Bijbel Mysteries

Recensent:
Ludo Keeris
07-07-2006

Totaalbeoordeling:

5.9
DVD

Bijbel Mysteries (DVD)
Samenvatting

De bijbel is het meest verkochte en gelezen boek ter wereld. De verhalen zijn gebaseerd op de overleveringen van vier apostelen, die ieder hun eigen evangelie schreven. Maar in hoeverre zijn die verhalen gebaseerd op de waarheid? Deze serie van de BBC onderwerpt enkele van deze verhalen aan een wetenschappelijk onderzoek en komt soms tot verrassende en bizarre conclusies.

DVD 1

Wie vermoorde Jezus Christus
Wie is er nu echt verantwoordelijk voor de dood van Jezus? Is dat Pontius Pilatus, de hogepriester Caïphas of toch Jezus zelf? Onderzoek toont aan dat alle drie schuldig zouden zijn.

Maria Magdelena
We kennen haar als een prostituee die vergiffenis kreeg van Jezus. Volgens anderen was ze bezeten door de duivel. Volgens het nooit verschenen evangelie van Filippus zou blijken dat Jezus en Maria Magdalena een verhouding hebben en dat hij haar zou verkiezen boven zijn apostelen.

De discipelen van Jezus
Hoe konden 12 mannen, die na de dood van Jezus moesten vrezen voor hun leven en doodsbang waren, toch de stichters van een nieuw geloof worden? De twaalf apostelen zijn de verspreiders van het Christendom. Wie waren ze en waar kwamen ze vandaan? Was Judas wel een verrader? En waarom verlieten ze huis en familie om te prediken in naam van de Heer?

DVD 2

Koning Herodes
Ten tijde van de geboorte van Jezus was koning Herodes de machtigste man van Judea. Hij was het die alle baby’s uit de regio van Bethlehem liet vermoorden, om zo “de koning der Joden” - zoals Jezus toen al door sommigen genoemd werd – uit te schakelen. Maar heeft hij werkelijk de opdracht gegeven tot dit bloedvergieten? Behalve evangelist Mattheüs schrijft niemand over deze gebeurtenis.

David & Goliath
David wordt na zijn overwinning op Goliath gezien als een held. Als koning David zorgde hij voor een verenigd Israël. Maar wat niet in de bijbel staat is dat David zijn macht met geweld verdedigde en er niet voor schroomde om zijn tegenstanders uit de weg te ruimen.

Commentaar

DVD 3

Joshua en de val van de stad Jericho
Joshua, afstammeling van Abraham, vindt dat zijn volk in Israël thuishoort. Daarom verovert hij als eerste de stad Jericho op de Kanaïsten door de muren van de stad te laten instorten door trompetgeschal. De strijd is 3000 jaar later nog steeds gaande. Joshua blijkt een uitstekend militair te zijn geweest, met grote strategische kwaliteiten.

Jozef en zijn veelkleurige jas
Jozef was een van de twaalf zonen van Jakob. Er was veel rivaliteit tussen de broers. De voornaamste reden was de jas die Jozef had gekregen van zijn vader. Jozef wordt door zijn broers verkocht als slaaf aan een Egyptische Farao, waar hij langzaam oprukt in diens hofhouding.

DVD 4

Petrus
Petrus was de apostel die het bestaan van Jezus ontkende om z’n eigen hachje te redden. Toch werd hij de grondlegger van het huidige Christelijke geloof. In deze aflevering komen we te weten wie Petrus echt was en hoe hij de vader van de kerk is geworden.

Openbaring: het einde der tijden
In het boek Openbaringen worden door velen de voorspellingen van de toekomst gelezen. Ook het einde der tijden zou hierin zijn aangekondigd. Volgens de makers ligt het geheim van die voorspelling in Turkije en het nummer zou niet ‘666’ zijn.

Bijbel Mysteries is een documentaireserie gemaakt door de BBC, uitgegeven op het Orion Channel-label. Ze lijken erg op programma’s zoals ze ook op Discovery Channel te zien zijn. Enkele afleveringen zijn ook met behulp van Discovery Channel gemaakt. Men probeert op een zorgvuldige manier om informatie te geven en doet dit aan de hand van interviews met wetenschappers en deskundigen. Dat geeft al snel een waarheidsbeleving, maar er worden ook regelmatig suggestieve uitlatingen gedaan die niet met bewijzen onderbouwd zijn. Voor diegene die niet bekend is met de bijbel (of de hier genoemde verhalen) heeft niet zoveel aan deze documentairereeks. Daarvoor wordt van de oorspronkelijke verhalen te weinig weergegeven. Wie echter wel op de hoogte is krijgt mogelijk een nieuw inzicht in datgene wat er zich zo rond 2000 jaar geleden heeft afgespeeld.

Filmspecs

Medium: DVD
Regio: 0
Jaar: 2003
Speelduur: 430 min
Verpakking: Boxset
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 2.0 - Nederlands
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Lime Lights Pictures
EAN: 9789077742426

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Alle vier de DVD’s zijn in 1.78:1 anamorf beeldformaat. En dat is netjes voor een in 2003 gemaakte serie voor televisie. De kwaliteit van het beeld is over het algemeen redelijk goed, maar ook niet meer dan dat. Qua scherpte is er verbetering mogelijk en het contrast is aan de vrij hoge kant. De kleuren zijn wat aan de fletse kant, maar de helderheid is in orde. Op diverse momenten is aliasing zichtbaar en dan met name als het om snelle bewegingen gaat.
In de gebruikte ondertiteling is men niet consequent geweest. Bij de ene aflevering worden vrij grote witte letters gebruikt, bij de ander dikke of dunne, licht paarsgekleurde letters. Bovendien is de ondertiteling soms wat slordig gedaan. Het bevat spelfouten en zinnen worden soms op een onhandige manier afgebroken om op de volgende ‘pagina’ weer verder te gaan.
De afleveringen zijn allemaal onderverdeeld in zes of zeven chapterstops, maar die zijn over het algemeen heel willekeurig gekozen, soms midden in een shot.

Geluidskwaliteit

De basis van het geluid van deze serie zijn voice-over en interviews. Deze interviews met wetenschappers worden afgewisseld met gedramatiseerde filmfragmenten of documentaire beelden, maar nergens is daar verstaanbare (en/of ondertitelde) dialoog aanwezig. Alleen sfeergeluiden en effecten zijn daar hoorbaar, maar deze staan dan weer zwaar onderdrukt in de mix omdat er continue voice-over- of interviewfragmenten overheen zijn geplaatst. Een eenheid in de voice-overs ontbreekt een beetje bij deze serie. Er zijn vijf verschillende commentaarstemmen te horen. Eén aflevering (Maria Magdalena) heeft zelfs een Nederlandstalige bewerking gekregen en wordt verteld door een Vlaming. Het geluid is in een Dolby Digital 2.0 (192 kb/s) als in een Dolby Digital 5.1 (320 kb/s) versie beschikbaar. Het DD 5.1 geluid klinkt (te) ruimtelijk daar alle frontgeluiden, inclusief de voice-overs, ook in de surroundkanalen aanwezig zijn. Dit geeft een onnatuurlijk geluidsbeeld. Wat dat betreft bevat het DD2.0 spoor voldoende kwaliteit om tot voorkeurskanaal te worden verheven.

Extra's

Het menu van de DVD bevat een geanimeerd hoofdmenuscherm en statische submenuschermen in 1.33:1 beeldformaat. Het geluid is in Dolby Digital 2.0 en is een fragment uit de titelmuziek van de serie. De DVD box bevat geen extra’s.

Conclusie

Voor veel christelijke gelovigen zijn de verhalen in de bijbel de ultieme waarheid. Volgens geleerden zijn enkele van die verhalen wetenschappelijk te verklaren, maar er worden ook mythes onderuit gehaald. De mysteries uit de bijbel worden in deze negen afleveringen niet allemaal opgelost en sommige beweringen kunnen niet met bewijzen worden onderbouwd, maar het geeft wel een andere kijk op de verhalen zoals ze zijn opgetekend in het oude en nieuwe testament.
De beeld- en geluidskwaliteit van deze reeks is redelijk, in ieder geval voldoende voor een dergelijke televisieserie. Zwaar gelovigen zullen zich niet kunnen vinden in de uitlatingen die worden gedaan in deze serie, maar voor diegene die geïnteresseerd is in de meer wetenschappelijke kant van de bijbel kan met deze DVD-box zeker uit de voeten.

Laatste reacties

Jordy van Buel  |  23-04-2009

Waarvoor? :confused: Voor de recensie :)
Lees meer >

Jeroen Trapman  |  23-04-2009

bedankt:) Waarvoor? :confused:
Lees meer >

1anna  |  23-04-2009

bedankt:)
Lees meer >

Troy  |  08-07-2006

Jammer alleen van het anglicisme in de titel van de documentaire. (mysteriën is het oorspronkelijke Nederlands)
Lees meer >

SuperDre  |  07-07-2006

mwa voor een paar euro lijkt me het wel een interessante documentaire...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:5
Extra's:0
4.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 11
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.