Dark Knight Trilogy, The

Recensent:
Rogier Burghout
09-11-2023

Totaalbeoordeling:

8.4
UHD

Dark Knight Trilogy, The (UHD)
Samenvatting

Batman Begins
Topregisseur Christopher Nolan richt zijn vizier op de herkomst van de Dark Knight. Na de moord op zijn ouders trekt Bruce Wayne de wereld over, op zoek naar manieren om onrecht te bestrijden. Met behulp van zijn butler Alfred, detective Jim Gordon en zijn bondgenoot Lucius Fox keert Wayne terug naar Gotham. Daar verschijnt zijn alter ego: Batman.

Lees hier de volledige recensie

The Dark Knight
The Dark Knight herenigt regisseur Christopher Nolan en steracteur Christian Bale (Batman/Bruce Wayne). Met behulp van luitenant Jim Gordon en off cier van justitie Harvey Dent wil Batman voorgoed een einde maken aan de georganiseerde misdaad in Gotham. Maar het drietal valt al snel ten prooi aan een nieuwe criminele leider: The Joker.

Lees hier de volledige recensie

The Dark Knight Rises
Acht jaar nadat Batman op de vlucht sloeg en op mysterieuze wijze verdween, verandert alles met de komst van een sluwe katachtige inbreker en de roekeloze gek Bane (Tom Hardy). Het schrikbewind dat Bane voert, dwingt Batman zijn vrijwillige ballingschap te beëindigen.

Lees hier de volledige recensie

Commentaar

Batman Begins is een prachtige verfilming die recht doet aan het stripverhaal. Christopher Nolan had een fantastische cast tot zijn beschikking met acteurs als Christian Bale, Gary Oldman, Katie Holmes, Morgan Freeman, Tom Wilkinson, Michael Caine en Rutger Hauer.

In The Dark Knight is Christian Bale weer Bruce Wayne, alias Batman. De begin 2008 overleden acteur Heath Ledger speelt een sublieme rol als The Joker en zet daarmee belangrijk de toon van de film. Een prachtige verfilming met een uitgekiende mix van actie, drama, donker getinte fantasie en enkele humoristische kwinkslagen.

The Dark Knight Rises stond voor de onmogelijke taak om de immens succesvolle voorganger The Dark Knight op te volgen. Nu de furore van de tweede film wat is gezakt kan je de derde film wat beter in perspectief zetten. En alhoewel Deze afsluiter niet alle verhaallijnen even handig weet te behandelen blijft er toch een heel onderhoudende film over. Ook over het einde is er genoeg gediscussieerd, maar regisseur Christopher Nolan weet er toch een deels open en deels gesloten einde van te maken, en dat is toch best te waarderen. 

Alle drie de triple-keepcases van de films zijn samengevoegd in een kartonnen box, en krijgt de naam The Dark Knight Trilogy. Deze boxset wordt hier besproken.

Filmspecs

Medium: UHD
Genre: Actie, Avontuur, Drama
Regio: A, B, C
Jaar: 2005-2012
Speelduur: 556 min
Verpakking: UHD 3x triple keepcases in kartonnen hoes
Resolutie: 3840 x 2160p
Beeldverhouding: 2.40:1 / 1.78:1 Ultra HD & IMAX niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
  • En vele andere
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 5051888248591

Extra's

  • Trailer
  • Still Gallery
  • Confidential Files
  • In Movie Experience
  • IMAX proloog The Dark Knight
  • Behind the Story featurettes
  • Trailers
  • Movie Focus Points
  • Batman Tech
  • Batman Unmasked
  • Gotham Tonight
  • The Galleries
  • Second Screen Experience
  • Ending the Knight - Production
  • Ending the Knight - Characters
  • Ending the Knight - Reflections
  • The Batmobile
  • Trailer Archive

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Batman Begins

UHD 10/10
Batman Begins krijgt op UHD een native 4K-transfer mee in het oorspronkelijke beeldformaat van 2.40:1. De transfer is duidelijk een stap vooruit ten opzichte van de 1080p transfer, met naast de grotere resolutie en de aanwezigheid van HDR10, veel betere schaduwdetaillering. Begins is een film met veel scènes in ofwel grauw daglicht met weinig licht, of 's nachts in donkere plekken. De UHD laat hier veel meer detaillering zien. Een geweldige transfer.

Blu-ray Disc 8/10
De 1080p-variant van Begins biedt een prima HD-presentatie. Scherpte is prima in orde en verder bevat de transfer geen fouten. Echter zijn er zoals hierboven aangegeven wat minder details zichtbaar in donkere scènes.

The Dark Knight

UHD 10/10
The Dark Knight was de eerste Batman-film waarbij Christopher Nolan en DOP Wally Pfister hele segmenten met IMAX-camera's gingen filmen, en deze kregen (gelukkig) op Blu-ray Disc en UHD de oorspronkelijke resolutie mee van 1.78:1, naast de 2.40:1 voor de overige beelden. Dat betekent dat deze tranfser verspringt in aspect ratio, maar die momenten zijn goed gekozen. Verder is dit een fabelachtige mooie transfer, met uitermate veel scherpte en zichtbare details. Verder is er, mede door HDR10, een erg goede kleurenschakering en veel detaillering in nachtelijke en donkere scènes. Een fabelachtig mooie transfer.

Blu-ray Disc 10/10
The Dark Knight was tijdens de release op Blu-ray al een transfer van referentie-kwaliteit, en deze score blijft nog steeds staan. De transfer met wisselend aspect ratio blijft fabelachtig mooi met uitstekende scherpte en detaillering, en erg goed contrast en zwartniveau. Een perfecte transfer op Blu-ray Disc.

The Dark Knight Rises

UHD 10/10
The Dark Knight Rises heeft nog meer IMAX-scènes dan het vorige deel, The Dark Knight. Dit betekent dat er meer aspect ratio-overgangen zijn van de standaard 2.40:1 beeldverhouding naar een beeldvullend 1.78:1. De transfer is in 4K 2160p-resolutie en met HDR10-beeldverbetering. En de kwaliteit is werkelijk subliem. Scherpte, detaillering, kleurenpalet, contrast, zwartniveau en schaduwdetaillering zijn van de bovenste plank. De film spat werkelijk waar van je scherm af. Een perfecte transfer.

Blu-ray Disc 10/10
Ook op Blu-ray Disc krijgt The Dark Knight Rises een transfer mee met wisselend aspect ratio van 2.40:1 naar 1.78:1 voor de IMAX-scènes, deze keer in een 1080p-resolutie. Ook op BD is de transfer perfect. Alles is dik in orde en de volle mogelijkheden van het medium worden benut.

Geluidskwaliteit

Batman Begins

UHD+BD
Zowel de UHD als de BD van Batman Begins krijgen een DTS HS MA 5.1-audiotrack mee in de oorspronkelijk Engelse taal. De keuze om er geen Atmos- of DTS:X-track op te zetten komt van regisseur Christopher Nolan zelf. Hij is van mening dat er niet moet worden getoornd aan de oorspronkelijke geludismix uit de bioscoop en dat een driedimensionale geluidstrack onzin is. Ook zijn andere films beschikken niet over deze audiotracks. De vorige BD-uitgave van Begins bevat een Dolby TrueHD 5.1-track, en deze kreeg op deze site de volle score. Deze "nieuwe" DTS-HD MA 5.1 track klinkt prima, maar soms is de balans een beetje zoek tussen de dialogen en de actie. Ook het volume kan soms wat teveel verschillen tussen rustigere scènes en de actiescènes. Had de TrueHD hier dan gezien de volle score geen last van? Nou, dat wel. En nog wel meer zelfs. Waarschijnlijk kreeg de TrueHD zoveel lof omdat deze werd vergeleken met de Dolby Digital 5.1-track van de DVD. Nu in deze tijden met Object Based Atmos- en DTS:X-tracks ligt de lat wel wat hoger, en dan moet een directionele track, zoals deze DTS-HD MA 5.1-track, wel erg goed uit de hoek komen om een volle score te krijgen. Dat doet deze track dus niet, maar aan de andere kant is de track ook weer niet onvoldoende. Er had alleen meer in gezeten.

The Dark Knight

UHD+BD
Net als Batman Begins krijgt The Dark Knight ook op zowel de UHD als de BD een DTS HS MA 5.1-audiotrack mee in de oorspronkelijk Engelse taal. Ook deze kreeg op de vorige BD-uitgave een Dolby TrueHD 5.1-track maar die was gelukkig al een stuk beter dan die van Batman Begins. Echter weet de DTS-HD MA-track de lat nog wat hoger te leggen. Deze track klinkt namelijk nog een stuk actiever en agressiever. De track is zeer ruimelijk met veel spreiding. Dialogen zijn prima verstaanbaar en alle actie- en omgevingsgeluiden klinken erg genuanceerd. De subwoofer werkt goed mee voor die extra "punch". Een geweldige track.

The Dark Knight Rises

UHD+BD
Net als Batman Begins en The Dark Knight krijgt The Dark Knight Rises ook op zowel de UHD als de BD een DTS HS MA 5.1-audiotrack mee in de oorspronkelijk Engelse taal. De oorspronkelijke geluidsmix kreeg nogal wat kritiek ten tijde van de bioscoop-release, met name net daarvoor toen de proloog (de vliegtuigkaping) na bepaalde films in de bioscoop werd vertoond. De discussies over de geluidsmix gingen namelijk over de dialogen van Bane. Door het masker wat hij draagt was de stem nogal vervormd en door velen nogal onverstaanbaar geacht. Vooral Amerikanen begrepen zijn dialogen niet, en omdat men daar die geen ondertitels wil bij films, en al helemaal niet bij Engels gesproken films, was de kritiek daar het felst. Nolan was nogal ongevoelig voor de kritiek en heeft naar eigen zeggen de geluidsmix niet aangepast, maar toch merkte men een significante verandering toen de film in de bioscopen kwam, en daarna op DVD, Bluray en UHD. De dialogen van Bane waren ineens goed verstaanbaar en de articulatie was ineens een stuk beter dan het gemompel dan in de eerste vroege versies van de proloog. Deze DTS-HD MA 5.1-track klinkt erg goed, en de dialogen van Bane zijn prima verstaanbaar. In bepaalde scènes komen ze wel erg naar de voorgrond en zijn ze soms ietwat te overheersend. Naast de dialogen is de track verder erg agressief en bevat veel ruimte en spreiding. Alle verdere actie- en omgevingsgeluiden hebben een goede "punch" en bieden een goede surroundbeleving. Een prima track.

Extra's

Deze collectie van The Dark Knight Trilogy bevat de 4K UHD discs, de Blu-ray Discs met de films, maar ook alle aparte Blu-ray Discs met extra's. Zie hieronder een overzicht.

Batman Begins

Bluray Disc Film:

In-Movie Experience
Deze extra staat als enige op de Blu-ray Disc waarop de film staat. Gedurende de film kun je op gezette tijden een soort picture-in-picture (PiP) video bekijken met allerlei informatieve fragmenten over de productie van de film. 

Blu-ray Disc Extra's:

The Dark Knight Imax Prologue (7 min)
De openingsscène van The Dark Knight, in IMAX-aspect ratio.

Additional Footage
Met drie keuzemogelijkheden met aanvullende informatie

Reflections on Writing (2 min)
Scriptschijver David S. Goyer vertelt iets over het schrijven van het script

Digital Batman (1 min)
Paul Franklin geeft wat info over een specifiek special effect.

Batman Begins Stunts (3 min)
En in dit stukje nog wat aandacht voor de stunts.

Trailers (1 min)
Bioscooptrailers van de film.

Behind The Story

Tankman Begins (5 min)
Parodiefilmpje voor de MTV Movie Awards

The Journey Begins (14 min)
Een korte documentaire waarin regisseur Christopher Nolan en schrijver David S. Goyer uitleg geven hoe de film tot stand gekomen is en enkele specifieke voorbereidingen op het project. Waaronder dus de keuze voor de hoofdrolspeler, wat Christian Bale is geworden.

Shaping Mind and Body (13 min)
Waarin de choreografie van de vechttechnieken centraal staat. Hierin aandacht voor ‘Keysi’, een soort martial art techniek die gebruikt is.

Gotham City Rises (13 min)
Featurette over het ontwerp van Gotham City, waarvan het groot gedeelte op de set is nagebouwd. Uiteraard ook aandacht voor de special effects die ook gebruikt zijn.

Cape and Cowl (8 min)
Korte featurette waarin het (nieuwe) ontwerp van het Batman kostuum centraal staat.

Batman – The Tumbler (14 min)
Ofwel, de Batmobile. In deze featurette dus hoe dit vehikel gerealiseerd is en wat het allemaal kan. En het is dus een echte automobiel of iets dat er op lijkt in ieder geval. Maar niet een CGI ontwerp dus.

Path to Discovery (14 min)
Featurette over de ‘Ninja school’, die in de film in het verre Oosten hoog op een besneeuwde berg ligt. Ook hier natuurlijk weer aandacht voor de setconstructie en de speciale effecten. Ook aandacht voor het vechtscènes die zich hier afspelen.

Saving Gotham City (13 min)
Gaat over de stunts en special effects in de scènes waarin Batman zijn best doet Gothman te redden. Zeker niet bekijken voordat je de film gezien hebt.

Genesis of the Bat (15 min)
Ofwel: Ontstaan van de vleermuis. Met hierin uiteraard aandacht voor het stripboek, waarin Batman tot leven is gekomen. Nu valt dat een beetje tegen. Dit onderdeel is vooral ook reclame voor een nieuwe stripboekserie van Frank Miller en Jim Lee.

Stills Gallery
Waar je drie vervolgkeuzes hebt: U.S.International en ”Verkenningen”. Achter elke keuze een groot aantal promotieachtig beeld- en postermateriaal van Batman.

Confidential Files
Met alle feiten en beelden over Batman. Op een vervolgscherm heb je keuze uit de onderwerpen UitrustingVijanden en Bondgenoten en mentors.

The Dark Knight

Blu-ray Disc Film:

Play Movie with Focus Points (64 min)
Deze extra staat als enige op de Blu-ray Disc waarop de film staat. Wanneer je deze optie activeert, verschijnt gedurende de film op achttien verschillende momenten een icoon in het beeld. Als je dan op OK drukt, krijg je een korte achter de schermen featurette te zien. Je kunt deze Focus Points ook apart selecteren op het pop-up menu van de schijf.

Blu-ray Disc Extra's:

Behind The Story

Batman Tech (46 min)
In deze documentaire ligt de focus op de technische aspecten van Batman met aandacht voor de Batmobile, het Batman pak en andere bijzondere gadgets.

Batman Unmasked (46 min)
Met uitleg van allerlei experts over de psyche van Bruce Wayne en Batman.

Extras

Gotham Tonight (47 min)
Het Gotham Tonight journaal met zes nieuwsberichten inzake de laatste ontwikkelingen in Gotham City.

The Galleries
Een verzameling van foto’s, posters, concept tekeningen en ander grafisch materiaal. Netjes gerangschikt in verschillende thema’s.

Trailers and More (9 min)
Met keuze uit de drie (bioscoop)trailers en zes TV spotjes. Alles in 2.40:1 beeldformaat.

The Dark Knight Rises

Blu-ray Disc Film:

Second Screen Experience
Na het downloaden van een speciale app op je smartphone kan je de film op Blu-ray Disc bekijken met tegelijkertijd allerlei behind-the-scenes beelden op je app op je smartphone.

Blu-ray Disc Extra's:

Ending the Knight - Production (68 min)
Een volledige making-of, bestaande uit 12 featurettes die elk een apart aspect van het maken van de film bespreken. Diverse cast en crew-leden, onder andere ook regisseur Christopher Nolan, komen uitgebreid aan het woord.

Ending the Knight - Characters (28 min)
Bestaande uit drie featurettes worden hier verschillende karakters uit de film besproken.

Ending the Knight - Reflections (15 min)
Dit onderdeel bestaat uit twee featurettes en bespreken de cinematografie met DOP Wally Pfister en daarna ook het productie-ontwerp.

The Batmobile (58 min)
Een uitgebreide documentaire die het fenomeen Batmobile bespreekt. En het verrassende is dat niet alleen The Tumbler uit de Nolan-films wordt besproken, maar ook alle andere Batmobiles uit voorgaande films. Een erg leuke documentaire.

Trailer Archive (9 min)
Totaal vier bioscooptrailer van de film.

Conclusie

Wat kan er verder nog worden gezegd over deze filmtrilogie, anders dat deze bekend, beroemd en succcesvol is geweest. Deze The Dark Knight Trilogy-uitgave bevat 9 discs, de films op 4K UHD, op Blu-ray Discs en met alle extra's erbij. Een aanrader.

Laatste reacties

arjan_ufo  |  17-11-2023

Heb hem dan gelijk maar besteld. heb ik morgenavond mooi wat te doen.
Lees meer >

Werner  |  17-11-2023

Ik heb deze in de Christophe Nolan-box gekocht, ik vermoed dat het dezelfde uitgaves zijn. Werkelijk niks op aan te merken!
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
8.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8.5
Beeldkwaliteit:8.5
Geluidskwaliteit:8.5
Extra's:8.5
8.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 3
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots