Sony introduceert consumenten 1080i camcorder

Sony introduceert \'s werelds eerste HDV1080i-camcorder
High Definition-beeldkwaliteit nu beschikbaar voor de consument

• Introductie van HDR-FX1E digitale High Definition-camcorder in de winter van 2004
• Camcorder met superieure beeldkwaliteit voor de consumentenmarkt
• HDV-standaard op 30 september 2003 geïntroduceerd door Canon, Sharp, Sony en JVC

Met de HDR-FX1E digitale camcorder brengt Sony hoogwaardige digitale videotechnologie, die eerder alleen beschikbaar was voor de professionele markt, binnen het bereik van de consument. De camera is voorzien van drie CCD\'s met een resolutie van 1.12 megapixel (1.07 effectieve megapixel) elk en een Carl Zeiss Vario-Sonnar T* lens die garant staat voor zeer hoge optische prestaties, minder chromatische afwijkingen en een hoge resolutie. Met de camera kunnen beelden van HDV-kwaliteit worden vastgelegd op bestaande DV-tapes.

De HDV-camcorder is niet alleen ideaal voor hobbyfilmers die op zoek zijn naar de best mogelijke beeldkwaliteit, maar ook voor filmeditors en journalisten. Voor alle toepassingen waarbij een hoge opname- en weergavekwaliteit is vereist biedt de HDR-FX1E de beste resultaten.

Doordat al enige tijd op High Definition-weergave voorbereide televisietoestellen beschikbaar zijn, kreeg Sony steeds vaker verzoeken om de ontwikkeling van een digitale videocamera met High Definition-beeldwaliteit. Het resultaat is een high-end HDV-videocamera die speciaal is ontworpen voor de consumentenmarkt en de hoogst mogelijke opname- en weergavekwaliteit biedt. De adviesprijs zal onder 5.000 euro blijven.
Als volgende stap heeft Sony de ontwikkeling van een High Definition Handycam voor de consumentenmarkt gepland.

BELANGRIJKSTE KENMERKEN

High Definition-beeldkwaliteit

1. \'s Werelds eerste met HDV1080i compatibele camcorder
De HDR-FX1E is compatibel met de HDV1080i-specificatie, een van de standaardformaten voor televisie-uitzendingen die zorgt voor soepele beeldovergangen. De beeldkwaliteit is zo hoog dat weergave op televisieschermen van meer dan 50 inch mogelijk is, en de resolutie is maar liefst vier keer hoger dan bij het huidige digitale videoformaat.(DV)

Noot van de DVD.nl redactie: De werkelijke resolutie is niet vier maal zo hoog als bij DV, de uitgangsresolutie wel. Beelden worden door de  HDR-FX1E (anamorf) opgeslagen met een resolutie van 972x1100 pixels, wat neerkomt op een verdubbeling van de PAL (DV) resolutie. De \'echte\' resolutie van 1080i video is 1920x1080, wat ook de uitgangsresolutie van deze camera is. Zie hieronder een overzicht van de gangbare videoresoluties:

Type Resolutie
1080i 1920 x 1080 interlaced
720p 1280 x 720 progressive
Sony HDR-FX1E 972 x 1100 interlaced
PAL / DV 720 x 576 interlaced

2. Nieuw ontwikkelde 1080i High Definition CCD
De nieuwe High Definition CCD heeft een megapixelconfiguratie die directe opname in het 16:9-formaat mogelijk maakt. 16:9 sluit nauw aan bij de eigenschappen van het menselijk oog, zodat het beeld een zeer natuurlijke indruk maakt. De camcorder is uitgerust met drie 1/3-inch CCD\'s die elk een resolutie bieden van 1.12 megapixel (1.07 effectieve megapixel). Elke CCD vangt RGB-luminantie op, zodat de kleurenweergave veel rijker is dan bij gebruik van een enkele beeldchip.

3 Nieuwe HD Codec Engine™
De door Sony ontwikkelde HD Codec Engine kan vier keer zo veel informatie verwerken als het standaard digitale videoformaat. Het exclusieve real-time MPEG-coderingssysteem combineert een hoge compressiegraad met een professionele beeldkwaliteit en staat garant voor een hoge bitsnelheid bij zowel opnemen als afspelen. De HD Codec Engine biedt bovendien kleinere bestanden en een grotere "STAMINA"-energiezuinigheid.

Hoogwaardige lenstechnologie

1 Carl Zeiss Vario-Sonnar T* lens
De HDR-FX1E is voorzien van een nieuwe Carl Zeiss Vario-Sonnar T* lens met een filterdiameter van 72 mm die ideaal is voor opnamen in het High Definition-formaat. De lens combineert zeer hoge optische prestaties met minder chromatische afwijkingen en zorgt voor een uitstekende beeldresolutie. De T* coating van de lens voorkomt ongewenste reflecties en vermindert schaduwen en schitteringen. De lens biedt een hoog contrast, een uitstekende kleurenweergave en een natuurlijke lichtkwaliteit. Met de lens kunnen ook groothoekopnamen worden gemaakt, een populaire functie bij gebruikers van high-end videocamera\'s zoals de DCR-VX2100E. De lens is bovendien voorzien van een 12x optische zoom en een optische beeldstabilisator die bijdragen aan de professionele beeldkwaliteit. Door zijn grote veelzijdigheid levert de lens onder alle omstandigheden de best mogelijk resultaten.

Compatibiliteit van HDV en DV

1 HDV-opname op DV-tape
Een groot voordeel van de HDR-FX1E is dat gebruikers dezelfde tape kunnen gebruiken als voor hun standaard DV-camcorder, met volledig behoud van de opnametijd. HDV maakt gebruik van MPEG2, dat een hoge compressieverhouding biedt. Hierdoor kan de HDV-beeldkwaliteit ook worden vastgelegd op een DV-tape.

2 Overschakelen van HDV naar DV
Met de HDR-FX1E kunnen niet alleen opnamen worden gemaakt in het HDV-formaat (1080i), maar ook in het standaard DV-formaat (576i). Indien de omstandigheden dit vereisen, kunnen gebruikers tijdens het filmen overschakelen van HDV naar DV en omgekeerd. De HDR-FX1E biedt ook afspeelmogelijkheid voor beeldmateriaal op bestaande DV-tapes.

3 Conversie van HDV naar DV
Als de gebruiker zijn HDV-opnamen wil afspelen, kan de HDR-FX1E de beelden converteren van 1080i naar 576i voor weergave op een televisietoestel. Deze functie biedt gebruikers ook de mogelijkheid om in het HDV-formaat vastgelegde beelden op een PC te bewerken met de bestaande DV-bewerkingssoftware. Ook gebruikers die niet beschikken over HDV-bewerkingssoftware kunnen er dus voor kiezen om in het HDV-formaat op te nemen. De HDR-FX1E is volledig compatibel met de huidige DV-apparatuur en -montagesoftware. Het HDV-formaat wordt bovendien ondersteund door diverse producenten van Non-Linear Editing (NLE)-software. Een aantal van deze producenten zal met HDV compatibele software op de markt brengen. Ga voor meer informatie naar: www.hdv-info.org

Groot bedieningsgemak

1 LCD-scherm met een breedte van 3,5 inch
De HDR-FX1E is als eerste videocamera voorzien van een LCD-scherm met een breedte van 3,5 inch, dat op het handvat van de camera is gemonteerd. Het scherm vormt een ideale combinatie met de High Definition CCD en de zoeker van de camcorder en is optimaal geplaatst voor filmen vanaf de schouder. Het scherm is ook ontworpen om het filmen vanuit lage hoeken en het maken van zelfopnamen te vereenvoudigen.

2 Gebruiksduur
De camcorder heeft een stroomverbruik van slechts 7,4 watt en is voorzien van een InfoLITHIUM L-batterij die voldoende vermogen levert voor maar liefst zes uur en 25 minuten onafgebroken filmen (met de NP-F970). De Battery Info-functie geeft de resterende opname- en weergavetijd weer op het LCD-scherm.

3 Handmatige bediening en personalisatie
Voor optimale creatieve mogelijkheden biedt de camcorder diverse handmatige bedieningsfuncties en personalisatieopties. De belangrijkste handmatige functies zijn Manual Focus, Gain Control en Iris Control. De belangrijkste personalisatieopties zijn Shot Transition™, Picture Profile™, Cinematone Gamma™ en Cineframe™.

Media
Sony komt met een nieuwe DV-tape voor HDV-opname. Het betreft een hoogwaardige DV-tape met hogere specificaties, een lager ruisniveau en een verbeterde foutenmarge, die garant staat voor stabiele prestaties onder de meest uiteenlopende omstandigheden.

Accessoires
Tegelijk met de HDR-FX1E brengt Sony een hele serie speciale accessoires op de markt, waaronder de VCT-FXA schouderband, de VCL-HG0872 groothoeklens en de VF-72CPK filterset die bestaat uit een rond polarisatiefilter en een meervoudig gecoat lensbeschermingsfilter. De LCR-FXA regenhoes is ontworpen om de camcorder te beschermen tegen regen en sneeuw. De zachte LCS-VCB zachte draagtas en de LCH-FXA harde draagtas bieden de HDR-FX1E en de bijbehorende accessoires bescherming tegen stof en beschadigingen.


Op High Definition voorbereide producten van Sony
Sony heeft al op High Definition voorbereide plasma- en LCD-televisies in zijn assortiment, dus de afspeelomgeving voor HDV is beschikbaar.

Meer informatie:
Ga voor technische informatie over de HDR-FX1 HDV 1080i-camcorder naar:
http://www.sony.net/SonyInfo/News/Press/200409/04-0907aE/

Ga voor een overzicht van de bedrijven die de HDR-FX1 HDV 1080i-camcorder ondersteunen naar:
http://www.sony.net/SonyInfo/News/Press/200409/04-0907bE/


Specificaties van de gebruikte CCD chips:

 
Image Size Diagonal: 6.0mm (1/3-type), Aspect ratio 16:9
Total pixels (overall) 1012 (horizontal) × 1111 (vertical),
Approx. 1,120,000 pixels
Total valid pixels 972 (horizontal) × 1100 (vertical),
Approx. 1,070,000 pixels
Unit Cell Size 5.45µm (horizontal) × 2.725µm (vertical)
Minimum required illumination 6 Lux *
Sensitivity (F8) 440mV
Smear -107dB
Package 14pin plastic-metal package
External Dimensions 10.0mm (horizontal) × 10.0mm (vertical) × 6.8mm (thickness)
* measured in the Japanese system.

Recente artikelen

Laatste reacties

Mark S  |  12-09-2004

tja, maar professioneel worden er toch andere camera's gebruikt, voor elke consumerding is er ook een professional ding.. vx2000-pd150, vx2001-pd170 Precie...
Lees meer >

SuperDre  |  11-09-2004

Wow, wat een camera. Wat een mooi ding is dat. Beeldkwaliteit zal wel om te smullen zijn :shock: sony wordt professioneel ook veel gebruikt. :wink: sony kenn...
Lees meer >

Harry stadman  |  11-09-2004

Wow, wat een camera. Wat een mooi ding is dat. Beeldkwaliteit zal wel om te smullen zijn :shock: sony wordt professioneel ook veel gebruikt. :wink: sony kenn...
Lees meer >

shadow  |  11-09-2004

Ik maak (met met bedrijfje) o.a. DVD's van theaterproducties. Voor de close-up's is deze cam misschien niet zo handig, daar zou ik dan eerder CANON XL2's voor k...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina