De SVS SB-3000 hardware review en gebruikerservaring

Geplaatst door: Claudio Santulli 3 jaren, 10 maanden geleden - (0 comments)

De SVS SB-3000 hardware review en gebruikerservaring

"SVS is een gerenommeerd merk dat zich specialiseert in het bouwen van hoogstaande subwoofers en dat in een prijs-kwaliteitsverhouding die bij de concurrentie vaak een hoger prijskaartje kent. Maar dan rest nog een belangrijke keuze..."

Pff, door de jaren heen heb ik best veel apparatuur gekocht en vervangen; versterkersdiverse filmweergevers, luidsprekers, tv’s enzovoorts, maar de ‘sub’, die bleef maar. Eigenlijk was ik wel tevreden over mijn ‘oude’ subwoofer; de REL Strata 5. Naast vervend homecinema- en filmliefhebber speel ik ook basgitaar; je zou denken dat een goede weergave van lage tonen enige prioriteit heeft!? Maar ja, slecht was de REL allerminst en enige continuïteit in de goede relatie met mijn buren is me ook wat waard… Maar hé, we zitten de laatste tijd wel steeds vaker thuis, voor ons als film- en HT-liefhebbers hoeft dat geen straf te zijn en – indien mogelijkheid – is dit wellicht wel een prima moment om eens te investeren in je thuissituatie. Voor als je straks, wellicht ook van de zomer, toch wat vaker thuiszit dan je lief is. Voordat ik het wist had ik zelf het virus goed te pakken! Het upgradevirus wel te verstaan. :-) Lang verhaal kort, ook de REL moest eraan geloven. Na wat digitaal speurwerk, informatieve YouTube-filmpjes en natuurlijk enige voorkennis, kwam ik bij SVS uit. SVS is een gerenommeerd merk dat zich specialiseert in het bouwen van hoogstaande subwoofers en dat in een prijs-kwaliteitsverhouding die bij de concurrentie vaak een hoger prijskaartje kent. Maar dan rest nog een belangrijke keuze; kies ik een ‘sealed’ of toch een ‘ported’? En welk formaat, want ze zijn er van groot naar klein. Sommige zijn zelfs zo zwaar dat ze met een vorkheftruck worden bezorgd!

Wat is het verschil tussen sealed en ported?

Een sealed-systeem is een gesloten kast met één luidspreker. Omdat het een opgesloten systeem betreft, kan het veel druk opbouwen, ondanks dat de behuizing relatief klein is. Dit resulteert in een subwoofer die compact is, maar wel een behoorlijk laag kan halen en heel strak blijft en veel sneller en directer is. Dat maakt dit systeem ideaal voor muziek, maar ook voor films is de weergave natuurlijk prima. Over het algemeen klinkt het laag ‘minder warm’ als een ported-systeem. Er zijn echter ook gevallen bekend waar een sealed-systeem als erg onprettig wordt ervaren, waarschijnlijk vanwege de druk die dit systeem creëert. Je kunt daar gevoelig voor zijn en is wellicht iets om rekening mee te houden.

Een ported-systeem heeft vaak dezelfde luidspreker en versterker als de sealed-variant, alleen biedt het een of twee luchtpoorten. Een ported- subwoofer is dus altijd een stuk forser en kan qua plaatsing voor enige beperkingen zorgen en is over het algemeen duurder dan een sealed-systeem. Het voordeel is dat hij veelal lager en dieper kan gaan en daardoor veel krachtiger zal klinken in het allerdiepste laag. In theorie leent het zich daardoor beter voor films en homecinema en iets minder voor muziek, waar strakkere baspartijen soms fijner zijn. Het is het best omschreven als warm of wollig, maar kan daardoor ook net even te veel zijn.

Maar wat nu het beste systeem is, blijkt voer voor oeverloze discussies; daar komen zelfs de experts niet uit. Het is gewoon persoonlijke voorkeur. Om te bepalen wat voor mij de juiste keuze was, had ik een aantal mogelijkheden. Uiteraard het internet opduiken, want dat is werkelijk overladen met informatie, maar ik heb ook contact opgenomen met Jan van JVB Digital (de Nederlandse importeur) en dat is mij zeer goed bevallen. Prima advies en een meer dan prima service en dat gewoon op een zondag en écht supersnel binnen. Yay…

De SVS SB-3000 is gelukkig niet zo extreem zwaar als zijn grotere broers, maar met zijn 24,7kg zeker geen lichtgewicht. Met zijn 386mm breed, 396mm hoog en 452mm diep past hij prima in elke homecinema. Ik heb voor een zwarte houtnerffinish gekozen, maar hij is er ook in een luxe zwarte- of witte pianolak (tegen meerprijs). De metalen grill is lekker stevig en beschermt de luidspreker tegen kleine, doch snelle twee- en viervoeters, maar de sub is natuurlijk het allermooist zonder grill. De nieuwe 13” luidspeaker is speciaal voor de 3000-serie ontwikkeld. De Klasse D-versterker met discrete MOSFET-uitgang en 800w continu en 2500w piekvermogen, vindt zijn oorsprong bij de referentiemodellen SB- en PB-16 Ultra. Verder biedt het apparaat een 50Mhz hoge resolutie audio DSP en innovatieve bediening via een app voor de smartphone.

SVS SoundPath Subwoofer Isolation System

Als extra accessoire – en voor de lieve vrede in huis – heb ik gelijk een SVS SoundPath Subwoofer Isolation System-set mee besteld. Deze vervangen de originele pootjes en bieden een betere klank. Ze verminderen tevens resonanties en zorgen ervoor dat je je huisgenoten of de buren nog durft aan te kijken. Het installeren is een fluitje van een cent en vergt niet meer dan een schroevendraaier. Ze zijn wel wat forser en hoger dan de originele pootjes, maar ik vind dat juist mooi. Door de zachte, rubberachtige pootjes staat de subwoofer altijd stevig en stabiel. De SoundPath-set past volgens SVS op vrijwel elk type subwoofer, dus ook van andere merken.

Aansluiten, kalibreren en testen maar…

Het aansluiten was een kwestie van de RCA- en stroomkabel inpluggen. Het enige wat ik als eerste heb aangepast is de stand-by-stand. Deze heb ik op ‘auto’ gezet en de sub detecteert nu zelf een inkomend signaal en schakelt vervolgens aan. Volgende stap is kalibreren (Audyssey MultiEQ XT32). De subwoofer staat standaard op -10db, maar dat bleek al snel te veel en is teruggeschroefd naar -20db. Eenmaal gekalibreerd kon het testen beginnen en merk je direct een verschil. Eerste test is de T-Rex-scène uit Jurassic Park. "Indrukwekkend", terwijl ik mijn hand op de stenen vloer leg. "Je voelt hem..." Als de T-Rex losgaat voel je het letterlijk in je hele lichaam. En inderdaad als je de sub nog wat meer opschroeft voel je de druk op je borst zelfs toenemen. De SB-3000 is een indrukwekkend klein beest. Bij het bekijken van enkele Dolby Atmos-trailers merk je wat een goede sub toevoegt en ik toch een beetje miste. De subwoofer valt perfect samen met mijn overige luidsprekers. Het smelt als het ware in elkaar. Het is een genot om films te bekijken, maar uiteraard ook om muziek te luisteren. Enkele composities van Marcus Miller kwamen prachtig tot zijn recht. In zijn spel komen alle bastonen aan bod en zijn dus ideaal om de sub mee te testen, maar daar bleef het niet bij. Luister je veel metal, dan wil je sealed. Supersnelle dubbele basdrums doen het huis schudden, maar de SB-3000 blijft stoïcijns zijn ding doen, wat (zonder gril) ook best wel een mooi schouwspel is.

App

Het bedieningspaneel van de SVS SB-3000 zit aan de achterkant en is dus lastig om te bereiken, maar gelukkig hoeft dat niet, want hij kan ook door middel van een app op je telefoon worden bedient. Dat gebeurt via Bluetooth. De app is beschikbaar voor Apple en Android. De app zit zeer logisch in elkaar, werkt fijn en biedt alle instellingen, zoals: volume, laagfilter, fase, parametrische EQ, kamercompensatie en de systeeminstellingen. Het biedt ook enkele voorinstellingen die je kunt gebruiken voor bijvoorbeeld muziek, film of een persoonlijke instelling, maar als je de SB-3000 eenmaal goed hebt ingesteld, zul je deze app natuurlijk niet heel veel gebruiken. Wel een prima app.

Conclusie

Ik zeg eerlijk, ik was op voorhand een beetje bang voor overkill. Pff, 800w, de SVS SB-3000 zou ook iets te zwaar kunnen zijn voor mijn kamer. Immers er is ook de 1000-serie of de 2000 Pro-serie, maar ik wou natuurlijk wel een upgrade doen die het vervangen van mijn REL zou rechtvaardigen, maar niets van dat alles. Ik denk dat ik een prima keuze heb gemaakt, het is precies wat ik zocht. Het is zeer degelijk apparaat en een prima formaat en dat maakt de prestaties des te indrukwekkender en al helemaal geen overkill, alhoewel subwooferfanaten zullen zeggen dat overkill niet bestaat, je moet er eigenlijk zelfs twee hebben. Wil je dan écht nog meer dan heeft SVS nog de 4000- en 16Ultra-serie. Nou, dat gaat me allemaal nog iets te ver, maar de SVS SB-3000 is een prima investering die mijn homecinema naar een nog hoger plan brengt. Het gaat dus momenteel weer wat beter met mij, maar of ik al volledig genezen ben van het upgradevirus durf ik niet met zekerheid te zeggen. Dat blijft toch afwachten...

 

  

Reageer in het forumtopic