Waterboys

Recensent:
Laurens van der Molen
26-04-2017

Totaalbeoordeling:

6
DVD

Waterboys (DVD)
Samenvatting

De schrijver Victor (Leopold Witte) is een echte ladiesman, dit tot groot ongenoegen van zijn vrouw. Wanneer Victor zich weer eens niet aan hun afspraak houdt en niet thuis komt, is zijn vrouw er klaar mee en zet ze hem uit huis. Hun zoon Zack (Tim Linde) is het tegenoverstelde van zijn vader, maar ook zijn relatie is zojuist op de klippen gelopen. Victor moet voor de promotie van zijn nieuwste boek naar Schotland en besluit om Zack mee te nemen ter afleiding. In Schotland moeten beide heren bedenken wat ze in een relatie zoeken en hoe de toekomst er uit gaat zien. Tegelijkertijd beginnen vader en zoon elkaar ook steeds beter te begrijpen en in te zien dat ze uit eindelijk helemaal niet zoveel van elkaar verschillen.

Commentaar

De film Waterboys is geregisseerd en geschreven door Robert Jan Westdijk, die duidelijk een grote liefhebber is van de band The Waterboys, want hun muziek speelt een centrale rol in de film. Niet alleen is hun muziek de hele film door te horen, Victor is ook een grote fan van de band en probeert zijn zoon eveneens aan de muziek te krijgen. Waar Victor vooral houdt van hun eerdere muziek, geniet Zack van hun nieuwere werk. Een concert van de band zorgt voor een mooie finale van de film. Naast de band staat de relatie tussen vader en zoon centraal. Zowel Leopold Witte als Tim Linde zetten hun rol uitstekend neer, wat ervoor zorgt dat de film makkelijk wegkijkt. Het tweede deel van de film speelt zich af in Schotland, wat een aantal prachtige beelden oplevert. Daarnaast is het ook leuk dat we hierdoor een aantal Engelse theateracteurs en -actrices in deze Nederlandse productie te zien krijgen. Het verhaal zelf is vrij basic en voorspelbaar. Vader en zoon krijgen een kijkje in elkaars leven en gaan elkaar steeds beter begrijpen.  De acteerprestaties van de twee hoofdrolspelers zijn de reden om door te kijken. Het is niet moeilijk om te zien waarom de vrouw van Victor genoeg van hem had, maar gedurende de film begin je als kijker Victor toch steeds beter te begrijpen. De scène waarin Victor bij het concert van The Waterboys het favoriete nummer van hem en zijn vrouw in een prachtige nieuwe versie hoort, is een knap staaltje acteerwerk en het hoogtepunt van de film. Waterboys is een aardige karakterfilm en tevens een ode aan de band The Waterboys. Voor fans van de band is de film dan ook sowieso een must-see. Voor liefhebbers van Nederlandse films is de film leuk voor een keertje, maar geen must-have voor de collectie.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 2016
Speelduur: 93 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.00:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Uitgever: Paradiso Films
EAN: 5414937033379

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeld van de DVD-uitgave van Waterboys wordt weergeven met een beeldverhouding van 2.00:1 en is in het oorspronkelijke beeldformaat anamorf op de DVD gezet. De kwaliteit is goed. De film bevat mooie beelden van het landschap van Schotland. De kleuren zijn mooi vol en de transfer bevat geen storende fouten. De film bevat aardig wat donkere scènes, en ook tijdens deze scènes is alles altijd goed te volgen. Het zwartniveau en het contrast zijn dan ook prima. De film bevat Nederlandse ondertiteling voor de Engels gesproken teksten, die duidelijk onder in het beeld wordt weergeven. Helaas is er geen Nederlandse ondertiteling aanwezig voor de Nederlands gesproken tekst.

Geluidskwaliteit

De DVD-uitgave van Waterboys bevat een Nederlandse/Engelse Dolby Digital 5.1 (448kb/s) track. Deze is van een goede kwaliteit. De dialogen zijn duidelijk te verstaan door de daarvoor bestemde speakers. De omgevingsgeluiden maken goed gebruik van de verschillende speakers, dit gaat echter nooit ten koste van de dialoog. De subwoofer wordt vooral gebruikt voor de soundtrack van de band The Waterboys, die op de juiste momenten de sfeer van het verhaal weergeeft. Liefhebbers van de band zullen dan ook zeker van de soundtrack genieten.

Extra's

De DVD-uitgave van  Waterboys begint met een statisch menu waar de taal moet worden gekozen voor de ondertiteling (Nederlands of Engels). Na deze keuze begint de film. De DVD bevat geen extra’s.

Conclusie

De schrijver Victor wordt door zijn vrouw uit huis gezet, tegelijkertijd loopt ook de relatie van zijn zoon Zack op de klippen. Victor moet naar Schotland voor een boekpromotie en besluit om zijn zoon mee te nemen. In Schotland krijgen vader en zoon de kans om hun relatie te verbeteren. De film Waterboys is vooral een ode aan de band The Waterboys. De band verzorgt de volledige soundtrack en speelt ook een belangrijke rol bij de belangrijkste scènes in de film. De film is dan ook een absolute must-have voor fans van de band. Het verhaal is vrij voorspelbaar, maar door de uitstekende acteerprestaties van de twee hoofdrolspelers is Waterboys voor liefhebbers van de Nederlandse film leuk voor een keertje. De DVD-uitgave van Waterboys heeft een goede beeld- en geluidskwaliteit, maar bevat geen extra’s.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Paradiso Films.

Lees meer

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:0
?

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 0
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.