Orange County

Recensent:
Koen Koene
06-08-2003

Totaalbeoordeling:

5.5
DVD

Orange County (DVD)
Samenvatting

Shaun Brumder (Colin Hanks) is tevreden met zijn bestaan als slimme, getalenteerde maar ongeïnteresseerde surfende luilak in Zuid-Californië. Totdat hij op een dag een boek ontdekt van de gevierde schrijver Martin Skinner. Daardoor geïnspireerd ontdekt hij plotseling de wens van zijn leven: het afstompende Orange County achter zich laten en aan de Universiteit van Stanford een studie creatief schrijven volgen onder Skinner. Het zit Shaun echter niet mee, want door een aanmeldingsfout wordt hij niet toegelaten. Hij is echter vastbesloten om het er niet bij te laten zitten, en alles te doen om alsnog op de universiteit te komen. Daarbij krijgt hij de hulp van zijn vriendin Ashley (Schuyler Fisk) en broer Lance (Jack Black). Maar of het gaat lukken...

Commentaar

Na het geflopte Zero Effect (1998) is Orange County de tweede film van de jonge regisseur Jake Kasdan. Kijk je naar de cover van de DVD-uitgave, dan valt op dat de populaire Jack Black daarop een prominente plaats inneemt. Fans van deze acteur/komiek die een productie verwachten waarin hij alle schermtijd opeist zullen echter bedrogen uitkomen, want Black’s (bij)rol is duidelijk ondergeschikt aan die van hoofdrolspeler Colin Hanks. Complimenten voor deze nieuwkomer, die uitstekend uit de voeten kan met zijn rol en daarmee bewijst dat hij een ruime mate van acteertalent in huis heeft. Maar ja, wat wil je ook als je vader Tom Hanks heet. Ook tegenspeelster Schuyler Fisk heeft een genetische aanleg voor acteren, zij is namelijk een dochter van Sissy “Carrie” Spacek. Het valt nog te bezien of beiden in de voetsporen van hun ouders kunnen treden, maar vooralsnog ziet het er veelbelovend uit. Naast Hanks, Fisk en de mallotige Black, die uiteraard voor de komische noot zorgt, zul je een groot aantal bekende namen voorbij zien komen. Zo wist Kasdan onder meer John Lithgow, Chevy Chase (hij leeft!), Ben Stiller en Kevin Kline te strikken om kleine, maar memorabele bijrolletjes te spelen. Met het acteerwerk zit het dus wel snor. Qua genre valt Orange County onder de noemer ‘tienercomedy’, een genre dat na het grote succes van American Pie een enorme opleving zag. Maar in tegenstelling tot veel soortgelijke films voegt Orange County wel wat toe aan de tamelijk uitgekauwde formule. Niet dat het verhaal buitengewoon diepzinnig of origineel is, maar de film heeft toch genoeg in zich om zich te onderscheiden van de banale/puberale ongein van het grootste gros tienerfilms. Een minpuntje is de korte duur van 79 minuten (en dat is inclusief 5 minuten aftiteling), maar daar staat wel tegenover dat men er de vaart goed inhoudt. Dit alles maakt Orange County tot een vermakelijke comedy, die zeker het bekijken waard is!

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Komedie/Humor
Regio: 2
Jaar: 2002
Speelduur: 79 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Duits
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Tsjechisch
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Turks, En vele andere
Uitgever: Paramount Home Entertainment
EAN: 8714865557075

Extra's

  • Trailer
  • Audiocommentaar
  • Deleted Scenes (6 min.)
  • Interstitials (9 min.)

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Zoals je van een recente film mag verwachten ziet het beeld van Orange County er uitstekend uit. Op het gebied van scherpte valt er niets te klagen, en ook wat betreft kleurverzadiging, helderheid, schaduwdetail en zwartniveau laat de anamorfe transfer (in de oorspronkelijke verhouding van 1.85:1) weinig te wensen over. Ook is de print zeer schoon en zijn er totaal geen compressiefoutjes te zien. Kleine tekortkomingen die de score iets naar beneden halen zijn de lichte aliasing en moiré, en de ontzettend hoog geplaatste ondertiteling (zie bijvoorbeeld het tweede screenshot). Deze minpuntjes zijn echter nauwelijks iets om je druk om te maken, want in zijn geheel is het beeld zeer plezierig om naar te kijken.

Geluidskwaliteit

Het geluid van Orange County staat als Dolby Digital 5.1-track (448kbit/s) op de DVD. Het spoor is natuurlijk lang niet zo spectaculair als dat van de doorsnee big-budget actieproductie, maar toch wordt een prima geluidsbeeld neergezet. Ook hier is aan de helderheid en levendigheid duidelijk te merken dat Orange County van recente aard is. Natuurlijk ligt de nadruk grotendeels op de dialogen, maar hippe rockmuziek (hoe kan het ook anders?), omgevingsgeluiden en hier een daar een split-surround effect uit de achterspeakers geven het geluid op gepaste momenten een uitstekende ruimtelijkheid. Het LFE-kanaal wordt nauwelijks benut, maar diepe bastonen worden nergens gemist. Prima geluid!

Extra's

De DVD van Orange County loopt niet over van de extra’s, maar toch zijn onder ‘Special Features’ een aantal aardige toevoegingen te vinden. Helaas is geen van de extra’s Nederlands ondertiteld, al kunnen de meeste wel in het Engels of Duits ondertiteld worden.

Deleted Scenes
Om te beginnen kun je vier verwijderde scènes bekijken (1.85:1 niet anamorf, DD 2.0), met een gezamenlijke duur van ongeveer 6 minuten. Op zich zijn de fragmenten wel aardig, maar aangezien ze weinig bijdragen aan het verhaal is het niet moeilijk in te zien waarom ze het veld moesten ruimen.

Interstitials
Onder deze noemer tref je vijftien korte promotionele TV-spots voor Orange County aan (1.33:1, DD 2.0, totale duur circa 9 minuten), waaronder negen sketches die niet in de film voorkomen en zes mini-trailers. Vooral de sketches, en dan met name die met Jack Black, zijn erg grappig en daarom leuk om een keer te kijken. Elk van de filmpjes moet apart worden geselecteerd, een optie om ze automatisch achter elkaar af te spelen ontbreekt.

Audiocommentaar
De volgende extra is een audiocommentaar, ingesproken door regisseur Jake Kasdan en schrijver Mark White. Hierin komen zaken als de sets en locaties aan bod, en gezien de bijdrage van White is het niet vreemd dat er ook voldoende aandacht is voor het script. De meeste tijd wordt echter besteed aan de castleden: hoe het was om met hen te werken, hoe ze betrokken raakte bij het project, enz. Toegegeven, Kasdan heeft inderdaad een zeer capabele cast bij elkaar weten te sprokkelen, en dat is ongetwijfeld noemenswaardig, maar wat meer diepgaande filmtechnische info was toch ook niet verkeerd geweest. Al met al een aardig, maar zeker geen onmisbaar commentaar.

Trailer
De meest elementaire extra van allemaal, de bioscooptrailer (1.85:1 niet anamorf, DD 2.0), rondt het lijstje af.

Conclusie

Orange County is een frisse tienercomedy met uitstekend acteerwerk van onder meer hoofdrolspeler Colin “Zoon van Tom” Hanks. De film mikt in de eerste plaats op het jeugdige MTV-publiek, maar ook de wat oudere kijker zal zich er vermoedelijk prima mee vermaken. Men heeft Orange County netjes op DVD gezet, te beginnen bij de goede beeld- en geluidskwaliteit. Qua extra’s is het duidelijk geen topper, maar gelukkig heeft het schijfje wel wat meer te bieden dan enkel de obligate trailer (bijvoorbeeld een audiocommentaar). Al met al dus een goed verzorgde uitgave van deze vermakelijke comedy, die minstens het huren waard is!

Laatste reacties

BassFace  |  07-11-2003

Ik heb zonet deze film bekeken. Als je iets Road-Trip-achtigs verwacht dan ben je toch helemaal mis, dus die vergelijking vind ik totaal onjuist. Voor de rest h...
Lees meer >

The Gr8oNe  |  07-08-2003

Dit is een leuke komedie en Jack Black is :lol: :lol: bezig Mijn Freaky Collectie: http://www.moviefreakz.nl/dvdtracker/index2.php?user=FreaKZiLL...
Lees meer >

Maarten van Krimpen  |  06-08-2003

Redelijk. Persoonlijk vond ik het iets grovere "Road Trip" leuker. Ik vind trouwens Schuyler Fisk erg lijken op Cyler Leigh, de hoofdrolspeelster uit "Not Anoth...
Lees meer >

Nathan Strik  |  06-08-2003

Eén van de betere teen-komedies van de afgelopen tijd... aanradertje!
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:8
Extra's:5
3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 21
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.