking \"heilig boontje\" en zelfs de Paus is een mafiabaas vergeleken bij de tenenkrommende politieke correctheid van Sheldon. Toch speelt Edward Norton hem met een knipoog en ook de wereldverbeterende liedjes van Smoochy zijn zo over the top, dat het weer leuk wordt. Een persoonlijke favoriet van mij was het lied: \"My stepdad´s not mean, he´s just adjusting\". Hoewel deze film niet voor iedereen weggelegd is, is het toch een aanrader voor mensen met een lekker duister gevoel voor humor.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Komedie/Humor, Misdaad
Regio: 2
Jaar: 2002
Speelduur: 105 min
Verpakking: Snapper
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
Ondertiteling: Nederlands, Arabisch, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: -

Extra's

  • Trailers
  • Audiocommentaar
  • Bloopers
  • Cast & Crew
  • Extra scènes
  • Behind-the-Scenes Documentaire
  • Interactieve IJsshow
  • Magic Cookie Bag

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Deze anamorfe 1.78:1 transfer wijkt slechts een klein beetje af van de 1.85:1 ratio die de film in de bioscoop had. Zoals gewoonlijk levert Warner weer een nagenoeg perfecte beeldkwaliteit af. Het beeld is voldoende scherp al is er hier en daar helaas toch wat storende edge-enhancement aanwezig. Contrast, zwartniveau en kleurverzadiging zijn verder allemaal dik in orde. De ondertiteling is wat te hoog in beeld, maar heeft een lekker klein lettertype en de chapterverdeling is met 30 hoofdstukken behoorlijk ruim te noemen.

Geluidskwaliteit

De Engelstalige Dolby Digital 5.1 (384 kbit/s) mix klinkt aardig, maar er had stukken meer uit gehaald kunnen worden. Om te beginnen worden de surrounds amper gebruikt, wat vooral in sommige scènes een gemiste kans is. Ook in het laag is er vrij weinig te beleven en het LFE kanaal blijft dan ook angstvallig stil. De track klinkt zeker niet slecht, en vooral de ijsshow/opera-scène aan het eind is erg mooi. Maar van een moderne soundtrack mogen we wel wat meer verwachten.

Extra's

Via de geanimeerde breedbeeldmenu´s zijn er een flink aantal extra´s voorhanden. Blijkbaar is Warner dit keer wat scheutiger geweest met bonusmateriaal dan gewoonlijk, hoewel de kwaliteit nog een beetje te wensen over laat.

Audiocommentaar
Wat ons betreft kan Danny DeVito het beter bij acteren laten. Dit moet één van de vervelendste audiocommentaren zijn die we ooit hebben gehoord. Afgezien van zijn obsessie met de benen van Catherine Keener is hij teveel bezig met het ophemelen van zijn collega´s en te weinig met het vertellen van nuttige info over het tot stand komen van de film. Een track om bij in slaap te vallen, al was het alleen al om het monotone stemgeluid van DeVito.

Behind-the-Scenes Documentaire (7:40)
Dit is exact wat de titel zegt: een kijkje achter de schermen van de film. Er wordt niet al teveel uitgelegd, maar de meeste beelden spreken wel voor zich. Hoewel deze film geen grote geheimen zal hebben qua technische snufjes is het toch altijd weer leuk om te zien hoe je voor de gek gehouden wordt door sommige trucages. Een pijnlijk shot waar Robin Williams tegen een muur aan danst is bijvoorbeeld ineens lang niet zo pijnlijk meer als je ziet wat er aan de andere kant van de muur hangt. Een leuk kijkje achter de schermen.

Extra scènes (6:27)
Hier zie je 10 verwijderde scènes uit de film, die desgewenst ook allemaal achter elkaar te spelen zijn. Er is geen commentaar aanwezig, maar er is een korte inleidende tekst te zien voor ieder fragment. Het zijn niet echt geweldige scènes, maar toch een geinige toevoeging.

Bloopers (4:31)
What can I say? Een verzameling met geintjes en bloopers op de set.

Interactieve IJsshow (9:04)
Dit is wat ons betreft het klapstuk van de extra´s op deze DVD. Hier zie je de complete integrale IJs-opera in multi-angle. Je kunt zelf uit één van de vier camerastandpunten kiezen en je eigen regisseur spelen. Dit is één van de leukste multi-angle featurettes die we in tijden hebben gezien.

Trailers
Hier vind je een verzameling van trailers voor Death to Smoochy.

Magic Cookie Bag
Een verzameling van achter-de-schermen foto´s, productieontwerpen, kostuumontwerpen en ander leuks. Vreemd is de toevoeging \"Smoochy´s summer vacation\" waarin je allerlei foto´s ziet van de vakantie van de cameraman, die een plastic Smoochy-poppetje meenam om de foto´s op te leuken.

Cast & Crew
Dit is niets meer en minder dan een lijstje met belangrijke cast en crewleden. Verder helaas geen informatie of biografieën.

Conclusie

Death to Smoochy zal niet iedereen bevallen. Mensen die wel een originele dosis zwarte humor kunnen waarderen moeten deze film zeker een kans geven. De beeldkwaliteit is erg goed, op wat edge-enhancement na. Het is jammer dat de Dolby 5.1 track niet genoeg gebruik van het potentieel maakt, wat als een gemiste kans kan worden beschouwd. Qua extra´s valt vooral de multi-angle IJsshow in positieve zin op, met als dieptepunt het flauwe commentaar van Danny DeVito. Een leuke film die meer aandacht verdient die hij tot nu toe heeft gekregen op een prima DVD.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Warner Home Video.

Lees meer

Laatste reacties

Surya  |  28-02-2004

Best leuke film :D Een paar maal hardop gelachen :) 7/10
Lees meer >

Betamax  |  15-01-2004

Ben gek op zwarte humor maar vond dit echt een suffe kinderfilm met af en toe een vies woordje er door. Wat een flauw verhaal. Niet kopen en niet huren is mi...
Lees meer >

Dr_evil  |  10-12-2003

Ik heb me ook erg goed vermaakt bij deze film... Wist eigenlijk niet wat ik ervan moest verwachten toen ik de film huurde, maar ja als Norton meedoet kan het ha...
Lees meer >

BLACKENED  |  09-12-2003

Hm, briljante film. Beste film van het afgelopen jaar.... :D Goed camerawerk, goed acteerwerk, goed/origineel verhaal....schitterend!
Lees meer >

Elessar  |  09-12-2003

Ik vond t maar een vage film. Maar dr zaten wel een paar grappige scenes in.
Lees meer >

Surya  |  09-12-2003

Trekt me niet meteen aan, maar heb toch besloten hem eens te bekijken, heb er geen slechte commentaar van gehoord.
Lees meer >

madelon  |  09-12-2003

Als echte Norton fan moest ik deze film hebben. Maar wat vind ik nou van de film.. Ja...eigenlijk ook wel weer leuk. Ik was in ieder geval zeer verbaasd over he...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:7
Extra's:6
2.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 33
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.