Holland: Natuur in de Delta

Recensent:
Patrick van den Hul
05-01-2016

Totaalbeoordeling:

5.5
DVD

Holland: Natuur in de Delta (DVD)
Samenvatting

In Nederland hebben we meer (bijzondere) natuur dan we denken. Ons land is rijk aan water en dat vormt de basis voor een grote diversiteit aan flora en fauna. Holland Natuur in de Delta gaat dan ook vooral over onze rivieren en ons kustgebied. De zeearend is daar terug van weggeweest. Daarnaast is er de ijverige bever. Deze maakt barrières die van groot belang zijn voor de biodiversiteit in hun leefgebied. Maar ook de haas, het onbekende pimpernelblauwtje en de stekelbaars mogen niet ontbreken. In Holland Natuur in de Delta krijgen we de epische natuurwereld onder én boven water te zien.

Commentaar

Het begon allemaal met Planet Earth in 2006. Natuurdocumentaires verloren hun stoffige imago door de overweldigende schoonheid van deze BBC-documentairereeks, die jarenlang in de maak is geweest. Het straalt kwaliteit uit. Hierop volgden nog diverse andere series als Life en Human Planet. In 2014 kwam Nederland met een antwoord op deze herboren populariteit van het genre in de vorm van het competent gemaakte De Nieuwe Wildernis. Nu, ruim een jaar later, is dat Holland Natuur in de Delta. Op 24 september is de film in roulatie gegaan in de bioscoop en de filmhuizen. De dvd van de film is inmiddels ook verschenen. Het (film)project wordt net als De Nieuwe Wildernis breed aangepakt (als nationaal gebaar). Uniek is het partnerschap met de grote natuurorganisaties WNF, Natuurmonumenten, IVN, De12Landschappen en Staatsbosbeheer. Daarnaast is er ondersteuning vanuit de Unie van Waterschappen en Rijkswaterstaat voor de ontwikkeling van het educatieve pakket, de delta in de klas. Het thema van de film sluit inhoudelijk aan op tal van lopende en toekomstige projecten die zich richten op natuurontwikkeling en (water)veiligheid. Het verhaal van de film is een herontdekking van Nederland. Internationaal een showcase van de Nederlandse identiteit: natuurmakers en watermanagers. Naast de film ontwikkelen we met de partners een online platform dat ruimte geeft voor natuurconcepten. Bovenstaand informatie komt van de officiële website van de film. Hieruit blijkt dat de Holland Natuur in de Delta een bredere agenda heeft dan alleen het bieden van vermaak. Wellicht dat hierdoor de focus wat zoek is geraakt, want deze documentaire haalt helaas bij lange na het niveau niet van de BBC-producties en is ook van mindere kwaliteit dan De Nieuwe Wildernis. Als het om Nederland gaat is de koek op een bepaald moment op en deze film voegt niet zoveel meer toe aan voornoemde productie. Het voeren van extreme close-ups om zaken zichtbaar te maken die normaal niet zichtbaar zijn, is inmiddels ook een beproefd concept en onvoldoende basis als bestaansrecht voor een nieuwe productie. Ook valt het op dat de geluidseffecten wel heel overtrokken zijn. Hierdoor vragen ze teveel aandacht, terwijl ze eigenlijk ondersteunend zouden moeten zijn. Desalniettemin zijn er wel een aantal boeiende stukken in het geheel en sommige shots mogen er ook zeker zijn. Een ander pluspunt is de prachtige klassieke soundtrack. Voor de vertelling is gekozen voor de afwisseling van Carice van Houten en Bram van der Vlugt. Hierin had men beter een keuze kunnen maken voor één van beiden. De afwisseling werkt soms wat storend. Alle plussen en minnen bij elkaar opgeteld is Holland Natuur in de Delta een productie die niet echt slecht te noemen is, maar ook nergens uitblinkt. Bovendien voegt het niet zoveel toe ten opzichte van het vorig jaar verschenen De Nieuwe Wildernis. Alleen voor de echte liefhebbers dus.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Documentaire
Regio: 2
Jaar: 2015
Speelduur: 96 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Dutch FilmWorks
EAN: 8715664116920

Extra's

  • Trailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De transfer op deze DVD komt in de originele verhouding van 2.35:1. De beeldkwaliteit is wisselend. Door de bank genomen zijn de beelden scherp en gedetailleerd genoeg. Wel had het schaduwdetail beter gekund. De kleuren en het contrast zijn mooi natuurlijk. Ze zorgen voor een mooie natuurlijk uitstraling, zonder dat het overtrokken is. Er is geen sprake van defecten in het beeld.

Geluidskwaliteit

De audio bij Holland Natuurlijk in de Delta komt in de originele Nederlandse  taal in Dolby Digital 5.1 (448kb/s) formaat. Het eerste wat opvalt zijn de dominante geluidseffecten. Deze zijn nogal smaakgevoelig, maar worden in deze track in ieder geval accuraat weergegeven. Ook de muziek komt mooi ruimtelijk uit de speakers en is ondersteunend aan het geheel. De gesproken toelichting komt duidelijk uit de middelste speaker en krijgt voldoende prioriteit. Een prima track waarbij de onderliggende elementen goed in samenhang werken.

Extra's

Na een aantal trailers start de hoofdfilm. Het menu wordt daarbij overslagen. Je kunt wel handmatig het menu oproepen, maar daar ga je geen extra’s vinden.

Wel is er een tweede disc bijgevoegd, of beter gezegd een CD. Dit betreft complete soundtrack bij de film. Deze krijg je er gratis bij. Een leuke toevoeging.

Conclusie

Door Planet Earth van de Britse BBC zijn natuurdocumentaires populair als nooit tevoren. Na De Nieuwe Wildernis vorig jaar is er nu Holland Natuur in de Delta, de tweede recente grote productie van eigen bodem in dit genre. Helaas heeft deze documentaire weinig nieuws te bieden en is het vooral een herhaling van zetten. De beeldkwaliteit van deze uitgave is prima op orde en ook het geluid mag er zijn. Op deze uitgave zijn geen extra’s opgenomen.

Laatste reacties

Digi-gek  |  06-01-2016

Holland: Natuur in de Delta (DVD) Holland: Natuur in de Delta is de nieuwste Nederlandse natuurdocumentaire met een ambitieuze doelstelling Het begon allemaal...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:4
5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 1
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.