45 Years

Recensent:
Ludo Keeris
25-02-2016

Totaalbeoordeling:

7.5
DVD

45 Years (DVD)
Samenvatting

Kate Mercer (Charlotte Rampling) is volop bezig met de voorbereidingen voor het aanstaande 45-jarig huwelijksfeest van haar en haar man Geoff (Tom Courtenay). Met nog minder dan een week voor het feest begint krijgt Geoff onverwacht een brief uit Zwitserland. Zijn toenmalige vriendinnetje  Katya is na bijna vijftig jaar vermist te zijn geweest teruggevonden in het Zwitserse gletsjerijs. Voor Geoff is het meisje niet meer dan een mooie herinnering. Maar Kate ziet haar nu, ondanks haar dood, als een grote concurrente. Het nieuws zorgt voor onzekerheid in het huwelijk en de vraag is of het aanstaande jubileum nog wel plaats kan vinden.

Commentaar

45 Years kan best een confronterende film zijn. Vooral als je deze met je partner kijkt. Want wat deel je wel met je partner en wat niet? Voor de een is het heel normaal om niet alles te delen, de ander vindt het juist erg belangrijk dat alles samen gedeeld wordt. De kans bestaat dat men anders niet voor vol wordt aangezien. Dat is waar 45 Years, van de Britse regisseur Andrew Haigh, over gaat. Na 45 jaar huwelijk komt Kate iets te weten wat haar man Geoff nooit volledig met haar heeft willen of kunnen delen. Voor Geoff is dat niet zo belangrijk, voor Kate wel. Want zij voelt zich nu op het tweede plan gezet. Ook al is het meisje in kwestie dood en is het voorval inmiddels vijftig jaar geleden. Juist omdat ze dood is maakt het voor Kate nog moeilijker. Want als ze nog had geleefd, had Geoff misschien wel voor het meisje gekozen in plaats voor haarzelf. Dat maakt Kate zo onzeker. Haigh, die zijn zelf geschreven scenario heeft gebaseerd op een kort verhaal van David Constantine, heeft het op een heel verfijnde manier in beeld gebracht. Lange opnames, waarin alle ruimte voor de acteurs is om te schitteren. Doordat het oorspronkelijke verhaal zo kort is worden de scènes in de film wat lang uitgesponnen. Daardoor neigt het soms wat langdradig te worden. De film heeft wel een erg directe en natuurlijke aanpak, waarin weinig wordt uitgelegd aan de kijker. Alles komt via vloeiende en natuurlijke dialogen tot je. En het non-verbale gedrag van Kate spreekt boekdelen. Hiervoor mogen alle credits naar Charlotte Rampling, want zij speelt voortreffelijk de rol van Kate. In de vijf dagen in de aanloop naar het huwelijksfeest zien we een vrouw vol energie en wilskracht in minder dan een week verzanden tot een onzekere en futloze vrouw die twijfelt aan haar 45 jaar huwelijk. Terwijl ze altijd dacht dat ze een goed huwelijk had. Door de cyclus van een nieuwe dag op eenzelfde manier, maar telkens in een closere opname te laten zien weet Haigh steeds meer nadruk op de beklemmende situatie te leggen. De film geeft op een verfijnde manier aan hoe een verzwegen gebeurtenis uit het verleden een relatie onder spanning kan zetten. Zelfs na 45 jaar. En dat de een er op een heel andere manier mee om kan gaan dan de ander.
45 Years is geen makkelijke film. Op sommige momenten is het zelfs confronterend, zeker als je de film met je partner bekijkt. Wat voor geheimen gaan er nog schuil in je relatie? Iets om te ontdekken en mogelijk dat 45 Years daar aanleiding toe kan geven.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 2015
Speelduur: 92 min
Verpakking: Keepcase in Slipcase
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Uitgever: Homescreen
EAN: 8717249482604

Extra's

  • Trailer

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

45 Years heeft op DVD een anamorf beeldformaat van 1.85:1. De film is nog 'ouderwets' op 35mm-film gedraaid, wat een heerlijk filmische tint aan het geheel geeft. In de donkere scènes is het beeld wat korrelig, wat dan weer z'n effect heeft op de scherpte. Vooral in wijde shots blijft de scherpte iets achter. Het contrast is ook niet altijd optimaal en daardoor is het schaduwdetail wat wisselend. Het kleurenpalet is wat ingetogen en daardoor ontbreken de felle kleuren. Er zijn geen storende elementen aanwezig, waardoor over de gehele linie gezien dit een heel prettige beeldtransfer om naar te kijken is.

Geluidskwaliteit

Net als de film is het geluid van 45 Years heel ingetogen. Er zijn diverse geluidstracks aanwezig op deze DVD, maar de belangrijkste is de Engelstalige Dolby Digital 5.1 (448 kb/s) track. Dit is een dialoogfilm, waarbij de gesprekken tussen Geoff en Kate heel natuurlijk in het geluidsbeeld zijn verwerkt. Op de moment van stiltes, met name daar waar Kate aan het peinzen is over hun relatie, wordt het geluid mooi aangevuld met omgevingsgeluiden en incidentele geluidseffecten. Maar alles blijft heel natuurlijk klinken, nergens is er overdadig iets toegevoegd. Het geluid richt zich op de voorste kanalen, maar als Kate door de stad zwerft en vooral tijdens het eindfeest worden de achterste kanalen ook goed in het geheel betrokken. Dit maakt alles tot een heel prettig in het gehoor liggende geluidstrack.

Extra's

De DVD heeft een statisch menu waar je de instellingen voor taal en ondertiteling kunt selecteren. Afgezien van een aantal promotionele trailers heeft deze DVD-uitgave alleen een trailer als extra. Er is in Nederland geen Blu-ray Disc van deze film beschikbaar.

Trailer (2 min)
De bioscooptrailer van de film.

Conclusie

Tijdens de voorbereidingen op hun 45-jarig huwelijksfeest van Kate en Geoff komt er onverwacht een brief uit Zwitserland voor Geoff. Zijn toenmalige vriendin is na bijna 50 jaar vermist te zijn geweest eindelijk gevonden. Deze vondst zet de relatie van Kate en Geoff onder hoogspanning. 45 Years is een indringende, soms confronterende film over geheimen binnen relaties. Een in basis klein verhaal waarbij zeer sterk wordt geacteerd en boeiend, zij het soms wat langdradig, verteld. De DVD-uitgave heeft een prima beeld- en geluidskwaliteit. Helaas is er op een trailer na geen enkele extra voorhanden. Wel heeft de DVD een mooie slipcover.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Homescreen.

Lees meer

Laatste reacties

e_green  |  26-02-2016

Ik zou heel graag 45 Years zo graag op Blu-ray NL ondertiteld aanschaffen maar de laatste krijgen de arthouse titels geen blu-ray release meer echt heel jammer....
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7.5
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:8
Extra's:1
?

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 0
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots