Big Game

Recensent:
Vincent Vernel
06-10-2015

Totaalbeoordeling:

6.4
DVD

Big Game (DVD)
Samenvatting

Oskari (Onni Tommila) gaat de Finse wildernis in, iets wat elke dertienjarige jongen in zijn dorp voor hem ook al heeft gedaan. Hier zal hij zijn eerste dier moeten doden, waarna Oskari zich een man mag noemen. Amerikaanse president William Alan Moore (Samuel L. Jackson) is op weg naar een conferentie in Helsinki wanneer Air Force One door vermeende terroristen wordt neergehaald en in de Noord-Finse bossen gewelddadig tot een halt komt. Bij toeval treft Oskari de president en wordt er een onwaarschijnlijke vriendschap gevormd. Samen trachten ze Oskari's dorp terug te vinden en de terroristen te ontwijken of, als het niet anders kan, te lijf te gaan.

Commentaar

Finse regisseur Jalmari Helander maakte in 2010 furore met Rare Exports, dat naar eigen zeggen het ware verhaal van de kerstman vertelde. Met Big Game brengt Helander een ode aan ouderwetse actiefilms, met een vleugje Finse cultuur. Het verhaal is vrij simpel met hier en daar een twist waar degene op het eind pas echt indruk maakt. Waar Rare Exports nog duidelijk typisch Fins was, is Big Game duidelijk geënt op het internationale, Engelssprekende publiek. Hiervoor zijn ook grote namen voor het project aangetrokken, met in het bijzonder de groot geadverteerde Samuel L. Jackson, die op de kaft stoer poseert, maar in de film zelf als een beetje een bang karakter neerzet. De actie ziet er vrij goed uit met enkele zeer spectaculaire scènes, hoewel er soms duidelijk gebruik gemaakt is van CGI. Echt grof wordt de film nooit, Big Game is braaf voor twaalf jaar en ouder. Erg realistisch is alles ook niet, maar daar moet je als kijker sowieso niet voor zijn bij deze film. De humor in de film is schaars en vrij subtiel, waardoor Big Game zich ook onderscheidt van de clichématige oneliners. De grote sterren van de film zijn Samuel L Jackson en Onni Tommola, die zich zowel erg kwetsbaar als stoer weet op te stellen. Hun dynamiek samen oogt zeer natuurlijk, er is sprake van een soort van vader-zoonrelatie en is gedurende de hele film een genot om naar te kijken. De overige personages, zeker die van Ray Stevenson en terrorist Mehmet Kurtulus, zijn erg eendimensionaal. Dit is erg jammer omdat meer diepte Big Game ook intrigerender zou kunnen maken, maar ook omdat zeker Ray tot zoveel meer in staat is. Felicity Huffman komt twee keer op de achtergrond voorbij. Concluderend lijkt Big Game niets meer dan een dertien-in-dozijn actiefilm, maar door het enthousiasme van de makers dat van het scherm straalt, naast het sterke acteerwerk en chemie van de hoofdpersonen, is deze film zeker een keer de moeite waard wanneer men iets lichts zoekt.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie
Regio: 2
Jaar: 2015
Speelduur: 87 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Uitgever: Dutch FilmWorks
EAN: 8715664115565

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Big Game wordt op deze DVD-uitgave gepresenteerd in het anamorfe 2.35:1 beeldformaat. De film kent een relatief hoog contrast en een even hoge zwartwaarde waardoor alle kleuren van het scherm spatten. Dit draagt ook bij aan het gevoel van avontuur dat de film wil overdragen (verre van realistisch). De film oogt erg fris waarin alles simpel, maar effectief uitgelicht is. Hier en daar wordt er met het licht gespeeld (zie bijvoorbeeld de bovenste afbeelding). Alle beelden zijn redelijk scherp en vol detail. Af en toe zijn de achtergronden wel wat onscherp of is pijnlijk duidelijk dat de scène met behulp van green screen tot stand is gekomen. Dit laatste is waarschijnlijk door het realtief lage budget van de film, circa 12 miljoen US dollar. De film bevat namelijk ook verschillende actiescènes waar er duidelijk gebruik gemaakt is van CGI mett een niet heel hoge kwaliteit. Toch kunnen we al met al spreken van een prima beeldkwaliteit. 

Geluidskwaliteit

Big Game is op deze DVD-uitgave te bekijken met een Engelstalig Dolby Digital 5.1-audiotrack (448 kb/s) waar ook af en toe Fins wordt gesproken. Zoals gebruikelijk wordt het gesproken woord via het middenkanaal ten gehore gebracht. Het Fins klinkt hier en daar wat als gemompel, maar nergens is dit echt storend. Vooral het LFE-kanaal laat veel van zich spreken bij Big Game. Bij de verschillende explosies doet deze de grond trillen. De film maakt gebruik van vrij gelaagde geluidseffecten. Het LFE en de surroundkanalen komen in actie bij de zeer passende begeleidende muziek die een groot deel van de film te horen is. De heroische bombastische muziek sluit erg goed aan op de sfeer van de Big Game. De geluidseffecten en begeleidende muziek overstemmen vaak de omgevingsgeluiden, maar hier en daar zijn ze duidelijk te horen. Al met al een vrij goede soundtrack.

Extra's

Op deze DVD-uitgave van Big Game is er via het stationair hoofdmenu alleen te selecteren met welke audio en ondertiteling de film wordt afgespeeld. Helaas staan er geen extra's op de disc. De Britse uitgave bevat nog enkele interviews en een SFX-breakdown van de grootste actiescènes.

Conclusie

President William Allan Moore komt na een aanslag in de bossen van Finland terecht. De dertienjarige Oskari, in het bos om zijn eerste dier te doden en een echte man te worden, neemt de taak op zich om de president te beschermen. Big Game is een simpele maar vermakelijke actiefilm die het vooral van de acteerprestaties en chemie van de hoofdpersonen moet hebben. De actie is prima, maar af en toe erg CGI-onderheven en de overige karakters zijn wel heel erg eendimensionaal. De geluidskwaliteit op deze DVD-uitgave is van een goede kwaliteit. De beeldkwaliteit is iets minder, maar zeker niet beneden het gemiddelde. Helaas zijn op de DVD-uitgave geen extra's te bespeuren. Al met al een leuke popcornfilm die zeker zal vermaken.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Geweld Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6.5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6.5
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7.5
Extra's:0
6.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 4
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.

Extra screenshots