Danny Collins

Recensent:
Ludo Keeris
08-12-2015

Totaalbeoordeling:

6
DVD

Danny Collins (DVD)
Samenvatting

Danny Collins (Al Pacino) is een rockster die enorme successen had in de jaren '80. Hij verkocht miljoenen platen. Hij heeft al dertig jaar geen nummer meer geschreven, maar teert nog steeds op zijn oude hits, waaronder de klassieker Baby Doll. Hij heeft een veel te jonge vrouw, snuift cocaïne en drinkt alcohol bij de vleet. Het typische glamourleven van een rockster. Op zijn verjaardag krijgt hij van zijn vriend en manager Frank (Christopher Plummer) een heel bijzonder cadeau dat zijn leven op z'n kop zet. Naar aanleiding van het cadeau besluit Danny om het roer rigoureus om te gooien. Hij neemt zijn intrek in een hotel in Florida, waar manager Mary (Annette Bening) de scepter zwaait. Hij wil proberen om weer nieuwe liedjes te schrijven en daarvoor annuleert hij zelfs zijn huidige tournee. Geen Baby Doll meer voor Danny. Maar hij is voor nog een reden in Florida. Na dertig jaar wil hij het goedmaken met zijn dochter Samantha (Jennifer Garner), die hij al die tijd niet heeft gezien. Hij wil een goede vader en grootvader zijn. Maar daar zit niet iedereen meer op te wachten.

Commentaar

Op de poster en DVD/BD-hoes van Danny Collins staat met grote letters "Gebaseerd op een waargebeurd verhaal". Het gaat wat ver om het hele verhaal onder deze zin te scharen. De introductie van het verhaal is wel gebaseerd op een waar gebeurd feit. Folkzanger Steve Tilston kwam er pas 34 jaar later achter dat John Lennon hem in 1971 een brief had geschreven. Een brief die hem nooit bereikt heeft. Mocht hij deze toen wel in handen hebben gekregen, dan zou zijn muzikale carrière er wel eens heel anders uitgezien kunnen hebben. Verder dan een vergeten gebeurtenis uit het verleden gaat het verhaal rond Steve Tilston en dat van Danny Collins niet. Danny Collins is nu nog een grote ster, die teert op oude roem. De carrière van Steve Tilston heeft nooit enige grote proporties aangenomen.
Tot zover de introductie. Laten we het over de film gaan hebben. Of eerst Al Pacino. Zijn succesjaren liggen al weer ver in het verleden. De laatste jaren acteert hij erg in de marge en geen van zijn films maken indruk. Integendeel, een aantal van zijn meest recente werk is abominabel, met Jack & Jill als dieptepunt. Het recente Danny Collins zal ook niet de geschiedenis in gaan als een meesterwerk, maar is het aanzien zeker waard. In deze film zien we een oude rockster, die veel ups & downs heeft gekend en die nog steeds teert op oude roem. Na een bijzonder verjaardagscadeau gaat Danny op zoek naar de man die hij ooit was, een echte artiest. Hij ontmoet een hotelmanager (een leuke rol van Annette Bening), die hem inspireert om weer liedjes te gaan schrijven. Maar het echte drama van de film zit 'm in de poging om weer contact te krijgen met zijn dochter, die hij dertig jaar niet gezien heeft. Het verhaal wordt vlot verteld, maar kent een redelijk voorspelbare afloopt. Clichés worden niet geschuwd en het sentiment ligt er soms dik bovenop, maar Al Pacino probeert er wel een eigen draai aan te geven en dat valt te waarderen. Zijn pogingen om van een coke-snuivende rockster te veranderen in een liefdevolle vader en grootvader zijn aandoenlijk. Het meest aangrijpende moment is als zijn poging om weer terug naar zijn roots te gaan door zijn eigen publiek niet wordt geaccepteerd. Het is moeilijk voor een artiest om een verleden achter je te laten en iets nieuws te brengen. Zelfs trouwe fans maken je met de grond gelijk als je iets nieuws probeert dat ze niet bevalt. Voor Danny Collins is dat bijna reden om er de brui aan te geven. En dat zet weer kwaad bloed bij de personen die hem juist steunen in zijn nieuwe leefwijze. Je kunt het blijkbaar ook nooit voor iedereen goed doen. Danny Collins is een aardige, zij het voorspelbare, film die zeker z'n momenten heeft.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Komedie
Regio: 2
Jaar: 2015
Speelduur: 102 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Entertainment One
EAN: 8713045245382

Extra's

  • Promotietrailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Met een anamorf beeldformaat van 2.35:1 staat Danny Collins in het originele formaat op de DVD. De beeldtransfer oogt heel natuurlijk, met een standaard kleurenpalet en goede zwartwaarden. De scherpte is ruim voldoende en de detaillering is redelijk. Er is veel met natuurlijk licht gewerkt, zodat sommige scènes wat plat en futloos overkomen. Maar dat is een opnamekeuze, geen technisch falen van de beeldtransfer. De reden dat deze wel minder scoort is de regelmatig zichtbare posterisatie en lichte moiré. Door een hoge bitrate en het gebruik van een dubbellaags disc zijn er nauwelijks compressiefouten waarneembaar. Een alleszins voldoende beeldtransfer waar niemand zich echt aan zal storen.

Geluidskwaliteit

Er is op de DVD van Danny Collins slechts beperkt keuze qua geluidstracks. Er is alleen een Dolby Digital 5.1 (448 kb/s) geluidstrack aanwezig. Dat betreft dan wel het originele geluidsspoor. Het geluid weet maar net een voldoende te scoren. Ondanks dat dit een film is over een muzikant en zijn muziek is het toch voornamelijk een dialoogfilm. Tijdens de titelsequentie aan het begin van de film zien we een concert van Danny Collins en dat is eigenlijk het enige moment dat de volledige surroundwerking aanwezig is. De rest van de film focust op de voorste kanalen. Het probleem hierbij is dat de dialogen vrij lastig te volgen zijn. Ze klinken namelijk vrij dof en zijn weinig sprankelend. Al Pacino en Christopher Plummer zijn al niet de acteurs met de beste dictie, maar in deze film zijn er echt momenten van onverstaanbaarheid. Ondertiteling biedt dan uitkomst, maar als geluidstrack is dat toch minder. Iets meer frisheid in het hoog had waarschijnlijk wonderen gedaan.

Extra's

Na een aantal promotionele trailers begint de film direct te spelen. Verder heeft deze DVD-uitgave geen extra’s.

Conclusie

Danny Collins is een rockster die teert op oude roem. Hij heeft al dertig jaar geen nieuw nummer meer geschreven. Na een bijzonder verjaardagscadeau besluit hij om het roer volledig om te gooien. Danny Collins is een aardige film met een voorspelbaar verhaal een de nodige sentimenten, maar ook met aangrijpende scènes en leuk acteerwerk van Al Pacino. Danny Collins heeft een ruim voldoende beeldkwaliteit, maar het geluid klinkt erg dof, waar de verstaanbaarheid erg onder heeft te lijden. Extra's staan er op deze DVD-uitgave niet.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Drugs Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6.5
Beeldkwaliteit:7.5
Geluidskwaliteit:6
Extra's:0
5.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 2
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.