Total Film: Nieuwe Arthaus Releases

Total Film
PERSBERICHT: NIEUWE ARTHAUS RELEASE OP 29 NOVEMBER


Op 29 november a.s. brengt TOTAL FILM Home Entertainment 8 nieuwe ARTHAUS titels uit op dvd: FIDELIO van Beethoven, IL RITORNO D\'ULISSE IN PATRIA van Monteverdi, Verdi´s NABUCCO, GUITARRA; LA FINTA GIARDINIERA van Mozart, THE RAPE OF LUCRETIA van Britten, Sir Simon Rattle´s LEAVING HOME 7 en THE MOZART GLYNDEBOURNE COLLECTION.


FIDELIO - Ludwig van Beethoven

Glyndebourne Festival Opera 1979

Opera in 2 aktes
Libretto van J.F. von Sonnleithner, S. Von Breuning, G.F. Treischke
naar het libretto van Jean Nicolas Bouilly
Duits gezongen

Met: Elisabeth Söderström, Curt Appelgren, Elizabeth Gale, Robert Allman, Anton de Ridder
The Glyndebourne Chorus
The London Philharmonic Orchestra
Dirigent: Bernard Haitink
Regie: Peter Hall
Televisieregie: Dave Heather

Don Florestan is onterecht gevangen gezet omdat hij dreigde de gemene Don Pizarro te ontmaskeren. Terwijl hij samen met de andere gevangenen verhongert probeert zijn vrouw Leonore hem te vinden. Ze vermomt zich als een jonge man, Fidelio, en wint het vertrouwen van de gevangenbewaarder, Rocco en zijn dochter Marzelline.

Sir Peter Hall’s uitmuntende productie van Fidelio met de Glyndebourne Festival Opera blijft opvallend trouw aan de manier waarop Beethoven zijn opera zag. De regie-aanwijzingen van de originele versie – in 1814 voltooid na twee revisies – worden door Sir Peter exact opgevolgd. Toch blijkt hij ook in staat een nieuwe opwinding en spanning toe te voegen dankzij John Bury’s belichting en ontwerp.

Elisabeth Söderström geeft de heldhaftige Leonore vorm op zo’n levendige en uitzonderlijke manier dat alleen zij al de hele opera waard maakt.

Speelduur: 120 minuten ● Menu talen: Engels, Duits, Frans, Spaans ● Ondertitels: Engels, Duits, Frans, Spaans ● Beeldformaat: 4:3 NTSC (regiovrij) ● Geluid: PCM Stereo ● Artikelcode: 101099


IL RITORNO D’ULISSE IN PATRIA - Claudio Monteverdi

Glyndebourne Festival Opera 1973

Opera in 2 aktes en een proloog
Libretto van Giacomo Badoaro naar Homerus’ Odyssee
Italiaans gezongen

Met: Benjamin Luxon, Janet Baker, Anne Howells, Ian Caley, Annabel Hunt, Patricia Greig, Brian Burrows
The Glyndebourne Chorus
The London Philharmonic Orchestra
Dirigent: Bernard Haitink
Regie: Raymond Leppard
Televisieregie: Dave Heather

Gebaseerd op de Griekse legende van Ulysses en zijn terugkeer naar Ithaca na de Trojaanse oorlogen, is de opera Il ritorno d’Ulisse in patria één van de vroegste opera’s in zijn soort ooit geschreven.

Monteverdi’s muziek is van een betoverende schoonheid. Hij nam wat vroeger min of meer monotone, één-dimensionele muzikale drama’s waren en verrijkte ze met een muzikale expressie die ze tot een coherente dramatische beleving maakte. Monteverdi kan zonder meer de ware grondleger van de opera genoemd worden.

Speelduur: 176 minuten ● Menu talen: Engels, Duits, Frans, Spaans ● Ondertitels: Engels, Duits, Frans, Spaans, Italiaans ● Beeldformaat: 4:3 NTSC (regiovrij) ● Geluid: PCM Stereo ● Artikelcode: 101101


NABUCCO - Giuseppe Verdi


Opera in 4 aktes
Libretto van Temistocle Solera
Italiaans gezongen
Vanuit het Teatro Municipale di Piacenza 2004

Met: Ambrogio Maestri, Andrea Gruber, Paata Burchuladze
Koor van het Teatro Municipale di Piacenza
Orkest van de Fondazione Arturo Toscanini
Dirigent: Daniel Oren
Regie: Paolo Panizza

In 1901 toen Giuseppe Verdi’s kist naar zijn tijdelijke rustplaats werd overgebracht, barstten de 250.000 rouwenden uit in een lied. Dat was natuurlijk ‘Va, pensiero, sull’ ali dorate’ (het Slavenkoor). Immers, ‘Va pensiero’ betekent Verdi en Verdi betekent Italië. De liberale republikein Verdi werd een patriottisch kopstuk en werd door veel Italianen gevierd als maestro della revoluzione en als spirituele vader van de zo gewenste renaissance.

Het was niet verwonderlijk dat het Teatro Municipal van Piacenzo één van Verdi’s meesterwerken koos om haar tweehonderdjarig bestaan te vieren.

De Italiaan Ambrogio Maestri leidt een fantastische cast in de titelrol van Nabucco. De gevierde Verdi-zanger wordt beschouwd als een van de beste baritons van zijn generatie.

Speelduur: 130 minuten ● Menu talen: Engels, Duits, Frans, Spaans ● Ondertiteling: Engels, Duits, Frans, Spaans ● Beeldformaat: 16:9 NTSC (regiovrij) ● Geluid: PCM Stereo, Dolby Digital 5.1, DTS 5.1 ● Artikelcode: 101241


GUITARRA
THE GUITAR IN SPAIN


Bedacht en gepresenteerd door Julian Bream

Chamber Orchestra of Europe . Dirigent: Sir Charles Groves

Julian Bream wordt geroemd als één van de leidende klassieke gitaristen op de wereld. Deze serie van 8 films van een half uur draait om hem en werd geheel op locatie in Spanje opgenomen. Bream speelt een aantal van de mooiste stukken uit het repertoire voor de Spaanse gitaar. De programma’s volgen de evolutie van de Spaanse gitaar door vijf eeuwen heen, van 1500 tot heden. Samen schilderen de muziek en de geschiedenis een overdadig portret van Spanje en haar bevolking.

Julian Bream speelt in een aantal van de meest indrukwekkende oude gebouwen en prachtige landschappen, waarbij hij met zijn optreden de cultuur, geschiedenis en samenleving doet herleven waar de muziek uit voort gekomen is. Sevilla, Toledo, Aranjuez, Barcelona, Granada, Ronda, Cordoba, de Pyreneeën – deze en andere locaties vormen een levendige achtergrond voor Bream’s spel. De muziek demonstreert de unieke, ononderbroken tradities van het genre gedurende 500 jaar en bevat - onder andere - composities van Albéniz, Granados, de Falla, Tarrega en Rodrigo.

Voor deze serie vroeg Julian Bream de uitmuntende Spaanse gitaarmaker, zijn vriend en collega José Romanillos, een vihuela en een Spaanse barok gitaar te maken. In het vierde deel wordt hij vergezeld door een andere grootheid, Paco Peña, die Flamenco gitaar speelt en over haar oorsprong en betekenis vertelt.

Speelduur: 210 minuten (2 DVD’s) ● Taal: Engels en Duits ● Menu talen: Engels, Duits, Frans, Spaans ● Ondertitels: Frans, Spaans ● Beeldformaat: 4:3 (NTSC regiovrij) ● Geluid: PCM Stereo ● Artikelnummer: 102003


LA FINTA GIARDINIERA - Wolfgang Amadeus Mozart

Opera in 3 aktes
Libretto van Giuseppe Petrosellini
Italiaans gezongen

Drottningholm Court Theatre 1988

Met: Ann Christine Biel, Annika Skolund, Richard Croft, Stuart Kale, Britt-Marie Aruhn, Eva Pilat, Petteri Salomaa
Koor en Orkest van het Drottningholm Court Theatre
Dirigent: Arnold Östman
Regie: Göran Järvefelt
Televisieregie en -productie: Thomas Olofsson

Mozart’s charmante opera vertelt het verhaal van een gravin die zichzelf vermomt als tuinman om haar gelieve te vinden. En te vergeven… hij denkt immers dat hij haar bij een ruzie vermoord heeft.

De partituur zit vol muzikaal genot met een ongebruikelijk rijke orkestratie en een prominente plaats voor de blaasinstrumenten. Arnold Östman dirigeert deze productie van Göran Järevelt waarin de gravin gespeeld wordt door Britt-Marie Aruhn.

Speelduur: 150 minuten ● Menu talen: Engels, Duits, Frans, Spaans ● Ondertiteling: Engels, Duits, Frans, Spaans, Italiaans ● Beeldformaat: 4:3 NTSC (regiovrij) ● Geluid: PCM Stereo ● Artikelcode: 102007


THE RAPE OF LUCRETIA - Benjamin Britten

Kameropera in 2 aktes
Libretto van Ronald Duncan naar André Obey’s toneelstuk ‘Le Violde Lucrèce’
Engels gezongen

Studio-opname van de ENO productie, 1987

Met: Jean Rigby, Richard Van Allan, Russel Smythe, Anthony Rolfe Johnson, Kathryn Harries
Orkest van de English National Opera
Dirigent: Lionel Friend
Regie: Graham Vick
Televisieregie: Michael Simpson

Deze speciaal geënsceneerde studio-opname van de gelauwerde productie van Benjamin Britten’s werk door de English National Opera, bevat uitstekende uitvoeringen door Jean Rigby als Lucretia en Richard Van Allan als Collatinus. Anthony Rolfe Johnson en Kathryn Harries zingen het Mannen en Vrouwen Koor dat gevat commentaar levert op de brute verkrachting van Lucreatia door Tarquinius, de Prins van Rome.

Met haar kale panelen, bewegende schermen (waar de personages soms in silhouet achter verschijnen) en de hoge galerij van waar het Koor observeert, zijn zowel Graham Vick’s enscenering als Russell Craig’s strenge ontwerpen van koele, elegante eenvoud.

Zonder overbodig moment of beweging die kan afleiden, is alles geconcentreerd op het drama en het onontkoombare lot van de personages. De productie doet Britten’s eerste kameropera eer aan. Het werk werd gearrangeerd voor slechts 12 instrumenten, een beperking waarmee Britten triomfeerde bij het produceren van muziek van een diep ontroerende intensiteit.

Speelduur: 108 minuten ● Menu talen: Engels, Duits, Frans, Spaans ● Ondertiteling: Engels, Duits, Frans, Spaans ● Beeldformaat: 4:3 NTSC (regiovrij) ● Geluid: PCM Stereo ● Artikelcode: 102021


SIR SIMON RATTLE - LEAVING HOME 7

LEAVING HOME VOLUME 7: Threads
Orchestral Music in the 20th Century

Sir Simon Rattle & The City of Birmingham Orchestra. Regie: Barrie Gavin & Peter West

Deze serie - geschreven en gepresenteerd door de toonaangevende Britse dirigent Sir Simon Rattle - biedt een fascinerende kennismaking met de muziek van de twintigste eeuw. Elk van de zeven programma’s bevat meer dan 30 minuten speciaal opgenomen muziek waarbij Rattle het City of Birmingham Symphony Orchestra dirigeert.

Met muziek uit: Berio Laborintus II Henze Symphony No. 8 Kurtág Grabstein für Stefan Birtwistle Ritual Fragment Turnage Drowned Out Knussen Flourish of Fireworks Gubaidulina Zeitgestalten

In Threads presenteert Sir Simon Rattle een eclectische en zeer persoonlijke selectie werk van 20e eeuwse componisten als Berio, Henze, Kurtág, Gubaidulina en Birtwistle. Deze keuze illustreert de variatie in nieuwe muzikale trends waarvan Rattle vindt dat ze weg naar de toekomst wijzen.

‘Als er iets belangrijk is, dan is het mensen eraan te herinneren te luisteren, geduld te hebben, en opnieuw te luisteren. Samuel Beckett zei ‘Faal ooit, probeer opnieuw, faal nog beter’. We kunnen niet alles zien, we kunnen niet alles in één keer horen, maar we kunnen het benaderen en te lijf gaan met vreugde en oprechtheid waarbij iedere stap een reis naar begrip is.’ - Sir Simon Rattle

Speelduur: 50 minuten (+ audio tracks) ● Taal: Engels en Duits ● Menu talen: Engels, Duits, Frans ● Ondertitels: Frans, Spaans, Italiaans, Japans ● Beeldformaat: 4:3 (NTSC regiovrij) ● Geluid: PCM Stereo ● Special features: Biografieën van de componisten, audio track van Mark-Anthony Turnage’s ‘Drowned Out’ (EMI opname met Rattle en de CBSO), foto gallery ● Artikelnummer: 102045


THE MOZART GLYNDEBOURNE COLLECTION (6 DVD\'S)

THE MOZART GLYNDEBOURNE COLLECTION
Box met 6 Mozartopera’s zoals uitgevoerd op het legendarische Glyndeboure Festival

COSÌ FAN TUTTE - Productie van Adrian Slack, 1975
DON GIOVANNI - Productie van Peter Hall, 1977
DIE ENTFÜHRUNG AUS DEM SERAIL - Productie van Peter Wood, 1980
IDOMENEO - Productie van John Cox, 1974
LE NOZZE DI FIGARO - Productie van Peter Hall, 1973
DIE ZAUBERFLÖTE - Productie van John Cox, ontwerp door David Hockney, 1978

Met: Kiri Te Kanawa, Felicity Lott, Frederica von Stade, Josephine Barstow, Rachel Yakar, Horiana Branisteanu, Helena Does, Valerie Masterson, Ileana Cotrubas, Benjamin Luxon, Leo Goeke, Willard White, Richard Lewis, Thomas Allan en vele anderen

The Glyndebourne Chorus . The London Philharmonic Orchestra . Dirigenten: John Pritchard, Bernard Haitink, Gustav Kuhn

Speelduur: Ruim 15 uur ● Menu talen: Engels, Duits, Frans, Spaans ● Ondertitels: Engels, Duits, Frans, Spaans, (Italiaans) ● Beeldformaat: 4:3 NTSC (regiovrij) ● Geluid: PCM Stereo ● Artikelnummer: 100973

Recente artikelen

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina