B-Motion: Black Coffee - Passie voor koffie door de eeuwen heen

Black Coffee
PASSIE VOOR KOFFIE DOOR DE EEUWEN HEEN

Inclusief boekje: Hoe bereid ik de perfecte koffie?

Een unieke documentaire over de oorsprong en ontwikkeling van het zwarte goud; KOFFIE. Wat is koffie, waar komt het vandaan en wat komt er allemaal bij kijken voordat we het kunnen drinken? Reis mee langs adembenemende locaties in landen zoals Brazilië, Costa Rica en Ethiopië. Met prachtige anekdotes en interviews.

Vanaf 15 november 2006 verkrijgbaar op DVD (3-DVD digipack)

Wist U dat....?*
... Nederlanders gemiddeld circa 145 liter koffie per jaar drinken?
... dat per hoofd van de bevolking 3,2 kopjes per dag is?
... 77 procent van de Nederlanders regelmatig koffie drinken?
... deze groep gemiddeld vier kopjes per dag drinkt?
... 48 procent van hen de koffie zwart drinkt (zonder melk, suiker, zoetjes)?
... in 2005 ongeveer 70 procent van alle koffie thuis gedronken werd?

Het is duidelijk dat koffie een populaire drank is. Zelfs nog populairder dan cola en bier bijvoorbeeld. Uit onderzoek blijkt dat er maar weinig mensen zijn die géén koffieliefhebber zijn. Koffie wordt vooral thuis gedronken, maar ook op het werk en in horecagelegenheden. Met die 145 liter koffie per jaar horen Nederlanders tot de \'enthousiaste koffie drinkers\' in de wereld. De Belgen doen maar weinig onder voor de Nederlanders. In België ligt het gemiddelde koffiegebruik per inwoner op ca. 70% van dat van de Nederlanders. Maar wat weten wij van koffie? Slechts weinig mensen hebben kennis van de koffiestruik en zijn oorsprong, de diverse koffiesoorten en de optimale bereiding van koffie via diverse zetmethodes.
De Black Coffee 3DVD-box met het boekje ‘Hoe bereid ik de perfecte koffie?’ is het eerste audiovisuele product dat inspeelt op de koffiebeleving van een miljoenenpubliek. Black Coffee neemt u mee op een reis door de tijd langs adembenemende locaties in landen zoals Brazilië, Costa Rica en Ethiopië. Met prachtige anekdotes en interviews (o.a. met Ernesto Illy) wordt ingegaan op de oorsprong van koffie, het verbouwen, verwerken, exporteren, roosteren, zetten en verkopen van koffie en de huidige koffiecultuur, waarbij de espresso, cappuccino en latte niet meer uit de horeca en huiskamers weg te denken zijn. Hierbij komen ook thema’s aan bod die voortdurend opduiken in de geschiedenis van de koffie zoals kolonisatie en onrechtvaardigheid, samenlevingen en sociale banden, revolutie, de achteruitgang van het milieu, het internationale zakenleven en de politiek. Het boekje ‘Hoe bereid ik de perfecte koffie’ gaat in op de verschillende zetmethodes van koffie en geeft o.a. aan hoe u de lekkerste espresso en cappuccino maakt.

Disc 1 - De onweerstaanbare boon
De oorsprong van koffie in Ethiopië en de succesvolle verspreiding van koffie over 5 continenten. We zien de eerste koffiehuistradities, die beginnen op aarden vloeren en evolueren tot de meer verfijnde Arabische versies in woonhuizen. De Venetiaanse latte ontwikkelt een cachet dat model staat voor de Westerse marketing van koffie – 450 jaar later.

Disc 2 - Een kopje goud
De verdere opkomst van koffie met ‘ups en downs’ in 19e en 20e eeuw. De economische wurggreep van koffie in Brazilië en Centraal-Amerika, die leidde tot koffiebaronnen, de onderwerping van indianen en Afrikanen, de vernietiging van de regenwouden en, ironisch genoeg, de opkomst van zowel democratieën als dictaturen.

Disc 3 - De perfecte kop koffie
Op weg naar de huidige koffie cultuur. Hoe maak je een perfect kopje koffie? Het begin van wat sommige koffie-experts ‘het romantische tijdperk van de koffie’ noemen. Noord-Amerikanen herontdekken wat hun Europese tegenhangers al die tijd hebben geweten: koffie is lekkerder als hij van goede kwaliteit is, en de beste plek om hem te vinden is in de ontspannen en vriendelijke atmosfeer van het café.

Production Notes
Written and directed by Irene Angelico. Produced by Ina Fichman. Commissioning Editor, TVO, Rudy Buttignol. Editors Howard Goldberg, Alfonso Peccia, Benjamin Duffield. Directors of Photography Marc Gadoury, German Gutierrez. Original Music Freeworm. Narration written by Irene Angelico and Harold Crooks. Additional Director German Gutierrez. Line Producer/Co- Producer Richard Elson. Narrator Helen King.

Verdere productinformatie
Ca. 174 minuten - Regiovrij - PAL 4:3 - Dolby Digital 2.0 - 3 x DVD5 - Engels gesproken - Nederlands ondertiteld.
* Bron: Jaarverslag 2005 van Nederlandse Koffiebranders en Theepakkers (NRC Next)
EAN: 8717306270441. Consumentenadviesprijs: € 24,99 Verkrijgbaar vanaf 15 november 2006.

Recente artikelen

Laatste reacties

Don Vito Corleone  |  26-10-2006

Dat is er zeker één om te kopen, te kijken, en honderden keren te herkijken!
Lees meer >

Bob Hiemstra  |  26-10-2006

Juist, de totale speelduur is 174 minuten en dat moet dan op 3 dvds?
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina