I Saw the Light

Recensent:
Vincent Vernel
27-09-2016

Totaalbeoordeling:

7
Blu-ray

I Saw the Light (Blu-ray)
Samenvatting

In de jaren '40 en '50 van de vorige eeuw schittert er geen ster feller dan die van countryzanger Hank Williams (Tom Hiddelston). De simpele jongen uit South Virginia weet miljoenen te raken met zijn simpele maar doeltreffende liedteksten. Zoals veel artiesten haalt Hank veel inspiratie uit zijn persoonlijke leven, voornamelijk uit zijn relatie met Aubrey (Elisabeth Olsen), voorliefde voor drank en de verschillende liefdes voor een nacht. Terwijl het succes van Hank groeit en hij hit na hit scoort, wordt hij steeds meer geleefd en bieden alleen pillen en de fles enige rust. Dan komt het moment dat zelfs zijn eigen lichaam hem in de steek laat.

Commentaar

I Saw The Light is de biopic van de veel te vroeg gestorven Country-legende Hank Williams die met liedjes als Hey Good Lookin', Your Cheating Heart en Lovesick Blues een uitwisbare indruk heeft gemaakt. Kort gezegd maakt I Saw the Light helaas een stuk minder impact.

I Saw The Light verteld een zeer simpel en gestroomlijnd verhaal zonder al te veel variatie. Het thema is vooral dat Hank minder moet drinken en dat hij hierdoor zijn eigen succes in de weg zit. Nergens wordt er diep ingegaan op de relaties die Hank ondergaat of wat Hank zou motiveren. De verschillende liedjes worden maar deels gespeeld en missen context en hierdoor een echte impact waardoor ze zeer onderweldigend aanvoelen. Het acteerwerk van Tom Hiddelston en Elisabeth Olsen is solide en zij doen zeer goed werk met wat ze hebben gekregen. Het drama en de dynamiek tussen het tweetal is sterk, maar toont geen enkele ontwikkeling waardoor het helaas snel saai wordt. Alle acteurs hierbuiten doen goed hun best, maar zijn zeer eendimensionaal. Het camerawerk is zeer klassiek zonder al te veel afwisseling waardoor de film mooi in beeld is gebracht maar op enkele plekken echt impact maakt. Al met al is I Saw the Light een goed geacteerde, simpele film die helaas te weinig impact weet te maken.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Biografie, Drama, Muziek
Regio: A, B, C
Jaar: 2016
Speelduur: 124 min
Verpakking: Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.40:1 anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
  • DTS-HD MA 5.1 - Duits
  • DTS-HD MA 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment
EAN: 8712609648676

Extra's

  • Audiocommentaar met schrijver, producent en regisseur Marc Abraham
  • Talking Hank
  • Illuminating a Legend: Inside I Saw the Light
  • Deleted scenes
  • Trailer
  • A Night in Nashville: Premiere and Musical Performance by Tom Hiddleston

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Op deze BD-uitgave wordt I Saw the Light gepresenteerd in het originele 2.40:1 beeldformaat. Het beeld heeft een resolutie van 1080/24p en voor de encodering is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC videocodering. De BD-schijf is dubbellaags en vrijwel volledig beschreven.

I Saw the Light bestaat volledig uit bruintinten. De belichting is zeer klassiek en simpel, behalve bij enkele van de optredens waar er lichtjes mee gespeeld wordt. Er is sprake van een hoog contrast en een hoge zwartwaarde, waardoor de wel aanwezige kleuren van het scherm spatten. Hier en daar zijn er shots in 4:3 beeldformaat (zowel zwart-wit als kleur) in de stijl van een oude Super 8 camera wat voor enige afwisseling zorgt. Alles oogt zeer scherp en gedetailleerd, ook bij de verschillende totaalshots en de schaduwen. Naast lichte ruis en enkele plekken van edge-enhancement zijn er geen andere artefacten te bespeuren. Een prima beeldkwaliteit.

Geluidskwaliteit

Deze BD-uitgave van I Saw the Light bevat het originele Engelstalig DTS HD Master 5.1-audiotrack (16bit/48kHz) naast een Franstalig audiospoor van hetzelfde type. Hieronder wordt alleen het eerstgenoemde track besproken. Al het gesproken en gezongen woord is scherp en helder via het middenkanaal te horen. De aanwezige omgevingsgeluiden worden via de surroundkanalen gepresenteerd en zijn niet heel gelaagd maar zorgen voor een afdoende sfeer. De geluideffecten zijn van een prima kwaliteit. De verschillende liedjes van Hank Williams die door hem en anderen ten gehore worden gebracht, klinken zeer warm door het middenkanaal en de verschillende surroundkanalen en weten kijkers op die manier helemaal te omvatten. Al met al is er weinig te klagen.

Extra's

Vanuit het stationair menu van deze BD-uitgave kan I Saw the Night integraal of vanaf één van de zestien hoofdstukken afgespeeld worden, zijn de taalinstellingen te wijzigen en verschillende extra's te vinden. Alle extra's zijn Nederlands ondertiteld.

Audiocommentaar met schrijver, producent en regisseur Marc Abraham
Een enthousiaste Marc Abraham gaat in op het maken van de film, de keuzes voor filmtechnieken en de acteurs. Hierbuiten reageert Abraham zeer geregeld op de beelden die worden getoond waarbij zijn passie voor het project goed naar boven komt. Een mooie extra!

Talking Hank (22 min) 
Tom Hiddleston en muziek-producent Rodney Crowel worden geïnterviewd door Peter Cooper van de Country Music Hall of Fame waarbij er veel aandacht is voor de stappen die Hiddleston onderging voor de rol, wie Hank Williams was als persoon en de invloed die hij nog steeds heeft op Hiddleston en anderen.

Illuminating a Legend: Inside I Saw the Light (13 min)
Een korte karakterschets van Hank Williams, diens invloed op Amerika en (country)muziek naast de motivatie van regisseur Marc Abraham om de film te maken en de acteurs te selecteren. Interessant, maar nergens indrukwekkend.

Deleted scenes (23 min)
Verschillende verwijderde scènes die met of zonder een introductie van regisseur Marc Abraham afgespeeld kunnen worden, inclusief een optionele algemene introductie van Abraham tot de verwijderde scènes. Helaas wordt er geen motivatie gegeven waarom scènes zijn verwijderd.

Trailer (2 min)
Een zeer gestroomlijnde trailer van de film die de basis van I Saw the Light goed weergeeft.

A Night in Nashville: Premiere and Musical Performance by Tom Hiddleston (11 min)
Enkele korte interviews met acteurs en regisseurs tijdens de première van de film waarna Tom Hiddelston tijdens de afterparty verschillende dankwoorden uitspreekt en Hank Williams' hits Hey Goodlookin', Why Don't You Love Me Like You Used To Do?, Move It On Over ten gehore brengt.

Conclusie

Hank Williams is een legende in de wereld van de country-muziek en I Saw the Light tracht de persoon erachter te laten zien. Het acteerwerk is sterk, maar qua verhaal weet de film helaas niet veel impact te maken. De beeldkwaliteit is zeer goed en ook qua geluid is er weinig te klagen. Verschillende extra's zijn een echte toevoeging. Al met al een vrij aardige BD-uitgave.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Angst Grof Anamorf DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:7
8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 2
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots