Experimenter (The Stanley Milgram Story)

Recensent:
Jaap Stolze
02-09-2016

Totaalbeoordeling:

7
DVD

Experimenter (The Stanley Milgram Story) (DVD)
Samenvatting

In deze op ware gebeurtenissen gebaseerde film over Stanley Milgram (Peter Sarsgaard) draait het voornamelijk om het bekende sociale experiment dat hij in 1961 uitvoerde. Hierbij liet hij diverse proefpersonen opdracht geven aan een proefpersoon in een andere kamer om een rijtje woorden op te zeggen die ze moesten onthouden. Echter, wat de proefpersonen niet wisten was dat de persoon die de antwoorden gaf, een acteur was die de elektroschokken niet werkelijk kreeg toegediend. Als de acteur een fout maakte in het woordenrijtje, kreeg de proefpersoon opdracht van een man in een labjas om een elektroschok toe te dienen. Het schokkende resultaat van dit experiment was dat de meeste proefpersonen (65%) de elektroschokken bleven toedienen tot wel 450 volt. Dit experiment is vrij bekend bij vele mensen in de sociale psychologie en we zien in de film het ongeloof en het ontkennen van deze pijnlijke waarheid door andere wetenschappers. We zien hoe Stanley Milgram en zijn vrouw Sasha (Winona Ryder) hiermee omgaan en hoe zijn verdere carrière verloopt.

Commentaar

In de film Experimenter worden we als kijker meegenomen in een bekend sociaal experiment uit 1961 dat gaat om hoe ver mensen gaan in het uitvoeren van een opdracht als het door een autoritair figuur wordt opgedragen. Het kuddegedrag en het blindelings volgen van een opdracht zijn zaken die belangrijk zijn om onderzocht te worden. Om te begrijpen hoe zoiets gruwelijks als de Holocaust kon gebeuren zette Dr. Milgram deze test op. Dit is typisch een verhaal waarbij je zelf echt wordt geconfronteerd in wat jij als persoon zou doen. Ben je ook een conformist en loop je mee met de massa of durf je vragen te stellen en te twijfelen bij andermans gedrag en motieven. We zien hoezeer Dr. Milgram zich telkens weer moet verdedigen, omdat de uitkomst van de test veel mensen doet huiveren. Zijn methode van bedrog (of illusie) door de proefpersonen (de leraar) niet te vertellen dat de persoon in de andere kamer (de leerling) niet echt stroomstoten krijgt toegediend wordt hem niet in dank afgenomen door zijn collega's en criticasters. Hierdoor verliest hij zijn baan bij Yale University en komt zijn positie als sociaal wetenschapper onder druk te staan. Maar hij geeft niet op en we volgen ook meerdere experimenten die hij heeft uitgevoerd (het zes stappen-programma) later in zijn carrière. Vooral de kille vertelling van zijn levensverhaal en de aparte vorm waarin sommige scènes zijn gegoten onderscheidt deze film van andere autobiografische films. Een prachtige vondst is het gegeven dat Dr. Stanley Milgram meerdere keren direct in de camera de kijker toespreekt. Dit doet hij vlak voordat een experiment begint om de werkwijze uit te leggen of het doel toe te lichten. Zo krijg je het gevoel van leraar-leerling ook sterk als kijker mee en voelt de film soms meer als een documentaire. De film zelf speelt ook met de kijker en zijn geloof en inlevingsvermogen door surrealistische scènes (zoals een olifant die soms achter de professor aanloopt) tussen gewone scènes te plaatsen. Want in hoeverre zijn we als kijker te manipuleren via beeld en vorm en zijn we wel zo´n afzonderlijk individu zoals we zelf graag geloven. Zeker een aanrader deze Experimenter en erg interessant voor kijkers die meer willen weten over de menselijke natuur en vrije wil.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Documentaire, Historie
Regio: 2
Jaar: 2016
Speelduur: 94 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Homescreen
EAN: 8717249483731

Extra's

  • Trailer

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De DVD van Experimenter bevat een beeldverhouding van 1.78:1 en is anamorf. De kleuren zijn helder en scherp weergegeven, af en toe heeft het beeld last van lichte vlekken (bleeding). De contrasten en scherpte van de beelden zijn prima en de ondertiteling staat ook duidelijk geprint. Al met al een prima beeldkwaliteit die past bij deze film.

Geluidskwaliteit

De DVD bevat een Dolby Digital 5.1 track die prima zijn werk doet. De film bevat bijna geen geluidseffecten en de achtergrondmuziek komt helder uit beide achterste speakers. De dialogen worden helder weergegeven door de centerspeaker en zijn goed verstaanbaar. Verwacht geen spectaculaire geluidstrack, maar dat is ook niet van toepassing op een dialoog gedreven film.

Extra's

De DVD bevat een statisch menu met achtergrondmuziek. De film is verdeeld in 12 hoofdstukken en bevat naast de trailer voor Experimenter ook een trailer voor The Benefactor.

Trailer (2 min)
De trailer van Experimenter die een prima indruk van de film geeft, Nederlands ondertiteld.

Conclusie

De DVD uitgave van Experimenter vertelt het levensverhaal van Dr. Stanley Milgram en zijn beroemde sociale experiment uit 1961 waarbij gehoorzaamheid aan autoriteit werd getest. We zien hoe groot de invloed van de uitslag van deze test ende nasleep hiervan zijn verdere leven zal beinvloeden. Ook zijn huwelijk met Sasha, later zijn secretaresse en zijn latere sociale testen komen aan bod in deze autobiografie. Het is een kille maar vooral doortastende man die ondanks tegenspraak van zijn collega´s zijn waarheid bleef vertellen en zijn werk ook bleef doorzetten. Vergeet vooral niet dat het experiment ook nog in 2008 is uitgevoerd in Frankrijk en daar werden ongeveer dezelfde resultaten gevonden !! De beeld en geluidskwaliteit van deze DVD zijn prima en behalen beide een ruime voldoende. Helaas zijn er geen extra´s te vinden behalve de trailer van de film. Voor de extra´s zult u voor de versie uit de VS moeten kiezen. 

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

9 Geweld Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:1
?

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 0
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots