You Only Live Twice (UE)

Recensent:
Arnold van Oostrum
11-08-2006

Totaalbeoordeling:

6
DVD

You Only Live Twice (UE) (DVD)
Samenvatting

In Hong Kong wordt James Bond (Sean Connery) in bed vermoord. Gelukkig niet echt, want de gefingeerde moord moet Bond de ruimte geven een onderzoek in te stellen naar de vermissing van de Jupiter 16. Dit Amerikaanse ruimtevoertuig is in de ruimte gekaapt, volgens de Amerikanen door de Russen. De Britten hebben ontdekt dat het Amerikaanse ruimtevoertuig in zee terecht is gekomen nabij de Japanse kust. En zo wordt James Bond naar Japan gestuurd. Daar onderzoekt hij samen met ‘Tiger’ Tanaka (Tetsuro Tamba) van de Japanse geheime dienst, dat het chemische concern Osato Corporation grote hoeveelheden raketbrandstof maakt. Als ook een Russisch ruimtevoertuig verdwijnt, dreigt een nieuwe wereldoorlog. Bond wordt wederom geconfronteerd met de misdaadorganisatie SPECTRE en het misdadige brein Ernst Stavro Blofeld (Donald Pleasance).

Commentaar

In 1967 kwam twee jaar na Thunderball de vijfde James Bond speelfilm uit. En wederom speelde Sean Connery de gentleman geheimagent 007 James Bond. De voorgaande vier Bond films waren jaarlijks verschenen, maar met You Only Live Twice werd het een twee jaarlijkse release. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat door grote en complexere set en toename van special effects die productietijd voor een Bond film langer werd. In You Only Live Twice is dit al te zien. Een dominante plaats in de film neemt de krater set in. Ken Adam was verantwoordelijk voor de bouw van deze grote krater set. Door een foutje van de bouwers was de set groter geworden dan bedoeld. Voor de bouw van deze enorme krater was alleen aan één miljoen dollar nodig. De totale productiekosten van deze Bondfilm waren 9½ miljoen dollar, het hoogste bedrag tot dan toe voor een Bond film. Kritiek op de film is dat de set en de special effects belangrijker worden en daarmee de film domineren. Dit is een trend die je in alle Bond films steeds verder zit gaan en is ook een kritiekpunt op de laatste Bond film tot nu toe Die Another Day.
Oorspronkelijk wilden producers Harry Saltzman en Albert R. Broccoli het verhaal van On Her Majesty’s Secret Service verfilmen. Waarschijnlijk omdat het verhaal teveel leek op de voorgaande Bond film Thunderball werd daar van afgezien. En zo werd You Only Live Twice de vijfde Bond film. Dat gaf scriptschrijver Roald Dahl de nodige problemen. Want het boek You Only Live Twice van Fleming speelt zich af na On Her Majesty’s Secret Service. Dahl moest dus de nodige aanpassingen doen. Dahl was scriptschrijver voor deze film omdat Richard Maibaum op dit moment niet beschikbaar was. Dahl kreeg de vrije hand om het verhaal aan te passen. Hij kreeg twee randvoorwaarden mee, het verhaal moest in Japan afspelen en de vulkaan / krater set moest gebruikt worden. En zo ontstond een Bond verhaal en film die qua sfeer veel verschilt van de vier voorgaande films. Het moge duidelijk zijn dat het verhaal grotendeels is geïnspireerd door de actualiteit. In de jaren ’60 was de koude oorlog tussen Oost en West een feit evenals de ruimtevaart wedloop tussen Amerika en Rusland.
Naast acteurs Sean Connery waren natuurlijk andere oude bekenden terug. Uiteraard Desmond Llewelyn als Q, Bernard Lee als M en Lois Maxwell als Moneypenny. Maar met de setting in Japan had de film ook veel Japanse acteurs in de cast. Zo spelen ondere andere ook Tetsuro Tamba, Tery Shimada en Akiko Wakabayashi mee. Het merendeel van de Japanse cast sprak geen vloeiend Engels. Reden dat bij You Only Live Twice meer dan bij voorgaande vier Bond films gebruik werd gemaakt van stemacteurs. Het overdubben van de gesproken tekst is in de film af en toe duidelijk te zien. In de navolgende Bond films is deze techniek niet of nauwelijks meer toegepast. Regisseur van de film is Lewis Gilbert. Gilbert regisseerde in totaal drie Bond films, waaronder Moonraker (1979), die zoals bekend ook een overduidelijke relatie met ruimtevaart heeft.
John Barry verzorgde wederom de filmmuziek. Het Bond thema van Monty Norman ontbreekt natuurlijk ook niet. Vermeldenswaard is het gelijknamige filmlied dat tijdens de begintitels wordt gezongen. Het gevoelige You Only Live Twice is een van de mooiste Bond liedjes, gezongen door Nancy Sinatra.

Vijf jaar na de Special 007 Edition (SE) brengt Sony Pictures alle 20 ‘officiële’ James Bond films opnieuw uit als een Ultimate Edition. Beeld en geluid zijn door DTS Image (voorheen Lowry Digital Images) met state of the art middelen gerestaureerd. Op het gebied van extra’s is deze 2-DVD set nog uitgebreider dan de voorgaande SE versie. Is dit de ultieme release? Reden om nu je oude versie te vervangen door deze nieuwe uitgave? Hieronder helpen we je op weg om deze vraag voor jezelf te beantwoorden.

Ook bij deze film valt op dat de geadviseerde leeftijd nu 12 jaar geworden is, terwijl deze bij voorgaande releases nog ‘alle leeftijden’ was.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie
Regio: 2
Jaar: 1967
Speelduur: 112 min
Verpakking: Duo Keep Case in Slipcase
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Uitgever: Sony Pictures / MGM
EAN: 8712609686395

Extra's

  • Trailers
  • Audiocommentaar
  • Image Database
  • Radiospots
  • Welcome To Japan Mr. Bond
  • Ken Adam Production Films
  • Storyboard Sequence Plane Crash
  • Inside You Only Live Twice
  • Silhouettes: The James Bond Titles
  • Whicker's World

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De afgelopen drie jaar heeft DTS Images (voorheen Lowry Digital Images) in opdracht van MGM alle 20 officiële James Bond films volledig gerestaureerd. Onder supervisie van John Lowry is elke film vanaf het origineel frame voor frame digitaal gescand en opgeslagen. Hiervoor zijn 600 Apple computers gebruikt met een opslagruimte van 700 terrabyte. Alle films zijn gescand met een extreem hoge resolutie van 4000 bij 3000 pixels. Ter vergelijk: PAL DVD’s hebben een resolutie van 720 bij 576 pixels. Totaal is ruim 67 kilometer film gescand en vervolgens digitaal ontdaan van vuil en andere ongerechtigheden. Volgens John Lowry zijn op deze wijze ruim 37 miljoen stukjes vuil verwijderd. Ook de filmgrain is sterk geminimaliseerd en de kleurbalans is hersteld. Doordat nu bijna alle extra’s op een tweede DVD zijn geplaatst, kon de film met minder compressie op de schijf worden gezet. En hoe ziet het resultaat er nu uit?

Evenals Thunderball is deze Bond film ook het brede Panavision formaat gefilmd. Het beeldformaat is dus 2.35:1 en de film staat natuurlijk anamorf op de DVD. Wederom zien we een bijzonder goed beeld, waarbij we natuurlijk de bijna 40 jarige leeftijd van de film in acht moeten nemen. Dat de restauratie van DTS Images ook hier zijn vruchten afgeworpen heeft, is te zien in de vergelijkende screenshots bij deze recensie. Het kleurenpalet verraadt natuurlijk deze leeftijd nog wel. Het beeld is weer mooi helder met goed verzadigde kleuren. Het beeld is ook zeer contrastrijk. Ook bij deze film, net als bij Thunderball een iets te groot contrast, waardoor het schaduwdetail bij enkele donkere scènes niet optimaal is. Ook dit beeld is volledig vrij van ongerechtigheden als gevolg van stof of beschadigingen. Filmgrain is nagenoeg helemaal verdwenen. Het is slechts in lichte mate in de luchtpartijen nog te zien, maar dit mag bijna geen naam hebben. Scherpte en detaillering zijn zeer goed. In sommige scènes oogt het beeld nog wel wat soft. Bij een paar scènes valt een lichte vorm van edge enhancement op. De film is netjes opgedeeld in 32 chapterstops. De ondertiteling is goed leesbaar en staat netjes geplaatst onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

De originele (mono) soundtrack is door DTS Images ook onder handen genomen. De soundtrack is naar keuze te beluisteren in Dolby Digital 5.1 surround (bitrate 448 kb/s) en DTS 5.1 surround (bitrate 754 kb/s). You Only Live Twice had bij de SE release nog een mono soundtrack, die staat niet meer op deze UE uitgave. Het muziekgedeelte van de soundtrack, wederom afkomstig van componist John Barry, heeft een goed klinkend stereogeluidsbeeld. De surround speakers worden gebruikt om de muziek ruimtelijk te laten klinken. De filmgeluiden beperken zich meestentijds tot de centerspeaker en de frontspeakers. Hierdoor ligt de nadruk van de soundtrack duidelijk op de voorste kanalen. Bij enkele scènes worden de surround speakers gebruikt voor effectgeluiden. De surround speakers worden daarbij in split-surround (stereo) aangestuurd. Ook bij deze film klinken explosies en schoten nog wat iel en schel. Er is redelijk wat laag in de soundtrack aanwezig, zowel in de muziek als bij enkele explosies. Voor het laag wordt af en toe het LFE kanaal gebruikt, wat de soundtrack toch een redelijke goede body geeft. De dialogen komen netjes uit de centerspeaker. Ook bij deze film zijn de dialogen als gevolg van het later inspreken ervan niet altijd perfect lipsynchroon. Tussen de DD en de DTS track is geen kwaliteitsverschil hoorbaar. De leeftijd van de film in acht genomen een prima klinkende soundtrack.

Extra's

De bewegende menu’s zijn mooi vormgegeven en van mooi achtergrondgeluid voorzien. Op beide DVD’s zijn extra’s opgenomen. Uiteraard zijn alle extra’s van de SE versies ook nu weer opgenomen in de 2-DVD set. Bij deze Ultimate Edition zijn nog tal van extra’s toegevoegd, deze extra’s zijn met een (*) aangeduid. Belangrijk voordeel is dat de extra’s bij deze Ultimate Edition release wel allemaal Nederlands ondertiteld zijn. Een overzicht:

DVD-1

De eerste DVD begint met een reclametrailer voor de 007 James Bond Ultimate Edition

MI6: Commentary

Audio Commentary featuring director Lewis Gilbert & Members of the Cast and Crew
Net als bij voorgaande Bond films bestaat ook dit commentaar uit interviewfragmenten. Hier is wederom John Cork de gastheer voor onder andere crewleden van de stunts, de sets en de special effects. De commentaarstukken zijn afkomstig van eerder gemaakte bandopnames. Het meest aan het woord is regisseur Lewis Gilbert. En goed informatief commentaar.

Credits
Een tekstscherm met de namen van iedereen die bijgedragen heeft aan deze Ultimate Editie.

DVD-2

Declassified: MI6 Vault (*)
Onder deze keuze vind je het belangrijkste nieuwe bonusmateriaal. Met als vervolgkeuzen:

Ken Adam’s Production Films (*) (14 min)
Leuke featurette waarin het bouwen van de set onder leiding van Ken Adam centraal staat. Adam heeft hiervan een soort videodagboek gemaakt.

Whicker’s World (*) (5 min)
Een soort compilatie van het programma Whicker’s World over de productie van de film. Beeld is zwart / wit. Je ziet onder andere Broccoli, Wilson en Connery.

Welcome to Japan Mr Bond (*) (50 min)
Vlak voor de release van You Only Live Twice werd deze promotiefilm uitgezonden, die helemaal bestaat uit filmfragmenten uit de vijf Bond films. Dus inclusief You Only Live Twice. De promotiefilm is in 1.33:1 beeldformaat, wat je meteen goed laat zien wat je bij deze presentatie aan beeldinformatie mist.

007 Mission Control(*)
Een interactief gedeelte waarbij je een bepaalde scène in de film kunt bekijken gerelateerd aan een bepaalde keuze. Zonder ondertiteling.

Exotic Locations (*) (4 min)
Een overzicht van de locaties die in de film zijn gebruikt. Zonder ondertiteling.

Mission Dossiers
Met drie featurettes, die van de SE versie afkomstig zijn:

Inside You Only Live Twice (30 min)
De bekende making of documentaire, waarin alles aan elkaar gepraat wordt door gastheer Patrick Macnee. Afwezige in deze documentaire is Sean Connery, die niet tevreden was met het verloop van de filmproductie. Wel met interviews met Lewis Gilbert, Ken Adam en Peter Hunt. De meest aandacht gaat uit naar de bouw van de grote vulkaankrater.

Silhouettes: The James Bond Titles (23 min)
In deze featurette staan de begintitels van de Bond films centraal. Het ontwerp van deze begintitels is bij alle Bond films tot en met Licence To Kill gedaan door Maurice Binder (behoudens de tweede en derde Bond film). Maurice Binder overleed in 1991.

Plane Crash: Animated Storyboard Sequence (1½ min)
Een storyboard vertelling van deze filmscène.

Ministry Of Propaganda

Theatrical Trailer Archive (6 min)
Met drie trailers van de film.

TV Broadcasts (1 min)
Met één TV reclamespotjes.

Radio Communication (5 min)
Met keuze uit zeven radiospotjes.

Image Database
Een groot overzicht van foto’s en ander statisch beeldmateriaal. Verdeeld over elf verschillende thema’s. De foto’s worden in de vorm van een diashow gepresenteerd.

Boekje (*)
In de set zit een 8 pagina’s tellend boekje met foto’s en achtergrondinformatie bij de film. Dit boekje is inhoudelijk anders dan het boekje dat bij de SE versie zat.

De 2-DVD set is voorzien van een fraai glanzende kartonnen slipcase met 3D reliëf. De afbeelding op de slipcase is gelijk aan de cover.

Conclusie

In de vijfde James Bond film You Only Live Twice komt acteur Sean Connery in Oosterse sferen. Voor de vijfde keer op rij is Sean Connery de charmante gentleman en superspion James Bond. Nogmaals is de misdaadorganisatie S.P.E.C.T.R.E. het kwaad dat bestreden moet worden. Dit keer kaapt Blofeld in de ruimte de ruimtevaartuigen van zowel Amerika als Rusland en lijkt hiermee een wereldoorlog te ontketenen. Het spoor leidt naar Japan, waar Bond samen met zijn Japanse collega’s de plannen van Blofeld probeert te verijdelen. In deze Bond verfilming uit de grootheidswaanzin van de misdadiger zich voor het eerst ook in een indrukwekkend grote set en hebben de spectaculaire special effects iets te veel de overhand.
Alle 20 ‘officiële’ James Bond films zijn door DTS Images en MGM volledig gerestaureerd en door Sony Pictures als een Ultimate Edition opnieuw uitgebracht. De beeldkwaliteit van deze bijna 40 jaar oude film is wederom zeer fraai. Het mono geluid is opgewaardeerd naar 5.1 surround en beschikbaar in zowel Dolby Digital als DTS. Op het gebied van de extra’s scoort deze uitgave ook weer goed, als is hetgeen toegevoegd is ten opzichte van de SE versie minder uitgebreid. Desondanks een uitgave waarvan een hernieuwde aanschaf het overwegen waard is.

De James Bond Ultimate Edition bestaat uit:
- Dr. No (1962)
- From Russia with Love (1963)
- Goldfinger (1964)
- Thunderball (1965)
- You Only Live Twice (1967)
- On Her Majesty\'s Secret Service (1969)
- Diamonds Are Forever (1971)
- Live and Let Die (1973)
- The Man with the Golden Gun (1974)
- The Spy Who Loved Me (1977)
- Moonraker (1979)
- For Your Eyes Only (1981)
- Octopussy (1983)
- A View to a Kill (1985)
- The Living Daylights (1987)
- Licence to Kill (1989)
- GoldenEye (1995)
- Tomorrow Never Dies (1997)
- The World Is Not Enough (1999)
- Die Another Day (2002)

Laatste reacties

Tarkus  |  11-11-2011

De 5de uit de reeks en ook dit keer voldoende actie en spanning. Ik merkte wel wat foutjes in deze film, o.a. in het begin van de film waarbij Bond en het meisj...
Lees meer >

Reinbo  |  12-08-2006

Beste Bond film met prachtige cinematografie. Ik vind de UE een stuk mooier. Het is misschien iets fletser, maar de huidskleur is een stuk echter. Helaas heb ik...
Lees meer >

chimera01  |  12-08-2006

Ik heb Dr. No, TB & LALD gezien in de UE editie en mij valt met name op hoe goed deze oude film ineens uitzien. Ze zien eruit alsof ze gisteren gemaakt zijn, di...
Lees meer >

pietdvd  |  11-08-2006

Ik heb nog ff lopen zoeken naar wat reviews van de Se´s waarvan Dvd.nl geen reviews heeft en een daarvan was die van You only live twice. http://www.dvdinfo....
Lees meer >

Rob van Kempen  |  11-08-2006

Jammer dat de James Bond UE reviews een hoog copy-paste gehalte hebben. Zo lijkt elke JB UE-review vrijwel hetzelfde en dus minder interessant. Ik lees bij elke...
Lees meer >

Jeroen vS  |  11-08-2006

Ik heb de oude box (met SE's) en naar aanleiding van deze review (van de film, uiteraard niet de kwaliteit of extra's) ga ik deze maar weer eens kijken. Kijk...
Lees meer >

nlamste3  |  11-08-2006

Ik heb de oude box (met SE's) en naar aanleiding van deze review (van de film, uiteraard niet de kwaliteit of extra's) ga ik deze maar weer eens kijken. Kijk...
Lees meer >

xposure  |  11-08-2006

Ik heb de oude box (met SE's) en naar aanleiding van deze review (van de film, uiteraard niet de kwaliteit of extra's) ga ik deze maar weer eens kijken. Raar...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:8
Extra's:8
5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 65
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.