Southpaw

Recensent:
Patrick van den Hul
03-02-2016

Totaalbeoordeling:

7
Blu-ray

Southpaw (Blu-ray)
Samenvatting

Billy Hope (Jake Gyllenhaal) is een rasechte bokskampioen. Hij behoort tot de absolute top van de wereld. Daarnaast heeft hij een prachtig huis, een bloedmooie vrouw en een lief dochtertje. Menigeen zal stellen dat Billy alles heeft wat zijn hartje begeert. Maar wie veel heeft, heeft ook veel te verliezen. Dit blijkt wanneer het noodlot plotseling toeslaat en Billy zijn hele wereld instort. Billy verliest alles wat hem lief is. Alle hoop lijkt verloren, totdat hij in contact komt met oud-bokser Tick (Forest Whitaker). Kan hij met deze begeleiding en zijn eigen wilskracht zijn weg terug in de ring vinden en uiteindelijk weer de top bereiken? En als Billy dit bereikt, geeft dit hem dan genoeg voldoening en kan hij weer vreugde in zijn leven vinden?

Commentaar

Het kan raar lopen in de filmwereld. Southpaw was oorspronkelijk bedoeld als een vervolg op de film 8 Mile. Rapper Eminem zou daarbij terugkeren in de hoofdrol. Deze koos er echter voor om voorrang te geven aan zijn muziekcarrière. Dit had tot gevolg dat Jake Gyllenhaal instapte en langzamerhand evolueerde de film tot een ander eindproduct. Saillant detail is dat de titel ondanks alle ontwikkelingen behouden is gebleven en niet meer geheel accuraat is. Southpaw is namelijk straattaal voor een linkshandige atleet, in dit geval een bokser. Eminem is linkshandig, Gyllenhaal niet. Nadat je deze film hebt gezien, kun je je echter niemand anders meer voorstellen in deze hoofdrol. Gyllenhaal omarmt deze film namelijk met hart en ziel en zet een sterke film neer. Zijn fysiek en bokstechnieken zijn geloofwaardig en daarnaast geeft hij ook voldoende vorm en inhoud aan de emotionele kanten van de rol. En die zijn zonder meer prominent aanwezig. In de kern is Southpaw een sportfilm en dit stramien wordt dan ook grosso modo wel gevolgd. Daarbij staat echter het menselijk drama centraal en de reis die de hoofdpersoon door moet maken. Het boksen is op uitstekende wijze in beeld gebracht, waarbij je de spanning van de strijd voelt en ook bijna de klappen kunt voelen. Ook de emotionele kant komt goed over. Voornaamste punt van kritiek op Southpaw is dat er weinig moeite wordt gedaan om origineel te zijn. Het verloop van het verhaal is dan ook uitermate voorspelbaar. Toch mag dit de pret niet drukken. De film ademt zodanig kwaliteit uit dat deze zeker de moeite van het kijken waard is. Voor fans van boksfilms en sportfilms, maar zeker ook voor anderen.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Drama, Sport
Regio: A, B, C
Jaar: 2015
Speelduur: 124 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
  • DTS-HD MA 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Uitgever: Entertainment One
EAN: 8713045245689

Extra's

  • Trailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc-uitgave van Southpaw heeft de originele beeldverhouding van 2.35:1. Het High Definition beeld heeft een 1080p/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). Voor de encodering is gebruik gemaakt van de VC-1 video codec. Deze Blu-ray Disc-uitgave bestaat uit een 25 GB enkellaagse disk.

Wat opvalt aan het beeld van Southpaw is dat er sprake is van vrij veel ruis in het beeld. Daar staat dan weer tegenover dat dit de algehele kijkervaring nauwelijks raakt. Er is nog steeds ruim voldoende detail zichtbaar in het beeld en ook de scherpte is dik in orde. Kleuren zijn mooi rijk weergegeven en in hoog contrast, zonder het dit té ver wordt doorgevoerd. Het maakt dat het beeld een levendige uitstraling heeft. Het zwartniveau is keurig op orde. Aan de andere kant van het spectrum neigt het beeld soms wat naar overbelichting. Dit kan ook door het hoge contrast komen. De beeldpresentatie kent geen aanwijsbare tekortkomingen. Samenvattend wordt Southpaw op deze BD-uitgave prima weergegeven.

Geluidskwaliteit

Southpaw wordt op deze BD-uitgave ondersteund door een DTS-HD Master 5.1-audiotrack (24bit/48kHz). Het geluid verdient niets minder dan de volle punten. De track is uitermate indrukwekkend. De audio is agressief, maar wel op een manier waarbij de elementen goed in balans zijn en het ondersteunend blijft aan de film. Er wordt heel goed gebruik gemaakt van surround, waardoor je je midden in de bokswedstrijd waant. Dialogen blijven daarbij onder alle omstandigheden goed gedefinieerd. We kunnen er nog meer woorden aan vuil maken, maar eigenlijk is dit niet nodig. Deze track is gewoon uitstekend.

Extra's

De disk start met een aantal trailers en daarna met een statisch menu van waaruit de hoofdfilm kan worden gestart. Er zijn geen extra’s.

Conclusie

Billy Hope heeft het helemaal gemaakt. De succesvolle bokser behoort tot de wereldtop en heeft een prachtig huis en een mooie vrouw. Wanneer zijn wereld instort en hij alles verliest, is het de vraag of hij nog weer uit dit dal kan krabbelen. Southpaw is een typische boksfilm geworden in de zin dat het verloop van de film uitermate voorspelbaar is. Minder typisch zijn echter het krachtige acteerwerk en de goede cameravoering. De goede basiskwaliteit maakt dat het gebrek aan originaliteit voor lief kunt nemen. De BD-uitgave kent een prima beeldkwaliteit en uitstekende geluidskwaliteit. Er zijn geen extra’s opgenomen.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Entertainment One.

Lees meer

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:10
Extra's:1
?

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 0
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.