Nastassja Kinski ontvangt Career Achievement Award bij Film by the Sea

Persbericht
23 augustus 2023

Nastassja Kinski ontvangt Career Achievement Award bij Film by the Sea
Internationale première van Dark Satellites tijdens jubilerend festival

Foto: Nastassja Kinski en Martina Gedeck in Dark Satellites – copyright Sommerhausfilmproduktion/Felix Abraham

De Duitse actrice Nastassja Kinski ontvangt tijdens Film by the Sea een Career Achievement Award. Tijdens de 25e editie van het festival, dat van 8 tot en met 17 september 2023 plaatsvindt in Vlissingen en diverse andere steden in Zeeland en Noord-Brabant, beleeft haar nieuwste film Dark Satellites zijn internationale première op zondag 10 september om 19.00 uur. Het volledige programma van Film by the Sea staat nu online.

De Career Achievement Award wordt aan Nastassja Kinksi uitgereikt op zaterdag 9 september, aan het begin van aan een vrij toegankelijke en door journaliste Floortje Smit gemodereerde talkshow met de eregast. Dezelfde dag wordt om 15.00 uur eenmalig de gerestaureerde versie van Paris, Texas vertoond.

In Dark Satellites speelt Nastassja Kinski een vrouw van wie we weinig te weten komen, behalve dat ze kapster is. Kinski's Birgitt is een van de personages wier alledaagse levens in de film terloops langs elkaar schuren. 'Een gewone film over gewone mensen, en ik bedoel dat als het grootste compliment,' schreef een recensent.

Een groter contrast met de glamour die de in 1961 in Berlijn geboren Nastassja Kinski aan het begin van haar carrière
omgaf, is moeilijk denkbaar. Glamour met een wrange bijsmaak, want de reputatie van haar vader Klaus, wildeman van de Duitse cinema, moet eerder een vloek dan een zegen zijn geweest. In 1975 debuteerde Nastassja Kinski op 14-jarige leeftijd in Falsche Bewegung van Wim Wenders, de regisseur met wie ze als volwassen actrice nog twee keer zou samenwerken; in Paris, Texas (1984) en In weiter Ferne, so nah! (1993).

Maar voordat het zover was belandde ze in Così come sei (1978) als 17-jarige in bed met de 54-jarige Marcello Mastroianni. Een rol waarin ze vooral onschuldig en verleidelijk tegelijk moest zijn.

De ommekeer kwam een jaar later, toen Roman Polanski haar de hoofdrol gaf in Tess, zijn verfilming van Thomas Hardy's roman ‘Tess of the d'Urbervilles’ uit 1891. Over een jonge vrouw die in een patriarchale standenmaatschappij onontkoombaar op haar noodlot afkoerst. Voor het eerst stelde een regisseur hoge eisen aan Kinski als actrice. Tess won drie Oscars en maakte van Kinski een ster.

Na Tess stonden de regisseurs voor Nastassja Kinski in de rij. Francis Ford Coppola gaf haar een rol in zijn artistiek gewaagde maar commercieel desastreuze One from The Heart (1981), terwijl Paul Schrader’s remake van de klassieke horrorfilm Cat People (1982) eens te meer haar sterrenstatus bevestigde. De daaropvolgende jaren was Kinski zien in films, variërend van de romantische komedie als Unfaithfully Yours (1984) tot het oorlogsdrama Maria's Lovers uit datzelfde jaar. Opvallend was ook de rol van Susie in de John Irving-verfilming The Hotel New Hampshire (1984), waarin ze een groot deel van de tijd in een berenpak rondloopt.

In 1992 vond een hereniging plaats met Wim Wenders, voor In weiter Ferne, so nah!, een vervolg op zijn klassieker Der Himmel über Berlin (1987). En in 2006 was ze als 'The Lady' een van de vele bekende gezichten in David Lynch' goeddeels geïmproviseerde psychologische thriller Inland Empire.

Dark Satellites
In drie episodes en een proloog worden de verhalen verteld van verschillende mensen in nachtelijk Leipzig. Snackbareigenaar Jens flirt tijdens het roken in het gezamenlijk trappenhuis met zijn buurvrouw, de moslima Aischa. Treinschoonmaakster Christa vindt troost bij kapster Birgitt (Nastassja Kinski) die ze in het stationscafé tegen het lijf loopt. En beveiliger Erik wordt verliefd op de jonge emigrante Marika uit Oekra?ne. De verhalen hebben weinig en tegelijkertijd alles met elkaar te maken. Ze gaan over het dagelijkse leven, over zorgen en over het verlangen naar liefde. Alle personages zijn eenzame mensen die als verloren zielen rondcirkelen, op zoek naar begrip en verbinding. Gebaseerd op drie verhalen uit de bundel ‘Die stillen Trabanten’ (2017) van de Duitse schrijver Clemens Meyer.

Dark Satellites beleeft zijn internationale première tijdens Films by the Sea en heeft nog geen Nederlandse distributeur.

Regie: Thomas Stuber | Duitsland, 2022 | Lengte: 120 min | Met: Nastassja Kinski, Albrecht Schuch, Martina Gedeck, Irina Starshenbaum, Lilith Stangenberg e.a.

Tickets voor de diverse programma’s zijn online te bestellen via filmbythesea.nl. Ook voor de talkshow is een (gratis) ticket vereist.

Over Film by the Sea
Film by the Sea is het vierde filmfestival van Nederland en jaarlijks één van de belangrijkste culturele evenementen in Zeeland. Van 8 tot en met 17 september 2023 beleeft het festival zijn 25e editie. Niet alleen boekverfilmingen en Franstalige films, maar ook Zeeuwse films en documentaires krijgen veel aandacht. In de sectie Panorama worden de beste nieuwe kwaliteitsfilms van dit moment vertoond. Volg Film by the Sea het hele jaar door voor film- en festivalnieuws via FacebookInstagramTwitterLinkedIn en de website.

Recente artikelen

Laatste reacties

Mark van L.  |  05-09-2023

Eerste kennismaking met Natassja, voor mij was in een aflevering van Tatort. Zeer lang geleden dus.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina