Steve Jobs

Recensent:
Vincent Vernel
09-06-2016

Totaalbeoordeling:

8
Blu-ray

Steve Jobs (Blu-ray)
Samenvatting

Visionair Steve Jobs (Michael Fassbender) heeft op verschillende momenten in zijn leven voor grote opschudding gezorgd. Allereerst met de presentatie van de Mackintosh in 1984 die de grote opvolger moest worden van de door hem en Steve 'Woz' Wozniak (Seth Rogen) ontworpen Apple II. Het wisselende succes leidt tot een groot conflict met Apple CEO John Sculley (Jeff Daniels) die bij Jobs aandringt om af te wijken van zijn rigide plannen een volledig gesloten computer te maken. In 1988 presenteert Jobs met veel drama de Cube, waar oud-collega's als Andy Hurtzfeld (Michael Stuhlbarg) veel mis aan vinden. Is het oprecht, jaloezie of afgunst? Tien jaar later laat Jobs de wereld kennismaken met de Imac, geheel naar zijn ideeën. Ondanks deze grote overwinning wijst zijn trouwste collega Joanna Hoffmann (Kate Winslet) hem er terecht op dat hij de strijd om een normale relatie met zijn ex-vriendin Chrissan (Katherine Waterston) en dochter Lisa (Makenzie Moss, Ripley Sobo, en Perla Haney-Jardine) al jaren aan het verliezen is.

Commentaar

Steve Jobs is zeer bewust geen historisch accurate biopic, iets waar zowel regisseur Danny Boyle (Slumdog Millionaire, 127 Hours) als schrijver Aaron Sorkin (The West Wing, The Social Network) de toegevoegde waarde niet van inzagen. Over Jobs is immers al veel geschreven. De heren hebben in plaats daarvan verschillende momenten en belangrijke personen uit het leven van Steve Jobs genomen en deze gedramatiseerd. Gebeurtenissen hebben niet precies op de getoonde manier plaatsgevonden, maar de essentie is hetzelfde. Dit zorgt voor een zo dicht mogelijke kijk op 'de mens' Steve Jobs. De makers en acteurs hebben dan ook veel tijd doorgebracht met de verschillende personen die personen die in de film worden neergezet om de relatie die zij hadden met Steve Jobs en de man zelf zo realistisch mogelijk neer te zetten. Aaron Sorkin speelt vakkundig met de emoties van kijkers en probeert hiermee de vele kanten van Steve Jobs aan de kijker te presenteren. Veruit de indrukwekkendste relatie van Jobs in de film is die met Lisa, met wie hij ook het meeste ontwikkeling doormaakt. Verschillende hartsnaren worden aangeslagen, zo niet gebroken. Steve Jobs heeft veel weg van een toneelstuk, het is eigenlijk niets meer dan een serie gesprekken, hoewel het nergens saai of droog wordt. Danny Boyle slaagt hierin door zeer afwisselend en vaak vloeiend camerawerk en indringende enscenering waarbij hij af en toe heel dicht op de acteurs gaat zitten. Dit levert verschillende indrukwekkende beelden op. Ook is ervoor gekozen de drie delen qua stijl totaal verschillend te maken, waardoor je als kijker haast de indruk krijgt dat het om drie korte films gaat. Alle acteurs in Steve Jobs leveren een topprestatie af. Iedereen lijkt zeer toegewijd en vastberaden de best mogelijke rol neer te zetten. Naast complimenten voor de altijd goed acterende Michael Fassbender ook een grote pluim voor Seth Rogen die buiten gebaande oevers treedt en een serieus en haast tragisch personage neerzet. Concluderend is Steve Jobs geen accurate biopic, maar een gedramatiseerde karakterstudie naar één van de meest fascinerende figuren ter wereld. Een dynamische en vooral mooie film om naar te kijken.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Drama
Regio: B
Jaar: 2016
Speelduur: 122 min
Verpakking: Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.40:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
  • Dolby Digital 5.1 - Russisch
  • Dolby Digital 5.1 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, En vele andere
Uitgever: Universal
EAN: 5053083063658

Extra's

  • Inside Jobs: The Making of Steve Jobs
  • Audiocommentaar met regisseur Danny Boyle
  • Audiocommentaar met schrijver Aaron Sorkin en editor Elliot Graham

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Deze BD-uitgave van Steve Jobs heeft een HD-1080/24p beeldtransfer in 2.40:1 formaat. De film staat op een 50GB dubbellaags disc, die bijna helemaal volledig is beschreven. Voor de codering is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC videocodec.

Steve Jobs is een lust voor het oog en zit vol variatie qua kleuren en belichting. Waar het eerste deel – geschoten op 16mm film – erg rauw overkomt met een goede hoeveelheid grain op de achtergrond, spatten de kleuren in het op 35mm film gedraaide tweede deel van het scherm en oogt alles erg warm. Het laatste deel is met digitale camera's opgenomen en is qua esthetiek een stuk klinischer en strakker, geheel volgens de strakke en klinische ontwerpen van Jobs' hand. Deze variatie zorgt voor veel dynamiek en kijkgenot. Alle kleuren in Steve Jobs zijn redelijk verzadigd (iets minder in het eerste deel) en gedurende het grootste gedeelte van de film is er sprake van een hoge zwartwaarde. Er wordt gedurende de gehele film speels omgegaan met de belichting, wat enkele zeer mooie beelden oplevert. Op de eerder genoemde en zeer bewust aanwezige ruis na is deze BD-uitgave van Steve Jobs vrij van artefacten.

Geluidskwaliteit

Steve Jobs is op deze BD-uitgave te bekijken met een Engelstalig DTS-HD Master audio 5.1-track naast met een Frans-, Italiaans-, Spaanstalig en Russisch Dolby Digital 5.1 audiospoor (448 kb/s). Hieronder wordt het eerstgenoemde track besproken.

Zoals gebruikelijk is het gesproken woord via het middenkanaal te horen. In dit geval is iedereen scherp en helder te horen. Steve Jobs zit vol met zeer gelaagde indringende geluidseffecten die kijkers in het verhaal zuigen, die vooral via de surroundkanalen worden gepresenteerd. Het LFE-kanaal komt om indrukwekkende wijze in actie wanneer iedereen in een volle zaal enthousiast met hun voeten gaat stampen. Ondanks dat de film zich vrijwel volledig binnen afspeelt, zijn er via de surroundkanalen afdoende omgevingsgeluiden te horen om je als kijker in de scènes in te leven. De muziek in Steve Jobs bestaat voornamelijk uit door Daniel Pemberton speciaal voor de film gecomponeerde stukken, die er vakkundig alle delen een geheel eigen en zeer stemmig/tijdspecifiek karakter weet te geven. Hiervoor grote complimenten.

Extra's

De Blu-ray Disc van Steve Jobs heeft naast twee audiocommentaren ook een uitgebreide Making Of in HD als extra. Alle extra's zijn voorzien van Nederlandse ondertiteling.

Inside Jobs: The Making of Steve Jobs (44 min.)
Een driedelige extra waar er inhoudelijk diep ingegaan wordt op de uitgangspunten van de film, zowel verhaal- als filmtechnisch. Belangrijke spelers in de crew waaronder Danny Boyle en Aaron Sorkin maar ook de kostuumontwerpster komen aan het woord, naast een groot deel van de acteurs. Er worden boordevol inzichten geboden, bijvoorbeeld in hoe Boyle een nieuw project invulling geeft of hoe Michael Fassbender zich voorbereidt op een rol en filmdag. Een zeer interessante extra.

Audiocommentaar met regisseur Danny Boyle
Danny Boyle praat met veel enthousiasme over alle beslissingen en esthetische/praktische keuzes die gemaakt zijn en gaat diep in op de ontwikkeling van het verhaal, de prestatie van alle acteurs en alle haken en ogen bij zo'n grote productie. Voor filmliefhebbers eigenlijk verplichte kost.

Audiocommentaar met schrijver Aaron Sorkin en editor Elliot Graham
Een iets minder diepgaand, maar daarom zeker niet minder interessant audiocommentaar waarin Aaron Sorkin en Graham het tot stand komen van het script, de moeilijke keuzes tijdens de montage en de bedoeling van scènes uit de film bespreken.

Conclusie

In Steve Jobs volgen kijkers de visionaire ondernemer op drie belangrijke momenten van zijn leven en zijn ze deelgenoot met de vele ontmoetingen die hij over de jaren heeft met belangrijke personen uit zijn leven. Het acteerwerk is van de bovenste plank en de enscenering zeer dynamisch. Aaron Sorkin levert wederom een zeer sterk script af waar het vooral gaat om het persoonlijk drama uit het leven van Steve Jobs. Qua beeld is er weinig te klagen op deze BD-uitgave. De geluidskwaliteit krijgt de volle punten. De aanwezige extra's zijn meer dan de moeite waard. Al met al zeker het kijken waard!

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Universal.

Lees meer

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Angst DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:10
Extra's:8
8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 2
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots