Cleaner

Recensent:
Marcel den Haan
09-09-2008

Totaalbeoordeling:

8
DVD

Cleaner (DVD)
Samenvatting

Wanneer er een moord wordt gepleegd en je huis onder het bloed en andere lichamelijke sappen en weefsels zit, dan dien je dit zelf op te ruimen. Mensen die dit niet zien zitten, kunnen Tom Cutler (Samuel L. Jackson) inhuren. Hij ruimt dan alle rommel op en laat je huis er weer uitzien alsof er nooit wat gebeurd is. Tom is een voormalig politieagent die wegens omstandigheden moest stoppen met zijn werk. Op een dag wordt hij ingehuurd om een huis schoon te maken, een bijna dagelijkse klus voor hem. De volgende dag ontdekt hij dat hij nog altijd de sleutel van het huis in zijn bezit heeft. Hij gaat dan ook terug om de sleutel terug te geven aan de eigenaar van het pand. Daar aangekomen komt hij erachter dat de vrouw des huizes, Ann Norcut (Eva Mendes), niks weet van het drama dat zich heeft afgespeeld binnen de muren van haar huis. Tom ontdekt al snel dat hij is gebruikt om de moord te verdoezelen en alle bewijzen uit te wissen. Zijn opsporingsinstincten komen weer naar boven en samen met Ann probeert hij erachter te komen wat er gebeurd is en wie er achter de moord zit.

Commentaar

Soms kom je van die films tegen waarvan je nog nooit gehoord hebt of pas van het bestaan op de hoogte komt als de DVD in de winkel verschijnt. Cleaner uit 2007 is typisch zo’n film en ondanks de grote namen die hun medewerking verleenden aan het project, heeft de prent geen al te bekende naam weten op te bouwen. Vaak is dit geen goed teken en helaas is dit ook hier het geval. Niet dat het een echt slechte film is, maar het project heeft te weinig positieve eigenschappen om zich echt te onderscheiden van de vele films die jaarlijks uitgebracht worden. Het verhaal is op het eerste oog intrigerend en origineel, maar wordt zwak uitgewerkt. De eerste scene is er één die veel beloofd, maar jammer genoeg kan dit niet waargemaakt worden. Al snel verzandt het verhaal in de typische valkuilen en clichés waar het genre rijkelijk mee gevuld is. Ervaren filmkijkers zien veel plotwendingen al van ver aankomen en dit haalt veel van de spanning weg. Ook komen er gaandeweg teveel subplotjes in het verhaal en verliest de film zijn samenhang en richting. Het feit dat enkele bekende namen hun medewerking verleenden aan de prent, zorgt ervoor dat het bekijken ervan geen totale tijdsverspilling genoemd kan worden. Renny Harlin is verantwoordelijk voor de regie en op zijn C.V. staan zowel missers als toppers. Cleaner is geen van beide en valt een beetje tussen zijn beste en slechtste werk in. Het is in ieder geval wel zijn beste film sinds jaren, aangezien het niveau van zijn werk de laatste tijd gestaag zakte. Hij weet de film een eigen uiterlijk mee te geven en vooral het fraaie camerawerk valt direct op. Zijn regie is vlot en hiermee weet hij het tempo hoog genoeg te houden en weet hij op sommige momenten hiermee zelfs afleiding te bieden van het matige script. Het meespelen van enkele bekende en goede acteurs is uiteraard ook niet verkeerd en ook deze optredens weten de film grotendeels te redden. De hoofdrol wordt namelijk gespeeld door “Mr. Cool”, Samuel L. Jackson. Zoals altijd weet hij alle aandacht naar zich toe te trekken en zelfs met matig materiaal een goed optreden neer te zetten. Ook Ed Harris is te zien en ook hij staat vrijwel altijd garant voor goed acteerwerk en een sterke aanwezigheid op het scherm. Deze rol is hierop geen uitzondering en de twee mannen weten elkaar goed tegengas te bieden. Een andere bekend gezicht is die van Eva Mendes en hoewel zij niet de acteertalenten heeft van haar twee mannelijke tegenspelers, is ook zij goed op haar plaats. Samenvattend kunnen we stellen dat Cleaner een aardige film is geworden, die zeker voldoet voor een avondje ongestoord filmkijken. Echt veel diepgang hoeft je echter niet te verwachten, maar dat is op zijn tijd ook wel eens lekker. Gewoon lekker kijken dus en niet teveel verwachten van deze film, dan kom je ook niet van een koude kermis thuis.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Misdaad, Thriller
Regio: 2
Jaar: 2007
Speelduur: 85 min
Verpakking: Keep Case
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 2.40:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: RCV Home Entertainment
EAN: 8713045214999

Extra's

  • Trailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Zoals hierboven beschreven is het visuele aspect van de prent erg fraai en dit komt goed tot uiting in de gebruikte transfer van het 2.40:1 anamorfe beeld. Renny Harlin heeft gekozen voor een stilistische aanpassing en dit vertaald zich in een koel ogend beeld waarbij het kleurenpalet voornamelijk bestaat uit blauwe tinten. De huidtinten komen natuurlijk over en goed verzadigd. De transfer komt verder wat somber over, dit door de algehele belichting en het afspelen van veel scènes bij weinig licht. Hierdoor is het detail wat beperkt, maar dus geheel te wijten aan de manier van opnemen. De scherpte is ruim voldoende, edge enhancement is geen probleem. De verschillende tinten zwart zien er goed uit en ook het schaduwdetail is ruim voldoende. Het beeld is verder mooi schoon met nauwelijks grain of beeldruis. Artefacten zijn sowieso niet echt aanwezig, dus een prima transfer die goed past bij de sfeer van de film en het idee dat de regisseur voor ogen had.
De film is verdeeld in 10 hoofdstukken, de optionele Nederlandse ondertiteling is duidelijk te lezen.

Geluidskwaliteit

Er is één audiotrack op de DVD te vinden, namelijk een Dolby Digital 5.1 track (448 kb/s) in de originele Engelse taal. De film bevat niet veel actie en het geluid richt daarom op de voorste kanalen. De dialogen zijn goed te volgen en komen helder uit de centerspeaker. De frontspeakers laten een fraai stereogeluid horen met hier en daar wat effecten uit de twee verschillende speakers. De surrounds worden zo nu en dan gebruikt voor het weergeven van omgevingsgeluiden en lichte effecten. Tijdens de rustige momenten is hier ook wat lichte muziek te horen. De subwoofer heeft niet veel te doen, maar laat van zich horen op de momenten dat het nodig is. De track klinkt verder mooi helder en beschadigingen of ruis zijn niet aanwezig. Een prima track die goed past bij de sfeer van de film, maar verder weinig bijzonders laat horen. De aard van de film zorgt hier voornamelijk voor.

Extra's

Op de DVD zijn geen menu’s aanwezig en daarom ook geen filmgerelateerde extra’s. De schijf start met enkele trailers van andere RCV uitgaven.

Conclusie

Tom is een voormalig agent en heeft nu zijn eigen bedrijf. Hij zorgt ervoor dat plaatsen waar een misdrijf heeft plaatsgevonden worden schoongemaakt en dat niets meer herinnerd aan de verschrikkingen die zich hebben plaatsgevonden op die locatie. Op een dag maakt hij een huis schoon waar een moord is gepleegd, maar hij vergeet de sleutels van het huis achter te laten. De volgende dag gaat hij terug, maar komt er dan achter dat de vrouw des huizes niets weet van het onheil dat zich heeft afgespeeld binnen haar muren. Tom ontdekt dat hij is gebruikt om een misdaad te verhullen en gaat zelf op onderzoek uit. Cleaner is een thriller van de hand van Renny Harlin met een topcast, maar een matig script. De visuele stijl van de film en de acteerprestaties weten de film enigszins te redden, maar de film is te voorspelbaar en er worden teveel subplotjes gebracht om echt te blijven hangen. Beeld en geluid van deze DVD zijn voldoende, maar zoals wel vaker bij RCV zijn er geen menu’s en dan ook geen extra’s aanwezig.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door RCV Home Entertainment.

Lees meer

Laatste reacties

intexor  |  09-09-2008

Heb deze een tijdje terug gezien. Het verhaal is vrij voorspelbaar, maar de film heeft wel een sterke cast die het interessant genoeg houdt om 90 minuten voor h...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:7
Extra's:0
10

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 1
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.