Mission: Impossible - Rogue Nation

Recensent:
Ludo Keeris
17-12-2015

Totaalbeoordeling:

7.8
Blu-ray

Mission: Impossible - Rogue Nation (Blu-ray)
Samenvatting

In de nasleep van de ravage die Ethant Hunt (Tom Cruise) en zijn Impossible Mission Force (IMF) hebben aangericht in Moskou, acht CIA-directeur Alan Hunley (Alec Baldwin) het tijd om deze geheime organisatie voor goed op te heffen. Iedereen gaat per direct bij de CIA werken, waaronder techneut Benji Dunn (Simon Pegg) en IMF-agent William Brandt (Jeremy Renner). Ethan Hunt blijft echter spoorloos, tot ergernis van directeur Hunley. Hunt reist de wereld rond en is er steeds meer van overtuigd dat er een terroristische organisatie genaamd 'Het Syndicaat' verantwoordelijk is voor de grote reeks aanslagen van de laatste tijd. Wanneer hij via de aantrekkelijke Ilsa Faust (Rebecca Ferguson) de mogelijkheid heeft om 'Het Syndicaat' van binnenuit  te vernietigen, aarzelt hij geen moment. Hij moet de missie doen slagen, onmogelijk of niet.

Commentaar

Mission: Impossible - Rogue Nation is alweer de vijfde film uit de Mission: Impossible-franchise, begonnen in 1996. Tom Cruise keert terug als Ethan Hunt, met deze keer Christopher McQuarrie (Jack Reacher) als regisseur. Na het zeer spectaculaire en succesvolle Mission: Impossible - Ghost Protocol (die kijkers niet per se gezien moeten hebben) keren de makers terug naar de basics, zonder iets van de charme van het vorige deel te verliezen. Het verhaal is redelijk rechttoe rechtaan en relatief kleiner in schaal, inclusief de belangen van de 'slechterikken', maar vormt een goed geheel. Sommige delen uit het verhaal lijken wel erg veel op Ghost Protocol, maar dit stoort nergens. De aanwezige actiescènes zijn nog steeds erg indrukwekkend, maar alles is iets minder groot en veel persoonlijker voor de verschillende karakters. Hierdoor is het heel gemakkelijk om je als kijker in Rogue Nation in te leven en al snel helemaal in de film op te gaan. Naast de duidelijke invloed van Jason Bourne voelt Rogue Nation geregeld aan als een James Bond-film, daar de film zich ook deels in London afspeelt. Er is een mooie balans tussen de indringende sfeer van spionnenfilms (de operascène is hier een prachtig voorbeeld van), snelle actie en de humor waar de filmreeks sinds Ghost Protocol ook om bekend staat. Het wiel wordt zeker niet opnieuw uitgevonden, maar wat kijkers krijgen voorgeschoteld is zeer vermakelijk.
Zoals nu wel te verwachten viel van een film uit de Mission: Impossible-reeks, is het acteerwerk van een hoog niveau. Tom Cruise geeft zich zoals altijd volledig voor de film en voert dan ook vrijwel alle stunts zelf uit. Ondanks dat Cruise de hoofdrol heeft, gunt hij de andere acteurs duidelijk de ruimte en heeft hij met allen een overduidelijke dynamiek. De echte sterren van Rogue Nation zijn echter toch de charmante Simon Pegg (Hot Fuzz) en de zeer indrukwekkende Rebecca Ferguson (Hercules). Pegg is het hart van de film, waar herhaaldelijk op een sterke manier gebruik van gemaakt wordt om het verhaal verder te helpen. Ferguson is een knappe, stoere, onafhankelijke vrouw die in elk opzicht gelijk is aan Cruise en voelt als een echt driedimensionaal karakter. Haar Ilsa Faust past dan ook makkelijk in het rijtje Sarah Connor (The Terminator) en Ellen Ripley (Alien). Sean Harris (Prometheus) is een intrigerende, mysterieuze 'baddie' die gelukkig ook zijn eigen handen vuil maakt. Alec Baldwin, Jeremy Renner en Ving Rhames doen het beste met hun rollen en kennen sommige leuke momenten, maar krijgen helaas erg weinig te doen.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Misdaad, Mysterie, Thriller
Regio: B
Jaar: 2015
Speelduur: 131 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.39:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Atmos - Engels
  • Dolby Digital 2.0 - EAD
  • Dolby Digital 5.1 - Duits
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
  • Dolby Digital 5.1 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Deens, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Paramount
EAN: 5053083038786

Extra's

  • Audiocommentaar
  • Lighting the Fuse
  • Cruise Control
  • Heroes
  • Cruising Altitude
  • Mission: Immersible
  • Sand Theft Auto
  • The Mission Continues

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Mission: Impossible - Rogue Nation kent een HD-1080/24p-transfer in 2.39:1 beeldformaat. De film staat op een 50GB dubbellaags disc, die voor ruim 44GB is beschreven. Voor de codering is gebruik gemaakt van de MPEG4 AVC-videocodec. De beeldtransfer van deze film is zeer fraai. Het is een erg contrastrijke film, maar de detaillering blijft goed. Structuren in gezichten, kleding of voorwerpen blijven altijd goed zichtbaar. De scherpte is voortreffelijk en de kleuren zijn fel, maar nooit oververzadigd. Het zwartniveau is degelijk, maar niet altijd even optimaal. Kortom, een erg sterke een aantrekkelijke beeldtransfer om te zien.

Geluidskwaliteit

Het geluid van Mission: Impossible - Rogue Nation wordt via een Dolby TrueHD 7.1-audiotrack, met een geïntegreerde Dolby Atmos-track, de huiskamer in geslingerd. Deze geluidstrack is voortreffelijk. Er gebeurt veel in de film, waarbij de actie alom aanwezig is, ook in het geluid. Een mooi voorbeeld is de lange achtervolging op de motor door de stad en door de bergen. Je motoren razen om en over je heen. Ook de rustige dialoogscènes zijn uistekend. Bijna continue is er omgevingsgeluid uit alle kanalen aanwezig, waardoor het geluid om je heen aanwezig is. Daarbij blijft de detaillering van het geluid kaarsrecht overeind. Het LFE-kanaal spreekt ook een aardig woordje mee. In het begin van de film wordt hiervoor al direct de toon gezet als het legervliegtuig opstijgt. Dan laat het LFE-kanaal de kopjes op tafel trillen. De muziek is mooi gedoseerd. De bekende herkenningstune van Mission Impossible komt regelmatig in diverse varianten terug. In de film is een film stuk uit de opera Turandot van Puccini te zien en te horen. Het is niet de allermooiste uitvoering van deze opera die er bestaat, maar het bekende Nessun Dorma zorgt toch wel weer voor kippenvel. Op momenten is deze geluidstrack weergaloos en weet goed gebruik te maken van de mogelijkheden van een HT-systeem.

Extra's

Het menuscherm van de Blu-ray Disc van Mission: Impossible - Rogue Nation is geanimeerd. Er zijn een aantal extra's op deze Blu-ray Disc-uitgave, allen in HD en voorzien van Nederlandse ondertiteling, behalve waar vermeld.

Audiocommentaar
Tom Cruise en regisseur Christopher McQuarrie spreken dit commentaar in. Je zult niet vaak een commentaar aantreffen dat zo informatief is als deze. Over alles wordt gesproken; het verhaal, de locaties, de muziek en natuurlijk ook het acteerwerk zelf. Stiltes vallen er nauwelijks, dus ruim twee uur informatief materiaal. Het commentaar heeft geen Nederlandse ondertiteling. Wel is Engelse ondertiteling beschikbaar.

Lighting the Fuse (6 min)
Tom Cruise en Christopher McQuarrie analyseren het verhaal achter de film. Ze vergelijken dit verhaal met dat van de vorige MI-films en hoe het anders is dan de voorgangers. Elke opname moet in dienst staan van het verhaal.

Cruise Control (6½ min)
Tom Cruise heeft een flinke vinger in de pap gehad voor wat betreft het maken van de film. Naast acteur is hij ook producent van de film. Cruise vertelt hier over zijn betrokkenheid en hoeveel hij na al die jaren nog steeds houdt van het maken van films. Hij maakt films voor het publiek en vindt hun reacties erg belangrijk.

Heroes (8 min)
Er zijn vier vaste krachten in het team rond Ethan Hunt: hijzelf, William Brandt, Benji Dunn en Luther Stickell. We krijgen in dit item een overzicht van deze karakters en de acteurs, plus het karakter van Ilsa Faust. 

Cruising Altitude (8 min)
De openingsscène van de film bevat het spectaculaire opstijgen van een vliegtuig, waarbij Ethan Hunt aan de buitenkant van dat vliegtuig hangt. Tom Cruise deed deze stunt zelf. Er waren ontzettend veel mogelijke gevaren denkbaar, maar uiteindelijk ging alles goed.

Mission: Immersible (7 min)
Een verslag van het filmen van de scène in de grote kluis, die zich geheel onder water bevindt. Daarvoor was ook veel training nodig, een training die is ontwikkeld voor het leger. Er wordt continue heen en weer gesneden tussen de ruwe opnames en de uiteindelijke beelden van de film.

Sand Theft Auto (5½ min)
De film bevat een spectaculaire achtervolging door de straten en bergen van Marokko. De basis voor de achtervolging komt uit de film Jack Reacher. In dit item krijg je te zien hoe de scènes zijn opgenomen. In de film duurt het een paar minuten, de snelweg in Marokko was voor 14 dagen gesloten voor deze opnames.

The Missions Continue (7 min)
De cast en crew praten over de kracht van de Mission Impossible-films, die na al die jaren nog steeds zo succesvol blijkt. Veel elementen komen in alle films terug, maar toch weer op een iets andere manier. En na vele jaren is de eerste film nog steeds het bekijken waard.

Conclusie

Het IMF wordt met opheffing bedreigd. Ethan Hunt ziet echter dat Het Syndicaat achter een heleboel aanslagen zit en volgens Hunt is het IMF het enige team dat Het Syndicaat kan stoppen. Mission: Impossible Rogue Nation is een ijzersterk nieuwe film uit deze populaire filmreeks. Het vernieuwende is er inmiddels wel af, maar men weet met een zeer aantrekkelijke actiethriller op de proppen te komen. De Blu-ray Disc-uitgave is ook sterk qua beeld en geluid en een leuk aantal extra's maken deze uitgave behoorlijk compleet. Er is echter ook een 2-disc versie van de Blu-ray Disc in omloop, met nog meer extra's.

Laatste reacties

DVDProfilersFilmgek  |  21-01-2016

Mission: Impossible - Rogue Nation (Blu-ray) De vijfde film uit de reeks biedt weinig nieuws, maar is wel degelijk vermakelijk. Ik heb een vraag over het gelu...
Lees meer >

DVDProfilersFilmgek  |  21-01-2016

Mission: Impossible - Rogue Nation (Blu-ray) De vijfde film uit de reeks biedt weinig nieuws, maar is wel degelijk vermakelijk. Ik heb een vraag over het gelu...
Lees meer >

rubo  |  20-01-2016

Mission: Impossible - Rogue Nation (Blu-ray) De vijfde film uit de reeks biedt weinig nieuws, maar is wel degelijk vermakelijk. Ik heb een vraag over het gelu...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Dolby Atmos 7.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9.5
Extra's:6.5
7.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 16
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.