Fissa

Recensent:
Patrick van den Hul
04-07-2016

Totaalbeoordeling:

6.5
Blu-ray

Fissa (Blu-ray)
Samenvatting

Max (Yannick van de Velde) en Ruben (Alex Hendrickx) zijn al heel lang beste vrienden. Maar ze zijn ook verschillend. Max kiest voor een meer populair bestaan en trekt op met de soms wat schimmige Yous (Bilal Wahib). Ruben is de meer brave van de twee en haalt goede cijfers. Max heeft ook een van de meest populairste dames als vriendin. Ruben wil ook graag een keer in de spotlights staan en heeft hier een plan voor. Hij wil een spetterend eindexamenfeest organiseren, waarbij hij zelf ook meedoet in het programma als DJ. De meisjes zullen hem dan zeker wel zien staan. De vrienden besluiten de handen ineen te slaan. Ruben helpt Max om ondanks zijn slechtste resultaten tot nu toe toch de examens te behalen. Max helpt Ruben met het organiseren van het feest. Hun methodes om deze doelen te bereiken overschrijden echter niet alleen de grenzen van goed fatsoen, maar ook die van de wet. Tijdens deze acties leren de jongens zichzelf en elkaar pas echt goed kennen. Aan het eind van de rit is het maar de vraag of ze zullen triomferen of gestraft worden voor hun misdaden.  

Commentaar

Feestende jongeren. Het is een heus subgenre aan het worden. Zowel hier in ons kikkerlandje als overzees in de Verenigde Staten. Natuurlijk loopt het allemaal gruwelijk uit de hand. Zoals ook als een in werkelijkheid gebeurde toen in het Groningen dorp Haren een openbaar Facebook-evenement leidde tot grootschalige politie-inzet en miljoenen aan schade door vernielingen. Fissa heeft hetzelfde thema, maar eigenlijk is het niet het feest zelf dat hier de hoofdrol speelt. Dit blijkt bijvoorbeeld al uit het feit dat het feest pas echt begint als de film al tweederde op weg is. De film gaat in werkelijkheid over het wespennest dat middelbare school heet. Over de verschillende types die daar rondlopen en hoe iedereen, in al zijn of haar onzekerheid, een plekje probeert te vinden in het geheel. Daarbij moet je niet teveel diepgang verwachten. Fissa is vooral een redelijk platvloerse komedie die het moet hebben van modern taalgebruik dat de jeugd zal aanspreken. Daarnaast doet seks het altijd goed en dit loopt dan ook als een rode draad door de hele film. En om toch even de moraalridder uit te hangen: je kunt je afvragen of deze film geen pleidooi is vóór seksistisch gedrag en lang leven de lol boven studieresultaten. Het verwoesten van het leven van een docent (of van elkaar) en het overtreden van de wet valt daarbij ook binnen de grenzen. Natuurlijk is Fissa fictie en bedoelt om te vermaken, maar de vraag is of de jeugd dit ook zo zal interpreteren. Zeker als aan het einde wordt opgeroepen om foto’s te maken van je eigen vette feest om zo kans te maken op nog een feest in je eigen voortuin. Puur filmtechnisch kunnen we heel kort zijn over deze film. Het acteerwerk varieert van ‘net voldoende’ tot ‘abominabel’. De jeugdige acteurs zouden nog wel wat meer toneelschool kunnen gebruiken. De personages zijn van bordkarton en de grappen en plotwendingen zie je van mijlenvel aankomen. En toch zal Fissa ongetwijfeld een succes zijn. Het is namelijk een zeer doelgroepgericht product. Je moet bijna wel bewondering hebben voor hoe de makers hun kijkers kennen en daar naadloos op inspelen. De doelgroep die ongeveer even oud is als de meeste van de castleden zal hier van smullen. En als ze er ook een voorbeeld aan nemen dan mogen we ons binnenkort verheugen op een Project X. Haren 2.0.  

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Komedie
Regio: B
Jaar: 2016
Speelduur: 102 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.39:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 2.0 - Nederlands
Ondertiteling: Geen
Uitgever: Just Entertainment
EAN: 8717344759137

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc-uitgave van Fissa heeft een beeldverhouding van 2.39:1. Het High Definition beeld heeft een 1080p/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). Voor de encodering is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC video codec. Deze Blu-ray Disc-uitgave bestaat uit een 25 GB enkellaagse disk.

Het beeld van Fissa is nogal wisselend. Op die momenten dat er voldoende belichting is, voldoet het beeld aan alle verwachtingen. Scherpte en detaillering zijn dan uitstekend. De kleuren zijn mooi natuurlijk maar ook knallend genoeg en het contrast is dik in orde. Het beeld doet het echter minder goed naarmate de omstandigheden minder worden. Op die momenten is de detaillering in de schaduwen niet altijd voldoende. Ook gaat er heel wat aan scherpte verloren. Het neemt niet echt storende vormen aan die afdoen aan de kijkervaring, maar het had beter gekund. Over de hele linie verdient deze beeldpresentatie wel een ruime voldoende. Van defecten is geen sprake.

Geluidskwaliteit

FIssa wordt op deze BD-uitgave ondersteund door een DTS-HD Master Audio 5.1-track (24bit/48kHz) in de originele Nederlandse taal. In het begin zijn er vooral alleen dialogen en deze komen goed uit de speakers. Verder gebeurt er vrij weinig in het geluidsbeeld. Als dan het feesten mag beginnen, komt de track ook wat meer los. Het stereo geluidsbeeld is goed en ook de subwoofer wordt goed ingezet. De balans tussen de verschillende elementen is ook goed en ook op deze momenten blijven dialogen prima verstaanbaar. Er wordt echter helaas veel te weinig gebruik gemaakt van de achterste speakers. Zo wordt het geluidsbeeld nooit echt ruimtelijk. Hoewel de audiopresentatie dus niet perfect is, ondersteunt deze de film wel ruim voldoende.

Extra's

Vanuit een statisch hoofdmenu kunnen de hoofdstukken worden geselecteerd en middels de instellingen kan worden gekozen uit de 5.1 audio of een 2.0 variant. Meer opties of inhoud is er niet om uit te kiezen. Er zijn geen extra’s.

Conclusie

Max en Ruben zijn al heel lang vrienden, maar zijn wel wat uit elkaar gegroeid. Hun verschillende persoonlijkheden en kwaliteit komen goed van pas wanneer ze elkaar helpen met respectievelijk het halen van de examen en het organiseren van een spetterend feest. Fissa is een film voor en door de doelgroep middelbare scholieren. Voor de overige kijkers is er weinig te beleven in deze oppervlakkige film vol lichte zeden. De BD-uitgave heeft technisch een niet perfecte, maar wel ruim voldoende beeld- en geluidskwaliteit. Er zijn helaas geen extra’s inbegrepen.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Just Entertainment.

Lees meer

Laatste reacties

DVD Watcher  |  06-07-2016

4x ? Amai hoeveel keer zie jij een echt goeie film dan in de bios ? Ik heb een Pathe pas & JT/VUE pas waardoor ik onbeperkt naar de film kan. Als ik naar de fi...
Lees meer >

WaymannDirector  |  06-07-2016

Ik vind het wel een leuke film eerlijk gezegd. Heb hem 4 x in de bios gezien en 1 x op Blu-ray tot nu toe, maar hij verveeld me niet. Het is niet mijn doelgroep...
Lees meer >

DVD Watcher  |  06-07-2016

Ik vind het wel een leuke film eerlijk gezegd. Heb hem 4 x in de bios gezien en 1 x op Blu-ray tot nu toe, maar hij verveeld me niet. Het is niet mijn doelgroep...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Discriminatie Drugs Geweld Grof Seks DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:5
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:0
8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 1
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.