Quand on a 17 ans

Recensent:
Jaap Stolze
14-09-2016

Totaalbeoordeling:

7
DVD

Quand on a 17 ans (DVD)
Samenvatting

In de Franse film Quand on a 17 ans (17 jaar oud zijn) volgen we twee pubers Damien (Kacey Mottet Klein) en Thomas (Corentin Fila) tijdens een schooljaar in de Franse Alpen. Damien woont samen met zijn moeder Marianne (Sandrine Kiberlain) terwijl zijn vader op militaire missie is in het buitenland. Thomas woont midden in de bergen samen met zijn vader en zieke moeder. Hij helpt mee op de boerderij en moet iedere dag bijna 3 uur reizen om op school te komen. Nadat Thomas een ontmoeting heeft gehad met Marianne die huisarts is en op bezoek is geweest bij Thomas zijn zieke moeder, is Marianne wel gecharmeerd geraakt van Thomas. Ze vraagt aan hem of hij voor een korte tijd wil komen wonen bij haar en Damien zodat hij meer tijd kan besteden aan zijn studie omdat Damien dichter bij school woont. Damien staat hier sceptisch tegenover omdat hij gepest wordt door Thomas op school. Maar na verloop van tijd beginnen de twee pubers zich tot elkaar aangetrokken te voelen. Dit schept verwarring in een toch al moeilijk bestaan als puber waarin je je seksualiteit en identiteit aan het zoeken bent. Welke keuzes zullen zowel Damien als Thomas moeten maken om enige structuur in hun levens toe te laten.

Commentaar

De film Quand on a 17 ans behandelt een coming-of-age film over twee pubers die elkaar afstoten en aantrekken tijdens een schooljaar in de Franse Alpen. In het begin van de film zien we Thomas als een afstandelijke en in zichzelf gekeerde jongen die zich afzijdig houdt van de rest van de leerlingen op school. Nadat hij Damien begint te treiteren begint er een spel van aantrekken en afstoten tussen deze twee pubers. Regelmatig gaan ze ook op de vuist en komen hierdoor in de problemen op school. Eigenlijk weet je al vrij snel in de film dat deze twee 17-jarigen uiteindelijk verliefd op elkaar worden vanwege de seksuele spanning tussen Damien en Thomas. Ook Marianne, de moeder van Damien is wel onder de indruk van de stille charme van Thomas en heeft respect voor zijn focus op zijn schoolwerk en de zorg voor zijn zieke moeder. Nadat Thomas is ingetrokken voor een korte periode bij Marianne en Damien komen deze spanningen in een stroomversnelling terecht. Terwijl Thomas zijn moeder in het ziekenhuis ligt voor een bevalling, krijgen Marianne en Damien een vreselijk bericht dat hun leven op de kop zal zetten. Ze zoeken troost bij elkaar en vinden steun bij elkaar. Nadat Damien echte toenadering zoekt bij Thomas en zichzelf kwetsbaar durft op te stellen, delen ze nu echte liefde met elkaar. De film geeft een mooi beeld van een ontluikende homoseksuele liefde die twijfel en onzekerheid met zich meebrengt. Twee pubers die allebei worstelen met het leven, Damien met een afwezige vader die op militaire missie is en Thomas met de zorg voor een zieke moeder en de combinatie van werk op de boerderij en zijn studie. Al met al een mooi drama die wel wat voorspelbaar is en prettig voortkabbelt met een enkele wending die je even stil doet staan. Een aanrader voor de liefhebber van mooie levensechte films waarin goed geacteerd wordt met een speciale vermelding voor Marianne (Sandrine Kiberlain) die Damian's moeder speelt met een hart van goud.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Romantiek
Regio: 2
Jaar: 2016
Speelduur: 116 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Lumière Cinema Selection
EAN: 5407003480429

Extra's

  • Trailer
  • Diverse Trailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film heeft een 1.78:1 anamorfische beeldverhouding die er werkelijk prachtig uitziet. De buitenopnames bevatten prachtige heldere kleuren zowel in het winterseizoen als het zomerseizoen. De natuur en bergen van de Franse Alpen zijn mooi van kleur en licht weergegeven. Ook de close-ups van de acteurs zijn prachtig van detaillering en contrast. Er valt echt niets op aan te merken, een prachtige kleurrijk beeld!

Geluidskwaliteit

Quand on a 17 ans bevat alleen een Dolby Digital 5.1-audiospoor in de Franse taal dat prima zijn werk doet. De spaarzame scènes met klassieke achtergrondmuziek maken goed gebruik van alle speakers en het surroundsysteem. De dialogen en ook de buitengeluiden (regen, het rumoer op school) worden helder weergegeven via de frontspeakers. Een prina geluidskwaliteit voor deze dialooggedreven film.

Extra's

De DVD bevat een statisch hoofdmenu zonder een hoofdstukindeling. Enkel de optie om de film te starten en een trailer of andere trailers te bekijken.

Trailer (2 min)
De (Nederlands ondertitelde) trailer van de film die een goede indruk van de film geeft. 

Diverse Trailers van Lumière releases
3 verschillende trailers van andere DVD-uitgaves van Lumière, allen Nederlands ondertiteld.

 

Conclusie

Quand on a 17 ans is een mooi Frans drama over twee pubers die tijdens een schooljaar zich tot elkaar aangetrokken voelen. We volgen Thomas (een geadopteerde jongen) en Damien in hun privèleven thuis en op school. Nadat Damien's moeder Marianne, Thomas in haar huis laat wonen tijdens de ziekenhuisopname van Thomas zijn moeder lopen de seksuele spanningen op tussen de jongens. Het is een mooie film die goed de onzekere wereld van pubers laat voelen en het ontluiken van hun seksualiteit en identiteit laat zien. De DVD heeft een zeer goede geluids-en beeldkwaliteit maar bevat helaas alleen een trailer als extra. 

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Lumière.

Lees meer

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:8
Extra's:1
?

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 0
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots