Krampus

Recensent:
Patrick van den Hul
26-04-2016

Totaalbeoordeling:

6.8
Blu-ray

Krampus (Blu-ray)
Samenvatting

De jonge Max (Emjay Anthony) heeft het helemaal gehad met zijn familie. Hij voelt zich gepest en buitengesloten. De Kerst zou een leuke periode van samenzijn moeten zijn, maar voor Max is het een hel om door te komen. Hij zet zijn frustratie op papier in een emotionele brief. Deze wordt vervolgens tot overmaat van ramp uit zijn handen gegrist en publiekelijk voorgelezen aan de dinertafel. Verscheurd door woede en schaamte vervloekt de jongen Kerstmis en verscheurd hij de betreffende brief. Hij heeft niet door dat hij daarmee iets kwaadaardigs heeft ontketent. Demonische krachten belegeren het huis en eens geliefde kersticonen komen tot leven en worden kwaadaardig. Voor ze het weten moet de hele familie strijden voor hun leven en het is allesbehalve duidelijk wie deze strijd zal winnen.

Commentaar

Bij de titel Krampus zal niet iedereen direct denken aan een kerstfilm. Maar toch is dit een bekend – of beter gezegd berucht – figuur uit de kerstfolklore in bepaalde landen. Deze demonische samensmelting van een geit en een demoon is vooral bekend in Duitsland en Oostenrijk. Het komt de kinderen straffen die zich hebben misdragen. Kerstfilms zijn er genoeg, maar er zijn er niet zoveel die gepaard gaan met het horrorgenre zoals Krampus. Dit leidt toch elke keer weer tot controverse, zo ook hier waar deze film in een aantal landen de bioscopen niet heeft gehaald. De film had bijna geen release gekregen, tot duidelijk werdt dat er een beperkt leeftijdslabel (PG-13) op geplaatst zou worden. In Nederland is dit echter toch 16 jaar en ouder geworden. In onze ogen begrijpelijk, want in deze film zitten heel schokkende beelden. Na een vrij lange opbouw waarin eigenlijk niet zoveel gebeurd, bestaat de tweede helft van de film juist uit het ene bizarre beeld na het andere. Er is niet echt gore of bloed te zien in de traditionele zin van het woord, maar alle demonen en andere wezens zien er bizar en angstwekkend uit. Van een soort kruising tussen een monster en een clown tot verschillende poppen en ander speelgoed dat tot leven komt. Krampus zit vol met goede ideeën en de wezens zien er allemaal zeer goed uit. Ook de beelden zijn soms echt betoverend en er wordt een goede sfeer neergezet. Er zijn helaas ook mindere punten die toch wat overheersen. De belangrijkste daarvan is dat Krampus niet echt de juiste toon weet te vinden. Er zitten drama-elementen in, maar ook veel komedie in de stijl van Gremlins. Maar de verwarring ontstaat wanneer de horror soms te schokkend wordt voor een jong publiek. Daarmee wordt het onduidelijk wat voor film Krampus nu eigenlijk wil zijn en wie de doelgroep is. Het is een interessante creatie geworden die zeker onderhoudend is, maar het wat meer focus had er zeker meer in gezeten.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Fantasy, Horror, Komedie
Regio: B
Jaar: 2015
Speelduur: 98 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • DTS 5.1 - Duits
  • DTS 5.1 - Frans
  • DTS 5.1 - Hindi
  • DTS 5.1 - Italiaans
  • DTS 5.1 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 5053083061296

Extra's

  • Alternate ending
  • Deleted/extended scenes
  • Gag reel
  • Krampus comes alive!
  • Behind the scenes at Weta Workshop: Krampus
  • Galleries
  • Audiocommentaar

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc-uitgave van Krampus heeft de originele beeldverhouding van 2.35:1. Het High Definition beeld heeft een 1080p/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). Voor de encodering is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC video codec. Deze Blu-ray Disc-uitgave bestaat uit een 50 GB dubbellaagse disk.

De transfer van Krampus is gevarieerd qua beelden, maar altijd van prima kwaliteit. De eerste delen van de film is er veel warm licht en komen de details het beste tot hun recht. De scherpte is uitstekend en kleuren en contrast zijn mooi om te zien en accuraat. In de tweede helft wordt het allemaal wat naargeestiger, maar ook dan houden de meer blauwe kleuren goed stand. Ook is er voldoende schaduwdetail en het zwartniveau is in orde. Af en toe is er wat ruis en doet het beeld wat softer aan als er weinig licht is, maar dit zijn echt details in het geheel. De mooie beelden uit Krampus komen prima tot hun recht op deze BD-uitgave.

Geluidskwaliteit

Krampus wordt op deze BD-uitgave ondersteund door een DTS-HD Master 5.1 audio track (24bit/48kHz) in de originele Engelse taal. Dit is een van de betere tracks die we de laatste tijd hebben mogen beoordelen. Ook hier geldt dat de film langzaam opbouwt en er eerst nog niet zoveel te beleven valt. Maar als de actie dan echt losgaat, doet het geluid hetzelfde. Er zit veel diepte in het laag en de effecten worden heel dynamisch en ruimtelijk weergegeven. Je zit echt midden in de actie. De muziek krijgt ook een goede rol in het geheel en dialogen zijn altijd goed verstaanbaar. Krampus staat op deze BD-uitgave met een prachtige audiopresentatie.

Extra's

De extra’s hebben HD-beeldkwaliteit en Dolby Digital 2.0 (192kb/s) audio. Er is ondertiteling bij beschikbaar, tenzij ander vermeld. De extra’s worden hieronder afzonderlijk besproken.

Alternate ending (1 min.)
Hier is het leuk om te zien hoe het niet gekozen eind minder naargeestig is dan de versie die uiteindelijk de film heeft gehaald.

Deleted/extended scenes (18 min.)
In totaal 8 scènes zijn hier afzonderlijk of allemaal achter elkaar te bekijken.

Gag reel (5 min.)
De gebruikelijke grappen en grollen achter elkaar gemonteerd.

Krampus comes alive! (30 min.)
Deze extra bestaat uit vijf onderdelen die los of achter elkaar zijn af te spelen. Deze extra is leuk om te zien en gevarieerd. Het gaat onder andere over de visie van de regisseur op de film, de casting, de wezens in de film en het creëren van de omgevingen.

Behind the scenes at Weta Workshop: Krampus (10 min.)
Hier krijg je meer informative over de kostuum en de praktische special effecten uit de film.

Galleries
Hier zijn verdeeld over vijf categorieën afbeeldingen te bekijken.

Audiocommentaar (x min.)
Dit commentaar is verzorgd door de regisseur en door de schrijvers van het script. Bij dit commentaar is geen ondertiteling te bekijken.

Conclusie

Max heeft het helemaal gehad met Kerstmis en vervloekt dit gevierde feest. Hij weet dan nog niet dat hij hiermee de demonische Krampus op zich af heeft geroepen en dat hij en zijn familie daarom moeten vechten tot hun leven. Krampus een heel ander soort kerstfilm dan je gewend bent. Er zitten genoeg goede ideeën en visuele vondsten in, maar uiteindelijk kan de juiste toon niet echt worden gevonden. De BD-uitgave heeft een prima beeldkwaliteit en uitstekende geluidskwaliteit. Er zijn een paar extra’s inbegrepen op de uitgave.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

16 Angst DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:10
Extra's:7
7.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 6
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.