De Val van de Muur - Te koop vanaf 15 oktober op 2-DVD.


Strengholt Multimedia presenteert:

Precies twintig jaar geleden viel het IJzeren Gordijn
Een spectaculaire terugblik met gebruikmaking van CGI van deze onvoorstelbare geschiedenis inclusief interviews met voormalige grenswachters, politici, spionnen en betrokkenen bij de meest gedurfde ontsnappingen.

DE VAL VAN DE MUUR

cover13 augustus 1961 – 9 november 1989 | Ontsnapping naar de vrijheid

28 Jaar lang verdeelde de 45,3 km lange Berlijnse muur niet alleen een stad in tweeën maar ook een volledige natie en dit alles dankzij twee miljoen ton beton, 700.000 ton staal, waakhonden, grenswachters, dodelijke vallen en schrikdraad. Hoewel de meeste DDR-burgers zich aanpasten aan de nieuwe situatie, liet niet iedereen zich tegenhouden. Er werden tunnels onder de muur gegraven, mensen verstopten zich in vrachtwagens, sommigen vluchtten zelfs via de Baltische zee. En beroemd is het verhaal van de succesvolle ontsnapping met de heteluchtballon ….

De 2 DVD DE VAL VAN DE MUUR – Ontsnapping naar de vrijheid geeft een indrukwekkend beeld van een nog steeds onvoorstelbare gebeurtenis in de geschiedenis. Inclusief uitgebreide interviews met voormalige grenswachters, politici, spionnen en betrokkenen bij de meest gedurfde ontsnappingen. Met authentieke opnamen en verbazingwekkende animaties, die de gebeurtenissen nóg scherper illustreren.


Deel 1: RISE
13 augustus 1961: door de Oost-Duitse communisten worden de eerste betonnen blokken geplaatst en prikkeldraadversperringen aangebracht om ervoor te zorgen dat duizenden bewoners van hun socialistische staat niet voorgoed naar het westen vluchten. Vanaf de eerste dag riskeert iedereen die wil vluchten een jarenlange gevangenisstraf of de dood. Meer dan 136 mensen zullen hun vluchtpoging niet overleven. Maar meteen vanaf het begin zijn er families die zich niet neerleggen bij een permanente scheiding. Klaus Koeppen probeert bijvoorbeeld zijn verloofde Roswitha naar het Westen te smokklen onder de kap van zijn VW-kever. Rudolph en Horst Müller kapen een ondergrondse trein en brengen zo hun families in veiligheid. Wolfgang Engels leent een legertank en rijdt daarmee dwars door de muur. Wanneer
de Oost-Duitse bewakers deze mogelijkheden dwarsbomen, start men met het graven van tunnels. Een wanhopige race, tussen de bouwers van de muur en moedige mensen die een ontsnappingspoging wagen, vangt aan. De muur wordt langer, breder en eist steeds meer slachtoffers. Vanuit hoge wachttorens, met honden, lichtbundels en schrikdraad houden gewapende grenswachters de kale zandvlaktes langs de muur in de gaten en schieten op alles wat beweegt.

Deel 2: FALL
Tien jaar later kan zelfs een tank niet meer door de muur en de geheime Stasi-politie houdt iedereen in de gaten. Voor Oost-Duitsland is de muur een succes. De eerste wasmachines, TV’s en zelfs auto’s worden er gesignaleerd.
Het Oosten en Westen sluiten een akkoord; Oost-Duitsland belooft de mensenrechten in ere te houden en het Westen erkent de nieuwe grenzen. Maar geen van beiden houdt zich eraan. De muur wordt steeds hoger. Een elektronische
‘hi-tech’ muur is in ontwikkeling, die zo ondoordringbaar is dat er geen wapens meer nodig zijn om hem te bewaken. Maar er blijven mensen die er alles voor over hebben om definitief af te rekenen met de inperking van hun vrijheid van denken en reizen. En ze bewijzen dit op bijzondere manieren. De families Strelzyk en Wetzel bijvoorbeeld vliegen naar het westen in een zelfgemaakte heteluchtballon, en Holger Bethke lanceert zichzelf over de muur via
een geïmproviseerde katrol. Later zal hij in een ultralicht vliegtuig over de muur vliegen om zijn broer Egbert in veiligheid te brengen. De muur functioneert, maar het Communisme heeft zijn langste tijd gehad. Wanneer de Sovjet-Unie weigert om Oost-Duitsland overeind te houden, is het einde van deze staat nabij. Dan, na een verspreking op een persconferentie, passeren duizenden mensen in grote euforie de grenzen tussen Oost- en West Berlijn. Het is 9 november 1989.

Vanaf 15 oktober is DE VAL VAN DE MUUR als 2 DVD verkrijgbaar.

Totale speelduur: circa 102 minuten
Beeldformaat: 16.9
Geluid: Dolby Digital 2.0
Genre: documentaire
Taal: Engels/Duits –
Ondertiteling: Nederlands
Verpakking: 2DVD 21 mm box
EAN/ISBN: 9789086022359
Consumentenadviesprijs: € 14,95

Recente artikelen

Laatste reacties

Martin Z.  |  07-10-2009

Interessant! (y)
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Filteren

Tags

Meer >

Archief

Meer >

Deel deze pagina