Gone in 60 Seconds (DC)

Recensent:
Marcel den Haan
11-01-2006

Totaalbeoordeling:

6
DVD

Gone in 60 Seconds (DC) (DVD)
Samenvatting

Kip Raines (Giovanni Ribisi) is autodief van beroep. Op bestelling levert hij de meest luxueuze auto\'s af en hij verdient hiermee een aardig wat geld. Hij zou voor een crimineel, genaamd Raymond Calitri (Christopher Eccleston), vijftig exclusieve auto\'s stelen, maar het is al snel duidelijk dat Kip bij iets betrokken is geraakt dat hij niet aankan. Calitri is niet blij en wil Kip dan ook een kopje kleiner maken. Gelukkig voor Kip is zijn broer Memphis (Nicolas Cage) ongeveer de meest legendarische autodief aller tijden. Wanneer Memphis hoort van de problemen van zijn broer, gaat hij bij Calitri op bezoek. Deze vertelt Memphis dat hij Kip\'s leven zal sparen als hij de vijftig auto\'s heeft ontvangen. Hij krijgt hiervoor enkele dagen de tijd en voor Memphis zit er niks anders op dan zijn oude maten bij elkaar te brengen en zelf aan de slag te gaan.

Commentaar

In 2000 verscheen Gone in 60 Seconds in de bioscoop en de film was een bescheidde hit. De film won vooral aan populariteit op DVD en staat dan ook bij veel mensen in de kast. Echt een klassieker kan deze film echter niet genoemd worden. De lijst met dingen die mis zijn aan deze film is vrij lang. Zo worden de karakters niet tot nauwelijks uitgewerkt, zit het script vol met gaten en hoef je geen genie te zijn om het einde van de film te kunnen voorspellen. Aan de andere kant is het nooit de bedoeling geweest om van deze film een intelligente film te maken waarbij je veel na moet denken. Daarin zijn de makers dan ook ruimschoots geslaagd en eigenlijk ben je de helft van de film alweer vergeten als de eindtitels over het scherm rollen. Gone in 60 Seconds is zo\'n film die we graag benoemen met de term \"popcornfilm\", bedoelende dat je als kijker gewoon lekker op de bank moet gaan zitten met een bak popcorn en wat te drinken, genietend van al wat op het scherm te zien is. Daarvoor voldoet de film dan ook prima en het mag dan ook geen verbazing heten dat de film afkomstig is uit de hoge hoed van Hollywood\'s beste popcornfilmmaker, Jerry Bruckheimer. Na de eerdere uitgave van de film, is er nu de Director\'s Cut. Negen minuten aan extra materiaal dat vooral betrekking heeft op de uitwerking van enkele personages. Precies dus een punt waarmee de film aan kwaliteit zou kunnen winnen, aangezien dit bij de eerdere versie nogal achterbleef. We moeten zeggen dat de film er inderdaad wat beter door wordt, maar helaas niet echt veel. Hiervoor is negen minuten aan extra materiaal ook wat weinig, maar zoals gezegd worden sommige karakters wat beter uitgewerkt waardoor het verhaal wat logischer overkomt. Of dit genoeg is voor jou om de film opnieuw aan te schaffen, zal je voor jezelf moeten bepalen, maar hieronder is te lezen of beeld en geluid ook nog aangepakt zijn wat jouw keuze misschien wat makkelijker zou kunnen maken.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie
Regio: 2
Jaar: 2000
Speelduur: 121 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Buena Vista / Touchstone
EAN: 8717418068219

Extra's

  • Muziekvideo
  • Zware actie
  • Jerry Bruckheimer
  • De Grote Achtervolging
  • Van 0 Naar 60
  • Heftige Ritten
  • Sterren In Actie

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Over de beeldkwaliteit kunnen we kort zijn, deze is gelijk aan de eerder uitgebrachte versie van de film. Echt een probleem is dit niet, aangezien die beeldkwaliteit ruim voldoende te noemen is. Ook deze keer heeft de film dus een anamorfe transfer in het formaat 2.35:1. Het eerste dat opvalt is dat het beeld soms erg kunstmatig aandoet. Veel overdreven kleuren waarbij het licht vooral komt van kunstmatige lichtbronnen in de meest felle kleuren. Ook oogt het beeld wat donker, maar dit is met opzet gedaan om een bepaalde sfeer te creëren Contrast en schaduwdetail zijn voldoende en ook het zwartniveau is in orde. Het beeld is vrijwel de gehele film goed scherp, maar hier en daar zijn wat softe momenten aanwezig. Het beeld is mooi schoon en beschadigingen zijn niet aanwezig. Wel is af en toe wat lichte filmgrain zichtbaar. Edge enhancement is iets wat gelukkig niet voorkomt in de transfer en ook compressiefouten zijn niet aanwezig. Een prima transfer die zoals gezegd soms wat kunstmatig overkomt, maar rekening houdend met het feit dat dit opzet is gedaan, kunnen we ook hier weinig kritiek op hebben.
De film is verdeeld in hoofdstukken en de optionele ondertiteling is duidelijk te lezen, maar staat te hoog in het beeld.

Geluidskwaliteit

Bij een film zoals deze is het geluid erg belangrijk en gelukkig is dat bij deze uitgave dik in orde. De harde muziek en vette autogeluiden komen uitstekend tot hun recht bij de aanwezige Engelse Dolby Digital 5.1 track (448 kb/s). Alle aanwezige kanalen worden goed benut en het geluid klinkt erg dynamisch en agressief. De dialogen worden prima door het middenkanaal weergegeven en zijn goed te volgen. De voorkanalen laten een mooi breed stereogeluid horen waar de muziek en omgevingsgeluiden met veel dynamiek de woonkamer ingeworpen worden. Zoals gezegd worden alle kanalen goed gebruikt en de achterkanalen worden dan ook regelmatig gebruikt voor het weergeven van effecten in split-surround. De soundtrack wordt op prima wijze ondersteund door het LFE kanaal dat een goed gedoseerd en diep laag laat horen. Hierdoor heeft de track veel impact en waan je jezelf als kijker midden in de actie.

Extra's

De menu\'s worden anamorf weergegeven in het formaat 1.78:1 en het achtergrondgeluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Er zijn in vergelijking met de vorige uitgave van de film enkele extra\'s toegevoegd, maar helaas komen al deze extras niet boven middelmatig uit. Alle extra\'s hebben 1.33:1 beeld en Dolby Digital 2.0 (192 kb/s) geluid, tenzij anders aangegeven.

Jerry Bruckheimer (7 min.)
Een kort interview met de producent van de film, Jerry Bruckheimer. Hij vertelt hoe hij in de filmwereld terecht is gekomen en over de films die hij gemaakt heeft. Het interview wordt afgewisseld met beelden uit zijn films. Ook is er nog een korte biografie en filmografie te lezen die bestaan uit enkele tekstschermen.

Zware Actie (1 min.)
Een korte compilatie van enkele actiescènes uit de film. We zien beelden uit de film en enkele korte fragmenten van tijdens de opnames.
Het beeld is 2.35:1 letterboxed.

De Grote Achtervolging (11 min.)
Dit onderdeel is verdeeld in drie korte featurettes waarin de actiescènes wederom centraal staan. Elke featurette behandelt een aparte scène en we krijgen wat achtergrondinformatie en zien wat beelden van tijdens de opnames.

Van 0 Naar 60 (4 min.)
In deze korte featurette krijgen we te horen hoe de film tot stand is gekomen van het schrijven van het script tot aan de opnames. Ook wordt er wat uitgelegd over bepaalde gebeurtenissen in de film en de karakters.

Heftige Ritten (5 min.)
Aangezien de film vol met actiescènes zit, gaat ook deze featurette over deze scènes. Hier wordt besproken hoe de scènes waarin gestunt wordt met de auto\'s tot stand zijn gekomen.

Sterren In Actie
Hier krijgen we wat achtergrondinformatie over de karakters in de film en de acteurs die ze spelen.

Muziekvideo The Cult
Een videoclip van het nummer \"Painted On My Heart\" van de band The Cult.
Het beeld is 1.78:1 letterboxed.

Conclusie

Gone in 60 Seconds is een redelijk vermakelijke actiefilm die het niet al te nauw neemt met de geloofwaardigheid. In de film kunnen we zien hoe een jonge autodief in de problemen komt als hij een bestelling niet kan voldoen. Zijn oudere broer is, gelukkig voor hem, één van de meest legendarische autodieven en hij gaat persoonlijk proberen het leven van zijn broer te redden door de bestelling van vijftig exclusieve auto\'s te voldoen. In deze Director\'s Cut van de film worden de karakters iets beter uitgewerkt wat de film zeker ten goede komt, maar de negen minuten aan toegevoegde scènes zijn niet genoeg om deze film echt veel beter te maken. Deze film is uitermate geschikt om een avondje film te kijken zonder daarbij al te veel na te hoeven denken, wat op zijn tijd ook wel eens lekker is. De beeldkwaliteit is voldoende en vooral de geluidskwaliteit is prima, wat bij een film zoals deze erg belangrijk is. De extra\'s zijn nagenoeg gelijk aan die van de eerdere uitgave en voegen weinig toe aan het geheel.

Laatste reacties

Barry de Nijs  |  13-01-2006

Ik heb deze nog steeds niet in m'n collectie en hij komt er wel. Het blijft gewoon een vermakelijke film (naar mijn mening), vooral eleanor!
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  13-01-2006

Het is wel de DC voor 5 euro. Ik heb em zelf in de bakken gelegd met de Hamsterweken haha... En daarvoor was ie al maar 8 euro bij de Appie Heijn. HAMSTEREEE...
Lees meer >

JCL  |  13-01-2006

erg gave film, mooie auto's en het betere race werk, aanrader!
Lees meer >

Frank  |  13-01-2006

Het is wel de DC voor 5 euro. Ik heb em zelf in de bakken gelegd met de Hamsterweken haha... En daarvoor was ie al maar 8 euro bij de Appie Heijn. De DC is nie...
Lees meer >

Michael Hamers  |  12-01-2006

Het is wel de DC voor 5 euro. Ik heb em zelf in de bakken gelegd met de Hamsterweken haha... En daarvoor was ie al maar 8 euro bij de Appie Heijn.
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  12-01-2006

Ik heb hem gehaald bij de AH voor 5 euro Lijkt mij sterk dat het de dc is voor € 5.-- (volgens mij heb je gewoon de originele gekocht... gnagna) :wink:
Lees meer >

malt  |  12-01-2006

Ik heb hem gehaald bij de AH voor 5 euro
Lees meer >

TheGodfather  |  12-01-2006

Heb de film nooit gezien, maar wederom blijkt dat dit soort nieuwe uitgaves nutteloos zijn. ze moeten er echt eens mee op houden :?
Lees meer >

mark9534  |  12-01-2006

Is is een film die lekker weg kijkt. Goede cast maar wel een beetje een mager verhaal. Maar toch zeer vermakelijk. Ik had de oude release niet, wellicht dat ...
Lees meer >

Jeroen vS  |  11-01-2006

Ik heb deze film nooit gekocht aangezien ik toch niet helemaal zeker was of ik deze wel vaker zou kijken. Ik vind het wel een leuke film. Als ik deze DC in de w...
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  11-01-2006

Oude wijn in nieuwe zakken,zelfde als bij Coyote ugly,maar ja er moet ergens geld vandaan komen voor de maatschappijen.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:5
6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 49
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.