Kabaret Ivo de Wijs sluit theatercarrière af met terugblik op DVD

KABARET IVO DE WIJS 1968 - 1980 OP DVD

Kabaret Ivo de Wijs sluit theatercarrière af met terugblik op DVD

24 April 2009 is een bijzondere dag in het leven van Ivo de Wijs en Pieter Nieuwint. Die dag staan staan zij samen in Hoofddorp voor het laatst op het theaterpodium met de afsluitende uitvoering van het programma Literair Varié2. Gelijktijdig komt er op die dag een uniek DVD-document uit onder de titel ‘Kabaret Ivo de Wijs - 1968- 1980’. Op een DVD met een speelduur van twee uur en drie kwartier staan hoogtepunten uit de registraties van de vier theaterprogramma’s die De Wijs samen met o.a. Pieter Nieuwint in die periode presenteerde.

Ivo de Wijs en Pieter Nieuwint traden in januari 1965 voor het eerst samen op. Het tweetal had elkaar ontmoet bij de studentenvereniging Sanctus Thomas Aquinas, waar de traditie wilde dat de nieuwe leden de ouderejaars aan het lachen moesten maken. Dit niet geheel succesvol verlopen optreden werd de basis voor een langdurige samenwerking onder de naam Kabaret Ivo de Wijs (KIdW). In 1967 won het gezelschap het Cameretten-festival en dat was het sein voor de twee oprichters om hun aspiraties voor het leraarschap op te geven en zich te storten op een carrière als cabaretier; Aggie Terlingen en Henk Smit werden uitgenodigd om de groep te completeren en met z’n vieren wonnen ze in 1969 de eerste prijs van de talentenjacht het Humorfestival in het Belgische Heist.

In 1971 huurde KIdW het Amsterdamse theatertje Tingel Tangel voor de landelijke première en een langdurige reeks voorstellingen van ‘De wortels van het kwaad’; een aardig programma dat op veel goede recensies werd vergast en dat in 1973 werd gevolgd door het in de ogen van De Wijs veel betere, minder studentikoze programma ‘Beschaafd amusement’. Weer twee jaar later was het de beurt aan ‘Achter de wolken is zonneschijn’, waarmee maar liefst tweeënhalf jaar door het land werd getrokken. Richard Fritschy (vervanger van Henk Smit) vond samen met Aggie Terlingen dat het nu ‘mooi was geweest’.

Nieuwint en De Wijs hadden er nog wel zin in en lieten hun oog vallen op Marnix Kappers om invulling te geven aan het nieuwe programma ‘Formule 2’ , dat in 1978 in het Amsterdamse Nieuwe de la Mar Theater in première ging. Dit programma bevatte veel gedenkwaardige nummers zoals ‘Het muurtje’, ‘De snelwegkat’ en ‘Sietse Riemersma z’n fiets’. Eind 1979 viel het doek voor deze succesvolle voorstelling en de drie cabaretiers gingen vervolgens ieder hun eigen weg.

Pas in 1996 gingen Nieuwint en De Wijs weer samen op tournee met Literair Variété, een programma ‘met verzen en liedjes’, dat tot 2002 ongeveer tien keer per jaar op de planken werd gebracht. In het najaar van 2003 ging het vervolg in première: Literair Varié2, en met dat programma wordt op 24 april afgesloten. De twee taalvirtuozen gaven er een tot nadenken stemmende ondertitel aan: ‘Als we met pensioen gaan, worden we beroeps.’ Maar voorlopig biedt ‘Kabaret Ivo de Wijs - 1968- 1980’ de cabaretliefhebber de mogelijkheid tot een nostalgische trip naar het puur Nederlandse cabaret van drie, vier decennia geleden.

De DVD \'Kabaret Ivo de Wijs – 1968-1980’ wordt uitgebracht door Music Products B.V. in Utrecht.
De box is vanaf 24 april verkrijgbaar in iedere CD- en DVD-winkel en op de DVD-afdelingen van warenhuizen.
Adviesprijs € 17,90

Recente artikelen

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina