Operation Pacific

Recensent:
Koen Koene
18-09-2003

Totaalbeoordeling:

6.4
DVD

Operation Pacific (DVD)
Samenvatting

De Tweede Wereldoorlog raast door de Stille Zuidzee en luitenant-ter-zee Duke E. Gifford (John Wayne) bevindt zich in het midden van de storm. Aan het hoofd van de duikboot Thunderfish en zijn fiere bemanning neemt hij het op tegen de Japanse vijand. Daarbij wordt echter al gauw op een groot probleem gestuit: de torpedo’s die men gebruikt om de tegenstander te bestoken gaan vroegtijdig of soms zelfs helemaal níet af. Ook wordt Duke geconfronteerd met zijn ex-vrouw, die door haar nieuwe vriend tot huwelijk is gevraagd. En daar is Duke helemaal niet blij mee...

Commentaar

Operation Pacific, geschreven en geregisseerd door George Waggner en met de legendarische John Wayne in de hoofdrol, is een van de bekendere duikbootfilms uit de vijftiger jaren. De film speelt zich uiteraard voor een groot deel af in een onderzeeër, waar je als kijker diverse missies van Duke en zijn bemanning te zien krijgt. Zij delen flink wat klappen (of beter gezegd: torpedo\'s) uit aan de Japanse vloot, maar krijgen ook zelf de nodige aanvallen te verduren. Qua actie heeft Operation Pacific dan ook redelijk wat te bieden. Voor de buitenopnames van de zeeslagen gebruikt men een combinatie van archiefmateriaal, dat aan de gebrekkige staat duidelijk als zodanig te herkennen is, en miniaturen. Het is onvermijdelijk dat het effectwerk er tegenwoordig vrij gedateerd uitzien, maar als liefhebber van oude oorlogsfilms moet je daar mee kunnen leven. Naast actie en wat lichte humor bevat de film tevens een romantische verhaallijn, die zich ontvouwt op de momenten dat de duikbootcrew zich aan wal bevindt. Het romantische aspect is echter erg standaard, en er bestaat geen enkele twijfel over wie uiteindelijk het meisje krijgt (tip: het rijmt op Ron Veen). Desondanks is Operation Pacific best een vermakelijke, zij het niet bijzonder diepgaande duikbootfilm (no pun intended).

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Oorlog, Romantiek
Regio: 2
Jaar: 1951
Speelduur: 105 min
Verpakking: Snapper
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 1.0 - Engels
  • Dolby Digital 1.0 - Frans
  • Dolby Digital 1.0 - Italiaans
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321931121552

Extra's

  • Trailer

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Operation Pacific staat met een verhouding van 1.33:1 op DVD. Het beeld heeft een bovengemiddelde scherpte, een goed zwartniveau en redelijk schaduwdetail. Verder is de weergave vrij van storende ruis of grain. Eerder noemden we al het gebruik van archiefmateriaal en de gebrekkige staat waarin dit verkeert. De rest van de opnames is heel wat schoner, maar ook daarin zijn regelmatig kleine beschadigingen te zien. Tevens kent de weergave een ietwat fluctuerende helderheid en enkele gevalletjes van posterisatie. Het laatste punt is dat op sommige momenten een geelachtige verkleuring in delen van het beeld optreedt als gevolg van de digitalisering (zie het tweede screenshot voor een extreem voorbeeld). Op een TV vallen de incidentele verkleuringen gelukkig nauwelijks op. Al met al hebben we wel eens betere transfers van oud beeldmateriaal gezien, maar over het algemeen ziet het beeld er wel acceptabel uit.

Geluidskwaliteit

Zoals wel vaker gebeurd bij \'antieke\' films op DVD is het geluid van Operation Pacific enkel in het oorspronkelijke formaat, in dit geval mono, aanwezig. Het Dolby Digital 1.0-spoor (192kbit/s) wordt geplaagd door de gebruikelijke tekortkomingen die de leeftijd met zich meebrengt: een wat scherp hoog, weinig laag, een beperkte dynamiek en hier en daar wat vervorming. De dialogen zijn desondanks prima verstaanbaar, maar hebben wel het bekende scherpe randje. Het geluid heeft dus zeker zijn beperkingen, maar rekening houdend met de leeftijd is het allemaal wel aanvaardbaar.

Extra's

Qua extra\'s valt er, afgezien van een trailer (1.33:1 met zwart kader, DD 2.0), niets te beleven. Uiteraard niet geheel onverwacht, maar toch jammer.

Conclusie

Operation Pacific uit 1951 is een onderhoudende duikbootfilm met een licht romantisch ondertoontje. Duidelijk niet John Wayne’s beste, maar toch aardig om een keer te zien. De DVD-uitgave heeft weinig spectaculairs te bieden: beeld en geluid zijn acceptabel voor een film op leeftijd, maar zeker niet zonder tekortkomingen, en wat extra’s betreft hoef je niet meer te verwachten dan een trailertje. Leuk om een keer te huren als je van oude oorlogsfilms houdt.

Laatste reacties

wkuiper  |  11-05-2004

FRS. Zag hem afgelopen week nog liggen op de Nieuwendijk te Amsterdam. Maar je kunt hem ook via Internet bestellen: 14,99 euro.
Lees meer >

Aquila  |  11-05-2004

waar hebben jullie deze film gekocht?
Lees meer >

wkuiper  |  21-10-2003

Heb hem gekocht en inmiddels twee keer aandachtig bekeken: het is een musical!
Lees meer >

wkuiper  |  11-10-2003

Probeer eens "Run silent, run deep" (MGM). E 14,99 bij de FRS.
Lees meer >

Rene Brand  |  19-09-2003

Deze dvd serie (Classic War) zal ik zeker allemaal verzamelen. Inmiddels heb ik dus, Operation Pacific - Batlle Cry en Burma. Prachtige oude oorlog films! We...
Lees meer >

starbuck  |  19-09-2003

Ik vind het top van Warner om deze oude films uit te brengen op dvd, ik heb laatst uit dezelfde relaese de film "Objective Burma" aangeschaft en ben daar zeer ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Geweld Dolby Digital
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:6
Extra's:1
5.9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 39
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.