Nocturnal Animals

Recensent:
Vincent Vernel
19-01-2017

Totaalbeoordeling:

8.8
Bioscoop

Nocturnal Animals (Bioscoop)
Samenvatting

Susan Morrow (Amy Adams) ontvangt na bijna twintig jaar stilte een bericht van haar eerste man Edward Sheffield (Jake Gyllenhaal). Hij heeft een boek getiteld Nocturnal Animals geschreven en vraagt aan Susan wat zij ervan vindt. Aangezien het tweede huwelijk ook niet is wat ze ervan verwacht, besluit Susan het verhaal door te lezen, hopende op een emotie die ze al jarenlang niet meer gevoeld heeft. Naarmate ze meer pagina's van Nocturnal Animals leest en helemaal opgaat in het verhaal van Tony Hastings en diens familie begint ze ook steeds meer haar ex-man Edward te waarderen. Al snel lijken emoties zowel in het verhaal als in Susans echte leven hoog op te lopen.

Commentaar

Na het zeer succesvolle A Single Man vestigt Tom Ford – initieel een modeontwerper – zich met Nocturnal Animals steeds meer als een gerespecteerde en gevierde filmregisseur. Net als zijn debuut heeft Ford weer een prachtige, gestileerde maar ook vrij persoonlijke film neergezet.

Nocturnal Animals is een prachtige, zware, emotioneel uitputtende film waar kijkers zich bewust van moeten zijn. De film bestaat uit twee delen die verhalend en stilistisch redelijk van elkaar verschillen, maar op goede wijze in elkaar zijn gewoven zowel qua verhaal als montage. Het verhaal rond het personage van Amy Adams kan wat simpel pretentieus overkomen, maar dit is nergens heel erg storend. Ook al komt zij uit een duidelijk 'high-class' deel van de samenleving, wat ze voelt en doet is vrij universeel. Het gedeelte van Nocturnal Animals, dat het verhaal wat Susan leest in beeld brengt, is vanaf de eerste minuut extreem intens en laat zelfs na afloop niet los. Ford weet op meesterlijke wijze spanning op te bouwen, vast te houden en verschillende afschrikwekkende gebeurtenissen op een zeer rauwe wijze neer te zetten. Verschillende scènes gaan door merg en been.

De relaties in de film zijn herkenbaar, hoewel allemaal wat afstandelijk. Dit komt puur door de stijl van filmen en het script, want alle acteurs geven 110% in Nocturnal Animals. Ondanks dat Amy Adams en Jake Gyllenhaal een zeer sterke acteerprestatie neerzetten, is hun spel voor een groot deel erg ingetogen en relatief snel vergeten. Isla Fisher en Ellie Bamber hebben een kleine rol, maar zetten allebei zeer menselijke en aangrijpende rollen neer. De echte impact maakt Aaron Taylor-Johnson die elke scène steelt met zijn manische en intimiderende spel. Zijn glimlach is stof voor nachtmerries. Michael Shannon zorgt voor verschillende broodnodige lachmomenten in de film, maar kan intimideren wanneer dit vereist is. Je ziet in zijn ogen prachtig de menselijkheid, frustratie en woede met elkaar worstelen.

Filmspecs

Conclusie

Susan Morrow krijgt een boek geschreven door haar ex-man toegestuurd, dat ze na enige aarzeling begint te lezen. Bladzijde na bladzijde wordt het verhaal en het persoonlijke leven van Susan intenser. Nocturnal Animals is een zeer indringende, prachtig gedraaide en geacteerde film, die kijkers imponeert en emotioneel uitdaagt. Niet voor iedereen en niet extreem origineel qua verhaal, maar een zeer mooi stuk cinema.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8.5
Beeldkwaliteit:-
Geluidskwaliteit:-
Extra's:-
9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 1
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.