WHDI de draadloze toekomst

WHDI, draadloos home entertainment

Draadloze techniek

Het Israelisch bedrijf Amimon heeft een nieuwe standaard ontwikkeld voor draadloze communicatie voor Home Entertainment en er is interesse bij de grote spelers. Dat klinkt toch goed zou je zeggen. Eindelijk af van de wirwar aan kabels en problemen met het aansluiten van een nieuw apparaat. Al jaren wordt er geprobeerd hier een draadloze oplossing voor te vinden maar keer op keer leek de technologie niet voldoende ontwikkeld of ontstonden er conflicten wegens het gebrek aan een standaard voor draadloze techniek.
Nu is er dus Amimon die zich hierop heeft gestort en het lijkt erop dat het deze keer toch wel gaat lukken om door te breken. De chipfabrikant heeft samen met bedrijven als Sony, Hitachi, LG Electronics, Samsung, Sharp en Motorola de WHDI standaard ontwikkeld. WHDI staat voor Wireless Home Digital Interface en zou al begin volgend jaar in computers, laptops en televisies worden toegepast. Op termijn kan WHDI dus ook gebruikt worden in Blu-ray spelers, camcorders, spelconsoles, video projectors en bijvoorbeeld draagbare audiospelers. De verwachtte kostprijs ligt op dit moment tussen de 20 en 40 US dollar maar naar mate de vraag in markt toeneemt zal dit zakken.

Waarom nu wel

Maar wat maakt WHDI nou zo anders dan alle andere draadloze oplossingen tot nu toe? Dat zit hem in de snelheid en de kwaliteit. Bijvoorveeld de WiMedia standaard die gebruik maakt van de UWB (Ultra Wide Band) techniek zorgde voor een aanzienlijk kwaliteitsverlies door de steaming video enorm te comprimeren. WHDI is het eerste draadloze systeem dat zelfs FullHD beeld- en geluidsmateriaal volkomen ongecomprimeerd door de lucht stuurt met een snelheid tot wel 3 Gigabit per seconde. Dit houdt in dat er dus geen merkbare vertraging is bij het gebruik van WHDI. Omdat het hier om radiogolven gaat kunnen deze dwars door muren heen en is er een maximaal bereik van ongeveer 30 meter, voldoende dus om je hele huis draadloos te voorzien van FullHD audio en video materiaal.

Concurentie

En WiFi dan, dat kan toch ook gebruikt worden? Dat klopt inderdaad en er wordt door concurrenten zoals WiMedia ook hard aan gewerkt aan een alternatief, wat gebaseerd is op een verbeterde versie van WiFi. Hierbij hoort onder andere ook Texas Instruments. Maar echte concurrentie heeft Amimon van WirelessHD van SiBeam. Dit biedt namelijk exact dezelfde mogelijkheden, FullHD signalen draadloos versturen zonder vertragingen, maar op een andere frequentie. Saillant detail is dat participanten van Amimon, LG Electronic, Sony en Samsung ook deel uitmaken van het WirelessHD consortium waar verder ook Intel, Broadcom, Panasonic, NEC en Tosiba deel van uitmaken.

Toekomst

Analisten durven op dit moment geen winnaar aan te wijzen maar zijn het wel eens dat de Home Entertainment industrie klaar is om draadloos te gaan. Juist omdat nu middels WHDI en WirelessHD draadloze signalen net zo goed, snel en betrouwbaar zijn geworden als hun bekabelde equivalent. Zelfs in de medische wereld is men hiervan overtuigd, wat blijkt uit het feit dat Stryker Endoscopy inmiddels een exclusief contract met Amimon heeft gesloten om draadloze technologie te leveren. Dat laatste is natuurlijke een belangrijke voorsprong voor Amimon en haar WHDI techniek en kan de definitieve doorbraak van draadloze technologie betekenen.
Het enige waar wij als consumenten op hopen is dat er niet weer een formaten oorlog begint, maar nu over draadloze technologie.

Recente artikelen

Laatste reacties

SuperDre  |  03-11-2009

Hmm, denk dat ze wel zo slim zijn om een unieke code, die alleen tussen de ontvanger en zender werkt, mee te sturen zodat buren er niks mee kunnen. :) Maar prob...
Lees meer >

Edgar Smit  |  03-11-2009

helemaal draadloos is het niet, want je zult altijd voeding nodig hebbenHet gaat voornamelijk over apparaten zoals TV's, receivers, Blu-Ray spelers etc. Die heb...
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  03-11-2009

Wel fijn dat de buren dan ook mee kunnen kijken als ze willen:) Hmm, denk dat ze wel zo slim zijn om een unieke code, die alleen tussen de ontvanger en zender ...
Lees meer >

Gast_09  |  01-11-2009

helemaal draadloos is het niet, want je zult altijd voeding nodig hebben
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina