Bullet in the Head (Platinum Edition)

Recensent:
Marcel den Haan
10-09-2004

Totaalbeoordeling:

5.6
DVD

Bullet in the Head (Platinum Edition) (DVD)
Samenvatting

Hong Kong 1967, Ah Bee (Tony Leung) gaat trouwen en zijn twee vrienden Ah Wing (Waise Lee) en Ah Fei (Jacky Cheung) helpen hem met de voorbereidingen. Ah Fei heeft geld geleend van zijn oom om de bruiloft voor zijn vriend te kunnen betalen. Op de avond van de bruiloft gaat hij op weg naar het feest. Hij komt echter in aanraking met een bende en wordt in elkaar geslagen. Hij weet gelukkig te ontsnappen. Ah Bee is woedend en samen met Ah Fei gaat hij naar de bende om wraak te nemen. Dit loopt echter geheel uit de hand en de leider van de bende wordt vermoord door Ah Bee. De drie vrienden besluiten met hulp van de oom van Ah Wing te vluchten naar Vietnam. Daar gaan ze hem helpen met zijn smokkeloperaties. Ze komen midden in de Vietnamoorlog terecht en worden ze ook nog eens gevangen genomen. Ze weten ook hier weer te ontsnappen en weten de smokkelwaar op de juiste plaats te brengen. Dan komen ze in contact met Ah Lok (Simon Yam) en samen met hem weten ze een klus te klaren dat veel geld in het laatje zal brengen. Nu moeten ze alleen nog terug naar Hong Kong zien te komen en dat blijkt moeilijker dan gedacht, zeker in tijden van oorlog.

Commentaar

Vaak wordt deze film bestempeld als de beste film van John Woo. De meningen zijn hierover verdeeld, maar de film heeft in ieder geval alle ingrediënten van een klassieker. Films als The Killer en Hard Boiled hebben alleen net dat beetje meer. Toch hoort deze film thuis in het rijtje van beste John Woo films. Alle ingrediënten zijn aanwezig, een goed verhaal, goede actie en goede acteerprestaties. We zien onder andere Tony Leung Chiu Wai in één van zijn eerste rollen en deze film heeft zeker bijdragen aan zijn huidige sterrenstatus. Ook de overige rollen worden zeer goed neergezet, waarbij Simon Yam er in positieve zin bovenuit springt. Het enige minpunt aan de film is het einde. Dit past eigenlijk niet bij de film en bederft de film enigszins. Gelukkig worden we op deze DVD getrakteerd op een alternatief einde dat beter past bij de film. Nadeel hier is dat dit niet tijdens de film te bekijken is, alleen los.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie
Regio: 2
Jaar: 1990
Speelduur: 128 min
Verpakking: Amaray Duo Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Kantonees
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Uitgever: Hong Kong Legends
EAN: 715664019375

Extra's

  • Trailers
  • Interviews
  • Audiocommentaar
  • Alternative Ending
  • Featurettes
  • Further Attractions
  • Film Notes
  • Cast Biographies

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Bullet in the Head staat anamorf op de DVD in het beeldformaat 1.78:1. Dit wijkt een klein beetje af van de originele verhouding van 1.85:1, dus hierover zullen we niet moeilijk doen. Het beeld ziet er netjes uit. De kleuren, zwartniveau en contrast zijn allemaal dik in orde. Hier en daar blijft de scherpte enigszins achter, maar gebeurt slechts een enkele keer. Filmgrain komt regelmatig voor, maar niet genoeg om af te leiden. Af en toe zijn er ook wat compressiefoutjes aanwezig, maar gelukkig blijft ook dit tot een minimum beperkt. Samenvattend kunnen we zeggen dat dit zeker niet de beste transfer is die Hong Kong Legends ooit heeft afgeleverd, maar meer dan voldoende is het zeker.
De film is verdeeld in 38 hoofdstukken en de optionele ondertiteling staat netjes onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

Zoals bijna gebruikelijk is bij Hong Kong Legends uitgaven, zijn er ook hier weer twee audiotracks aanwezig. Beiden zijn Dolby Digital 5.1 waarbij er één in de Engelse taal is (448 kb/s) en één in de originele Kantonese taal (384 kb/s). De track klinkt zoals we eigenlijk wel mogen verwachten. Geen agressief ruimtelijk geluidsbeeld, maar een track die zich concentreert op de voorste kanalen. De achterkanalen worden slechts een enkele keer betrokken bij het geluid, wat erg jammer is aangezien dit een film is met explosies en schietpartijen. De dialogen komen netjes uit de centerspeaker en zijn goed te volgen. Het LFE kanaal is ook angstig stil het grootste gedeelte van de film. Er zijn geen beschadigingen of ruis te horen.

Extra's

De Platinum Edition’s van Hong Kong Legends staan bekend om de vele, vaak informatieve extra’s en ook deze keer worden we niet teleurgesteld. De breedbeeldmenu’s zijn voorzien van beelden uit de film en de achtergrondmuziek wordt weergegeven in Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

De extra’s zijn verdeeld over twee schijven en het beeld is 1.78:1 anamorf en het geluid Dolby Digital 2.0 (192 kb/s), tenzij anders aangegeven. De extra’s zijn niet ondertiteld tenzij er Chinees gesproken wordt.

Disc 1

Audiocommentaar
Ook op deze DVD wordt het audiocommentaar weer verzorgd door de wandelende Hong Kong filmencyclopedie Bey Logan. Hij zorgt weer voor een stortvloed aan informatie en lijkt nooit zijn mond te houden. Erg vermoeiend om met deze man getrouwd te zijn lijkt me, maar informatief is het allemaal wel. Hij geeft veel informatie over het maken van de film en over de acteurs en crew. Ook heeft Logan verstand van geschiedenis, want zelfs over de Vietnam oorlog weet hij veel te vertellen. Zoals gewoonlijk een vol en informatief commentaar.
Het commentaar is te vinden onder het audioselectiemenu en hier kunnen we ook een Bey Logan biography bekijken. Het bestaat uit een aantal tekstschermen waar het één en ander vertelt wordt over Logan.

Further Attractions
Een lijst van films die ook door Hong Kong Legends en Premier Asia uitgebracht zijn en waarvan een trailer te bekijken is.


  • The Killer
  • Naked Weapon
  • Tiger on the Beat
  • Moon Warriors
  • Skinny Tiger, Fatty Dragon
  • Iron Monkey
  • The Grudge
  • Ichi The Killer
  • Volcano High
  • Bang Rajan
  • Bichunmoo
  • The Warrior

Disc 2
De extra’s op Disc 2 zijn verdeeld in vier aparte secties, elk met een eigen thema. The Players concentreert zich op de castinterviews, The Artists op interviews met de crew, in The Archive vinden we onder andere trailers en in de Informatian Library vinden we Filmnotes en Biographies.

The Players

Baptism of Fire: An Interview with Jacky Cheung (14 min.)
Een zeldzaam interview met hoofdrolspeler Jacky Cheung waarin hij ingaat op het maken van de film, hoe hij in de films terechtkwam en over het werken met John Woo.

Paradise Lost: An Interview with Waise Lee (14 min.)
Een interview dat lijkt op de vorige maar nu met hoofdrolspeler Waise Lee. Hij snijdt dezelfde onderwerpen aan als Jacky Cheung.

Biting the Bullet: An Interview met Simon Yam (16 min.)
Ook hier weer dezelfde onderwerpen, maar nu met Simon Yam. Ook al worden dezelfde onderwerpen besproken, interessant zijn de interviews wel. Elke acteur vertelt zijn eigen verhaal over het maken van de film en hoe hij dat ervaren heeft.

The Artists

Tempting Fate: An Interview with Patrick Leung (19 min.)
Een interview met één van de schrijvers van de film, Patrick Leung. Hij praat onder andere over het schrijven van het verhaal voor de film, het werken met John Woo en het casten van de acteurs.

A Walk on the Wild Side: An Interview with Lau Chi-ho (14min.)
Lau is verantwoordelijk voor de actiescènes in de film en hij vertelt hoe de scènes tot stand kwamen en hoe gevaarlijk deze af en toe waren.

Natural Selection: An Interview with David Wu (32 min.)
Een lang interview met de man die werkzaam was als editor van de film, David Wu. Ook hier weer hoe de film tot stand kwam en hoe Wu dit ervaren heeft. Ook het werken met John Woo komt ter sprake.

The Archive

Trailers
Twee trailers van de film zijn te bekijken, namelijk de originele bioscooptrailer (3 min.) en de UK Promotional Trailer (1 min.). Verder nog twee trailers van andere John Woo films, The Killer en Once a Thief.

Alternative Ending (3 min.)
Een alternatief einde van de film welke, in mijn ogen, beter past bij de film dan de huidige. Een tekstscherm geeft wat uitleg over dit einde voorafgaand aan het bekijken ervan.

A John Woo Retrospective
Dit gedeelte bestaat uit twee gedeelten. Het eerste gedeelte is genaamd Life Through a Lens: A Retrospective with John Woo en duurt 13 minuten. Dit is een algemeen interview, dus niet alleen over Bullet in the Head. Hij praat over zijn invloeden en zijn vroege werk. Een erg informatief en interessant interview.
Het tweede gedeelte heet Reflections on Bullet in the Head with Bey Logan en duurt ruim 4 minuten. Bey Logan neemt ons mee op pad door Hong Kong waar hij diverse locaties van de film bezoekt en vertelt over het maken van de film. Misschien een beetje kort, maar wel erg interessant om te zien.

Informatian Library

Bullet in the Head Film Notes
Een serie tekstschermen waarin van alles over de film besproken wordt. Het maken van de film en het tot stand komen ervan zijn slechts enkele dingen die besproken worden.

Biographies
Ook hier een serie tekstschermen waar over een aantal mensen die betrokken waren bij de film iets verteld wordt. Hoe ze in de filmwereld terecht zijn gekomen en welke films ze gemaakt hebben. De volgende mensen zijn te bekijken:


  • John Woo
  • Tony Leung Chiu Wai
  • Jacky Cheung
  • Waise Lee
  • Simon Yam

Conclusie

Bullet in the Head is een sterke film met alle ingrediënten van een klassieker en mag tot één van John Woo’s beste films gerekend worden. De DVD is meer dan in orde met een mooi beeld, maar een geluid wat iets beter had gekund. Qua extra’s hebben we niks te klagen. We worden getrakteerd op een reeks zeldzame interviews en ook zijn er enkele interessante documentaires te bekijken. Deze Platinum Edition van de film is waarschijnlijk de meest uitgebreide versie die er te vinden is en is verplichte kost voor alle mensen die van Hong Kong actiefilms houden.

Laatste reacties

Daniel1974  |  10-09-2004

Meesterlijke film !!! Maar ik weet niet of het John Woo´s beste film is. The Killer & Hard Boiled (HKL breng deze eens uit) zijn ook niet mis. Maar dat Tony Lue...
Lees meer >

Dennis Kuijper  |  10-09-2004

Dijk van een film,dit word vaak de Aziaatse Deer hunter genoemd,en terecht,dit is een van de beste John Woo films die hij gemaakt hij vind ik. Ik heb zelf nog ...
Lees meer >

Reginald  |  10-09-2004

nog niet gezien maar lijkt me wel de moeite waard
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:7
Extra's:9
3.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 39
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.