An (Sweet Bean)

Recensent:
Ludo Keeris
28-06-2016

Totaalbeoordeling:

8
Blu-ray

An (Sweet Bean) (Blu-ray)
Samenvatting

Sentaro (Masatoshi Nagase) heeft een klein eettentje in een park waar hij dorayaki verkoopt, met rode bonen gevulde Japanse pannenkoekjes. Studente Wakana (Kyara Uchida) is vaste klant en komt bijna elke dag een dorayaki eten, waarna ze de mislukte baksels meekrijgt voor haar kanarie. Op een ochtend staat de 76-jarige Tokue (Kirin Kiki) in de zaak, waarbij ze reageert op een vacature. Sentaro durft het niet aan om z'n oude vrouw een baan te geven, maar Tokue blijft aandringen. Ze is bereid om voor een heel laag salaris te werken, als ze maar aan de slag kan. Tokue blijkt een expert te zijn in het maken van 'an', de bonenvulling van de dorayaki. Sentaro gebruikte altijd grootverpakking, maar Tokue maakt met verse ingrediënten en met veel liefde en geduld de lekkerste 'an'. Ook de klanten weten de nieuwe dorayaki te waarderen en regelmatig moet men voor sluitingstijd al nee verkopen aan de klanten. Er ontstaat een bijzondere vriendschap tussen Sentaro en Tokue, maar eigenlijk weten ze nauwelijks iets van elkaar.

Commentaar

Naomi Kawase is een ervaren Japanse filmmaakster die veel succes behaalde met Mogari no Mori (The Mourning Forest), waarmee ze de Juryprijs won op het festival van Cannes in 2007. Ook haar Still the Water uit 2014 was redelijk succesvol. Ze maakt met enige regelmaat films, zowel documentaires als speelfilms en met An levert ze al haar achtste speelfilm af. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Durian Sukegawa. De schrijver sprak al met Kawase voordat het boek af was en zij werd geïnspireerd door de spirituele sfeer van het boek en besloot het te verfilmen. Het verhaal gaat over drie personages; chef Sentaro, de bejaarde Tokue en studente Wakana. De hoofdrollen worden vertolkt door Kirin Kiki (Like Father, Like Son) als Tokue, Masatoshi Nagase als Sentaro en Kyara Uchida als de tiener Wakana. Uchida is de kleindochter van Kirin Kiki. Ze spelen ieder totaal verschillende types, maar ze hebben alle drie iets gemeen: ze staan buiten de maatschappij. Bij Sentaro en Tokue door hun verleden, bij Wakana door haar verlegenheid en gebrek aan assertiviteit. Het is dan ook niet geheel toevallig dat ze elkaar ontmoeten. Samen zijn ze een sterk trio, die elkaar weten te waarderen om wie ze zijn. Want mensen hebben elkaar nodig, niemand kan het alleen redden. Zeker niet in de harde Japanse maatschappij, die erg prestatiegericht is. Als je niet mee kunt, kom je alleen en buiten alles te staan.
An laat zien dat je als relatief kleine film een heel boeiend en inspirerend verhaal kunt vertellen. Iedereen heeft recht op een bestaan, maar de een krijgt daar meer kans op dan de ander. Het verhaal van Tokue is schrijnend. Zonder teveel van de clou van het verhaal prijs te geven, zij heeft nooit de kans gehad om zich te ontplooien. Terwijl ze talenten had en nu nog steeds heeft. Ze heeft deze alleen nooit kunnen gebruiken. Als de film een boodschap wil uitdragen dan is het dat je iemand moet beoordelen op wat hij/zij wel kan en niet op wat hij/zij niet (meer) kan. Kawase filmt dit op een heel natuurlijke en rustige manier. Bijna spiritueel zelfs. Er wordt nauwelijks gebruik gemaakt van extra belichting, zodat ook het beeld een natuurlijke uitstraling krijgt. Je bent als kijker onderdeel van het leven van het drietal. De betrokkenheid is daardoor groot. Kawase weet via An een sociaal probleem aan te pakken en doet dit op een heldere en indringende manier. De laatste scènes mogen dan wat melodramatisch zijn, maar dat doet niets af aan de kracht van de film.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Drama
Regio: B
Jaar: 2015
Speelduur: 113 min
Verpakking: Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Japans
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Uitgever: Cineart
EAN: 5051083109048

Extra's

  • Korte film
  • Trailer
  • Promotietrailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Op de Blu-ray Disc-uitgave staat An met een 1080p beeldtransfer in het originele 2.35:1 beeldformaat. De film staat op een 25GB enkellaags disc, die voor ruim 23GB is beschreven. Voor de encodering is gebruik gemaakt van de MPEG-AVC video codec. An is voor het overgrote deel met natuurlijk licht gedraaid. Dan is vaak het contrast al wat aan de lage kant, maar bij de beeldtransfer van de Blu-ray Disc is door de te hoge helderheid van het beeld het contrast helemaal ingezakt. Daardoor is het detail in veel scènes ook verloren gegaan. Het beeld is nu niet meer dan een groezelige en grijze soep geworden met flauwe kleuren. Doordat het zwart ontbreekt zijn er geen donkere beelden meer.  Alleen de spaarzame buitenscènes met zonlicht zien er nog acceptabel uit, maar ook daar is de helderheid te hoog ingesteld. De rest is teleurstellend en een voldoende zit er dan ook niet in.

Geluidskwaliteit

De Blu-ray Disc-uitgave van An heeft een lossless DTS-HD Master Audio 5.1-geluidstrack in de Japanse taal. An is een ingetogen film en datzelfde geldt voor de geluidstrack. Weinig poespas, maar intieme dialogen tussen Sentaro en Tokue of Wakana. Dialogen die prima te volgen zijn via het middenkanaal. De overige kanalen zijn vrij rustig van opzet, maar dat wil niet zeggen dat ze niet in het spel voorkomen. Rustige en subtiele omgevingsgeluiden komen uit de overige kanalen en regelmatig ruisen de bladeren van de bomen overal om je heen. Van LFE-tonen is geen sprake en muziek wordt slechts heel summier ingezet. Dit is een geluidstrack die prima bij het soort film past. Meer hoeft het niet te zijn.

Extra's

De Blu-ray Disc van An heeft een statisch menu met wat animatie-effecten. Er staan twee extra's op de Blu-ray Disc, naast een aantal promotietrailers. De extra's zijn in HD-resolutie en voorzien van Nederlandse ondertiteling.

Korte film Lies (22 min)
Een korte film van Naomi Kawase uit 2015 waarin het gaat over een interview met een Japanse designer door een Amerikaanse journaliste. De vragen zijn direct, de antwoorden vaak poëtisch. De film is in 4x3 beeldformaat.

Trailer (2 min)
De trailer van de film, die zich hoofdzakelijk richt op Sentaro en Tokue en het gezamenlijk maken van de dorayaki.

Conclusie

Sentaro heeft een klein eettentje in een park waar hij dorayaki met an-vulling verkoopt. De bejaarde Tokue wil graag helpen en Sentaro geeft haar een kans. Het blijkt dat Tokue ontzettend lekkere an-vulling kan maken, waardoor de verkopen omhoog schieten. Ondanks het succes weten Sentaro en Tokue eigenlijk bitter weinig van elkaar. An, van de ervaren Japanse regisseuse Naomi Kawase is een ingetogen en mooie film, die ook tot nadenken aanzet. Beoordeel een persoon niet op wat hij/zij niet kan, maar wat hij/zij wel kan. Helaas heeft de Blu-ray Disc-uitgave een teleurstellende beeldkwaliteit, maar het geluid is prima. Als extra is er een korte film van Kawase toegevoegd.

Laatste reacties

Ludo Keeris  |  29-06-2016

Het viel me in het filmtheater ook al op dat er qua beeld/belichting wat op de film aan te merken viel, dus misschien dat het niet alleen aan de transfer ligt. ...
Lees meer >

BigLebowski  |  29-06-2016

Het viel me in het filmtheater ook al op dat er qua beeld/belichting wat op de film aan te merken viel, dus misschien dat het niet alleen aan de transfer ligt. ...
Lees meer >

StefaanD  |  28-06-2016

Ai caramba, een niet al te beste transfer dus. Ook maar even afwachten wat de UK versie van Eureka brengt.
Lees meer >

rogue  |  28-06-2016

Deze komt er zeker in! Ik wacht wel even op de verschillen tussen de Eureka release en deze.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:5
Geluidskwaliteit:7
Extra's:3
?

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 0
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.