Baantjer – Collector’s Editie (Seizoen 1 t/m 6 + Tv-film)

Recensent:
Arnold van Oostrum
15-02-2006

Totaalbeoordeling:

6.1
DVD

Baantjer – Collector’s Editie (Seizoen 1 t/m 6 + Tv-film) (DVD)
Samenvatting

Sinds oktober 1995 zendt het commerciële televisiestation RTL4 (bijna) elke vrijdagavond een aflevering van de politieserie Baantjer uit. Ook in België wordt de serie uitgezonden, daar door de VRT.
Hoofdpersoon in Baantjer is de oudere Amsterdamse rechercheur De Cock… met “ceeooceekaa”, een fraaie rol van Piet Romer. Samen met zijn jongere partner Dick Vledder (gespeeld door Victor Reinier) en de collega’s Ab Keizer (Martin Schwab) en Vera Prins (Marian Mudder) onderzoekt De Cock elke week een gepleegde moord. Patholoog anatoom Dr. Den Koninghe (Hans Karsenbarg) geeft hen daarbij aanwijzingen over doodsoorzaak, waarbij het team verder zoekt naar sporen, bewijzen, daders en motieven. De dader ligt niet altijd voor de hand, maar een borrel in het café van Lowietje (per seizoen een andere acteur) gelegen in de Amsterdamse rosse buurt, wil nog wel eens helpen het denkwerk te stimuleren. Uiteraard wordt De Cock in zijn onderzoek altijd ‘gesteund’ en aangespoord door zijn superieur, commissaris Buitendam (Serge-Henri Valcke). Een gesprek met Buitendam eindigt steevast met de bekende woorden “eruit De Cock” op.

Inmiddels heeft de serie Baantjer er elf seizoenen op zitten. Elk aflevering trekt wekelijks ruim 2 miljoen kijkers, waarbij het weinig uitmaakt of dit nu een nieuwe aflevering betreft of een herhaling. Daarmee staat de serie al bijna 11 jaar in de top 10 van best bekeken programma’s in Nederland.
In deze Baantjer Collector’s Editie boxset van Disky zitten de eerste zes seizoenen van de televisieserie. De eerste uitzendingen van deze seizoen liggen in de periode najaar 1995 tot en met najaar 2000. De eerste vier seizoenen van Baantjer bestaan elk uit dertien afleveringen. Seizoen vijf en zes bestaan ieder uit tien afleveringen. De afleveringen varieren een beetje in tijd, maar duren ongeveer 43-48 minuten. Op televisie ben je altijd, door de lange reclameblokken, een goed uur kijktijd verder. En hiermee komen we natuurlijk meteen al bij een van de belangrijkste voordeel van een televisieserie op DVD; je bent eindelijk verlost van die zo irritante reclameblokken.
Het voert te ver om in deze bespreking alle 72 afleveringen met een korte synopsis op te nemen. Dat is ook niet zo heel erg, want de opzet van iedere aflevering is zogezegd gelijk. Er wordt een moord gepleegd, De Cock, Vledder en collega’s starten het onderzoek, er zijn meerdere verdachten, een confrontatie met Buitendam, een geestverruimende borrel bij Lowietje, daarna de confrontatie met de dader en de bekentenis en veelal even napraten bij De Cock thuis. Een overzicht van alle afleveringen in deze zes seizoenen:

Seizoen 1 (1995-1996)
1.1 - De Cock en de moord op het bureau
1.2 - De Cock en de reclamemoord
1.3 - De Cock en de moord op de moordenaar
1.4 - De Cock en de moord in de galerie
1.5 - De Cock en de motorclub moord
1.6 - De Cock en de moord op de oude dame
1.7 - De Cock en de moord zonder lijk
1.8 - De Cock en de moord op de windhaan
1.9 - De Cock en de moord in Het Kremlin
1.10 - De Cock en de moord uit angst
1.11 - De Cock en de moord onder de doktoren
1.12 - De Cock en de moord op de Broeder van het Bloed
1.13 - De Cock en de moord op de wallen
 
Seizoen 2 (1996-1997)
2.1 - De Cock en de moord in de peepshow
2.2 - De Cock en de moord op papier
2.3 - De Cock en de moord op de Rode Roos
2.4 - De Cock en de moord op de marktmeester
2.5 - De Cock en de moord op de vader
2.6 - De Cock en de moord op de onderkoning
2.7 - De Cock en de moord met 300 getuigen
2.8 - De Cock en de moord op de heilsoldate
2.9 - De Cock en de wilde moord
2.10 - De Cock en de moord op het VOC schip
2.11 - De Cock en de moord met de schaar
2.12 - De Cock en de moord op het menu
2.13 - De Cock en de moord onder nul
 
Seizoen 3 (1997-1998)
3.1 - De Cock en de moord op de barmhartige
3.2 - De Cock en de taximoord
3.3 - De Cock en moord om de moord
3.4 - De Cock en de moord met 43 messen
3.5 - De Cock en de bittere moord
3.6 - De Cock en de moord in de bigband
3.7 - De Cock en de seriemoordenaar
3.8 - De Cock en de eenzame dood
3.9 - De Cock en de XTC-moord
3.10 - De Cock en de moord in de schoolbanken
3.11 - De Cock en de moord op de heks
3.12 - De Cock en de moord in de politiek
3.13 - De Cock en de moord in club Shirley
 

Seizoen 4 (1998-1999)
4.1 - De Cock en de vermoorde onschuld
4.2 - De Cock en de moord op de buurman
4.3 - De Cock en de enge moord
4.4 - De Cock en de moord op het beest
4.5 - De Cock en de moord op de jaren
4.6 - De Cock en de moord zonder effect
4.7 - De Cock en de moord op de priester
4.8 - De Cock en de moord op de volkszanger
4.9 - De Cock en de moord in het donker
4.10 - De Cock en de moord op de bruid
4.11 - De Cock en de moord op internet
4.12 - De Cock en de geslepen moord
4.13 - De Cock en de raadselmoord
 

Seizoen 5 (1999)
5.1 - De Cock en de moord op de schandknaap
5.2 - De Cock en het dode kind
5.3 - De Cock en de moord aan boord
5.4 - De Cock en de moord uit instinct
5.5 - De Cock en de moord uit woede
5.6 - De Cock en de vleesgeworden moord
5.7 - De Cock en de moord op de psychiater
5.8 - De Cock en de pianomoord
5.9 - De Cock en de dode kraai
5.10 - De Cock en de moord met illusie
 
Seizoen 6 (2000)
6.1 - De Cock en de moord op de Margaretha
6.2 - De Cock en de moord op grote hoogte
6.3 - De Cock en de man die zijn gezicht verloor
6.4 - De Cock en de bedrogen moordenaar
6.5 - De Cock en de moord op de baron
6.6 - De Cock en de moord met een tic
6.7 - De Cock en de moord op ome Arie
6.8 - De Cock en de zaak Vledder
6.9 - De Cock en de Moord op de Tuin
6.10 - De Cock en de moord in de derde positie
 

Commentaar

De Cock, met “ceeooceekaa” is de Amsterdamse rechercheur die ontsproten is uit de geest van schrijver Albert Cornelis ‘Appie’ Baantjer. Baantjer begon zijn carrière bij de Amsterdamse politie in 1945 op 22-jarige leeftijd. Vanaf 1956 was hij rechercheur aan het politiebureau aan de Warmoesstraat. In 1983 ging hij na 38 dienstjaren met pensioen.
In 1965 publiceerde Baantjer zijn eerste ‘De Cock’ verhaal, getiteld ‘De Cock en de wurger op zondag’. Vele misdaadromans met De Cock in de hoofdrol zullen daarna volgen. In totaal zijn nu ruim 60 verhalen met De Cock in de hoofdrol door Baantjer geschreven. Met deze personage heeft Baantjer menig prijs gewonnen en behoort tot een van de meest succesvolle schrijvers in Nederland. Uit zijn eigen ervaringen puttend weet Baantjer De Cock iedere keer een intrigerende moordzaak tot oplossen voor te leggen en wordt ook de sfeer van de Amsterdamse binnenstad fraai beschreven.
In 1984 verschijnt een speelfilm met De Cock in de hoofdrol genaamd Moord in Extase. In de film van regisseur Hans Scheepmaker speelde Joop Doderer de rol van rechercheur De Cock en Ron Brandsteder die rol van Dick Vledder.
In 1995 startte dus RTL4 met de televisieserie Baantjer. De serie zet in goede mate de sfeer van de boeken van Baantjer neer, al zijn de televisie afleveringen niet door Baantjer zelf geschreven. Groot verschil is natuurlijk wel dat de verhalen op televisie veel minder diep en breed uitgewerkt zijn, omwille van de driekwartier uitzendtijd.

Complimenten gaan zeker uit naar de cast van de serie. Piet Römer zet een De Cock neer zoals je die voor ogen hebt. De rustige, wijze rechercheur met jarenlange ervaring, licht voorover gebogen lopend in zijn lichtgrijze lange regenjas en op zijn hoofd dat typische hoedje. Ook de rest van cast past goed bij de karakters uit het boek. Nadeel van de serie is wel dat elke aflevering een gelijke opbouw kent en specifieke kenmerken als een zich steeds herhalend kunstje overkomen. Bijvoorbeeld de confrontatie met Buitendam en de bezinning in het café van Lowietje. Toch blijft elke aflevering weer een plezier om naar te kijken.
Gedurende alle seizoenen is de cast nagenoeg gelijk gebleven. Alleen het karakter van kroegbaas Lowietje kent bijna ieder seizoen een andere acteur. Zo hebben Jaap Stobbe (seizoen 1), Herman Kortekaas (seizoen 2 en 3), Ab Abspoel (seizoen 4), John Leddy (seizoen 5) en Piet Kamerman (sinds seizoen 6), allen de kroegbaas gespeeld.
Freek Muiswinkel speelde vanaf het begin de wachtcommandant Thijs Jochems. Muiswinkel overleed in 1999 als gevolg van kanker. In de aftiteling van de ook in 1999 gefilmde televisiefilm van De Cock (zie onder extra’s) wordt met de woorden “dag Freek” afscheid genomen van Freek Muiswinkel. Sinds het vijfde seizoen speelt Wimie Wilhelm wachtcommandant Els Peeters.
Vanaf de start van de serie is ervoor gekozen om de vele gastrollen van verdachten, dader en slachtoffer veelal door bekende Nederlandse acteurs te laten spelen.
De muziek voor de serie is geschreven door Jurre Haanstra. De begintune met het mondharmonica spel van Toots Thielemans is al deze jaren al de onmiskenbare herkenning van de serie.

Disky heeft in de afgelopen paar jaar de eerste zes seizoenen van Baantjer op DVD uitgebracht. In eerste instantie als losse uitgaven, nu per seizoen in fraaie digipack verpakkingen.
Voor de verzamelaar onder ons heeft Disky deze eerste zes seizoenen nu ook als Collector’s Editie uitgebracht in een bijzonder fraai ogende luxe zwarte bewaarmap. Alhoewel deze map niet van leer is gemaakt, oogt deze map wel zo. De 18 DVD’s van de zes seizoenen zitten los in deze map in zachte hoesjes gestoken, dus zonder de originele verpakking. Het fraaie is dat Disky daarbij genoeg ruimte heeft overgelaten voor de nog komende seizoenen 7 t/m 11 (en nog meer als het nodig is). De vraag is daarbij natuurlijk wel hoe Disky de nog resterende seizoenen voor de verzamelaar gaat uitbrengen. Want het zou jammer zijn als je deze nog komende seizoenen in de digipack moet kopen, waarbij je vervolgens deze verpakking kunt weggooien.
Als extra zit in deze map nog een 19e DVD met daarop de Tv-film van Baantjer genaamd De Cock en de wraak zonder einde. Zie verder onder extra’s.
Deze mooie verzamelboxset biedt in totaal ruim 57 uur kijkplezier met 73 moorden die rechercheur De Cock en zijn team moeten oplossen. Veel kijkplezier!

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Misdaad, TV
Regio: 2
Jaar: 1995
Speelduur: 3420 min
Verpakking: Boxset
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Nederlands
Ondertiteling: Geen
Uitgever: Disky
EAN: 8711539024246

Extra's

  • Achter de schermen
  • Fotogalerij
  • Tv-film "De Cock en de wraak zonder einde"

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De afleveringen van Baantjer worden op 16 mm film gefilmd. Alle afleveringen hebben een fullframe beeldformaat van 1.33:1.
De totale kwaliteitsindruk van het beeld is bijzonder goed. Het beeld ziet er kleurrijk en goed verzadigd uit. Het contrast van het beeld is prima. De scherpte van het beeld is in het algemeen ook goed, waarbij het beeld ook goed gedetailleerd is. Maar er zijn ook scènes waarbij het beeld een wat meer soft karakter heeft, mogelijk dat dit express zo gedaan is. Zo te zien is edge enhancement niet toegepast, althans niet zichtbaar. Filmgrain is in lichte mate te zien, maar dit past ook goed bij het filmische karakter van de serie. Over de seizoenen heen is de kwaliteit van het beeld goed constant. In vergelijking met de uitzendingen op televisie oogt het beeld op de DVD in elk geval veel beter.
Elk seizoen bestaat uit 13 afleveringen van elk ongeveer 45 minuten. De afleveringen zijn per seizoen verspreid over 3 DVD’s. Elke aflevering is onverdeeld in 9 chapterstops. Per DVD is ook een optie om alle afleveringen aaneengesloten te bekijken. Een ondertiteling is niet aanwezig.

Geluidskwaliteit

De serie is gewoon met stereogeluid uitgezonden. De soundtrack op DVD is een Dolby Digital 2.0 soundtrack (bitrate 224 kb/s). De soundtrack heeft een ruimtelijk geluidsbeeld, waarbij het zeker aan te bevelen is om de Dolby ProLogic IIx decodering in te schakelen. Dan krijg je een goed klinkende surround soundtrack, waarbij de surrounds zowel ruimtelijkheid aan de muziek geven en ook de omgevingsgeluiden weergeven. Met deze instelling valt ook dat de begintune van de serie mooi ruimtelijk klinkt met een prima stereobeeld. Detaillering van de soundtrack is zeer goed, je hoort veel meer \'kleine\' geluiden dan dat je bij de televisie-uitzendingen hoort. In de soundtrack is een voldoende laag aanwezig. Dialogen zijn altijd goed te volgen en komen dankzij de DPL-IIx decodering netjes uit de centerspeaker.

Extra's

De statische menuschermen zijn zonder achtergrond geluid. Op de DVD’s waarop de seizoenen staan zijn verder geen extra’s aanwezig. Bij deze Collector’s Editie boxset zit de Baantjer Tv-film als extra.

De Cock en de wraak zonder einde (69 min).
Als voormalig collega Peter de Beer wordt vermoord, staat rechercheur De Cock door zijn persoonlijke betrokkenheid voor een moeilijke uitdaging. Peter’s dochtertje Michelle is getuige geweest van de moord, maar verkeert nog in een shocktoestand en kan daarom De Cock niet helpen. Bij zijn onderzoek blijkt dat Peter bezig was met het schrijven van een boek over nog onopgeloste zaken. Daarbij ook een zaak over Oud-Indiëgangers. Een oude zaak waar De Cock samen met De Beer een ogenschijnlijke zelfmoord hebben onderzocht en moord nooit hebben kunnen bewijzen. Het verleden blijft De Cock hierin achtervolgen als hij weer wordt geconfronteerd met deze oud-strijders onder leiding van Henk Donk (Johnny Kraaijkamp Sr.). Donk heeft in het verleden De Cock belet de moordzaak op te lossen en staat ook nu weer op gespannen voet met de rechercheur. Maar ook de ietwat vreemde buurman Heerooms (Peter Faber) is een verdachte.
Deze extra lange televisieaflevering is geregisseerd door Alain de Levita

Het beeld van deze Tv-film is 1.78:1 niet anamorf. De beeldkwaliteit is vergelijkbaar met de televisieafleveringen en dus van goede kwaliteit.
De soundtrack is nu naar keuze Dolby Digital 5.1 surround (bitrate 448 kb/s), DTS 5.1 surround (bitrate 754 kb/s) en DD2.0 stereo (bitrate 160 kb/s). Ook nu is de geluidskwaliteit vergelijkbaar met de losse televisieafleveringen in DPL-IIx, alleen klinkt de soundtrack nu wel iets gedetailleerder met een nog iets fraaiere surround beleving. Incidenteel wordt nu ook het aanwezige LFE kanaal gebruikt.

Achter de schermen bij de televisieserie (25 min)
Een aardige achter de schermen documentaire over de realisatie van deze langere televisiefilm. Met uitgebreide kijkjes op de set en natuurlijk korte interviewfragmenten tussen de opnames door.

Fotogalerij
Met een aantal foto’s uit de Tv-film.

Zoals gezegd, de 19 DVD’s zitten in een fraaie zwarte verzamelbox met daarbij genoeg ruimte overlatend voor de nog komende vier seizoenen. Bij de set zit een inlay met een complete overzicht van de afleveringen van de zes seizoenen. Op de promotionele foto, die bij deze recensie is geplaatst, staan ook de originele verpakkingen van de zes seizoenen en de televisiefilm. Die horen uiteraard niet bij deze boxset. De boxset bestaat alleen uit de zwarte bewaarmap met de 19 DVD’s, waarbij de bewaarmap in een stevige kartonnen verpakking zit.

Conclusie

Sinds oktober 1995 zendt het commerciële televisiestation RTL4 (bijna) elke vrijdagavond een aflevering van de politieserie Baantjer uit. Ook in België wordt de serie uitgezonden, daar door de VRT. Hoofdpersoon in Baantjer is de oudere Amsterdamse rechercheur De Cock met “ceeooceekaa”, die samen met zijn jongere partner Dick Vledder, collega’s Ab Keizer en Vera Prins en patholoog anatoom Den Koninghe elke week een gepleegde moord onderzoeken en trachten op te lossen.
In de hoofdrollen Piet Romer, Victor Reinier en diverse anderen.
Disky heeft voor de verzamelaar de eerste zes seizoenen, eerder los uitgebracht als digipacks, nu ook als Collector’s Editie uitgebracht in een zeer fraai ogende luxe zwarte bewaarmap. De 18 DVD’s van de zes seizoenen zitten los in deze map in zachte hoesjes gestoken, dus zonder de originele verpakking. Daarbij is genoeg ruimte overgelaten voor de nog komende seizoenen 7 t/m 11 (en nog meer als het nodig is). Als extra zit in deze map nog een 19e DVD met daarop de Tv-film van Baantjer.
Het beeld is standaard 1.33:1 en is van goede kwaliteit. Het geluid is een goed klinkende Dolby Digital 2.0 surround track. Deze fraai ogende boxset biedt in totaal ruim 57 uur kijkplezier met 73 moorden die rechercheur De Cock en zijn team moeten oplossen.

Laatste reacties

Marc1978  |  05-03-2006

Iemand "Koefnoen" gezien waar ze Baantjer naspeelden ? Hahaha, echt hilarisch... Staan ze bij een vermoorde nieuwslezer... Fledder ; "hey die man komt ...
Lees meer >

Henk Heideveld  |  02-03-2006

Was toeval;lig voor m'n werk in Utrecht. betaalde daar 49,95 :P :P
Lees meer >

Webby  |  20-02-2006

De serie is echt zo'n gezellig familieserie (je zit eigenlijk nog te wachten op Brandsteder en het TROS logo). Zie de Baantjer film uit 1984 :lol:
Lees meer >

chimera01  |  19-02-2006

Echt zo'n serie voor de vrijdagavond, als er niets beters te doen of op de tv is. Ik kan Baantjer wel waarderen, maar het is geen must-see tv. Wat niet weg n...
Lees meer >

Niels Simons  |  19-02-2006

momenteel voor 49,99 bij mediamarkt utrecht. Groeten,niels
Lees meer >

Pieter Kleine  |  18-02-2006

Ik heb disky een mail gestuurd over de mogelijkheid om de box ook los te kopen. Zodra ik wat hoor, laat ik het weten.
Lees meer >

Exxon  |  18-02-2006

Is de box eigenlijk ook gewoon los te koop? Nee, dat had ik eigenlijk ook gehoopt maar dat helaas niet. Was wel zo met Sex and the City.
Lees meer >

Pieter Kleine  |  17-02-2006

Is de box eigenlijk ook gewoon los te koop?
Lees meer >

Exxon  |  17-02-2006

Bij de MM Rotterdam-Centrum, 45 euro. Ik zou hem eerst niet kopen maar ik ga het toch doen. Ik moet namelijk S5 en S6 en de TV-Film, zou normaal ongeveer 40 eur...
Lees meer >

deweb  |  16-02-2006

Bij de MM verkrijgbaar... per filiaal verschillend geprijsd. Maar de gemiddelde prijs ligt om en nabij de 88 euro.
Lees meer >

Sakke  |  16-02-2006

Heeft mij nooit kunnen bekoren. Geef mij maar Witse !
Lees meer >

Webby  |  16-02-2006

Bij de MM verkrijgbaar... per filiaal verschillend geprijsd.
Lees meer >

johanluijkman  |  16-02-2006

Al bekend wat deze leuke box gaat kosten?
Lees meer >

Exxon  |  15-02-2006

In S6 is hij ook even vervangen door Hans Veerman, hij speelde ook in de TV-Film.
Lees meer >

Arnold van Oostrum  |  15-02-2006

Prima recensie, maar een klein foutje viel me op: de acteur die Den Koninghe heet toch Hans Karsenberg? In je recensie heb je het over Henri Karsenberg.Foutje, ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:7
4.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 131
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.