Luke Cage - Seizoen 1

Recensent:
Claudio Santulli
19-10-2016

Totaalbeoordeling:

7.5
Streaming

Luke Cage - Seizoen 1 (Streaming)
Samenvatting

Bij Pop’s kapperszaak in Harlem, New York helpt Luke Cage (Mike Colter) zo nu en dan als klusjesman. Hij werkt ook als bordenwasser in een nachtclub. Onschuldig, maar veroordeeld is hij enige tijd geleden ontsnapt uit de gevangenis. Hij was onderdeel van allerlei vreemde experimenten. Experimenten met een bijeffect, want sindsdien is hij onmenselijk sterk en kogels deren hem niet. Met zijn nieuwe indentiteit vindt hij bij Henry 'Pop' Hunter (Frankie Falson) de rust en het vertrouwen dat hij zoekt om langzaam zijn onschuld te kunnen bewijzen. Maar Harlem kent zijn gewoontes en misdaad is altijd dichtbij. Pop’s kapperszaak is echter al jaren een begrip en neutraal terrein. Iedereen kwam en komt daar, zelfs 'de baas van Harlem' Cornell ‘Cottonmouth’ Stokes (Mahershala Ali)! Tevens eigenaar van de nachtclub waar Luke werkt. Rechercheur Mercedes ‘Misty’ Knight (Simone Missick) is geboren en getogen in Harlem, zij kent iedereen en weet precies wat er in haar buurt gebeurt. Cottonmouth, maar ook Luke zijn haar niet onopgemerkt gebleven. Zij houdt ze in de gaten. Als het op een avond verschrikkelijk fout gaat, en de kapperszaak onder vuur wordt genomen, sterft Pop. Luke moet nu wel iets doen met het risico zijn vorige identiteit en al zijn krachten prijs te geven. Maar gelukkig krijgt hij hulp van Claire Temple (Rosario Dawson). Claire kijkt nergens meer van op, want heeft al vaker met dit bijtje gehakt. Maar als blijkt dat Cottonmouth maar een pion is in een verradelijk steekspel van illustere personen, wordt Luke meer en meer in het nauw gedreven door zowel de criminelen als de politie. Luke houdt echter vast aan wat Pop altijd zei, “Soms een stap terug om er twee vooruit te doen", maar is dat genoeg? Kan Luke Cage  - a.k.a. Powerman - voorkomen dat Harlem in de greep raakt van een doldwaze, op wraak geënte tiran? 

Commentaar

In deze vierde serie over superhelden, die is ontstaan uit de samenwerking tussen Marvel Studios en Netflix, krijgt dit keer Luke Cage een eigen serie. Fans van deze Netflix-series kennen Luke al van zijn optreden in de serie Jessica Jones. Het is een Netflix-exclusieve en dat staat synoniem voor meer geweld en minder suggestie. Geen preuts gedoe dus. Toch lukt het ze ook dit keer weer om de serie kwaliteit en een unieke, frisse uitstraling mee te geven. Het sluit aan bij de andere series, maar heeft toch een heel eigen karakter. De serie speelt zich af in Harlem, New York waarin de zwarte gemeenschap centraal staat. Dit maakt Luke Cage uniek, omdat je bij vlagen meer het gevoel hebt naar een serie uit de jaren zeventig te kijken dan naar een moderne Marvel-serie. Een bijna-Shaft-gevoel, zeg maar. Dit deels door de gebruikte kleurfilters, de zwarte gemeenschap en hun - plat New Yorks - accent, de opvallend sfeervolle muziek, maar ook de achteloze manier hoe de wereld van superhelden wordt gebracht, bijna als terzijde. Luke Cage verscheen in 1972 voor het eerst in een stripverhaal, dus de hele stijl is natuurlijk een grote knipoog naar die tijd. De serie begint sterk met een prettige opbouw en gaat geleidelijk naar de oorsprong van Luke Cage om daarna van de ene schurk naar de anderen te worden geleid, alhoewel je dat even eenvoudig ook als wisselvallig kunt omschrijven. Het is in ieder geval verfrissend. Het acteerwerk is opvallend te noemen, waar de rol van de zus van Cottonmouth, Mariah Dillard (Alfre Woodard) als vrouwelijke schurk er echt uitspringt, wellicht tegen het overacting aan. Maar ook de rest van de vrij onbekende cast brengen hun rol met veel overtuiging en dat geeft de serie zeker extra gewicht. Rosario Dawson - die als Claire Temple in vrijwel elke serie uit de reeks opduikt - krijgt eindelijk de kans om meer van zichzelf te laten zien. Helaas, zonder enige vorm van karakterontwikkeling. Ontwikkeling die er wel degelijk is bij enkele andere personages. De serie heeft natuurlijk ook te kampen met het feit dat Luke Cage niet de meest bekende superheld uit de Marvelstal is. De zoektocht naar originaliteit wordt ook steeds lastiger. En ondanks dat een Marvel/Netflix-serie altijd dertien afleveringen omhelst waren niet alle afleveringen natuurlijk even sterk en heeft het einde wellicht niet meer de kracht van het begin. Maar de verhaallijnen zijn interessant genoeg om te blijven boeien en daarmee biedt de serie gewoon prima vermaak van een behoorlijke kwaliteit. Ook als je geen affiniteit met Marvel-series hebt is Luke Cage dus best het bekijken waard. Ook als je als Marvelfan Luke Cage het minst interessant van allemaal vindt... Kortom, een lekker luchtige serie met een prima sfeer dat makkelijk dient als tussendoortje naar alweer de volgende serie uit de reeks, Iron Fist. Om dan uiteindelijk gezamenlijk de grote schurk in The Defenders te verslaan, waarin ze allemaal samen te zien zijn. Exclusief op Netflix.

Filmspecs

Medium: Streaming
Genre: Actie, Fantasy
Jaar: 2016
Resolutie: 3840 x 2160p
Beeldverhouding: 1.78:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Duits
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Turks
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, Turks
Uitgever: Netflix

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Luke Cage is gerecenseerd in 4K Ultra HD en heeft een beeldverhouding van 1.78:1. Het Ultra High Definition-beeld heeft een 2160p-resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 3840 x 2160 beeldpunten. De serie is exclusief te zien op Netflix en dat houdt indirect in dat de beeldkwaliteit enorm afhankelijk is van diverse factoren. Je kunt de serie bekijken op een scala aan weergevers: op de computer, de app op je smart-tv, op je gameconsole en zelfs op je telefoon of tablet. Zo gauw de Netflix-applicatie ziet dat een 4K-resolutie mogelijk is wordt de optie geboden. Series op Netflix worden nog niet in HDR aangeboden, maar profiteren dus wel van de hogere resolutie. En dat is direct te zien. Artefacten en compressiefouten zijn nauwelijks waarneembaar, waar dit bij Full HD nog weleens te zien is, vooral bij donkere scènes. Details ogen gestoken en de scherpte spat van het scherm. Kleuren zijn mooi en details op gezichten zijn veel beter waarneembaar in 4K. Zwartwaarden zijn goed ongeacht het gebruik van kleurfilters en details in het zwart blijven goed zichtbaar. Een prima streaming-beeldkwaliteit, zeker in 4K-resolutie.

Geluidskwaliteit

Luke Cage op Netflix biedt de optie tot meerdere talen in Dolby Digital 5.1 waaronder: Engels, Duits, Frans en Turks. Daarnaast is er een Engelse Descriptive Audio-track aanwezig. Voor deze recensie is de Engelse Dolby Digital 5.1-track beluisterd. De kwaliteit van deze audiotrack is goed te noemen. Stemmen komen heel neutraal uit de centerspeaker en er wordt redelijk gebruik gemaakt van de surroundkanalen. De subwoofer is aanwezig, maar nergens overmatig. De muziekkeuze is erg goed en klinkt ook goed. Uiteraard is ook hier weer van toepassing dat de weergever de kwaliteit bepaald, maar het verdient de aanbeveling deze serie via een volwaardige surround-installatie te bekijken om zo het maximale uit het geluid en de serie te halen. Kortom: een goede audiotrack die niet echt bijzonder opvalt.

Conclusie

Luke Cage is gevlucht uit de gevangenis, maar vindt rust bij Pop's kapperszaak in Harlem. Maar als de zware crimimnaliteit zelfs Pop's zaak bereikt, kan de sterke Luke zich niet meer verschuilen. Netflix krijgt het samen met Marvel weer voor elkaar om een kwalitatief goede serie in de reeks neer te zetten met een prima eigen sfeer. Ondanks niet zo goed als Daredevil, is Luke Cage fris en zeker het bekijken waard. Dit kan met de nodige apparatuur zelfs in 4K-resolutie, wat deze Netflix-serie zeer prettig om naar te kijken maakt. Of anders kijk je verder op een van de andere vele mogelijkheden.

Laatste reacties

raymen  |  05-02-2017

4 afl gekeken, en toen afgehaakt. vondt jessica jones spannender, en boeiender. waarbij ik luke cage wel interessant vond in jessica jones
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Grof Seks Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7.5
Beeldkwaliteit:-
Geluidskwaliteit:-
Extra's:-
7.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 4
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.