Lumière: Fanny & Alexander - vanaf 30 december op DVD

Fanny & Alexander

Een film van Ingmar Bergman (scenario en regie)
Vier Oscars – een Golden Globe - een César

Vanaf 30 november verkrijgbaar als Lumière Cinema Selection DVD


Fanny & Alexander, in 1982 aangekondigd als “mijn laatste film”, wordt terecht beschouwd als het absolute hoogtepunt in het oeuvre van Ingmar Bergman.
 
Op het hartverwarmende kerstfeest van de familie Ekdahl maken we kennis met Oscar, directeur van het theater, en zijn vrouw Emilie, een graag geziene actrice. Hun kinderen Fanny en Alexander kijken gefascineerd toe en luisteren naar de kleurrijke ooms en tantes. Aan hun relatief gelukkige bestaan komt na het overlijden van Oscar abrupt een einde wanneer hun moeder Emilie hertrouwt met dominee Edvard Vergerus. Hij blijkt een kille fanaticus voor wie liefde en warmte tussen mensen zonde en leugen zijn.
 
De gerestaureerde versie van Fanny & Alexander is een feest voor oog en oor. Prachtig geënsceneerd en vertolkt door een schare Bergmanacteurs sleepte de film heel veel nominaties en prijzen in de wacht. Ondermeer 4 Oscars voor Beste Cinematografie, Beste Kostuums, Beste Art Direction en Beste Niet Engelstalige Film. In deze laatste categorie kreeg de film ook een Golden Globe en een César.

Met in de voornaamste rollen Pernilla Allwin, Bertil Guve, Börje Ahlstedt, Pernilla August, Ewa Fröling, Jarl Kulle, Erland Josephson en Jan Malmsjö.
 
Vanaf 30 november is de film verkrijgbaar op het prestigieuze Lumière Cinema Selection-label. Een label met films die meeslepend, eigenzinnig, geroemd en bekroond zijn. Bovendien zeer vriendelijk geprijsd.

Zweden, 1982
Genre: drama
Geluid: Dolby Digital 1.0
Taal: Zweeds
Ondertiteling: Nederlands
Speelduur: 181 minuten
Kijkwijzer: AL
Consumentenadviesprijs: € 9,99

Recente artikelen

Laatste reacties

Richard B.  |  22-11-2010

Echt heel bijzonder is dit natuurlijk niet, want hij is al eens eerder op DVD uitgekomen in Nederland. Sterker nog: hij is hier al als (erg mooie!) Blu-ray te k...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina