Rookie, The

Recensent:
Koen Koene
22-12-2003

Totaalbeoordeling:

6.2
DVD

Rookie, The (DVD)
Samenvatting

Ouwe rot Nick Pulovski (Clint Eastwood) is politierechercheur in Los Angeles. Ondanks sommigen hun vraagtekens bij zijn vaak onsubtiele aanpak, heeft de ervaren Pulowski het prima naar zijn zin. Maar daar komt verandering in als hij wordt gekoppeld aan een nieuwe partner, David Ackerman (Charlie Sheen), een braverik die alles volgens het boekje wil doen. Toch zullen ze hun onderlinge verschillen en wederzijdse wantrouwen opzij moeten zetten om een bende nietsontziende, moordlustige autodieven te grazen te nemen...

Commentaar

Wanneer Clint Eastwood een film regisseert, is hij meestal ook niet te beroerd om tevens de hoofdrol voor zijn rekening te nemen. Zo ook in The Rookie, een buddy-actie/comedy waarin hij opgezadeld wordt met Charlie Sheen. De film is echter niet meer dan een matige vertegenwoordiger van het genre, om een aantal redenen. De eerste is dat de film erg aan de trage kant is. Met wat strakkere montage had men er waarschijnlijk een minder langdradig geheel van kunnen maken. Een tweede reden is de humor, of beter gezegd het gebrek daaraan. Naar goede buddymovie-traditie moet de comedy in The Rookie namelijk vooral komen van het gevatte gemopper dat beide hoofdrolspelers elkaar naar de oren slingeren. Helaas zijn de heren voor een groot deel van de film van elkaar gescheiden, en op deze momenten is enige vorm van humor dan ook ver te zoeken. Ook het magere verhaaltje, dat de nodige clichés bevat, is niet om naar huis te schrijven. Valt er ook nog iets positiefs over de film te zeggen? Jawel hoor, want The Rookie bevat een paar prima actiescènes, vol explosies en spektakel. En dat is natuurlijk leuk voor de actieliefhebber, maar niet voldoende om de film van de middelmatigheid te redden.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie
Regio: 2
Jaar: 1990
Speelduur: 116 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.40:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 2.0 - Italiaans
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: -

Extra's

  • Trailer

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

The Rookie staat anamorf op DVD, met een beeldverhouding van 2.40:1. Het voornaamste pluspunt van de weergave is de prima scherpte. De print is bovendien erg schoon, en bevat slechts een minimale hoeveelheid grain. Kleuren zijn goed verzadigd, maar ogen soms een tikje te rood. Een ander minpuntje is het opduiken van posterisatie, gelukkig slechts incidenteel in storende mate (bijvoorbeeld rond 00:49:53). Ook is het beeld aan de donkere kant, wat uiteraard vooral nadelig is voor de vele nachtscènes in The Rookie. Toch kunnen we al met al spreken van een solide transfer.

Geluidskwaliteit

Het geluid van The Rookie heeft op DVD de vorm aangenomen van een Dolby Digital 5.1-track (384kbit/s). Op de niet-actiegerichte momenten ligt de nadruk van het spoor op de voorkanalen, waar de dialogen netjes tot de centerluidspreker beperkt blijven. De achterspeakers laten op deze momenten slechts op subtiele wijze van zich horen. Dat is wel anders bij de actiescènes, waarbij er effectief en agressief gebruik wordt gemaakt van surroundeffecten. En zoals het hoort gaan explosies en zware geluidseffecten vergezeld van een flinke portie laag, netjes ondersteund door het LFE-kanaal. Een klein probleempje is het feit dat tijdens geluidsintensieve actiescènes de dialogen wel eens ondergesneeuwd willen worden door het overige geluid. Ook klinkt het spoor in het geheel soms een tikkeltje schel. Deze minimale negatieve aspecten wegen echter niet op tegen de positieve, zodat een dikke voldoende op zijn plaats is.

Extra's

Deze DVD, uitgegeven als onderdeel van Warner’s ‘Clint Eastwood Collectie’, bevat enkel een trailer (2.35:1 anamorf, DD 2.0) als extra.

Conclusie

The Rookie is een matige buddymovie met Clint Eastwood, die tevens verantwoordelijk was voor de regie, en Charlie Sheen. De film bevat enkele goede actiescènes, maar is te traag, te clichématig en te onleuk om als genretopper bestempeld te worden. Bekijken we de DVD, dan constateren we dat er op audiovisueel gebied weinig mis is: een nette transfer gaat vergezeld van een op gepaste momenten lekker agressieve 5.1-mix. Qua extra’s komen we er echter maar bekaaid vanaf, meer dan een trailertje tref je niet aan. Maar goed, The Rookie is dan ook geen film die een bijzonder uitgebreide uitgave verdient.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Warner Home Video.

Lees meer

Laatste reacties

Kees Hoekerd  |  10-01-2006

Ik vond deze als Eastwood fan toch zeer de moeite waard,Clint speelt weer eens een mopperende veteraan,bekkend op Sheen.Een aantal geweldige actiescenes.Verhaal...
Lees meer >

Goteki45  |  24-12-2003

Vind het ook wel een aardige film.
Lees meer >

Ludo Keeris  |  22-12-2003

Ik heb deze film ooit gezien op een boot tussen Zweden en Denemarken (ten tijde van de Olympische Spelen in Lillehammer). Vond 'm toen wel o.k. maar heb 'm sind...
Lees meer >

Rickje  |  22-12-2003

Een vermakelijk film. Mijn vader vond hem niet echt zo heel goed maar ik weer wel :D
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:8
Extra's:1
6.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 102
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.